ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Masada - un vis împlinit!

TIPĂREȘTE URM de aici

Acum doi ani am făcut o excursie pe cont propriu în Israel, vezi impresii, am vrut să ajung și în nord, renunțând să mai vizitez Masada. În ianuarie am văzut o ofertă spre Eilat de nerefuzat, 325 lei (66 euro) pentru două persoane și documentându-mă pe site-ul nostru, l-am citit pe @Aditzul, am văzut că pot să-mi îndeplinesc visul.

Astfel pe 11 februarie plecam pentru patru nopți la Eilat. A doua zi urmam să vizităm Masada cu autobuzul 444 ce merge la Jerusalem, 68 NIS (17,5 euro) de persoană dus - întors, biletele le-am luat de la caseria de bilete ale Stației Centrale. Prima cursă pleca la ora 7, noi am ajuns în stație cu o oră înainte și am găsit bilete, în jurul orei 6:40 s-a afișat pe panou că nu mai sunt bilete. Pentru simulări ore, preț și rute autobuze recomand site-ul bus.co.il/otobusimmvc, dar, atenție, unele date nu sunt actualizate.

Autobuzul a fost plin, drumul a durat 3 ore și a mers pe lângă Timna Park, Yotvata Park, chibuțul Ktura, chibuțul Neot Semadar, prin zona aridă a Podișului Negev, din loc în loc am văzut mari sere, zone cultivate cu palmieri, ajungând spre sfârșit și la Marea Moartă.

Autobuzul oprește vizavi de marea parcare din partea estică a colinei și a trebuit să mai mergem pe jos până la Complexul Centrului de Informare Turistică pentru a lua bilete și a vizita zona care este destul de mare. Am plătit 59 NIS de persoană pentru intrare în site și un drum cu telecabina, orar de vizitare, iarna 8 – 16, am primit fiecare câte o hartă. Am vrut să urc pe Calea Șarpelui, să ajung acolo sus pe jos. Intrarea este bine marcată, se află în partea opusă restaurantului, aproape de pilonul telecabinei.

Nu voi povesti despre Masada, simbolul luptei pentru libertate a poporului evreu, despre cât de greu a fost cucerită Cetatea de către romani, a povestit atât de bine @CarmenIon, mă voi axa mai mult pe informații turistice și ce am văzut eu acolo.

În jurul orei 10:30 plecam pe Calea Șarpelui; la început se merge pe o alee destul de lată ce duce spre Wadi Masada, circa 300 metri, și apoi începe urcarea, mai domol, sunt trepte de piatră sau potecă în pantă…. Drumul ce urcă pe sub telecabină, devine din ce în ce mai abrupt, sinuos, curbe ac de păr, cu trepte, priveliștile sunt deosebite, marea, deșertul și, în față, partea de sus a colinei spre care înaintam. Sunt balustrade în partea de sus, poteca este bună, nu sunt probleme, vremea a ținut cu noi, erau în jur de 24 grade, urcând simțeam cum căldura îmi dezmorțea oasele și îmi pătrundea în piele. Am urcat în ritmul nostru și după circa o oră eram sus la poarta de fier ce se închide și deschide o dată cu situl. De aici se poate merge la dreapta la platforma telecabinei sau așa cum am procedat și noi, puțin spre stânga la vizitarea colinei, intrând prin Poarta Șarpelui.

Atenție! Aici nu ne-a întrebat nimeni de bilete, dacă veți coborî tot pe același drum puteți să nu luați bilete și veți vedea Masada gratuit. Noi am coborât cu telecabina, unde ne-au controlat de bilete, eram după prima noapte în care dormisem 5 ore, coborârea se face mult mai ușor și mai repede decât urcarea….

Am ajuns pe marea colină, am pozat Steagul Evreiesc, de a cărui poveste mi-am amintit. La Primul Congres al Organizației Mondiale Sioniste din anul 1897 de la Basel, organizatorii și-au dat seama că nu au încă un drapel. Unul din ei, care avea să devină mai târziu Președintele Organizației, s-a gândit la ”Talith”, șalul de rugăciune, șalul alb cu două dungi albastre cu care evreii se învelesc atunci când se roagă, și a comandat un astfel de șal cu Steaua lui David pictată, tot cu albastru, între cele două dungi. O poveste simplă, pentru un drapel național simplu.

Am pozat și macheta Masadei, sunt multe astfel de machete cu explicații detaliate a ceea ce reprezintă ele, mergând apoi pe ruta stabilită pe hartă am văzut principalele componente ale anticei fortărețe.

Am luat-o la dreapta, spre Reședința Comandantului, frumos amenajată, cu coloane și interioare pictate, am intrat într-o mică piațetă, în stânga ei era Biroul Comandantului, în același stil. De aici am intrat pe o alee mai lată pe lângă Complexul cu Magazine spre Palatul de Nord. În drumul nostru am trecut de Baia Romană aflată în partea stângă și am urcat la Platforma de Sus a Palatului de Nord, zonă frumoasă cu coloane și cu podea de mozaic cu motive populare în artă evreiască din perioada lui Irod. Am ajuns și la Punctul de Belvedere de unde am admirat și celelalte două terase ale Palatului de Nord, erau doi turiști acolo jos… dar și Zidurile de Vest și drumul de pe partea vestică a colinei, vederi deosebite asupra rampelor romane și asupra deșertului iudean.

Am revenit și am vizitat Baia Romană cu sala rece dar și cu cea caldă, cu zidurile frumos pictate în interior, cu micile coloane prin care circula aerul cald, mi-am adus aminte de Garni și Armenia. De aici am mers spre zidul de vest pentru a coborî la Terasa din Mijloc și Terasa de Jos. Sunt platforme și trepte din metal și lemn, se coboară destul de mult, terasa din mijloc nu se vizitează și am ajuns în partea de jos. Mi-a plăcut cum se vede stânca și palatul lui Irod, mi-a plăcut ornamentația Terasei de Jos, frumos pictată și bineînțeles cu coloane, de neratat!

Următoarea oprire a fost în mica piațetă din care se urcă pe acoperișul Băii Romane pentru a poza complexul de magazine, după care am văzut Cisterna și am coborât la Punctul de Belvedere al Palatului de Nord unde am văzut Macheta Sistemului da Apă folosit la Masada dar și conductele de apă din zilele noastre; frumoase priveliști și de aici, spre partea de vest a colinei, spre vechile tabere romane…. Am revenit în mica piațetă, am mai mers puțin urcând la Turnul de Pază pentru a vedea de sus întreg platoul, poze frumoase cu Baia Romană, Zidul de Vest, Complexul Administrativ, Complexul de Magazine, Cazarma unde era garnizoana din timpul lui Irod, nu erau mulți turiști acolo, de neratat!

Am revenit și ne-am plimbat de-a lungul Zidului de Vest, am văzut apoi Sinagoga și cele două Turnuri ale Porumbeilor, surse de hrană și îngrășăminte, după care am ajuns la Poarta de Vest Bizantină și la Turnul Tăbăcarilor de unde se coboară pe jos pe partea vestică a Masadei pe Poteca Rampei și de aici în parcarea și drumul ce duce la Arad, nu Aradul nostru!

Am vizitat apoi Palatul de Vest, cu frumoase coloane dar și mai frumoase mozaicuri, se urcă la etaj pentru a le vedea de sus, mi-au plăcut mult, de neratat! Am plecat apoi spre partea de est a colinei, trecând pe lângă Piscina Publică, foarte mare și în trepte, pe lângă un columbariu rotund, ajungând la Turnul de deasupra Baii Rituale Evreiești de unde am admirat canionul Wadi Nahal Metsada, munții Moab și iar Marea Moartă; mergeți până acolo, sunt poze deosebite! Nu am mai mers și până la Fortăreața de Sud, merita efortul pentru priveliștile asupra taberelor romane și asupra zidurilor, dar timpul, veșnica problemă….

Ne-am reîntors, am pozat în trecere cele două Mici Palate și ne-am oprit la Biserica Bizantină, ultimul nostru popas, …, deosebită, cu zidurile sale ornate cu decorațiuni din piatră și cioburi de teracotă încorporate în tencuială, cu podeaua din mozaic colorat.

Am revenit la intrare la Poarta Șarpelui și la un mic magazin de unde am cumpărat un magnet cu 12 NIS, sunt prețuri decente față de magazinul de jos unde prin comparație același magnet costa 25 NIS, nu stați în cumpănă ca mine și de aici cumpărați o mică amintire. A fost simplu apoi totul, am ajuns la platformă și la telecabină, era ora 14, ne plimbam pe platou de 2 ore și jumătate și am coborât cu ea,..., în jurul orei 15 eram deja în stația de autobuz pentru că pe la 15:20 trebuia să ne întoarcem la Eilat. Am pus timpii de vizitare pentru a avea câteva repere și pentru a vă face programul cât mai accesibil.

Off! Masada mi-a plăcut mult și acum când povestesc îmi aduc aminte senzațiile trăite, priveliștile descoperite, sunt unice, …, Marea Moartă, stânca de neclintit și de necucerit, poteca ce duce acolo! Mergeți și nu veți regreta!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 19.02.20 13:15:54
Validat / Publicat: 19.02.20 17:07:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU. A mai fost în/la: Iordania, Israel

VIZUALIZĂRI: 1645 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Masada, Telecabina, Tabăra romană 1 de lângă Telecabină, poză mărită de pe Calea Șarpelui
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.02.20 21:22:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen Ion
[19.02.20 22:45:51]
»

@mprofeanu: Felicitări pentru excursie, review și poze și mulțumiri pentru " pomenirea mea" .

La fel ca tine, am fost extraordinar de impresionată de Masada.

Totul mi s-a părut fabulos: povestea asediului, așezarea și panorama, situl ca atare, filmul prezentat la centrul pentru vizitatori.

Mă bucur mult pentru voi că ați ajuns și aici, pe lângă celelalte locuri văzute în Israel.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.02.20 23:44:07]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.02.20 23:50:48]
»

@Carmen Ion: Ai punctat atât de bine despre Masada că nu mai am ce să adaug.

Reținusem din articolele tale despre Israel că ai fost acolo, mă tenta și pe mine și te-am recitit acum și cu mai mare atenție și practic " interesată".

Cu drag, .

tata123 🔱
[20.02.20 11:20:20]
»

@mprofeanu: Un loc istoric excepțional prin poveste și priveliști. Mulțumim pentru numeroasele fotografii care exemplifică fascinația acestui loc.

Fortăreața Masada a ocupat ani la rând statutul de cea mai vizitată atracție turistică a Israelului. Dacă în 1958 doar vreo 27.000 de vizitatori au văzut ruinele, în 1992 cifra depășește 500.000, iar în 2012 peste 720.000 de turiști pășesc pe înălțimile Masadei - adică circa 25% din vizitatorii Israelului ajung și la Masada.

Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[20.02.20 20:53:52]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru ecou!

Interesantă statistică despre vizitarea acestui loc și mă bucur că am ajuns acolo! Mi-a plăcut mult totul!

maryka
[22.02.20 13:19:36]
»

Într-adevăr, este un loc aparte, de neratat, odată ce ajungi pe acele meleaguri. Spectaculoase poze, foarte frumos povestit, iar eu mă bucur atunci când un vis devine realitate!

Felicitări!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.02.20 20:05:20]
»

@maryka: Îmi pare bine dacă ți-a plăcut. Mă gândeam cum în excursiile tale urci cât mai sus acolo unde ai ocazia....îmi plac mult pozele tale, acelea pentru care trebuie să și muncești!..., și sigur dacă vei ajunge aici te vei urca și vei coborî pe jos, așa simți parcă și mai bine Masada!

Mai am câteva vise, sper ca și acestea să devină realitate!

Cu drag, .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[11.04.20 21:39:34]
»

@mprofeanu:  Pot sa mai comentez? Nu! Te admir pentru toata documentarea pe care o faci in pregatirea unei excursii, astfel incat totul este atat de profesionist facut incat articolele tale reprezinta cel mai bun ghid posibil.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[12.04.20 23:46:33]
»

@mishu:  Iar mulțumesc frumos pentru ecou! Cu drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Masada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087041854858398 sec
    ecranul dvs: 1 x 1