ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Catedrala Alexander Nevski

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Deși iubim mult Bulgaria, prin Sofia n-am trecut decât o singură dată din pură întâmplare când a leșinat Sophia pe care am internat-o în torpedou un concediu întreg iar noi, din pură neatenție la panouri, am încurcat drumurile spre Grecia.

Anul acesta am hotărât ca în drum spre Salonic să facem un popas de o noapte și în capitala bulgară, fapt pe care nu-l regretăm, ba chiar ne dorim să-l repetăm. De ce? Pentru că vecinii noștri merită să le cunoaștem cultura veche și rămășițele de la strămoșii noștri comuni, urme pe care ei le pun foarte bine în valoare și-și fac un viitor european cu ele, spre deosebire de noi care le distrugem, ba îi și acuzăm pe bulgari că ne-au furat trecutul, așa cum mi-a fost dat să aud despre Cavalerul Trac și tot ce ține de triburile trace.

Unul din obiectivele pe care nu doream să le ratăm în Sofia a fost catedrala Alexander Nevski, monument cultural, religios și istoric deosebit.

Am plecat de la hotel Bon Bon spre Podul cu Lei și de acolo la pas trecând pe lângă unele locuri interesante despre care am scris un minim de informații în articolul trecut, poposim un pic în fața președenției să admirăm schimbarea gărzii, apoi am grăbit spre catedrală, știind că are un program pe care de obicei îl respectă și dacă nu ajungem la timp, o ratăm, a doua zi urmând să plecăm devreme spre Salonic despre care v-am povestit deja.

Am ajuns în Piața Al. Nevski și din depărtare am admirat complexul în întregime, cupolele lui aurite și unele verzi, combinarea de forme rotunjite suprapuse, dimensiunile care în general nu mă atrag la o biserică ortodoxă dacă merg acolo pentru a fi aproape de Divinitate. Aici însă am ajuns doar în vizită sau altfel spus, turism cultural!

Turnul clopotniță este de peste 50 m și cel la care ne-am uitat destul de mult de la depărtare, imaginându-ne cum stau acolo cel 12 clopote turnate la Moscova, cel mai mare având aproape 12 tone și un glas ce se aude de la mulți kilometri, numărul lor variind după fiecare ghid iar clopotul cel mic 10 - 12 kg. Cupolele verzi sunt din cupru iar cele mari sunt aurite. De fapt aurul folosit pentru toată biserica, exterior și interior, a fost de peste 8 kg.

Fațada este toată îmbrăcată în piatră albă bulgărească iar plinta care este aproape cât mine de înaltă este de granit. Plăcile pe care sunt inscripționate cuvintele de mulțumire pentru faptele eroilor ruși conduși de țarul Alexandru al II-lea Eliberatorul bulgarilor sunt din marmură de Carrara iar ușile sunt din lemn de stejar din pădurile Slavoniei, un lemn foarte apreciat în secolele trecute și au fost lucrate la Viena într-un celebru atelier.

Interiorul este imens, aproape că nu știi în ce parte să o iei. Se spune că aici încap lejer 5000 de credincioși.

Prima dată ochii se opresc pe imensul candelabru de 2,5 tone, lucrat cu iconițe și sticlă de Jena. Dar nici cele laterale, mai mici, nu sunt mai prejos. Tâmpla altarului principal este din marmură colorată, superbă atât cât am putut admira la lumina palidă. Am spus altarul principal pentru că această biserică ortodoxă are trei altare, unul al Sf. Alexander Nevski, unul al Sf. Chiril și Metodiu și unul al Sf. Boris, creștinătorul bulgarilor. Un fapt mai puțin obișnuit într-o biserică ortodoxă.

Întregul naos cu baldachin, jilț arhieresc, coloane, masa pentru slujbă, amvonul, toate sunt lucrate în onix brazilian, alabastru indian și tipuri de marmură policromă italiană, la fel și pardoseala elegantă asemeni unui mozaic venețian. Frescele și cele 82 icoane pictate poartă și ele semnături ale unor profesori celebri ruși ai Academiei Ruse de Artă dar și câțiva bulgari și cehi. Totuși senzația este de ceva greu, oarecum apăsător, nu are lumina divină care să mă fi făcut să mă simt aproape de Cer așa cum simt în micile lăcașuri unde-ți pleci capul să treci de pragul de sus al ușilor bisericii. Și nici localnici nu erau aici pentru rugă, așa cum am întâlnit la Sv. Nedelya. (Articolul acesta, ca și Mrea. Rila, au fost scrise în septembrie când ceva m-a obligat să stau cuminte mai mult prin casă. Acum doar l-am corectat și am tăiat pentru publicare un paragraf micuț, cuvintele unui ateu care, atunci când am scris dar și acum, îmi par interesante căci făcea o comparație între București și Sofia. Dacă nu uit și dacă voi cugeta suficient, probabil le voi atașa altui articol... bisericesc.)

Demisolul bisericii, gândit inițial ca necropolă pentru înalții prelați, așa cum cereau canoanele bisericești ale epocii, adăpostește din 1965 o secție a Galeriei Naționale de Artă, o expoziție de icoane și fresce vechi din sec. XII - XIX, unele ghiduri spun că ar fi cam 300, aduse din toată Bulgaria.

Intrarea și vizitarea bisericii este gratuită, fotografiatul este interzis dar fiind ora de închidere, am furat și aici ceva, așa cum s-a putut. Galeria icoanelor însă nu mi-a permis acest păcat deși acolo am plătit vizita cu 6 lv / persoană dar paza era foarte trează!! Dar chiar dacă nu sunteți pasionați de acest gen de opere de artă, tot merită să coborâți acolo un pic.

Prin Tratatul de la San Stefano din 3 martie 1878, Rusia impune Imperiului Otoman formarea unui principat bulgar pe o suprafață întinsă dar, sub presiunile Europei, se obține o zonă mult mai mică unde Sofia era centrul. Istoria este mai amplă, important aici este că bulgarii, ca omagiu celor aprox. 200000 de sodați ruși căzuți pe teritoriul lor în războiul din 1877-78, hotărăsc ridicarea acestei catedrale cu fonduri obținute din colectă publică, propunere ridicată în prima Adunare Națională din 1880, după ce se alege Sofia drept capitala noului stătuleț independent.

Prințul Battenberg dă proclamația strângerii de fonduri, el singur donează o mare sumă de bani și în 1882 se pune piatra de temelie a bisericii, în prezența reprezentanților familiei imperiale ruse. Proiectul catedralei are mai mulți semnatari de frunte de la Academia de Arte din Sankt Petersburg - numele le găsiți pe alte articole aici - acesta a suferit modificări până în 1898.

Construcția în sine s-a început în 1904 și a fost terminată în 1912 dar, din motive financiare și politice, slujba de sfințire are loc, cu mare fast european, abia în 1924. S-a ales ca hram Sf. Alexander Nevski, un prinț și general emblematic ce a trăit în sec. XIII, orientat spre bune relații cu Hoarda de Aur și împotriva scandinavilor, invadatori ai Rusiei medievale pe care i-a învins într-o bătălie pe Neva, de aici Nevski. A fost canonizat în sec. XVI. Alegerea are și ea un sens, Sf. Nevski era foarte apreciat de ruși și considerat protectorul unora din membrii familiei Romanov. Totuși, religie fără politică, reciproca este și ea valabilă, ambele sunt și azi la fel căci în intervalul 1916- 1920 biserica și-a schimbat hramul în Sf. Chiril și Metodiu, din simplul fapt că Rusia și Bulgaria făceau parte din taberele adverse ale primului război Mondial! Cum zicea oare Toma Caragiu?! După revenire la hramul inițial și adevărata sfințire, biserica primește în dar de la ruși, după străvechile canoane ortodoxe, o parte din moaștele Sf. Nevski și i se atribuie două zile de hram, 12 septembrie și 23 noiembrie.

Dacă poposiți în Sofia nu ratați o scurtă vizită la a doua catedrală ca mărime din Europa, după Sf. Sava din Belgrad și una din cele mai mari catedrale ortodoxe din lume. Este un obiectiv turistic cultural cu adevărat și nu degeaba este mândria bulgarilor. Impresionează prin monumentalitate și eleganță în același timp, printr-un joc al formelor exterioare cu tentă veche bizantină, prin ample interioare, prin bogăția materialelor frumos îmbinate, este poate locul unde poți spune că oamenii care au creat-o au avut inspirație divină.

 

Webaster, te rog dacă se poate, youtube.com/watch?v=Qj5cFneG-Ys Mulțumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 08.11.17 21:29:32
Validat / Publicat: 08.11.17 22:06:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3333 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cupole acoperite în foiță de aur și cu tablă de cupru.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.11.17 22:05:35]
»

Mutat în rubrica "Catedrala Alexandru Nevski, SOFIA" (nou-creată pe sait)

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvioAUTOR REVIEW
[08.11.17 22:09:41]
»

@webmasterX:

Mulțumesc. O seară bună!

Dan&Ema
[08.11.17 22:11:13]
»

@elviramvio:

Start vot!

Catedrala asta sofiota este impunatoare. Mi-o amintesc intr-o buna masura acum cand am revazut-o in articolul tau. Sunt vreo 20 de ani de cand am remarcat-o. Nu-mi vine sa cred ca sunt atatia ani, dar chiar sint.

Felicitari pentru articolele bulgaresti.

Mai iau pozele o data la rand! Amintiri. Undeva in apropiere era pe atunci un targ unde se vindea chihlimbar.

Dobr vecer!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[08.11.17 22:12:48]
»

@elviramvio: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[09.11.17 05:50:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

=

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

krisstinna
[09.11.17 06:33:25]
»

@elviramvio: E clar că Sofia nu mai trebuie ocolită. Merită o vizită pentru a îi admira frumusețile.

Felicitări!

elviramvioAUTOR REVIEW
[09.11.17 08:32:07]
»

@webmaster26:

Un pic mai la stânga, chiar în mijloc unde este scris numele catedralei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[09.11.17 08:34:19]
»

@webmaster:

Mulțumesc mult. O zi bună!

elviramvioAUTOR REVIEW
[09.11.17 08:39:56]
»

@krisstinna:

Mulțumesc Krisstinna. Da, așa am zis și noi. Șoferul meu de lux, Maria știe cine e, a fost chiar mulțumit de semafoare și unda verde, de fel e un șofer veșnic nemulțumit prin București, ca al tău din câte am citit, dar aici a fost mult mai puțin cârtitor. Adică tocmai în Sofia! Acum sper să nu fi avut noi noroc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[09.11.17 08:49:28]
»

@Dan&Ema:

Dobr den!

La târg n-am ajuns, era deja seară când am ajuns în zonă, deci cred că nici nu erau vânzători pe acolo. Când am ajuns noi în piața Al Nevski, plecau ultimele autocare cu turiști iar în biserică se făcea curat. Am fost mulțumiți că am găsit-o încă deschisă. Și pot spune că mi-a plăcut Sofia în zona istorică, ne-am propus o revenire, tot ca un popas, să vedem muzeele care au adevărate comori trace. Cred că-ți vei duce copii acolo.

Сбогом!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[09.11.17 15:34:18]
»

@elviramvio: L-am bifat și pe acesta, Elvira!

Cum spune și Krisstinna mai sus, e clar că nu trebuie ocolită nici Sofia, dar nici celelalte locuri prin care ai trecut tu!

Cu voia Domnului poate vom ajunge și pe acolo!

Mi-a plăcut și am votat cu drag!

(nu-mi mai amintesc ce spunea Toma Caragiu, poate-mi vei aminti când ne vom revedea!)

Să ai o zi frumoasă în suflet, chiar dacă afară natura plânge!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[09.11.17 15:52:46]
»

@doinafil

Mulțumesc Doina. Și voi la fel, multă liniște sufletească și spor la planurile de vacanțe viitoare!

mishu
[09.11.17 16:09:59]
»

@elviramvio: Am vazut filmuletul atasat, am vazut pozele iar articolul l-am citit pe fondul sonor al lui Ed Sheeran - Perfect, o melodie parca facuta sa poti citi asa ceva iar titlul relevant.

De abia acum am reusit sa citesc articolul si spre norocul meu sa dau iarasi un SB binemeritat.

Asa cum ai zis tu aceste locuri merita vizitate, exista o intreaga istorie in urma iar eu nu pot spune decat felicitari, votat cu mare drag.

Zoazore
[09.11.17 20:13:12]
»

@elviramvio: Deși tot slavi, bisericile bulgarilor sunt diferite mult de cele rusești, care-s singurele cu culola în formă de ceapă!

Cupolele bulgărești sunt mai bizantine, de aici și spațiul interior generos (5000 de enoriași nu-s puțini!). E impresionantă catedrala asta. Frumoasă și maiestoasă!

elviramvioAUTOR REVIEW
[10.11.17 06:48:28]
»

@mishu:

Multumesc. Catedrala nu e perfectă, are și ea ceva mici greșeli arhitectonice dar de, nici oamenii nu sunt perfecți, nici cei care au făcut-o, nici cei de-o folosesc, nici vizitatorii... Este însă un obiectiv cultural aparte pentru Bulgaria și Balcani. Cumva bulgarii au fost mai recunoscători celor ce i-au ajutat - eu zic aparent doar pe ei, interesele sunt mereu altele și asta s-a văzut imediat după 1878.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[10.11.17 07:04:01]
»

@Zoazore:

Normal să fie diferite, rușii sunt cu tendințe asiatice, au un ortodoxism răsăriten aparte față de cel balcanic, dictat probabil și de faptul că se consideră și au fost o mare putere. Au dat interpretări mai profunde arhitecturii și iconografiei bizantine. Cupolele lor în formă de ceapă de fapt simbolizează flacăra lumânării care arde, culorile cupolelor au o semnificație clară, numărul, aranjamentul lor la fel. O biserică rusă, dacă-i știi simbolurile, aproape o poți citi doar privind-o de la distanță, fără să ajungi la pisanie.

Bulgarii au fost la un pas de a trece la catolicism. Au știut, conducătorii lor, să folosească religia ca pe o armă de Star Trek.

Iar aici la catedrală, deși rușii au cam dictat, s-a păstrat stilul balcanic și nu rusesc ca la Shipka.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[10.11.17 09:38:01]
»

@elviramvio:

Catedrala nu e perfectă, are și ea ceva mici greșeli arhitectonice dar de, nici oamenii nu sunt perfecți,

Frumusetea este suma imperfectiunilor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Alexandru Nevski:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082987070083618 sec
    ecranul dvs: 1 x 1