ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Catedrala Alexandru Nevski

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima escală a excursiei noastre de 10 zile în ţările balcanice a fost la Sofia l să vedem catedrala patriarhală ortodoxă Alexandru Nevski. Am vizitat –o de două ori. Prima dată anul trecut în cadrul unui circuit tot cu autocarul în Grecia. Atunci n-am reuşit să fac mai mult de două-trei poze din cauză că un cerber îmbrăcat în haine popeşti urmărea cu ochi de argus turiştii (Mama Michi, hotărăşte-te cerber sau argus?). Eu nu am memorie bună vizuală şi sunt ca şi moartă fără poze (˝ dovada˝ cum spunea to´aşa) aşa că deşi vizitasem catedrala destul de minuţios n-am avut curaj să scriu un cuvânt despre ea.

Anul ăsta mi-am făcut un plan care a mers şi vi-l spun şi vouă. Era acelaş cerber sau mi s-a părut mie. Îmbrăcat într-o sutană neagră, cu părul alb prins în codiţă la spate, înalt şi sfrijit avea o agilitate extraordinară. Când era în spatele tău, când în partea cealălaltă a bisericii. L-am prins într-o poză cum întinsese compasul ca să surprindă nişte turişti. Totdeauna mergea la punct fix. M-am dus glonţ la el. I-am arătat aparatul foto apoi am împreunat mâinile în sens că ˝ te rog˝. S-a uitat lung la mine şi nu i-a venit să creadă. Oamenii pozau pe furiş, nu-i cereau să-i lase să fotografieze. Mi-a făcut cu mâna un semn de lehamite şi am avut liber la pozat. Explicaţia? Cred că i-a fost ruşine de mine, o fi avut şi el vreo bunică sărită pe acasă. Din păcate pozele nu au ieşit bine fără blitz din cauza semiîntunericului.

După ce am părăsit Skopje pe ploaie pe la 9 dimineaţa, am traversat Macedonia, am făcut formalităţile de vamă la care nimeni nu ne-a întrebat de nimic pentru că şoferii, prietreni cu vamesii au dat cezarului ce e al cezarului. Drumul deluros nu a avut nimic spectaculos aşa că am parcurs cei 230 km până la Sofia în mai puţin de patru ore. În oraş s-a mers pe drumul cel mai scurt spre catedrală fără a se face un tur propriuzis. Era duminică la prânz şi m-a mirat cât de puţină lume era pe stradă în centru.

Am ajuns în piaţa Alexandru Nevski în care trona catedrala de mari dimensiuni cu cupole aurite care se văd de la depărtare. La fel ca şi în alte lăcaşuri ortodoxe rotunjimeai muchiilor îţi conferă linişte spre deosebire de unghiurile ascuţite ale catedralelor catolice. Catedrala a fost ridicată ca prinos de recunoştinţă adus ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei care a câştigat războiul ruso-turc din 1877-1878. Prin tratatele de pace de la la San Stefano şi apoi Berlin statele balcanice (printre care şi România dar noi am pierdut Basarabia) şi-au câştigat independenţa faţă de imperiul otoman. Alexandru al II-lea a fost numit de popoarele balcanice Eliberatorul. Chiar imediat după terminarea războiului în 1880 s-a propus în Adunarea Constituantă bulgară construcţia unei catedrale care să consfinţească recunoştinţă atât pentru ţar cât şi pentru eroii căzuţi în luptă. Finanţarea s-a făcut din buget şi din donaţii. A costat 5.5 mil leva din care peste o treime au provenit din donaţii. Din acestea o sumă important în leva-aur a donat-o prinţul de origine germană Al. Battenberg, primul conducător (cneaz) al Bulgariei libere. Piatra de temelie a fost pusă în 1882 pe cel mai înalt punct al Sofiei la 550m. Construcţia s-a făcut între 1904-1912. Catedrala a fost proiectată de arhitectul rus Alexandr Pomerantsev. Dealtfel întreaga execuţie de la construcţie până la pictură şi decoraţiuni interioare a fost asigurată de reprezentanţi ai şcoalii ruse, foarte puternică în acele timpuri. Este construită în stil neo bizantin şi urmăreşte modelul architectural orthodox.

Hramul bisericii este sf. Alexandru Nevski. Legătura dintre ţarul Rusiei şi numele catedralei este dată de faptul că sfântul Alexandru Nevski (1220-1263, rus la origine), a fost ocrotitorul ţarului Alexandru al II-lea. Un fragment din moaştele sf. Alexandru Nevski a fost depus într-o raclă, ca dar din partea bisericii ortodoxe ruse. Catedrala are o suprafaţă de 3170 mp şi o capacitate de 5000 credincioşi, fiind a doua catedrală ortodoxa ca mărime după Sf. Sava din Belgrad (vezi impresii) care însă nu e finisată în interior.

La exterior întregul lăcaş este placat cu piatră albă iar postamentul este de granit cu înălţimea de 1.5 m. Înălţimea cupolei este de 45m iar a turnului clopotniţei care are 12 clopote de dimensiuni şi greutăţi diferite (de la 10 kg la12t) atinge 53m. La baza cupolei este scris cu litere de aur Tatăl Nostru. Domurile sunt cupole şi semicupole, trei dintre ele sunt acoperite cu foiţă de aur, celelalte cu tablă de cupru. Suprafaţa aurită este de 700mp iar greutatea foiţei de aur 8.5 kg. Ferestrele înguste şi înalte sunt decorate cu sculpturi în motive florale. La intrare de o parte şi alta a uşilor de lemn de stejar sculptate la Viena sunt două plăci de marmoră de Carrara cu o inscripţie de mulţumire adusă armatei ruseşti care a eliberat Bulgaria în 1878. Planul catedralei este cel clasic al bisericilor ortodoxe cu pronaos, naos şi altar. În pronaos sunt două capele iar în naos două pridvoare laterale şi galerii pe o parte şi trei altare pe cealălaltă. Altarele din naos sunt asemănătoare cu cel principal dar mai mici. Deşi iluminată insufcient nu am putut să nu remarc candelabrul enorm care cântăreşte 2.5 t şi este suspendat la 27m înălţime. Atât candelabrul principal cât şi celelalte mai mici sunt lucrate la Munchen, Sunt câteva sute de becuri lumânări şi decoraţiuni din sticlă de Jena. Coloane de marmoră, alabastru şi onix mărginesc altarele iar amvonul, jilţul regal şi tronul patriarhului sunt din marmoră sculptată. Pardoseala este din plăci mari de marmoră mozaicată. Pereţii sunt îmbrăcaţi în fresce şi icoane cu sfinţi şi scene religioase, toate executate de pictori ruşi. Ca şi în cazul altor catedrale ortodoxe, demisolul ar fi trebuit să fie necropolă pentru patriarhi şi mari prelaţi. Sub regimul comunist i s-a schimbat destinaţia în muzeu de obiecte bisericeşti. Ideea a fost bună pentru că în acest muzeu sunt expuse cele mai frumoase odoare strânse din sec XII şi până acum iar colecţia de icoane este una din cele mai valoroase din lume...

Intrarea e gratuită. Taxa de intrare în criptă 6 leva, redus 3 leva (1 leva=0.5 eu)

Ieşind din catedrală nu am putut să nu mă gândesc cum un popor mic şi sărac, abia ieşit din dominaţia şi secătuirea otomană a putut să-şi unească forţele şi să realizeze o asemenea operă de artă valoroasă Tot în piaţa Alexandru Nevski am zărit cea mai veche biserica dedicată patroanei oraşului sfânta Sofia. Ea a fost construită în sec.VI dar transformată după o mie de ani în moschee. A fost distrusă de cutremure, reclădită, păstrându-se minaretele în formă originală.

Catedrala Alexandru Nevski a fost ultimul obiectiv pe care l-am văzut în această excursie de zece zile. A fost frumos, relativa oboseală a fost compensată de amintirile pe care le port cu mine şi pe care cum m-am priceput am încercat să vi le expun aici căci, da! am fostacolo.

.

.


[fb]
---
Trimis de Michi in 15.10.16 15:44:35
Validat / Publicat: 15.10.16 18:11:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3007 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala Alexandru Nevski văzută din piaţă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[15.10.16 20:58:00]
»

@Michi - Mereu tanara si surprinzatoarea mama Michi. Cred ca in acest caz ceasul biologic functioneza pe dos, cu cat avansezi in varsta cu atat devii mai tanara. Pe cand invitatia la majorat?

Sunt foarte de acord cu afirmatia ca in astfel de situatii oboseala nu-si spune cuvantul pe tot parcursul excursiei, ea se arata insa imediat cum am ajuns acasa, de fapt nu chiar imediat ca atunci inca exista adrenalina, insa apoi totul se relaxeaza in noi. In ceea ce priveste cerberul, nici nu-mi imaginam ca ar fi putut spune NU, o doamna atat de drahuta nu poate fi refuzata, mai ales cand cere permisiunea, cred ca si asta l-a socat.

Insa pozele sunt totusi reusite asa incat a meritat. Felicitari, votat cu foarte mare drag.

Carmen Ion
[16.10.16 11:45:21]
»

@Michi: Felicitări pentru întreaga serie de articole şi pentru felul în care ai făcut faţă cu brio unei excursii aşa de solicitante, la care eu - trebuie să recunosc din nou - nu m-aş fi încumetat cu niciun chip.

Când spui demisol te referi cumva la muzeul amenajat în criptă? Pentru că acesta adăposteşte, într-adevăr, o colecţie de icoane considerată a fi cea mai mare şi totodată printre cele mai valoroase din lumea ortodoxă, bulgarii fiind recunoscuţi de altfel pentru măiestria de care au dat dovadă în această artă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[16.10.16 13:05:51]
»

@Carmen Ion: Da despre asta e vorba. Nu l-am vizitat pentru că aveam numai 20 de minute la dispoziţie pentru catedrală, ori la muzeu trebuie să te apleci pe exponate, să citeşti, ori n-ar mai fi fost timp pentru catedrală şi negociere cu paznicul. Când mergi singur îţi aranjezi programul cum vrei, în grup te supui ghidului.Nu puteam să riscăm să mergem cu maşina noastră pe un drum atât de lung şi atât de periculos cum e în Muntenegru. Am aplicat ˝arta compromisului˝.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[16.10.16 18:33:44]
»

@Michi:

Foarte frumoasa, am vazut-o doar pe dinafara, asta din intamplare dar imi doresc sa o admir si pe interior. Am citit istoria ei dar n-a fost sa fie vizita. Chiar m-am documentat putin si cred ca este spectaculoasa, o biserica ortodoxa cu o tampla de marmura mai rar întalnesti.

Bulgarii sunt constienti de valorile mostenite, au pastrat si renovat multe biserici chiar in perioada comunista, pe aceasta, avariata grav in al doilea razboi mondial, in 1944, au renovat-o foarte rapid.

Frumoasa vacanta ati avut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[08.11.17 21:52:10]
»

@Michi: Mutat în rubrica "Catedrala Alexandru Nevski, SOFIA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Alexandru Nevski:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.39794492721558 sec
    ecranul dvs: 1 x 1