ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

'Femeia pe care o chemi' (III)

TIPĂREȘTE URM de aici

Incercand sa ajung la capela Stella Maris, ma gandeam la inima Reginei: lasase prin ultimul testament, cel din 1933, ca inima sa sa fie depusa la capela de la Balcic, pe domeniul Cuibului Linistit; indicatiile erau clare si in ceea ce priveste inmormantarea corpului si culoarea doliului: violet, culoarea lui Cezar dar mai ales culoare de doliu in Marea Britanie, patria ei, in anumite epoci istorice.

Carol al II-lea face un gest necesar dar controversat, in prezenta ministrului de justitie al vremii, deschide testamentul Reginei si asa dorintele ei sunt respectate. Inima prelevata si conservata de dr. legist Nicolae Minovici, este infasurata intr-un minidrapel cu doua fete - drapelul romanesc pe o parte si cel englezesc pe cealalta - apoi depusa intr-o caseta simpla, octogonala, de argint, aceasta fiind introdusa in caseta de bijuterii a Reginei, caseta pe care o primise in dar de la doamnele romane cu ocazia casatoriei cu Ferdinand. Caseta are, printre altele, un mesaj: 32 de medalioane cu stemele judetelor romanesti, insemnele heraldice romanesti si englezesti si cele 4 simboluri ale caritatii, curajului, pietatii si credintei. Bricul Mircea aduce pe mare caseta la Balcic unde, in cadrul unei ceremonii solemne, in prezenta fiului si nepotului ei Carol al Ilea si Mihai dar si a celorlalti copii, i se dau onorurile militare; asa cum scria un ziar al timpului, "a fost inmormantat un soldat". Dupa "stingerea" interpretata de gornistii marinei, urmeaza cam 2 ani de liniste, pana in 1940 cand Romania este presata sa cedeze o parte din teritoriu pt a evita impartirea totala, atunci pierdem si Balcicul. Principesa Ileana aduce casetele cu inima Reginei la Bran, incercand sa faca o capela identica cu cea de la Balcic, sfintita initial de Parintele Arsenie Boca, insa odata cu abolirea monarhiei totul se prabuseste si inima ramane la munte, la Magura, pana in 1968, cand o comisie sparge gratiile si desface casetele, inima este lasata la casa de bani a Branului iar casetele ajung la Bucuresti. Muzeul National de istorie al Romaniei, ia inima de acolo, dar o depoziteaza necorespunzator intr-un subsol unde este si astazi.

Capela Stella Maris, Locul singuratic, a fost ridicata din dorinta Reginei, dupa modelul Capelei sfantului Iacob din Cipru, la care a fost in copilarie; este din piatra locala, in stil bizantin, pictata in fresca in interior, in albastru puternic (pictura bisericeasca ortodoxa are un adevarat cod al culorilor iar albastrul simbolizeaza, printre altele, smerenia tacuta si tainele cerului); ctitorita este pictata in dreapta usii si fiica sa Ileana in stanga si, nu in ultimul rand, aici, ascunsa in verdeata, se afla singura inscriptie in limba romana de pe domeniu care aminteste drepturile de propietate ale Reginei. A fost si capela vaduvita de multe din odoare, se pare ca au luat drumuri nestiute. Despre capela, Regina spunea: "un smerit altar ortodox pe care eu, protestanta, l-am cladit, pentru ca Stella Maris imi sta in fata ca un simbol al vietii mele; un altar ridicat unei marturii de credinta care nu e a mea, intr-o tara unde am fost odata straina si pe care mi-am insusit-o prin bucuria, suferinta, lucrurile care m-au legat de ea, cu fiecare an, mereu mai mult. "

Despre faptul ca inima inca se afla intr-un loc nedemn de marea Regina a Romaniei Mari, au scris multe personalitati cu nume sonore. Speram ca acum, anul acesta, sa intelegem ca monarhia aceea de atunci, a facut exact ce-i era in destin, chiar daca s-ar fi numit presidentie sau altfel!

Spuneam in alte randuri ca o vizita la castel nu este suficienta pentru a intelege sau a vedea tot. Aparent acele 4-5 ore recomandate ar putea fi suficiente, dar gradinile in special, au atatea simboluri ascunse ca nu le veti gasi nici macar la a doua venire. Ca Regina a fost atrasa de ocultism, este un fapt clar: crucile vechi cu inscriptii si simboluri slavone, pietrele tombale aduse de prietenii ei arheologi din diverse zone ale lumii, frecventa afisare a crucii gammate sau gemmate (pt ca a reprezentat-o bogat pe coroana deosebita purtata la incoronarea de la Alba Iulia) dar si la capela Stella Maris, felul in care si-a construit gradinile si casa, crucea cu inscriptii tainice de la mormantul gol, prietenia cu misterioasa turcoaica Fatma care a sosit si la Bucuresti intr-un moment de cumpana al Reginei, chiar felul in care a ales sa-si depuna inima la Balcic (exista credinta la popoarele nordice ca, daca vrei sa-ti protejezi supusii, la moarte sa lasi inima in alt loc decat corpul, sunt si variante ale legendei). De altfel, exista dovezi ca un numar extrem de mare de regi din familia Saxa-Gotha si-au exprimat dorinta ca inima sa le ramana supusilor. Cea care a adus la Balcic marile ei colectii de candele, cruci si icoane de Altar, obiecte de cult musulmane si arabe dar si covoare din blanuri de animale, costume populare romanesti, pe care le-a purtat cu o deosebita naturalete, carti valoroase, tesaturi si cate altele, n-a tinut cont de vocea batranilor care spuneau ca acele cruci de piatra cu inscriptii slavone vechi si semne nestiute, nu trebuiesc mutate pt ca dezlantuie furtuni. Dar cine stie adevarul? Pentru cea care, atunci cand interesele tarii o cereau, avea replica de la Meteora, "eu nu sunt femeie, eu sunt Regina! ", mi-am pus o dorinta cand am aruncat banutul in Fantana de argint : odihneste in pace, Inima de Regina!

- la magazinul din apropierea tronului, cei ce aveti copii sau nepoti, gasiti frumos ilustrata cartea cu povesti pentru copii, scrisa chiar de regina pt proprii ei urmasi;

- programul' de vizitare castel+gradina botanica este vara 8-20;

- am mancat bine pe aleea ce duce la castel, la terasa The Castle (super simpatica Daniela dar fiti atenti ca Evdoki, sotul mare si frumos e la intrare!);

- acolo primesc si lei, nu peste tot in oras, era sa facem echipa jumate alergare de noapte spre centru la schimb valutar si jumate amanet la local pana veneau alergatorii, bistrou frumos, elegant, servire super dar noi natangi, n-am intrebat inainte si la final ioc card, ioc lei, ioc euro, doar leve! cand am "scuturat" toate portofelele mele (3) am adunat fix 62 leve, nota ceva 61, xx, platit bacsis in lei! Noroc cu banii imprastiati prin portofel, daca trebuia sa ne impartim pe echipe, era un nod de taiat : ne-ar fi lasat oare barbatii cu sticla de Mavrud pe masa?!

-Despre hoinareala pe strazile Balcicului, despre cafeaua de la Luli dar si cateva cuvinte despre Gradina botanica, alta data. Si, din pacate, eu n-am poze cu capela, daca primesc le incarc, asa, cadou din Galati.

- pt cei care vor, cazare in vilele domeniului trecute in regim hotelier, nu de sarbatorile nationale din cate stiu, cazare cu ramanere peste noapte in parc, loc de parcare. Vila Moara 300 leva noapte 3 dormitoare si un living, apartament in vila 80 leva sau 150 leva, nu cunosc amanunte, dar cand am trecut pe langa o vila unde se curatau camerele, nu prea a fost pe placul meu.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 23.07.15 14:01:57
Validat / Publicat: 23.07.15 14:58:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2641 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2015 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster21
[23.07.15 14:53:56]
»

@elviramvio - Fiind al treilea review din aceeași destinație va fi publicat fără PMA, acestea fiind retrase pe motiv de fragmentare nejustificată.

Mulțumiri pentru înțelegere.

elviramvioAUTOR REVIEW
[23.07.15 14:56:26]
»

@webmaster21:

Nu-i bai.

Zoazore
[23.07.15 15:16:17]
»

@elviramvio - Si primul DA de la mine! Ti-am zis ca te urmaresc? Ti-am zis!

crismis
[23.07.15 19:35:33]
»

@elviramvio: Foarte frumos ai povestit istoria calatoriei inimii "celei pe care o chemi"! Mi-a placut mult! Felicitari!

elviramvioAUTOR REVIEW
[23.07.15 22:19:59]
»

@Zoazore -

Mi se parea mie ca misca ceva prin iedera, deci tu ma urmareai!

elviramvioAUTOR REVIEW
[23.07.15 22:23:17]
»

@crismis -

Multumesc mult.

Zoazore
[24.07.15 10:59:08]
»

@elviramvio - Dap! Si printre cactusi! Trei zile am scos tepii, dar a meritat! Cand mai mergem? Unde mai mergem?

Sa ma remontez si te duc si eu in Corfu, vrei?

elviramvioAUTOR REVIEW
[24.07.15 11:08:41]
»

@Zoazore -

Chiar vreau caci mi-am propus 2016, sper sa nu ma incurce vre-un zeu al sanatatii, finantelor sau politicii.

Maine poate ne plimbam putin pe strazi in Balcic, nu promit, dar nici duminica nu-i tarziu, sper!

O lamurire, te rog; Braila-Bucuresti. Lumineaza-ma ce-i cu Braila, am eu ceva cu zona aia, te rog.

Un sfarsit de saptamana frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
laurao
[24.07.15 15:56:43]
»

Foarte frumos scrise cele trei review-uri si foarte bine documentate. Felicitari! Mi-a placut foarte mult maniera in care ati evidentiat “urmele pasilor” Reginei Maria, precum si cursivitatea naratiunii.

Toti romanii asociaza Balcicul cu Regina Maria. Toti stiu ca acesta a fost locul favorit al acestei fapturi minunate, dar ore cati au auzit de Castelul Reginei Maria de la Mamaia?

Bulgarii au transformat Balcicul intr-o atractie turistica datorita celor lasate in urma de Regina noastra si mai putin prin prisma marturiilor arheologice ale evolutiei orasului (urme din antichitate sau din Evul Mediu care se gasesc la Muzeu de Istorie din Balcic, cladiri etc).

Nici ca statiune Balcicul nu este in preferintele turistilor care viziteaza plajele litorarului bulgaresc, cu toate ca, prin contrastual pe care-l ofera albul versantilor din calcar, verdele copacilor si culoare marii, peisajul este inedit.

Revin la ideea anterioara: cati dintre conationalii nostrii stiu ca Regina a indragit plaja de la Mamaia suficient de mult incat sa-si doreasca o resedinta de vara pe tarmul marii noastre? Si nu o resedinta oarecare. Pentru vremurile acelea, una dintre cele mai modern. Si totusi… Regina nu si-am petrecut nici macar o zi in acest palat dupa ce aceasta a fost terminat.

Daca ne-a iubit asa de mult ca popor si si-a lasat amprenta atat de adanc in sufletul nostru, de ce nu am reusit sa o pastram aici sau, cel putin, sa-i evidentiem prezenta prin locurile prin care aceasta a trecut integrandu-le in circuite turistice.

Se spune ca pe Regina o recunosteau toti. Frumusetea si tinuta ei erau inconfundabile. Sa-i urmam pasii la noi, pe aleile Pelisorului, ale Branului sau Cotroceniului, prin locuri cunoscute sau altele uitate sau, daca ne este mai usor, sa o urmam la Balcic, locul cel mai apoape de sufletul aceasteia. Si daca nu ne putem deplasa “geografic”, citind insemnari ca ale dnei @elviramvio putem spune: AmFostAcolo!

Astept cu interes alte prezentari ale locurilor vizitate de dv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
elviramvioAUTOR REVIEW
[24.07.15 19:10:24]
»

@laurao -

Multumesc mult. La resedinta din Mamaia au fost, sau au profitat Carol si Duduia, pe langa ei Mihai, pe care nu-l putem acuza cat a fost copil. Despre castelul de la Balcic sunt multe de spus inca, din ce avem voie sa stim, dar cate un pic de la fiecare facem de o documentare. Despre regina pot sa adaug ca a fost cea care isi crea o parte din tinute, rochiile cu voaluri diafane au fost chiar raspandite de croitoresele ei in Europa, la cererea altor printese si regine, plus ca a fost prima regina care a facut o reclama decenta la un produs cosmetic, am pe undeva notat produsul, apoi au urmat si alte capete incoronate.

Imi place sa ma documentez cand merg undeva, daca am si timp, la Balcic nu e prima data dar nu ne-am saturat.

Vacante placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
purcelul*
[09.10.15 20:14:06]
»

Frumos reviewul, impresionantă povestea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, laurao, purcelul*, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058826923370361 sec
    ecranul dvs: 1 x 1