ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

"Femeia pe care o chemi" (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Inainte de a duce irisul violet la capela unde se va odihni inima reginei Maria, incerc sa aflu, inca o data, stiutele si mai putin stiutele umbre si lumini ce au adus faima acestui loc. Sarmana speranta caci oricat de mult ai sta aici, nu poti patrunde sensurile, gandurile si lucrarile infaptuite de Regina. Asa ca imi indrept pasii spre intrarea principala si le iau pe rand. Ghereta Santinelei sau Pavilionul de garda unde stateau garzile. Este o cladire micuta, cu intrarea ca un arc de triumf, etajul dupa model turcesc, putin iesit in afara, portile masive, in spatele lor, in perete stanga si dreapta, doua firide cat sa incapa un om de paza iar la etaj ferestre de jur imprejur, astfel ca se puteau observa toate cele 4 directii ale propietatii. La intrare, deasupra portilor, erau felinare cu becuri in forma de lumanare de ceara, dar au fost. Pustie ghereta astazi, trista, asa ca trec inainte, putin in stanga portii. Fantana dorintelor sau Fantana de argint. Fantana propriu zisa se afla pe un damb, este sub un foisor de piatra, este din marmura si deasupra fantanii se afla imaginea Fecioarei cu Pruncul si un crin alb, simbol al puritatii si regalitatii, dar si o floare iubita de regina. Cum este si o fantana a dorintelor, caut un banut sa-l arunc in fantana si in asteptarea implinirii pasesc intr-o lume de culori.

Gradina lui Allah sau Gradina Divina, modelul este Gradina Raiului din Cartea Genezei, recunoscuta sacra de monoteistii iudei, crestini si islamici. Pt a se potrivi descrierii biblice, este facut un parau artificial cu patru brate ce delimiteaza Edenul iar izvorul este o cismea cu trei guri, simbol al Sfintei Treimi, deasupra cismelei este reprezentarea Maicii Domnului cu un vapor in brate (Maica este si protectoarea navigatorilor). Gradina are pavaje din piatra aduse din Maroc, de asemeni vase imense de aceeasi provenienta, vase folosite in trecut la depozitarea recoltelor. Aici este si gradina de cactusi, unii cultivati de peste 80 ani, specii rare, unele au rezistat perioadei de abandon si infloresc.

Vila Sageata Albastra, vila copiilor Nicolae si Ileana, este construita in panta, pe o parte are 3 nivele si pe cealalta 1. Mobilierul si usile sunt vechi, aduse din Orientul indepartat. La parter se afla un tablou cu o sirena, Regina amintindu-si cu placere povestea copilariei, Mica sirena a lui Andersen. O parte a vilei a fost transformata intr-o casa a vinurilor, se fac degustari dar preturile sunt cam piperate. Este o afacere care practic nu are legatura cu domeniul regal pt ca tanara economista care si-a cladit aici afacerea, aduce vinuri din toata Bulgaria si din alte tari. Merita vazute in magazinul de vinuri gramofonul, telefonul, ocheanul, mobilierul si daca va permiteti, puteti sa beti o Missi sau Ducessa, de ce nu Regina!

Coltul Magnolia, aici sunt exemplare de magnolii americane ce raman verzi si iarna.

Templul Apei sau Nimfeum, este o constructie pe coloane, pictata in interior cu albastru intens si caramiziu, cu bazine in care se strangea apa izvoarelor, astazi goale. Supranumit Vitezda sau Casa Milosteniei, dupa locul din Ierusalim unde se adunau bolnavii asteptand ingerul care sa tulbure apa tamaduirii.

Izvorul Sfant este un izvor cu asa zise propietati tamaduitoare, cunoscut cu mult inainte de a cumpara Regina pamantul aici. Apele izvorului se trec lin prin

Gradina Ghetsemani, unde veti gasi un loc de rugaciune in mijlocul florilor si tot aici este o colectie de arbori pitici.

Aleea Valului Albastru, apa izvoarelor este dirijata, aleea se termina cu un imens vas grecesc de provizii.

In Gradina englezeasca ajungi printr-o poarta de fier, este superba, aici a adus plante salbatice pe care le-a plantat in "coltul printului Tomislav", numit asa dupa unul din nepotii ei sarbi. In mijlocul gradinii este un bazin cu apa, de forma unei cruci bizantine, simbolizand cele 4 elemente din care e facuta lumea.

Cascada este de fapt apa unui parau ce cade de la 9-10 m iar podul de peste, puntea suspinelor. Se zice ca daca treceti podul cu ochiii inchisi si va puneti o dorinta, se va indeplini.

Vila Moara este aproape de cascada, a fost construita pentru oaspetii Reginei.

Tronul reginei este intr- un loc de belvedere; tronul a apartinut unui patrician roman de la Florenta. Langa tron se afla o masuta, de fap un capiteliu a unei coloane romane si, de asemenea, o cruce cu inscriptii slavone. Aici ii placea reginei sa admire marea.

Mormantul Reginei poate fi vazut dupa ce treci de vila, este de fapt un cavou gol sapat in stanca, are si o cruce pe care este inscriptionata pe scurt viata ei, cruce ce are la baza un fel de loc pe care sa te asezi; are si un cerc cu simboluri necunoscute.

Aleea secolelor sau Aleea Sufletelor, o idee interesanta: aici sunt asezate, la indicatiile Reginei 19 pietre de moara, fiecare reprezentand un secol. La 27 mai 2009, principesa Margareta si Simeon al II-lea al Bulgariei au asezat piatra pt secolul xx iar cea a secolului XXI asteapta sa-i vina vremea, caci asa a fost scris in testamentul Reginei...

Camera de fumat sau Cara dalga, este la extremitatea domeniului.

Gradina labirint imita celebrul labirint din Creta si este facut cu materiale aduse chiar de acolo.

Vila Suita sau Sabur Jevi este vila suitei Reginei, are forma de potcoava, camere bine ingrijite.

Vila Mavi Dalga este construita pentru oaspeti, apoi vila Gutmann (a administra-

torului), vila Izbanda, Ciuperca, cele 5 mori turcesti vechi le transforma in case cu diferita utilitati.

Si piesa grea, din toate punctele de vedere, Cuibul linistit. Deloc linistit. Dezamagire, aceeasi neimplicare din anii trecuti. aceeasi saracie in atat de bogata casa a Reginei. Camere aproape goale, au disparut atat piesele grede de mobilier cat si cartile, obiectele marunte din firide, covoarele, oglinzile din spatele usilor, sezloncurile din piele turceasca, efigiile regale de la fantani, vesela, unul din tronurile de marmura, ba chiar si cada din baia maura (cada originala era din marmura roz), inlocuita jalnic cu o cada moderna, etc... Se pare ca o parte din lucrurile Reginei au ajuns la Euxinograd, palatul regal de vara al "varului" Simeon al II-lea iar altele s-au pierdut pe la diversi mitici. Merita sa vedeti casa doar pt a admira simplitatea ei, a Reginei, care a facut o locuinta atat de mica. Este de fapt o vila, alintata de Regina Tenha Juvah", adica, in turca, Cuibul Singuratic sau Cuibul linistit". Are peretii albi atat in exterior cat si in interior, acoperisul are tigla rosie, un minaret doar de decor si observatie dar ridicat si ca respect pt populatia turca, tamplaria de lemn brad iar in interior sunt cateva usi de valoare. Imbina stilurile mediteranean, maur si bulgar in arhitectura sa. Este compusa din parter plus doua etaje, 14 camere, 2 terase si un balcon. Si aici respecta arhitectura turca, etajul este iesit in afara peste nivelul de jos. Regina Maria a fost o adepta a cultului Baha"i iar vila ei impreuna cu gradinile se aseamana cu modelele asezarilor adeptilor acestui cult.

Dezamagita de vila Reginei, ma intorc spre locul unde inima-i va sta un pic din eternitate si smerita, voi astepta venirea acelei casete si poate asa voi intelege cate ceva din tainele unei mari femei. Amestecul acesta, discret ascuns, de credinta ortodoxa si obiecte bizare, crucea gamata, Baha, i, ma fac sa grabesc pasii spre micuta Stella Maris...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 23.07.15 02:40:50
Validat / Publicat: 23.07.15 08:11:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2613 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Tronul Reginei si pomul care l-a inlocuit pe cel rupt fix la 60 ani de la moarte.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

puiutea
[23.07.15 10:08:07]
»

Un review frumos, detailat și scris din suflet! Felicitări!

Zoazore
[23.07.15 13:13:33]
»

@elviramvio - Cu tine m-am plimbat din nou, prin Gradina si prin Castel. Am pus si eu (la propriu) un iris la capela. In 2009. Multumesc, @elviramvio!

elviramvioAUTOR REVIEW
[23.07.15 14:15:12]
»

@puiutea -

Multumesc mult!

elviramvioAUTOR REVIEW
[23.07.15 14:17:14]
»

@Zoazore - si eu multumesc si poate pui altul curand.

Zoazore
[23.07.15 14:24:46]
»

@elviramvio - Neah! E prea de departe. 2009! Am mai din 2011, Pastele in Corfu! Dar abia acum ma voi putea gandi la asta!

Oricum, si tu esti urmarita, n-ai scapare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055799961090088 sec
    ecranul dvs: 1 x 1