GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In aceasta destinatie mirifica am ajuns dinspre nisipurile de aur, unde am si fost cazati o saptamana. Practic excursia la castelul Reginei Maria a fost un supliment fata de sejurul la nisipuri, am ajuns aici cu masina noastra, si am facut maxim jumatate de ora. Am avut si "ghizi", 2 distinsi soti din bucuresti cu care ne am imprietenit la hotel si care s-au oferit sa ne arate balcikul ca statiune dar nu si gradina si castelul deoarece ei o mai vazusera de 10 ori! In plus erau cam in etate si nu mai aveau dispozitia sa se plimbe 3-4 ore cu suisuri si coborasuri prin zona castelului, asa ca ne-au asteptat politicos in zona teraselor din imediata apropiere a intrarii in castel.
Sa incepem cu pretul vizitei, 5 leva de adult, iar pt castel se mai plateau inca 5 leva, dar daca erai istet il vizitai si gratis... noi n-am fost, ne am dat seama abia la iesirea din castel ca se putea intra pe undeva prin partea de sus direct din gradina si astfel nu te mai intreba nimeni de bilet. Noi am folosit intrarea obisnuita unde evident ne-au taxat imediat.
In anul 1925 dupa ce Regina Maria vizitase deja de doua ori balcikul, incepea constructia castelului, cu ajutorul arhitectilor Augustino si Amerigo, din Italia, impreuna cu decoratorul de gradini Jules Jany din Elvetia, terminandu-se in 1936. Gradina are zone unde se imbina elemente arhitecurale din grecia (creta) si maroc. In parc gasim si peste 3000 de specii de plante si 250 de tipuri de cactusi, fiind una dintre cele mai importante colectii de cactusi din europa.
Castelul este numit si Cuibul Linistit” (“Quiet Nest” sau “Tenha Juvah” in limba turca) si intradevar aici, fiind atat de aproape de mare, doar o faleza ingusta desparind marea de castel, te simti relaxat cu adevarat si plin de armonie. Probabil ca asa a considerat si regina maria cand a ales acest loc pt a locui si a-l transforma intr-o gradina imensa si plina de vegetatie placuta ochiului.
Gradina acestui castel nu este o gradina obisnuita ci un "domeniu al unui nobil" contine 9 cladiri fiecare cu importanta si specificul sau, iar pentru a o strabate in totalitate la pas de plimbare este nevoie de aproximativ 4 ore.
Interiorul castelului este modest in esenta, usi mari din lemn, pereti albi, ca obiecte pastrate din timpul reginei maria gasim dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, scaune, un semineu, in baia de marmura cu cada ingropata in piatra, quveta si masuta de toaleta.
Fiind atat de mare gradina, eu am scris dupa ce am consultat si niste date exacte, un plan al gradinii, o structurare pe locatii pe care deasemenea le-am parcurs la picior in totalitate:
1. ghereta santinelei, la intrare cesta este primul obiectiv. gasim aici un arc triumfal iar in stanga si in dreapta pot fi vazute niste adancituri in zidurile de piatra care reprezinta locurile in care stateau garzile castelului.
2. fantana de argint, langa intrare pe partea stanga, aci putem conform legentei sa aruncam cu banuti pentru a avea noroc in viata.
3. gradina lui allah, face legatura intre Fantana de argint si Vila Sageata albastra si contine numerosi cactusi
4. vila sageata albastra
5. coltul magnolia
6. templul apei
7. capela stella maris, se ajunge de la templu printr o gradina cu trndafiri si apoi urcam niste trepte. Undeva pe peretele de piatra se afla unica inscriptie in limba romana pastrata pe intreg domeniul, si anume e scris cu litere aprope sterse faptul ca Regina Maria a construit tot ceea ce este acolo. Regina Maria si ar fi dorit ca inima sa i fie ingropata acolo.
8. izvorul sfant
9. gradina ghetsemani, la sus-est de capela si adaposteste mai multi arbori pitici.
10. aleea valului albastru
11. digul
12. gradina "curtea englezeasca"
13. cascada, totul este splendid aci pentru poze pentru admirat, apa unui rau cade de la 9 metri apoi se varsa in mare
14. puntea suspinelor,
15. vila moara, in apropiere de cascada, moara a fost pastrata din timpul reginei iar ulterior vila ridicata pentru oaspeti
16. vila salon
17. restaurantul "coroana", se poate servi o cafea, un suc, o bere
18. aleea vinului, se pot degusta numeroase sortimente de vinuri si se pot cumpara sticle cu vin specific
19. tronul reginei maria, arata ca un fotoliu din marmura avand in dreptul sau o masuta din piatra, este deasemenea un loc preferat de regina. Se poate vedea marea foarte bine din acest loc.
20. castelul Reginei Maria-vila "cuibul linistit"
21. aleea secolelor
22. camera pentru fumat, care este undeva intr o latuta mai indepartata a domeniului
23. gradina labirint
24. mormantul reginei maria, un loc retras in susul catelului. aici marea se vede f frumos, imaginea de ansamblu asupra tuturor obiectivelor este superba, dar Regina nu este inmormantata aici ci in biserica manastirii "curtea de arges"
25. vila gutman
26. vila suita, construita in stilul mauritanian si se afla pe unul dintre cele mai inalte puncte ale domeniului
27. gradina "craing"
28. vila "izbanda"
29. vila "ciuperca".
Sper ca am reusit sa cuprind in descrierea mea cat mai multe dintre obiectivele acestui domeniu iar informatiile expuse de mine va vor ajuta intr-o parcurgere cat mai completa a gradinii Reginei Maria.
Cu siguranta voi reveni aici, pentru a-mi incarca bateriile...
Trimis de alex_iasi in 14.10.13 12:22:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: albena, nisipurile de aur
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alex_iasi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.40498300 N, 28.14709200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: multumesc pentru apreciere! sper sa fie de folos
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
P. S. Mi-am permis să înlocuiesc acolo unde apăreau cuvintele ˝regina maria˝ cu ˝ Regina Maria˝, cred că măcar atât datorăm acestui personaj de primă importanţă din istoria României!
@webmaster13: cea mai frumoasa si iubita regina a romanilor, nostalgica regina Maria, a lasat un testament prin care a cerut ca inima ei sa fie depusa intr-o caseta aurita la castelul din Balcic, în capela Stella Maris, caseta care de curand a fost adusa si la Castelul Peles... My heart will go on!
@webmaster13: e ok melodia se potriveste perfect cu "peisajul"
@webmaster13:
”P. S. Mi-am permis să înlocuiesc acolo unde apăreau cuvintele ˝regina maria˝ cu ˝ Regina Maria˝
Ma leg si eu aici de o chestie care mi se intampla si mie. Uneori, din graba, am mincat litere sau am dublat cuvinte... Cred ca, pe linga toate cele, un webmaster trebuie sa si analizeze textul si sa corecteze acolo unde este cazul. Oricui ii scapa anumite greseli de tastare. Vorbesc deci doar de greseli de tastare... Eu unul ma oftic cand, dupa 1-2 revizuiri ale fiecarei impresii, descopar ca tot mi-a scapat ceva, review-ul a fost deja validat si nu mai pot face nimic.
@vlado2:
”cand (...) descopar ca tot mi-a scapat ceva, review-ul a fost deja validat si nu mai pot face nimic.
Cum să nu mai poți face nimic? Păi de ce e link sub fiecare articol/ecou/etc. pentru „Sesizare greșeli sau... ”
În principiu, echipa tehnică NU intervine decât în cazuri excepționale (v. mai sus) pe text, acesta fiind (din punctul nostru de vedere) un indicator suplimentar în ceea ce privește autorul impresiilor, o informație în plus față de cea propriu-zisă, exprimată prin cuvinte.
am castigat o tastatura acum cateva luni... n-a mai ajuns la mine. as dori-o pt mandria mea de scriitor in fond valoarea ei materiala este nesenificativa cum sa procedam?
@alex_iasi: 1. ai respectat instrucţiunile din mail = ţi-ai completat adresa de expediere etc şamd? M-ar suprinde, la tastaturi nu avem nicio întârziere în expediere.
2. chiar crezi că un review de la Castelul Reginei Maria e cel mai potrivit loc pentru a dezbate această problemă personală? :-)
Contactează Admin prin PM (de exemplu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Melancoliile Castelului Balcic — scris în 26.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Pe cărările Reginei – Tips & Tricks — scris în 06.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Domeniul Dvoreţa- Castelul reginei Maria şi Grădina Botanică Balcic (II) — scris în 12.05.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Regina Maria şi Cuibul singuratic din Balcic (I) — scris în 09.05.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Castelul Reginei Maria și Grădina Botanică de la Balcic — scris în 27.02.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Castelul si gradina botanica Balcic — scris în 28.07.19 de Carinalor din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Castelul Reginei Maria si gradina botanica din Balcic — scris în 08.05.19 de paulcta din CONSTANţA - RECOMANDĂ