ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Regina Maria şi Cuibul singuratic din Balcic (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Prima amintire din copilărie o am despre moartea reginei Maria în iulie 1938. Aveam trei ani jumătate şi mă jucam în curtea casei din Bacău unde m-am născut. Spre prânz a venit tata de la garnizoana unde era medic militar. Tinea un ziar în mână. A adunat întreaga familie şi ne-a spus ˝A murit regina Maria˝. Toţi au început să plângă şi eu m-am luat după ei fără să ştiu de ce. Câteva zile aproape nu mai vorbea nimeni în casă şi am văzut-o pe bunica lăcrimând.

Despre monarhie şi rolul ei în istoria recentă nu am învăţat în şcoală. Abia când am avut liber la citit am aflat că regele Carol I a transformat principatele române trecându-le dintr-un Ev Mediu încremenit în timp în epoca modernă, că regele Ferdinand a fost ˝intregitorul˝şi soţia lui regina Maria a avut un rol determinant în formarea Romaniei Mari, că regele Carol al II-lea, cu toate defectele pe care le-a avut şi viaţa aventuroasă pe care a dus-o, a încurajat arta şi cultura iar regele Mihai cu un destin tragic, prin actul de la 23 august a salvat vieţile a sute de mii de români care urmau să fie cotropiţi de ruşi şi prin abdicarea de la 30 dec 1947 a cruţat vieţile a 1500 studenţi din închisorile comuniste. De altfel şi despre marii noştri domnitori nu am învţat aproape nimic, spunându-ne că istoria a fost făcută de masele populare.

Regina Maria s-a născut în 1875 în Anglia ca nepoată a reginei Victoria (după tată) şi al ţarului Alexandru al II-lea (după mamă). Dotată cu o frumuseţe şi inteligenţă ieşite din comun, în 1893 s-a căsătorit cu Ferdinand, prinţul de coroană al României. Principesa Maria a devenit regină în 1914 după moartea regelui Carol I. Încoronarea a avut loc la Alba Iulia la 5 oct. 1922. Relaţia ei cu regele Ferdinand a fost de prietenie şi de susţinere reciprocă în toate acţiunile pentru formarea şi recunoaşterea Ronâniei ca stat suveran. A avut şase copii dintre care principele Mircea a murit la vârstă fragedă. Regina Maria a fost o femeie sinceră şi pasională, marea ei dragoste fiind prinţul Barbu Stirbei care se spune că ar fi tatăl ultimilor doi copii. Cel mai bine şi succinct a caracterizat-o patriarhul Miron Cristea, care a afirmat „În tot cazul, se va putea spune că a fost o femeie care și-a trăit viața intens” . Primul copil a fost Carol, care urma să devină rege între anii 1930-1940. El a instituit o dictatură regală şi s-a lăsat influenţat de o camarilă condusă de amanta lui Elena Lupescu. A abdicat în favoarea regelui Mihai plecând în America de Sud şi apoi în Portugalia sub numele de Carol Caraman însoţit de Elena Lupescu cea care urma să devină a treia lui soţie.

Perioada 1914-1920 a fost dificilă din cauza Primului Război Mondial. Societatea românească era divizată privitor din ce tabără de beligeranţi să facă parte. Între anii 1914-1916 România şi-a păstrat neutralitatea după care în 1916 s-a alăturat Antantei formată din Franţa, imperiul Rus, imperiul Britanic, Italia şi Statele Unite. Având în vedere descendența sa regală anglo-rusă, dar și popularitatea foarte mare de care se bucura în rândul populației, regina Maria a fost percepută în țările Antantei ca fiind unul dintre principalii factori de influență în România. Motivul acestei aderări a fost dorinţa regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca Puterile Centrale din care făcea parte imperiul austro-ungar să redea României Bucovina, Maramureşul, Banatul şi Crişana. Negocierile, la care a participat regina Maria prin scrisori adresate ţarului Nicolae al II-lea şi regelui George al V-lea au fost spinoase dar reuşite. ˝ Împăratul Rusiei și Regele Angliei fiind amîndoi verii mei primari, era ușor pentru mine să am legături neoficiale cu ei și desigur că eram gata să-mi servesc țara pe orice cale. Avînd în vedere că atît Regele, cît și primul său ministru aveau deplină încredere în mine, eram mai inițiată în problemele și secretele de stat decît se obișnuiește în ce privește reginele˝ (Povestea vieţii mele)

Regina Maria a avut un rol politic decisiv în realizarea statului național roman suveran. În 2018, în urma retragerii Rusiei din Antantă din cauza revoluţiei bolsevice, România s-a văzut singură în faţa Puterilor Centrale reprezentate de Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia care o ameninţau cu ştergerea ei de pe harta Europei. Guvernul Brătianu a semnat la Buftea un tratat de pace separat cu Puterile Centrale în urma căruia a pierdut sprijinul Antantei pentru recunoasterea graniţelor României Mari constituită la 1 decembrie 1918. Regele Ferdinand sub influenţa Mariei nu a semnat această pace separată rămânând în continuare parte a Antantei. Cum Antanta nu mai avea încredere în România, considerând această pace separată o trădare a clasei politice, regina Maria a fost trimisă să pledeze cauza României în timpul Conferinţei de Pace din 2019. A avut întâlniri oficiale cu primul ministru al Franţei George Clemenceau şi preşedintele Pointcare, cu regele Marii Britanii şi preş. USA Wilson şi a obţinut recunoaşterea drepturilor teritoriale cerute. Astfel datorită ei din 2019-2040 a existat România Mare.

Câteva din aprecierile vremii:

-„Regina Maria, mai mult decât oricine altcineva, s-a bătut pentru a asigura reîntoarcerea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei la România, la sfârșitul Primului Război Mondial. A dormit pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Balcanic și ale Primului Război Mondial, alături de soldații săi. Prin forța de nezdruncinat a voinței sale, această prințesă britanică s-a redefinit pe sine însăși ca româncă oferindu-le supușilor săi o mai bună înțelegere a ceea ce urma să fie România, decât oricare din viziunile fasciștilor sau comuniștilor autohtoni care au urmat după ea ˝ (Robert D. Kaplan)

-˝ Regina Maria s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale˝ (C. Argentoianu)

-„Se spunea - și nu erau departe de adevăr - că ea era adevăratul bărbat al familiei regale române. În cercurile oficiale se știa foarte bine că în momentul în care armatele germane victorioase, încercau să impună pacea României, doar ea a declarat că onoarea și interesul obligau să se lupte până la capăt, că făcuse eforturi supraomenești pentru a împiedica tratativele. În Franța au fost întotdeauna apreciați oamenii îndrăzneți, de orice sex ar fi, ceea ce explică popularitatea reginei Maria încă de la sosirea în țara noastră.” (Generalul Mordaq, șeful Cabinetului Militar al primului ministru al Franței – 1919)

-˝A plecat dintre noi un suflet mare, o voinţă de fier şi o inimă caldă. Am fi cel din urmă dintre neamurile lumii dacă am uita-o. A simţit, a luptat şi a suferit cu noi şi pentru noi. Nici un dor al nostru nu i-a fost străin, nicio durere a noastră n-a rămas neştiută de dânsa˝ (N. Iorga)

În timpul războiului a vizitat spitalele de campanie, încurajând mii de soldaţi răniţi pe câmpul de luptă. Acest curaj de a înfrunta pericolul şi bolile de pe front, i-au adus numele de ˝mamă a răniţilor˝

După moartea regelui Ferdinand în 1927 şi urcarea pe tron a fiului ei regele Carol al II-lea în 1930, au început anii de marginalizare a reginei şi interzicere a participării ei la manifestări publice. A fost obligată de Carol al II-lea să trăiască intr-un exil forţat partajat între castelul Bran şi Balcic unde construise o reşedinţă de suflet numită ˝cuibul singuratic˝ Din 1936 şi până la decesul survenit în iulie 1938 a fost din ce în ce mai bolnavă. S-a tratat fără succes în clinici mari din Europa dar când şi-a dat seama că s-a apropiat sfârşitul s-a întors cu trenul pentru a muri la 62 de ani la Sinaia, la Pelişor în Camera de Aur. A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș alături de soţul ei regele Ferdinand, iar inima să fie păstrată la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. I s-a îndeplinit dorinţa şi inima ei a fost aşezată într-o cutie octogonală de argint şi depusă în capela Stella Maris. După cedarea Cadrilaterului în 1940, caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic de către principesa Ileana și așezată la Castelul Bran, într-o capelă ridicată în acest scop după modelul celei de la Balcic. În 1974, caseta a fost transferată, în administrarea Muzeului Național de Istorie a României. În 2015, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea bunicii sale, regele Mihai a hotărât ca această casetă să fie aşezată în Camera de Aur din Pelişor unde a murit regina Maria. Ceremonia a avut loc în prezenţa custodelui coroanei Margareta.

Regina Maria a suferit o intensă campanie de denigrare sub regimul comunist, de la comentarii asupra vieţii ei private până la acuzaţia că ar fi fost spioană britanică. Cea mai importantă armă a fost însă ignorarea si uitarea ei, astfel că generaţii întregi de români n-au ştiut ce a însemnat regina Maria pentru ţară.

Declarația – testament din jurnalul Reginei:

„«Țării mele și Poporului meu, când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea sa te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără și neștiutoare, însă foarte mândră de țara mea de baștină, și am îmbrățișat o nouă naționalitate, m-am străduit să devin o bună Româncă. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cât trăiește: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veți aminti, deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele și dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. (...) Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasa țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. »”

Rregina Maria a descoperit frumuseţea unei limbi de pământ în Balcic intr-o călătorie pe care a făcut-o în Dobrogea în anii 1920 alături de pictorul Satmari. A avut senzaţia că ˝locul acesta mă aştepta sau eu trăisem în aşteptarea lui˝ Aici a clădit Cuibul Singuratic pe o stâncă la ţărmul mării, înconjurat de grădini de flori, cascade şi fântâni.

Despre castelul reginei Maria, grădina botanică din Balcic şi vizita pe care am făcut-o acolo de Pasti, în episodul următor

-citeste în continuare-


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cuibul singuratic este un loc de poveste înconjurat de grădini tematice şi asezat pe o faleză pe ţărmul mării


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Însăşi vizitarea domeniului îţi dă o mare satisfacţie că pe aleile grădinii mergi pe urmele marii regine. Vizitarea lui te transpune din realitate într-o lume de vis.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 09.05.23 07:24:52
Validat / Publicat: 09.05.23 08:23:40
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 1113 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Vedere generală a castelului reginei Maria
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[09.05.23 16:20:51]
»

@Michi: Balcicul a ocupat un loc special în viața Reginei Maria dovadă fiind reședința ce și-a clădit-o în acest loc.

Iată câteva declarații ale Reginei publicate în 1928 într-un ziar local, reproduse în „Viitorul” din aprilie 1928: Ca toți cei care iubesc Coasta de Argint și eu sper s-o văd în desvoltare și prosperitate spre bucuria multora. Dar mai presus de toate nu doresc ca atmosfera și caracterul ei să fie schimbată sau distrusă. Intensitatea pitorească a acestei fășii de pământ este ceea ce o face atât de neprețuită. [... ] Toate construcțiunile publice, fie ele școli, hoteluri, bănci sau primării, ar trebui să fie adaptate stilului regiunei: arhitecturi complicate și înflorite nu trebuiesc permise, căci nu merg cu fondul artistic al locului. [... ] Dragostea mea pentru această parte a lumei este atât de mare încât simt că aș fi o bună sfătuitoare, de aceia lăsați-mă să iau parte la lucrul vostru.

Frumoase intenții!

MichiAUTOR REVIEW
[09.05.23 17:51:53]
»

@tata123 ????: Mulţumesc pentru valoroasa completare. Mereu rămân surprinsă de rapiditatea cu care punctezi şi informezi despre cele mai multe subiecte. Am insistat asupra personalităţii reginei Maria pentru că pentru că celor trecuţi de 40 de ani, în şcoală nu li s-a spus nimic despre ea, pur şi simplu a fost ignorată. Pentru cei care nu au avut timp sau interes să se informeze după ridicarea cenzurii, Maria a rămas o regină insignifiantă. În reviewul următor voi descrie ce am văzut în puţinul timp avut la dispoziţie adaptat şi condiţiei fizice pe care o am.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hlli, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046528100967407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1