ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Predjamski Grad - Castelul pestera care asteapta sa fie cucerit

TIPĂREȘTE URM de aici

Castelul de la Predjama a venit la pachet cu pestera de la Postojna si am ales Ljubljana pentru o noapte in drumul nostru catre Italia tocmai ca sa le vedem pe cele 2. Am achizitionat online un bilet combinat care includea intrarea la pestera si castel iar pentru achizitia intre 11.07 si 31.08.2015 in pret intra si shutlle-ul care face trasferul intre ele. Pentru ca am terminat cu vizitarea pesterii in jur de 12, n-am mai avut rabdare sa asteptam cursa care pleca la ora 13 si am plecat cu masina noastra catre Castelul lui Erazem, unul dintre cele mai renumite din Slovenia.

Cei 9 km de la Pestera din Postojna la Castelul din satul Predjama seamana cu drumurile noastre de pe la munte, cu paduri, serpentine si case frumoase, un drum foarte frumos, pe care am urcat aproape tot timpul si pe care ne-am oprit de cateva ori sa admiram cand o casa, cand vreo alee, curiosi sa vedem unde duce. Pe acest drum am vazut si “casa visurilor”, ne-am oprit la ea si la dus si la intors si ne-am bucurat de parca ne-o faceam si noi maine.

Aproape de accesul spre castel am fost dirijati de niste tineri catre o parcare neamenajata, situata un pic mai jos, dar pentru care nu am platit nimic. Am urcat panta ca sa ajungem din nou in sosea si am descoperit imediat un tei imens, scorburos, foarte vechi potrivit inscriptiilor de pe o tablita si se spune ca sub el ar fi mormantul lui Erazem, unul dintre cei mai renumiti proprietari ai castelului. Acolo erau si niste tineri imbracati in costume medievale, care chinuiau niste pasari pradatoare de noapte (soimi, vulturi si niste specii de bufnite) sa stea la pozat, care stateau cuminti si asteptau intr-un tarc in jurul teiului secular. Ei nu aveau vreo taxa pentru foto ci doar un borcan unde poti sa pui orice suma doresti ca sa faci o poza cu bufnita pe umar. Asta mi s-a parut mai rezonabil decat sa fii fotografiat fara sa ai habar, asa cum s-a intamplat la pestera si chiar la castel dupa cum aveam sa vedem mai tarziu.

Langa zona aceasta am vazut si o biserica despre care am crezut initial ca este o ruina, cam asa arata pe afara. Era inchisa dar se vedea foarte bine pe geam si am vazut un interior foarte frumos, o bisericuta functionala pentru locuitorii din Predjama si dupa ce am descoperit si inscriptia de langa ea am aflat ca dateaza din secolul al XV-lea si se numeste Fecioara Dolorosa.

Pe o alee de acces, usor in panta, treci apoi prin mai multe puncte info, unde se vand bilete ca si la pestera de la Postojna, pentru toate combinatiile de care va spuneam (intrare la castel+pestera+expozitie de fluturi+zoo) unde primeai si informatii diverse de la domnite imbracate in costume medievale.

In iulie si august castelul este deschis intre 9 si 19 cu o ora, doua mai mult decat in celelalte perioade ale anului iar biletul separat, doar pentru castel costa 9 EUR pentru adulti, 7.20 pentru studenti si 5.40 pentru copii, dar sunt 4 combinatii care se fac cu celelalte 3 posibilitati, noi alegand pestera + castel la 31.90 EUR, cum am mai spus.

Castelul este oarecum izolat. In zona sunt doar cateva case, Predjama fiind o localitate mica, cu 85 de locuitori, apartinand de comuna Postojna, iar zona turistica din jurul castelului nu este atat de dezvoltata ca in cazul pesterii. In zona poti vedea si raul Lovka, care dispare apoi in munte, sub castel.

Aproape de intrare am trecut prin terasa Gostilna care avea o vedere foarte buna catre castel. Cu toate ca ne propusesem sa ne oprim la iesire pentru o pauza, n-am rezistate tentatiei si ne-am asezat atunci. Am mancat o inghetata buna de menta (1 EUR), am baut o bere (3 EUR) si am admirat castelul pe afara, dezbatand tot felul.

Castelul se vede cocotat pe o stanca verticala si parca domneste si astazi asupra zonei inconjuratoare. Amplasamentul si modul in care a fost construit denota ca a fost gandit astfel incat sa nu fie cucerit si asa a fost pentru ca niciodata nu a fost cucerit prin lupta, ci doar prin tradare. Pe unul din peretii exteriori se poate remarca stema castelului iar peretii albi, grilajele negre, precum si muscatele rosii de la ferestre fac un contrast puternic cu stanca si imaginea pe care ti-o ofera cand il vezi prima data parca ar fi desprinsa dintr-o ilustrata.

Cum te uiti spre castel, in stanga jos, sunt pajisti verzi, frumoase si am aflat ulterior ca acolo are loc in fiecare an, in iulie, unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din zona si el tot in cinstea celui mai renumit proprietar.

Am intrat apoi in castel pe un podet de lemn dupa ce ne-am sters pe picioare pe un stergar metalic de forma unui catel si am luat audioguide care ma va ajuta sa fac un rezumat bun a ceea ce am auzit.

Castelul are o singura cale de acces si afli multe detalii despre istoria lui cat si despre fostii proprietari, chiar la inceputul vizitei, in prima sala, acolo unde este si portretul celui mai renumit proprietar al sau, Erazem de Predjama. A fost mentionat pentru prima data in secolul al-XII-lea, si audioguide-ul nostru ne-a spus ca este cel mai mare castel pestera din lume. Chiar numele lui inseamna asta: Pred (inainte, in fata) + jama (pestera) = “inainte de pestera”.

In castel nu gasesti luxul pe care il vezi la unele castele, chiar deloc. Asa cum am citit in prezentarea de la intrare, constructia nu a fost facuta nici pentru confort si nici pentru lux. Umezeala si raceala pietrelor erau cele care caracterizau viata in castel in fiecare zi iar ferestrele mici lasau doar putina lumina sa patrunda. Ce conta insa era accesul foarte dificil care iti oferea toata securitatea de care aveai nevoie, lucrul cel mai important, mai ales in zilele acelea.

Construit in stil gotic initial, castelul a avut mai multi proprietari, familii de vita nobila care l-au locuit sute de ani, dar cel mai faimos dintre locuitorii lui a fost Erazem Lueger, care a devenit proprietarul castelului pe la mijlocul secolului al XV-lea. Legenda spune ca Erazem a fost ba un cavaler nobil, frumos si pasional ba un baron talhar si un hot. In orice caz rebel cat cuprinde. Erazem s-a razvratit impotriva autocratiei imperiale si aceasta i-a adus sfarsitul.

Se spune ca prin 1483 un prieten al lui Erazem a fost insultat de un membru al armatei imperiale habsburgice. Pentru a-i apara onoarea prietenului sau Erazem l-a omorat pe insusi comandantul armatei imperiale si la randul sau Imparatul, Frederik al III-lea s-a suparat si l-a vrut pe Erazem in temnita. Doar ca el s-a ascuns in castelul familiei sale de la Predjama iar imparatul habsburgic a pus o gramada de soldati pe urmele lui si l-a vrut viu sau mort adus la Viena. Datorita amplasamentului castelului acest lucru a fost imposibil astfel ca imparatul a trimis o armata de oameni si a urmat un asediu care a durat un an si o zi in incercarea de a-l prinde pe Erazem. Audioguide-ul ne-a spus ca la un moment dat, Erazem i-a scris o scrisoare si lui Matei Corvin, regele Ungariei (!) care ii era prieten, in care isi explica gestul si care l-ar fi sustinut. Au urmat apoi multe talharii asupra nobililor pe care Erazem le punea la cale pentru a-l sfida pe imparat. A fost imposibil ca el sa fie prins pentru ca datorita unui tunel secret reusea sa ajunga printr-o pestera si apoi prin tunel intr-un sat apropiat, Vipava si sa-si asigure cele de trebuinta, adica apa si mancare.

Din nefericire a fost tradat de un slujitor care a promis oamenilor imparatului ca le face un semn cand Erazem este la toaleta, un loc expus, aflat la ultimul nivel, intr-o extremitate a castelului si n-a fost greu ca atunci cand oamenii imparatului au primit semnul de la tradator, sa-i trimita o ghiulea lui Erazem exact cand era cu pantalonii in vine. Halal moarte a avut bietul cavaler! Mai intai nu m-am dumirit de ce audioguide-ul facea referire la buda, ulterior am inteles ca ea era legata de o poveste demna de mentionat.

Dupa moartea ultimului descendent al familiei Laueger castelul a trecut in mana altor familii de aristocrati, a fost distrus si reconstruit de mai multe ori pana pe la jumatatea secolului al XV-lea, cand dupa un cutremur puternic a fost recontruit in stil renascentist ramas neschimbat pana astazi. In 1583 i-a fost adaugat turnul de la intrare si de atunci are dimensiunile de astazi, iar in 1949 a intrat in proprietatea statului prin nationalizare. Astazi este deschis publicului si serveste ca muzeu.

Sa ne intoarcem la vizita noastra si la primele sali. Fiecare camera este numerotata si poti sa vizitezi absolut in ritmul tau. Tot ce trebuie sa faci este atunci cand intri intr-o camera sa-l avertizezi pe audioguide si sa tastezi numarul camerei ca sa-ti povesteasca despre ea.

De cum intri te intampina o atmosfera medievala, mobilier de epoca, jilturi medievale si peste tot manechine care simbolizeaza personaje medievale iar la fiecare nivel vezi cum zidurile castelului se contopesc cu stanca.

Castelul are 5 nivele, 15 camere si toate se pot vizita. La subsol este temnita si camera de tortura iar la nivelurile de mai sus sunt mai multe sali terminand cu un hol unde sunt expuse trofee de vanatoare iar de aici pe scari in sus patrunzi in pestera cu tunelul secret care ducea in satul Vipava de unde se aprovizionau castelanii in cazul starilor de necesitate. De aici, dar nu numai, ai o vedere spectaculoasa asupra vaii care se intinde la poalele castelului.

Dupa ce am vazut temnita si camera de tortura, care m-au oripilat, am trecut prin celelalte sali ale castelului.

Sala Cavalerilor unde in locul ferestrelor erau puse niste draperii mari, din catifea pentru a proteja de frigul de afara dar si strategic pentru ca in spatele unora dintre ele erau niste locasuri unde isi ascundeau documentele, erau pe post de seif. Ferestrele castelului nu aveau geamuri. Se foloseau diverse piei sau membrane de la animale iar in perioada de iarna se astupau cu scanduri.

Capela plus sala popii mi-au lasat un gust amar. Aceea era una dintre camerele cele mai bune, (prima care a fost incalzita dupa dormitorul proprietarilor) si avea acces la sala de tortura care era un nivel mai jos. Din camera popii se trecea intr-o pasarela cu balustrada de unde se vedea cum bietii oameni erau torturati. Nu mi-a placut asta.

Am trecut (nu neaparat in ordinea in care va spun) prin sala de judecata, sala armelor, camerele slugilor, camera de baie, cea mai primitoare, dupa dormitorul proprietarilor (camera cu dusumea, singura incalzita, ulterior s-au inventat godinele). Pentru ca aveau caldura, castelanii au inceput sa faca baie mai des, stiut fiind ca pe vremea aceea se facea baie de cateva ori pe an, la ocazii speciale.

Bucataria reprezinta o expresie a ingeniozitatii celor de atunci: unde era semineul era o fisura in stanca, pana sus, un horn, pe post de cos (pentru ventilare), iar chiuveta din piatra era pusa la fereastra, pe o zona inclinata, astfel incat apa sa se scurga. In bucatarie mai era o groapa de vreo 10 metri adancime un acces la pestera de dedesubt, la o temperatura constanta de 10 grade. Pe acolo dadeau drumul pe sfoara la cosul cu merinde si le tineau la racitor. Oamenii au gasit solutii dintotdeauna, nu am avut decat o dovada in plus cu aceasta ocazie.

Am gasit si camara cu bunatati unde tineau alimentele si vinul care ii incalzea in serile lungi de iarna. In vreme de asediu acolo isi ascundeau si averile si abia in 1991, la ultima renovare a castelului s-a descoperit ultimul tezaur care este expus astazi la Muzeul din Postojna. Acum, aceasta sala chiar era plina cu bunatati, siropuri, dulceturi, ciocolata, vinuri… toate facute in casa si din care puteai cumpara.

Am gasit si WC-ul pe un hol la al V-lea nivel, in locul cel mai expus - o nisa in zid iesita in exterior, realizat practic dar neispirat pentru ca uite cum i s-a tras moartea lui Erazem de acolo.

Pestera este punctul cel mai inalt al castelului la care ai acces pe niste scari. In sec 14 cand a fost facuta pestera castel, nu se stie exact cate camere avea. Din varianta initiala au ramas doar intrarea cu cele 2 ferestre. Acolo, in pestera am vazut o instalatie de colectare a apei direct din stanca prin sisteme de gauri si mici canale. Acest lucru permitea ca apa sa fie adusa si la nivelele inferioare si aveau o situatie de rezerva in cazul in care dusmanii otraveau raul Lovka, care curgea pe sub castel si din care ei se alimentau. Din pestera se vede intrarea in tunelul care ducea afara, in munti care ar fi de aprox 2 km, astazi accesul fiind blocat.

Mergand prin castel ai mai multe puncte de view, unul dintre ele fiind in zona clopotului, unde toata lumea tragea cate un semnal de alarma. De asemenea, ghiulele de piatra pentru tun sunt expuse in afara salilor dar si un vas in care se colecteaza si astazi apa care tot picura de sus.

In 1993 in castel s-a filmat The Armour of God, avandu-l ca protagonist pe Jackie Chan si el a fost singurul care a reusit sa cucereasca (in film, evident) acest castel. A suferit accidentari serioase pe timpul fimarilor din cauza terenului abrupt si foarte accidentat dar si pentru ca a tinut sa isi faca singur toate cascadoriile.

Se spune si ca in afara de lilieci castelul ar fi bantuit de fantome astfel ca la un moment dat a fost chemata o echipa de la celebra emisiune “Ghost Hunters”, care si-a instalat acolo aparatele si se pare ca la lasarea noptii ele au detectat franturi de voci, mai ales in zona camerei de tortura si in pestera de sub castel. Nu stim daca asta chiar este adevarat dar ca aici s-a filmat un episod din celebrul serial “Vanatorii de fantome” este cert.

Exista sub castel o alta pestera, una dintre cele mai mari din Slovenia care se viziteaza doar din mai pana in septembrie, nu dispune de sistem de iluminare si este recomandata alpinistilor si celor foarte bine antrenati, mai ales pentru escaladarea Pasajului lui Erazem, foarte ingust si lung de 37 de m. Copiii sub 15 ani nu au acces si chiar ceilalti nu pot s-o faca decat sub indrumarea unui ghid profesionist si doar in grupuri de maxim 5 persoane. Daca nu gresesc costa 80 de EUR pe grup si trebuie sa dai o declaratie (ca la spital, in cazul operatiilor), ca iti asumi toate riscurile... Aici poti intalni colonii de lilieci.

La iesire ne-am regasit din nou in poze, tot la 6.5 EUR/bucata facute in aceleasi conditii ca la pestera. Fara sa stii, fara sa vrei si cum practica asta nu-mi prea place am zis pas si de data asta.

Ne-am uitat un pic si pe la suveniruri si am mai fi zabovit prin jurul castelului dar mai aveam de mers pana la destinatia noastra finala si nu vroiam sa ajungem chiar tarziu.

Imi plac castelele in general pentru ca mergand prin sali, prin curti, ascultandu-le povestea, urcand intotdeauna unde se poate in turnuri, imi imaginez tot felul de lucruri. Si inventez unele. M-am imaginat de multe ori vreo domnita dantuind prin salile de bal. La Predjama parca mi-a fost frig insa, chiar daca afara erau peste 30 de grade. Si nu cred ca mi-ar fi placut sa traiesc acolo. Prea multa piatra, prea mult rece, prea multa umiditate si apa care picura prin toate cotloanele (si atunci dar si acum).

Mi-a placut mult insa amplasamentul lui, imaginea frumoasa pe care ti-o ofera atunci cand il vezi prima oara si contrastul dintre zidurile albe si stanca, altfel putandu-se confunda cu usurinta cu muntele. Si m-a apucat rasu’-plansu’ la povestea lui Erazem, saracu’. Apoi m-a lasat fara cuvinte ingezionitatea pe care am descoperit-o la cei care l-au locuit de-a lungul veacurilor. Mi-a fost clar inca o data ca nu noi am inventat roata, lucru pe care il stiam de altfel, ca omenirea e drept ca a evoluat dar daca suntem astazi acolo unde suntem este si pentru ca stramosii nostri au fost extrem, extrem de destepti.

Cum spuneam si despre pestera, faceti in drumurile voastre orice combinatii este nevoie si nu le ratati.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Aurici in 11.09.15 23:03:11
Validat / Publicat: 12.09.15 01:16:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVENIA.

VIZUALIZĂRI: 5080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul de la Predjama - Primul impact
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

iulianic
[12.09.15 09:49:32]
»

@Aurici - Foarte frumos! Am fost de două ori la Peştera Postojna, ştiam de existenţa castelului din pliantele turistice, dar nu l-am vizitat niciodată. Mereu eram "în treacăt" şi mereu eram grăbiţi.

Poveştile legate de castel nu-mi erau cunoscute, dar acum - prin intermediul articolului tău şi graţie dăruirii cu care l-ai scris - am aflat şi eu atât de multe. Mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[12.09.15 13:15:21]
»

@iulianic - Multumesc si eu si ma bucur daca ce scriu ajuta cuiva. Imi pare rau doar ca timpul ne preseaza mereu si citind si eu inca o data articolele (mele) dupa ce sunt publicate, constat ca mai sunt exprimari intortocheate, ma mai repet, mai lipsesc virgule... Insa sper ca informatia transpare si daca am si o confirmare, asa cum am avut acum, este tot ce conteaza.

Noi am zis ca "ce-i in mana, nu-i minciuna" si stiind ca sunt asa de aproape una de alta sa nu le ratam ca nu se stie cand mai ajungeam in zona. In plus amicul care a insistat sa vedem pestera, a insistat si pentru castel si cum am vazut locuri de care habar nu aveam datorita lui il ascultam tot timpul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[12.09.15 21:13:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AuriciAUTOR REVIEW
[12.09.15 21:56:00]
»

@webmaster - Multumesc mult.

Camelia19
[13.09.15 12:46:48]
»

@Aurici - În sfârşit am reuşit să-ţi citesc articolul. Din nou, foarte complet şi bine documentat. Uitasem o groază din amănuntele pe care tu le-ai reţinut atât de bine.

Un singur lucru, legat de galeriile subterane. Acestea se pot vizita şi individual, iar preţul este de 8 euro/persoană. Nouă ni s-au comunicat detaliile pe autobuz, am înţeles că voi aţi mers pe cont propriu şi nu aveaţi de unde să aflaţi. Au fost destui care au dorit să le viziteze, am fi vrut şi noi dar ne lungeam şi mai mult şi nu mai aveam destul timp pentru a ne plimba câteva ore şi prin Ljubljana. La intrare în peşteră ţi se dă o cască de protecţie şi o lanternă, nu ştiu nimic despre limita de vârstă sau despre semnătura pe propria răspundere. Probabil detaliile astea le aflam dacă mergeam să luăm biletul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[13.09.15 15:58:43]
»

@Aurici - Un obiectiv foarte interesant, am citit despre el cu mai mulți ani în urmă. Castelul mi l-am închipuit mereu vizitat în tandem cu Peștera.

Atmosfera din castel mi se pare mult îndulcită de tencuiala de pe pereți; dacă pereții originali arătau peste tot ca în P14 înseamnă că aerul era rece și umed, lumină slabă furnizată de făclii - anumite castele nu arătau la interior atât de superb cum ni le închipuim noi; locul de tortură arată foarte înfricoșător.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[13.09.15 16:47:01]
»

@Camelia19 - Amanuntele mai tehnice nu le-am retinut nici eu pe toate dar am facut fotografii la history si inca 2-3 planse si acum cand am scris le-am mai rasfoit putin. Ce tine de povesti insa ne place mai mult si retinem mai usor.

Am fost si eu destul de controversata cand am scris. Despre castel nu sunt foarte multe informatii oficiale si am senzatia ca si din cele care sunt, multe sunt de domeniul legendei. Aceeasi impresie am avut-o chiar si la castel ascultand audioguide-ul cand am avut senzatia ca s-au creat niste legende (multe) iar date certe ar fi mai putine. Asta a fost senzatia mea, poate gresesc.

Eu am retinut de la audioguide ca prima atestare documentara ar fi fost prin 1202. Cand am vrut sa mai pun informatiile cap la cap am gasit vehiculat 1264 sau 1274, de aceea m-am si ferit sa ma refer la un an exact ci am folosit notiunea de secol. Si in legatura cu alte intamplari ce privesc castelul se vehiculeaza ani diferiti.

Referitor la cine a fost Erazem am citit deja 2-3 variante. Iar despre moartea lui se spune ca ar fi intrat in dizgratie pentru ca ar fi aparat onoarea unei doamne nu a unui prieten. Inclusiv pe tablita de la copacul sub care se presupune ca ar fi mormantul lui se spune ceva de genul, parca ar fi aici dar nu luati de buna, asa spune legenda. Si mai sunt si altele. Chiar si celalalt articol postat pe AFA are cateva informatii putin diferite, care tin de ani sau de legenda. De aceea chiar ma gandeam cand scriam articolul si stiind ca si tu o sa scrii daca nu o sa avem cumva 3 versiuni pe alocuri diferite. Dar nu cred ca asta este chiar atat de important.

In ceea ce priveste galeriile de sub castel noi nu am stiut de ele pana am ajuns acolo, am vazut intrarea cand mancam inghetata la terasa Gostilna si tot studiam castelul pe exterior. Cand am cascat gura la suvenirurile de la intrare am intrat in vorba cu o domnita de acolo si am intrebat despre intrarea aceea. Ne-a spus ce am scris. Poate pentru ca eram 4 care vorbeam cu ea ne-o fi spus de o varianta de grup. Cert este ca nefiind sigura, asa cum m-am exprimat si in articol folosind expresia, "daca nu gresesc", am verificat pe net informatia aceasta si am gasit cam acelasi lucru, inclusiv partea cu acordul scris. Am vazut chiar si cateva fotografii din galerie, exact cum spui si tu cu casca de protectie. Dar este foarte bine ca ne-ai spus si ce ai aflat tu si poate cineva chiar ajunge si la galeria aceasta si clarifica dilema.

Si abia astept sa citesc impresiile tale despre Ljubljana pe care eu n-am apucat s-o vad din cauza celor 4 ore pe care le-am stat la vama.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19
[13.09.15 17:02:43]
»

@Aurici - Eu am văzut un documentar foarte interesant despre castel la tv, cred că pe Travel dar nu sunt sigură. Practic, aşa am aflat de existenţa lui şi mi-am propus să ajung cândva acolo. Asta era acum câţiva ani. Şi norocul a făcut să-l mai prind o dată, chiar cu vreo 2 săptămâni înainte de concediu. Ce m-am mai bucurat. Bineînţeles că în fiecare loc se spune altceva, legendele sunt multe, dar esenţa este acceaşi. De peşteră chiar îmi pare rău, dacă am mai fi avut o zi în Ljubljana... Acum că spui de coadă la vamă, o fi mereu aşa? Noi am prins o coadă de zeci de kilometri când am trecut din Croaţia în Slovenia. Noroc că fiind pe 2 roţi, am mers în faţă.

Păcat că nu aţi ajuns în Ljubljana, e un oraş încântător. Chiar nu mă aşteptam. Ne-am promis că vom reveni pentru un weekend prelungit, dar nu ştiu dacă anul ăsta mai apucăm. Acum n-am vizitat nimic, doar ne-am plimbat, dar suficient cât să ne facem o idee clară. Sigur o să scriu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[13.09.15 17:17:24]
»

@tata123 - Asa este, un castel rece si umed. Si acum erau acolo vase care colectau picaturile de apa care proveneau din stanca dar asta poate si pentru a intari informatia ca locuitorii castelului captau apa aceasta pentru a o folosi pentru nevoile proprii atunci cand erau in stare de asediu sau daca dusmanii le-ar fi otravit raul de dedesubt de unde se alimentau.

Si da, te ia frigul numai cand te gandesti cum trebuie sa fi fost iarna acolo.

Asa cum am spus, nu mi-ar fi placut sa traiesc acolo dar sa-l vad mi-a placut mult. Stiu ca ma repet dar parca cineva ne-a pus in fata o vedere atunci cand ne-a aparut prima data in fata ochilor.

Partea cu tortura mi se pare cel mai odios lucru in general, nu numai aici. Am vazut un muzeu al torturii anul trecut in Austria cu efecte si manechine de parca totul se petrecea atunci si a trebuit sa ma asez cand am iesit pentru ca mi se facuse de-a dreptul rau. Si nu intru de fiecare data in astfel de locuri. Intra familia si eu ii astept afara. Aici mi s-a parut si mai sinistru pentru ca singura camera care avea vedere la sala de tortura era camera popii si nu prea se legau lucrurile. In fine... asa cum scrie si in pagina de prezentare castelul nu a fost facut nici pentru confort, nici pentru lux ci pentru securitate, ceea ce s-a adeverit, el nefiind cucerit niciodata prin lupta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[05.11.21 23:17:00]
»

Abia acum am citit articolul tău, în sept 2015 nu eram membră AFA. Am văzut că ai scris și tu despre castel în subsolul paginii mele, unde este postat articolul meu de azi.

Te felicit pentru el și mă bucur că am mai aflat câte ceva despre castel, după ce l-am citit!

Eram curioasă să văd cum l-ai perceput tu. Din 2015 până acum s-au mai schimbat niște lucruri, ca de ex. : noi n-am văzut camera de tortură și cea cu bunătăți, dar nici buda (latrina) unde a fost lichidat Erasmus nu a intrat în circuitul nostru prin castel, dar nu știu din ce motiv. Chiar și aranjamentul mobilierului și al manechinelor văd că diferă în pozele tale, în comparație cu ale mele.

Indiferent cum ar (re) aranja exponatele, poți să-ți faci o părere despre cum trăiau oamenii acelor vremuri. Eu mă bucur că în circuitul „caravanei” a fost inclusă și vizita la acest castel!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[09.11.21 16:50:55]
»

@doinafil: Scuze, Doina, pentru întârziere, am fost plecată.

Abia acum am citit articolul tău, în sept 2015 nu eram membră AFA

Și eu eram micuță pe atunci, cred că nu aveam nici un anișor .

Ce interesant că lucrurile se mai schimbă și la obiective de genul acesta. Uite, din nou ne dăm seama cât este de important ca fiecare să vină cu impresiile lui dintr-un loc, același loc în care au fost și despre care au scris și alții.

Mulțumesc că ai ajuns la articolul acesta după atâta timp. Hai că fug și eu la al tău că sunt curioasă.

Te pup, numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Camelia19, doinafil, iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Predjama:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050457000732422 sec
    ecranul dvs: 1 x 1