ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2013
DE unq
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: BOTOȘANI
ÎNSCRIS: 31.07.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Pradjama, cuibul de vulturi din gura peșterii

TIPĂREȘTE URM de aici

Este adevărat că în mai multe articole despre Peștera Postojna apare menționat ca obiectiv de vizitat și acest minunat castel. Am considerat nedrept ca bijuteria asta să nu beneficieze de propria rubrică și un articol dedicat lui așa că, iată:

Cum am spus în articolul AFA Peștera Postojna, poarta spre inima Pământului când am achiziționat biletele de intrare la peșteră, cu bună știință, am achiziționat un pachet care includea și vizita la Castelul Predjama.

Știam din documentarea anterioară că acesta este situat în apropiere așa că am optat pentru doi în unul.

Dacă vreți să intrați doar la acest obiectiv prețurile sunt 9,00 euro adulții, 7,20 elevii și studenții și 5,40 copii.

Pentru a ajunge la castel plătești parcarea la peșteră (dacă ai vizitat-o) și ieși în drumul pe care ai ajuns acolo virând imediat la stânga.

Umezi drumulețul întortocheat și pe alocuri abrupt cale de 10 Km până la capătul lui pentru că se termină în parcarea din zona de vizitare a castelului. Atenție că în mica localitate Bucovje drumul are un viraj în ac de păr care practic creează impresia că te întorci, după care continuă spre castel.

Pentru a nu greși încercați adresa GPS: Predjama 1,6230 Postojna sau coordonatele 45 ° 48 '52.45 "N, 14 ° 7' 41.95" E.

Programul de vizitare este și aici diferențiat în funcție de sezon:

- Ianuarie, februarie, martie, noiembrie și decembrie: 10,00 – 16,00;

- Aprilie și noiembrie: 10,00 – 17,00;

- Mai, iunie și septembrie: 09,00 – 18,00;

- Iulie și august: 09,00 – 19,00.

Avantajul este că nu sunt ore fixe de intrare, când ajungi atunci intri. La intrare am observat că puteai intra în posesia unui audio ghid pentru limbile slovenă, engleză, germană, italiană și franceză dar eu nu am apelat la așa ceva fiind în posesia propriei documentări pregătite de acasă.

Nu am observat nici un indicator referitor la fotografiat, toată lumea făcea poze la liber. Și aici ești pozat ”din oficiu” iar la ieșire, dacă îți prisosesc 6 euro îi poți da pe o poză. Sau dacă vrei mai multe….

Ajunși în parcare (gratuită dar mică și destul de aglomerată) lăsăm mașina în prejma teiului cu care începe legenda locului.

Istoria ne întoarce în timp prin secolul 12 (cu o primă mențiune documentară pe la 1274) când castelul a fost construit și botezat Castelul Jama (peșteră).

Numele actual provine tot din limba slovenă Predjamski Grad – Castelul din fața peșterii.

Deși a avut nenumărați stăpâni și a fost refăcut sau renovat de câteva ori, faima și notorietatea sa se învârte în jurul unui personaj ce a trăit 3 secole mai târziu, baronului Erazem, cavaler tâlhar și rebel conștient de valoarea strategică a locului pe care-l stăpânea începând cu anul 1478.

Acesta, un fel de Robin Hood al locului, intrat în conflict cu regele austriac al timpului său (Frederic al III lea) după ce la sprijinit pe regele Ungariei Matei Corvin (sau într-o altă variantă, ca urmare a uciderii în duel, la Curtea de la Viena a generalului Pappenheim, rudă cu împăratul austriac) și, ca o sfidare supremă, ia provocat oștile să cucerească castelul. Atacul a avut loc în anul 1484 și a fost condus de un guvernator austriac de Trieste.

Avantajat de poziție și construcție și având în secret o cale de acces prin peșterile subterane cu văile din jur se părea că nimic nu va duce la căderea castelului.

Ca în toate poveștile vechi și noi apare un trădător care va aduce o moarte pe cât de tragică pe atât de lipsită de vitejie a baronului. Nemernica slugă a semnalizat prezența acestui în budă (!!!) iar ghiuleaua unui tun din timp potrivit pe direcție la făcut candidat câștigător pe veci a unui loc sub teiul din parcare și ia asigurat locul între legendele Europei.

Când apare de după acoperișurile clădirilor învecinate prima impresie e surprinzătoare. Refăcut în secolul XVI în forma actuală imaginea nu relevă un castel crenelat și spectaculos al cavalerilor medievali ci un dop în stâncă, cocoțat la 123 metri față de fundul văii, emanând senzația putere, sfidare și invincibilitate. Simplitatea și sobrietatea îi sporesc romantismul și misterul.

După ce observi valea din punctele de belvedere ale castelului realizezi că senzația de invincibilitate era inevitabilă pentru oricine se apăra în spatele zidurilor.

Castelul a fost construit la intrarea unui peșteri având ca fundație un stei de stâncă din fața acesteia îmbinând perfect creația omenească cu lucrarea naturii fiind un model de integrare a avantajelor reliefului în viața de zi cu zi. Am văzut o simbioză similară construcție – rocă la Castelul Bran (vezi AFA Castelul Bran, istorie și prezent).

În spatele construcției castelului peștera continuă în galerii întortocheate și întunecate ce însumează 13 km săpați în calcarul muntelui de râulețul Lovka ce robotește în adâncuri și astăzi, fiind al doilea sistem carstic ca mărime din Slovenia. Marea parte din acest traseu este accesibil doar pentru speologi, vizitatorii putând arunca o privire doar la cca. 900 metri. Pentru a pătrunde în parte din aceste galerii (doar în intervalul aprilie – octombrie) este nevoie de un aranjament prealabil cu organizatorii, pentru grupuri mici (maxim 5 persoane), cu echipament special (închiriat de la ei) și ghid, cu costuri suplimentare (80 euro/grup). Accesul se face prin mica intrare de peșteră ce se vede sub castel și care în trecut era utilizat ca grajd pentru animale.

Interiorul castelului, cazon dar bine conservat, este valorificat de cei ce-l au în grijă prin prezentarea și exemplificarea modului în care trăiau și locuiau oamenii evului mediu în interiorul său.

Dispus pe 5 etaje are 15 camere construite din zid (marea majoritate având cel puțin un zid constituit din stânca muntelui) plus amenajările din peșteră iar ritmul și ordinea de vizitare aparține turiștilor.

Odată trecuți de sălile garnizoanei unde acum ni se verifică biletele începem turul.

Vizităm astfel spațiile în care și petreceau zilele dar și dormitoarele, capela dar și temnița dar nu în ultimul rând bucătăria. Eu am rămas fascinat de existența în acela timpuri a hotei pentru evacuarea fumului și a unui fel de chiuvetă, amplasată în interior, sub geam din care apa era evacuată afară printr-un jgheab. Remarcabil.

Intrăm în sala de arme, trecem prim expoziția trofeelor de vânătoare, pe lângă rezervorul de apă și urcăm în final la încăperile slugilor.

Acestea din urmă sunt în partea naturală, de peșteră, inclusă în castel și amenajată ingenios în jurul sursei de lumină reprezentată de una din intrările superioare în subteran. Am văzut aici pe lângă spațiile de dormit bucătărie cu o sobă pentru cazan, un puț dar și un sistem extrem de ingenios de colectat apa ce se infiltra prin pietrele muntelui până în interiorul peșterii. Ținând seama că prin galeriile subterane ale peșterii cei din castel se puteau aproviziona cu alimente din satele din vale, apa, în cantități suficiente, era furnizată de natură, locușorul acesta era de necucerit.

Frumusețea, sobrietatea și mândria locului au determinat probabil specialiștii să include micul castel în rândul celor mai frumoase 25 castele din Europa [...] fiind în același timp și decor de film pentru pelicula din 1986 ”Armura lui Dumnezeu” cu Jackie Chan în rolul principal.

La ieșire, pe singura zona de plat este amenajată zona de turnir unde, în fiecare an, în timpul verii, sunt organizate concursuri care reamintesc de vremurile romantice de demult având ca model societatea din secolul XVI.

Dacă ați obosit și flămânzit puteți opri la restaurantul Gostilna situat chiar lângă casa de bilete și să serviți ceva din bucatele tradiționale slovene.


[fb]
---
Trimis de unq in 10.09.13 18:33:35
Validat / Publicat: 10.09.13 20:05:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVENIA. A mai fost în/la: Ljulbijana, Maribor, Postojna
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (unq); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Castelul Predjama, teiul sub care legenda spune că este înmormântat baronul răzvrătit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.09.13 20:07:43]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

unqAUTOR REVIEW
[10.09.13 20:31:06]
»

@webmaster: Da este perfect, aceea este locația. Mulțumesc.

vlado2
[11.09.13 08:18:46]
»

Felicitari ca te-ai abatut cativa km pentru a vizita castelul. Tin minte ca acum cativa ani, intr-una din cele doua excursii ale mele cu autocatul (si sper ca ultimele), le-am propus ghidului, soferilor si turistilor sa facem o vizita si la Predjamski daca tot eram la Postojna. Eu il vazusem deja si doream sa stie cat mai multa lume de el, sa se bucure de imaginea aceea frumoasa a castelului din stinca. Nimeni nu s-a aratat dornic de propunerea mea! Nu au inteles ce poate sa fie frumos la un castel despre care nici ghidul nu auzise! Toti cei care ajung la pestera ar trebui sa strabata cei 9-10 km pentru a vedea si castelul Predjamski. Sunt locuri in care poate nu mai ajungi alta data...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
unqAUTOR REVIEW
[11.09.13 12:12:29]
»

@vlado2: Întotdeauna spun că dacă las ceva în urmă o fac pentru a avea motiv să mă întorc. de data asta ar fi fost inutil. Distanța mică, timp berechet și dorința de a vizita specifică unui început de concediu.

Nici mie nu îmi plac excursiile cu autocarul dar câteodată nu ai ce face. depinde de timp, de costuri...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
unq, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Predjama:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049836874008179 sec
    ecranul dvs: 1 x 1