ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Casa Fecioarei Maria şi satul Sirince, repere ale creştinismului timpuriu

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe când era răstignit pe cruce, Iisus s-a adresat Mariei. ˝ Femeie, iată-l pe fiul Tău˝ şi apostolului Ioan˝ Iat-o pe mama ta˝. Din acel moment apostolul Ioan n-a mai părăsit-o pe Fecioara Maria având grijă de ea şi ascunzând-o de furia prigonitorilor. După ridicarea la cer a Mântuitorului, apostolii au părăsit Ierusalimul şi au plecat să propovăduiască creştinismul în lumea antică. Apostolul Ioan însoţit de Maria a plecat (probabil în anul 42) să predice în Efes care în acea epocă era unul din cele mai importante oraşe. El vorbea mulţimii adunată în marele teatru din Efes şi prin puterea sugestiei era înţeles indiferent ce limbă vorbeau cei care-l ascultau. A rămas aici până la sfârşitul vieţii fiind îngropat în biserica care-i poartă numele.

Despre faptul că Maria a venit în Efes este scris în documentele conciliului din 431. Apostolul Ioan a construit pentru Fecioara Maria o căsuţă ascunsă de vegetaţia unui munte împădurit numit Bulbul sau al Privighetorii. Ea a locuit acolo timp de 11 ani până ce, la vârsta de 64 de ani s-a ridicat la ceruri.

Pe locul unde fusese căsuţa, creştinii din regiune au construit întâi în sec. I, apoi în sec. VI-VII o bisericuţă la care se adunau s-o comemoreze în fiecare an de 15 august- sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Această tradiţie s-a pierdut în ultimile secole odată cu popularea zonei cu majoritari musulmani şi bisericuţa a ajuns o ruină. La sfârşitul sec. XVIII s-a întâmplat minune. O călugăriţă ţintuită într-un scaun cu rotile, Catherina Emmerich a visat despre cruzimile la care au fost supuşi creştinii, despre venirea Fecioarei Maria şi a apostolului Ioan în Efes. A descris amplasarea casei pe muntele împădurit dând detalii topometrice deşi fiind paralizată niciodată n-a părăsit locuinţa în care trăia. Aceste vise au intrat în atenţia evecului de Izmir care a trimis la faţa locului o echipă de cercetători. Despre viaţa deosebită a acestei călugăriţe userul Florinbad a scris amănunte v. aici

La capătul mai multor expediţii s-a descoperit locul numit Panaya Kapulu în care s-au găsit zidurile în ruină ale unei case vechi. Mai târziu, teologi, arheologi şi istorici au cofirmat veridicitatea acestui amplasament. Primul papă care l-a vizitat a fost Paul al VI-lea în 1960, apoi papa Ioan Paul al II-lea care în 1980 l-a declarat loc de pelerinaj şi în urmă papa Benedict.

Casa Fecioarei Maria (Panaghia Kopulu) se află pe dealul Privighetorilor la 8 km de poarta Magnezia din Efes. O vizitasem pentru prima oară cu ocazia excursiei noastre din anii´95. Nu am mai recunoscut accesul şi împrejurimile. La intrarea pe drumul cu serpentine lung de câţiva kilometri a fost ridicată o statuie de bronz a Fecioarei înaltă de vreo 3 m dublaţi de un soclu. N-o văzusem în excursia mea anterioară.

Primele construcţii descoperite au fost o cisternă de apă la cca. 100m de ruinele casei şi două morminte, unul din timpul împăratului Constantin (sec. IV) altul al lui Justinian (sec VI). Se presupune că în cisternă au fost botezaţi primii creştini, cei din satul Sirince. Casa Fecioarei are un plan cruciform şi aspectul unei bisericuţe cu cupolă cu ziduri datând din sec. VI şi VII. În momentul descoperirii bisericuţa nu mai avea acoperiş şi zidurile stăteau să se prăbuşească. Restaurarea s-a făcut pe banii unei călugăriţe catolice. Ulterior în bisericuţă a fost construit un altar de marmură.

Casa era construită în întregime din piatră în stil romanic şi avea un antreu şi două încăperi. La escavaţii într-un cuptor a fost descoperită cenuşă datată din timpul cât a trăit Fecioara Maria. Se consideră că încăperea din dreapta ar fi fost camera în care dormea Maria. Restaurarea la nivelul a ceeace vedem astăzi s-a făcut în 1950. Despre istoria şi etapele reconstrucţiei lăcaşului, Iulianic a dat multe amănunte interesante v. aici. Nu se vizitează decât partea centrală şi camera din dreapta.

Izvorul cu apă minerală care curge sub casă şi este captat în spatele ei este considerat sfânt şi tămăduitor, creştini din toată lumea venind să bea din el.

În plus faţă de ce am văzut în 1995 este un zid lung de câţiva zeci de metri pe care credincioşii au pus mii de acatiste sperând ca Fecioara Maria le va îndeplini dorinţele. În 2006 un incendiu devastator a pârjolit sute de hectare în jur, oprindu-se spontan la câţiva zeci de metri de capelă şi de crucea de lemn de măslin din faţa ei. În fiecare an de 15 august sunt organizate ceremonii în care vin credincioşi din toată lumea atât catolici, cât şi ortodoxi şi musulmani demonstrând respectul pe care-l poartă cei din urmă Fecioarei Maria.

Sirince e un sat de munte situat la o distanţă de 6 km de dealul Privighetorilor unde se afla casa Fecioarei Maria. Satul a fost locuit de grecii creştinaţi de Sf. Ioan şi de însăşi Fecioara. Din cauza prigoanei împotriva creştinilor 40 de familii au fugit din Efes şi au întemeiat un sat ascuns în munţi. Cum în sat trăia doar o mână de oameni şi persecuţiile împotriva creştinilor erau crunte, locuitorii şi-au numit satul Kirkice care înseamnă ˝ urât˝ ca să nu stârnească dorinţa unora de a-l vizita. Generaţii întregi de creştini au format o enclvă în lumea musulmană. Ei şi-au păstrat tradiţiile şi pe 15 august de Adormirea Maicii Domnului mergeau cu mic cu mare să se roage la casa Fecioarei. Asta până în 1924 când a avut loc schimbul de populaţii între Grecia şi Turcia.

Grecii creştini au plecat şi în locul lor turcii nou veniţi au schimbat denumirea satului în ˝ frumos˝, Sirince. Deşi musulmani, ei au continuat vechile tradiţii respectând-o pe Fecioara Maria. În casele lor se găsesc icoane şi deasemeni pe 15 august urcă la casa unde a locuit şi s-a stins din viaţă Maica Domnului.

Satul turistic are 600 de locuitori majoritatea bătrâni şi populaţia este menţinută constantă, tinerii stabilindu-se în alte localităţi. Satul este construit în amfiteatru cu străzile foarte înguste cu pantă grea şi cu pavaj din piatră mare nefasonată. Casele în majoritatea lor sunt vechi de două-trei sute de ani şi destul de neîngrijite. În faţa lor femeile împletesc ciorapi de lână sau fulare şi-şi expun marfa manufacurieră.

Vizitându-l ai impresia unei încremeniri în timp în contrast cu viaţa- cascadă în care trăim. Pe dealurile însorite sunt vii şi livezi de fructe, piersicile fiind cele mai bune din Turcia. Adevărata comoară sunt vinurile din fructe. În grădina unui restaurant de ţară am fost trataţi în păhărele foarte mici cu vin dulce de smochine, de pere, gutui sau piersici. În Sirince după aproape cincizeci de ani, am băut o cafea turcească cu caimac şi zaţ, făcută în ibric de aramă pe nisip. Mi-a adus aminte de cafeaua băută la Ada Kaleh.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 12.02.16 19:50:31
Validat / Publicat: 12.02.16 20:52:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 4658 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Statuia de bronz a Fecioarei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[12.02.16 21:45:43]
»

@Michi, felicitari pentru pozele din interiorul capelei! Cum ai reusit? Lipseau probabil cerberii de la intrare... eu n-am reusit;

Cat despre Sirince, am fost la randu-mi impresionata, mai ales de drumul pana acolo... cei 6km despre care amintesti, sunt din Selciuk, de la Casa Fecioarei Maria, sa tot fie aprox. 14-15km.

Ps N-a fost o observatie... doar o constatare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
valileau
[12.02.16 21:55:19]
»

@Michi - FELICITARI pentru toate cele trei reviewuri.

Anul asta mergem pentru prima data in aceasta regiune a Turciei si sigur ne vor fi de mare ajutor. Multumim!

Radu Tudoran
[12.02.16 22:41:13]
»

Apreciez review-ul dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat am vizitat si eu acea oaza a crestinismului care este Casa Fecioarei Maria. Ati fost pe insula Ada-Kaleh? Asta da amintire. Eu din pacate am fost doar in locul unde era insula. Aveti vreo poza de atunci de pe insula?

MichiAUTOR REVIEW
[12.02.16 22:44:46]
»

@maria55 - Am pozat din exteriorul uşii de intrare într-un moment în care nu era nimeni s-o acopere.

@Radu Tudoran- Dacă citeşti aici ai să vezi amintirile mele din insula Ada- Kaleh dar şi câteva poze cu insula şi Mama Michi cu vreo cinzecişicinci de ani în urmă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adryana
[13.02.16 09:00:19]
»

@Michi, frumoasa descrierea ta a celor doua locuri in care am ajuns si eu-Sirince si Casa fecioarei Maria. M-au napadit amintiri dintre cele mai frumoase.A doua oara cand am pasit pe strazile din Sirince pot spune ca eram si mai fericita ca am revenit, am regasit satul putin schimbat,cu mai multi turisti, localnicele harnice stateau la porti si te asteptau sa cumperi paine traditionala, lucruri de artizanat diverse de la ii, ciorapi, dar si diverse ierburi pentru ceai, coronite din flori, dulceturi, etc.Cel mai renumit produs traditional ramane vinul de Sirince facut din diverse fructe. Iar despre Casa Fecioarei, poza la altar am reusit sa fac si eu dar pe furis, la iesire, altarul fiind pazit si nu aveam voie sa fotografiem interiorul. Vizitand cele 2 locuri te incarci cu liniste, credinta, istorie si traditie, sunt locuri care merita vizitate de oricine ajunge la Kusadasi.

MichiAUTOR REVIEW
[13.02.16 12:12:02]
»

@adryana - Ai reuşit foarte bine să completezi cu amănunte atmosfera tradiţională din Sirince.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, maria55, Michi, Radu Tudoran, valileau
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Fecioarei Maria (Meryem Ana):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061686038970947 sec
    ecranul dvs: 1 x 1