GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lisabona - Torre de Belém, Monumentul Descoperitorilor, proteste şi hoti de buzunare
În prima zi a sejurului nostru la Lisabona nu am vizitat nici unul din obiectivele importante ale oraşului, am ieşit doar prin centru să ne plimbam prin pieţele lui, căutând să ne acomodam cu atmosfera. Am avut însă surpriza de a intra într-o atmosfera deloc calmă, cum ne aşteptam, ci am dat peste una foarte incendiară.
O mulţime de tineri cu care inima mea s-a contopit, m-au îmbrăţişat cu nebunia mea cu tot şi m-au purtat pe aripile protestului lor, pentru o viaţă mai buna, pentru job-uri mai bine plătite pentru taxe mai mici şi pentru multe alte nemulţumiri ale tinerilor din întreaga lume. Din păcate pentru unii, protestul a degenerat în înecarea necazului în bere şi marijuana pe care o găseai fără nici o dificultate la orice colţ de stradă.
Portugalia deşi este o ţară a Uniunii Europene, nu este o ţară care să se poată lauda că a reuşit să asigure cetăţenilor săi, un nivel de trai la nivelul celorlalte surate bogate. Este adevărat că are o infrastructură impecabilă realizată aproape integral din fonduri structurale, dar PIB-ul ţării este în continuare sub medie şi gradul de insatisfacţie a cetăţenilor este destul de ridicat.
În ziua următoare am început marea alergătură portugheză, din extremitatea vestică a oraşului şi anume, de la Turnul Belem. Acesta a fost construit în stil manuelin în anul 1515 ca o fortăreaţă cu rol de apărare a portului Lisabona.
Stilul manuelin sau Renaşterea Iberică se caracterizează prin influenţa marilor descoperiri de peste mări şi ţări, în arta vremii. Arhitectul Arruda cel căruia i se atribuie construcţia acestui turn a adus din Maroc, unde a participat la ridicarea unor fortificaţii portugheze, unele elemente maure ce se regăsesc aici. Printre alte elemente arhitecturale şi decorative se numără logia veneţiană turnurile de observare, scuturile ornamentale, rinocerii exotici, figurile istorice sculptate în piatra, etc.
Pe platforma ce dă spre râu se găseşte o statuie a Fecioarei Maria protectoarea marinarilor pe timpul călătoriilor lor.
De aici am mers la Monumentul Descoperitorilor unde şi noi am descoperit un conaţional de-al nostru îmbrăcat în costum de epocă şi care se poza cu turiştii pentru niscai euroi. Mai bine decât sa stea cu mâna întinsă sau prin buzunarele altora prin tramvaie sau metrouri.
Si dacă veni vorba trebuie sa vă spun ca aici in Lisabona am avut o întâmplare de care nu am avut parte nici in cele mai sărace ţari prin care am umblat (India, Cuba, Brazilia, Egipt, Tunisia). În celebrul tramvai 28 am surprins un individ cu unghiile înfipte în borseta mea. Nu apucase să sustragă nimic. M-am umflat ca un taur la coridă şi l-am împroşcat cu sudalme în toate limbile popoarelor. Stătea ca mielul la tăiere, nu a comentat nimic şi nici nu a ripostat sub nici o formă. La prima staţie a coborât… eu după el. Nu ştiam ce sa fac, să-i dau sau să-l las în mă-sa. Se prefăcea că ar fi un turist dezorientat, s-a uitat intr-o hartă pe care o ţinea cu capul în jos şi dus a fost.
Închid paranteza şi revin la Monumentul Descoperitorilor construit în 1960 pentru comemorarea a 500 de ani de la moartea prinţului Henric Navigatorul. Monumentul are forma unei corăbii cu pânzele întinse, pe puntea căruia se afla mai multe personaje istorice avându-l in frunte pe prinţul Henric cel căruia îi este dedicat monumentul.
Printre personaje pot fi recunoscuţi Regele Manuel I, navigatorii Vasco da Gama si Magelan, poetul naţional Camoes (autorul Luisiadelor, opera dedicata exploratorilor portughezi). Coloana este încheiată de mama prinţului fiind şi singura reprezentare feminină de pe monument (se vede treaba că misoginismul a existat peste tot şi dintotdeauna).
Un mozaic imens ce reprezintă harta lumii cu traseele şi descoperirile navigatorilor portughezi decorează pavajul din faţa monumentului. Va urma.
Trimis de popescu.borsa* in 22.03.11 14:14:58
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Viver o comunismo espalhar a anarquia - scrie pe una din pancartele purtate de protestatari în PO6 şi nu e greu de tradus, pentru cei mai puţin familiarizaţi cu limba portugheză. În aceeaşi fotografie, se mai vede un mesaj de protest
” Ha mes a mais pro meu salario
care se traduce cam aşa: cât credeţi domnilor, că pot să beau din acest salariu de mizerie?
Dacă doriţi traduceri din limba portugheză, vă stau la dispoziţie.
"Viver o communismo Espalhar a anarquia"
Cum s-ar traduce asta? - "Traiasca comunismul, Raspandeste Anarhia"?
Prima poza e foarte frumoasa Daca ar trai Delecroix sigur ar mai face un tablou.
Nu stiu cum faci, domnule, de nimeresti mai mereu la proteste. Generos cum esti, vaz' ca ai suferit si pentru cauza portugheza, dupa ce ai fost solidar cu ucrainenii, la Kiev.
Am observat ca te-ai ferit de completari generice la comentariul de la poza 3, cea despre abuzul de alcool, droguri si... (urma rock'n'roll, desigur.
@TraianS
Excelenta trimiterea la Delecroix. Din evolutia fotografiilor se poate vedea insă cum Romantismul acestuia este inlocuit încet încet cu Realismul lui Théodore Géricault (Pluta Meduzei).
Excelenta prima poza de sus!
Care e procentul de turisti in poza aia... ? !
@santana
Tradu-mi te rog afişul de la poza P30
@bessondm
Despre rock numai de bine, nu vreau să ma pun rău cu băiatul meu.
@Nicu
În poza 1 este un singur turist, şi ăla diliu.
În PO30 scrie cam aşa "dacă găseşti undeva mai ieftin îţi returnăm de 10 ori diferenţa".
@magdalena
Nu era nici un semn restrictiv.
În mod sigur infractorul nu s-a simtit foatre comod.
poza 1 e ceva gen Divertis acum citiva ani... excelent mi-a placut, ai mult umor!
Ai dreptate Sandu53. Eu unul sînt fan declarat popescu. borşa pentru că, de cele mai multe ori, prefer o năzbâtie delicioasă unor adevăruri în curs de expirare, gen preţuri la pizza, ori unor adevăruri terne cum ar fi informaţiile despre ziduri fără valoare sau date istorice care se încăpăţînează să nu-mi rămînă în memorie, ca să nu mai zic că prefer să mă documentez la faţa locului.
@santana
Aici poate fi o întreagă dezbatere, poate constitui chiar tema unui review.
Sunt de acord că povestirea unor întâmplări personale poate face deliciul cititorilor dar în nici un caz nu prezintă interes din punct de vedere turistic.
Informaţiile cu caracter peren chiar dacă nu reuşeşti să le reţii în momentul citiri ar putea fi foarte utile dacă le printezi şi le citeşti la faţa locului. În acest caz le vei reţine cu siguranţă.
Dacă mergi în vacanţe pe cont propriu (fără ghid) nu prea are cine să te lumineze, şi este foarte posibil să-ţi scape unele aspecte sau detalii foarte importante.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Prin Belém, cartierul aparte al Lisabonei — scris în 07.05.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2019 O zi in Belem — scris în 14.03.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Mănăstirea Jeronimos - soarele "dansează" impreună cu pescăruşii jucăuşi — scris în 27.03.17 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Belem = Turnul MEU!!! — scris în 25.03.17 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Apr.2013 O ,,corabie'' cu amintiri în împărăţia somnului - Mosteiro dos Jeronimos — scris în 10.06.14 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2013 Belem - cel mai monumental cartier al Lisabonei — scris în 19.03.15 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Manastirea Jeronimos, Torre de Belem, in inima Lisabonei — scris în 28.03.13 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ