GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Carnavalul din Venetia-trecut si prezent
Cuvantul "carnaval' (italiana-carnevale) probabil vine din latina-carnemlevare sau carnelevarium care inseamna, intr-o traducere aproximativa, renuntarea la carne. Carnavalul a fost asociat cu festivitatile dinaintea postului. In mod traditional, cele 40 zile de post marcau o perioada de reflectie, meditatie si post, de abtinere de la carne, oua, fructe si produse lactate. Cu toate ca este mentionat din1092, din perioada dogelui Vitale Falier, istoria Carnavalului Venetian se pare ca isi are originea in sarbatorirea anuala a victoriei dogelui Vitale Michieli II asupra lui Ulrich II din Treven, patriarhul din Aquileia din 1162. Ulrich II a fost luat prizonier, impreuna cu 12 vasali intr-o rebeliune impotriva controlului republicii (in italiana- Serenissima Republica di Venezia) asupra teritoriului Grado. Ulrich a fost eliberat in cele din urma, cu conditia sa plateasca tribut anual, sub forma a 12 paini, 12 porci si un taur. In timpul acestei perioade a inceput un obicei in care se sacrifica un taur (reprezentand-ul pe Ulrich) si 12 porci in Piata san Marco pentru a comemora victoria.
Primele surse documentate care dovedesc purtarea mastilor in Venetia dateaza din sec 13, din luna mai 1268, cand cativa barbati mascati au inceput sa arunce oua spre doamne, fapt interzis de catre consiliul venetian.
Mai tarziu, Carnavalul a inceput sa atraga si straini (inclusiv printi sau nobili) din toata Europa, care veneau sa se bucure de festivitati in timp ce cheltuiau averi fabuloase. In timpul Carnavalului Venetia oferea posibilitati numeroase de cheltuire a banilor. Optiunile erau variate, cum ar fi jocuri de noroc, bordeluri, teatre, cafenele, magazine de vinuri, restaurante, expozitii de animale exotice, circari si jongleri. Strazile erau pline de oameni mascati, fara diferente intre nobili si oamenii de rand. In general se purta o pelerina si o masca cu nasul lung. Cuplurile mascate erau des intalnite, barbatul si femeia se imbracau pentru a ilustra personaje alegorice. In piete artistii stradali si cantaretii incantau oaspetii carnavalului cu muzica lor.
Incepand cu ziua Sf. Stefan-26 decembrie-portul costumelor era permis in intreaga perioada a carnavalului Venetian. In timpul domniei dogilor, era de asemenea permis sa se poarte costume de la ziua ridicarii lui Isus la cer (40 zile dupa Pasti) pana in 10 iunie, dar si la banchetele publice si alte sarbatori. Oricum, portul lor era interzis de la 5 octombrie pana in 16 decembrie.
Purtarea mastilor de catre venetieni a continuat, timp de 6 luni pe an, pana in sec 18, cand semnificatia religioasa a carnavalului a inceput sa se diminueze. In 17 octombrie 1797 Venetia a devenit parte a regatului austriac Lombardia-Venetia, odata cu semnarea de catre Napoleon a Tratatului de la Campio Formio. In 18 ianuarie 1798 austriecii au prelat controlul orasului, acesta cazand intr-un declin care, desigur, a facut ca si Carnavalul sa se opreasca pentru mai multi ani.
Nu multe elemente din traditia istorica a carnavalului s-au pastrat in zilele noastre. Interzis de Partidul fascist al lui Mussolini din anii 1930, Carnavalul a fost resuscitat la sfarsitul anilor 1970 de un grup de artzani locali, avand o latura cam agresiva, gasti de tineri mascati aruncau paie si oua spre oamenii care nu purtau masti, Venetia fiind plina de astfel de gasti. Dar, curand, agresivitatea aceasta s-a diminuat si autoritatile orasului au inceput sa considere sarbatorirea Carnavalului o oportunitate de a atrage turistii. Spre deosebire de alte traditii venetiene care au ramas aproape necunoscute publicului, carnavalul pare sa mearga din ce in ce mai bine.
Dintre multele evenimente anuale din cadrul carnavalului se poate aminti Gran Ballo della Cavalchina de la teatrul La Fenice, considerat cel mai spectaculos si exclusivist bal mascat venetian.
Mai recent, mastile venetiene au patruns prin intermediul Hollywood-ului in multe case, un exeplu remarcabil fiind filmul regizorului Stanley Kubrick din 1999 "Eyes Wide Shut" cu Tom Cruise si Nicole Kidman.
Si, desigur ca ati vazut filmul "Frumoasa Venetiana" (in original "Dangerous Beauty"), melodie al carei trailer, cantat de Sarah McLachlan ("Fear") doresc sa il atasez. Pe mine m-a bantuit mult timp melodia asta, sper sa va placa si voua.
Pentru cei interesati, carnavalul din anul viitor va fi intre 25 februarie si 8 martie.
Trimis de luciaoradea in 06.12.10 20:58:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster 13,
as dori ca fundal sonor melodia "Fear" de Sarah McLachlan, daca se poate!
Foarte mult mi-a placut acel film. De 2 ori l-am vazut. Felicitari pentru descriere.
@alina morar
Multumesc pentru aprecieri. Sper sa iti placa si melodia (daca ti-o mai amintesti) cand va fi atasata.
Din pacate nu am gasit melodia solicitata in format audio, asa ca am postat acest clip, sper ca despre aceasta melodie este vorba!
Esti printre cei norocosi, daca ai vazut Venetia si in zi de sarbatoare. Felicitari si pentru pozele de exceptie!
@webmaster13
Da, multumesc, e melodia pe care o vroiam. Si eu am cautat-o mult pana am gasit-o si doar in acest format.
@georgiana
Multumesc pt aprecieri. Sper ca sunt elocvente pozele,am incercat sa le aleg doar pe cele mai reprezentative pt costume.Am o multime de alte poze din Venetia dar nu prea este loc aici pentru toate.
Multe lucruri am aflat de la tine din review, lucruri pe care nu le stiam. Pozele sunt superbe iar pt. asta ai un SB de la mine binemeritat. Felicitari pt. ca fost acolo!!!
@andradragusin
Multumesc pt aprecieri si superbonus! Ma bucur ca ai gasit informatiile interesante!
Cred ca oricine isi doreste sa viziteze Venetia si mai ales in timpul unui carnaval... Felicitari pentru povestire si pentru fotografiile postate!
Multumesc, @ascent. E un loc deosebit, si, cu toate ca mai sunt multe altele pe care le-am vizitat, Venetia ramane preferata mea.
Stie cineva ceva despre sacrificiile cu pisici la acest Carnaval, din cele mai vechi timpuri. Nu mai gasesc stirea referitoare la acest subiect. Mi-amintesc ca scrisese undeva ca pisicile erau indopate fortat si folosite pe post de armament... Insa vreau sa citesc exact despre acest lucru.
Multumesc
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Carnaval Venezia, VENEZIA / VENEŢIA" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Carnavalul de la Venetia 2024 — scris în 19.04.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Feb.2007 Carnavalul din Venetia- o lume de basm(episodul I) — scris în 04.12.10 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Feb.2007 Carnaval la Venetia — scris în 30.01.09 de cristinadumitru* din BUCURESTI - RECOMANDĂ