ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cascada şi defileul Kaya Bunar (Hotnitsa), un altfel de eden în apropiere de Veliko Târnovo

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ştiu că despre cascada Kaya Bunar s-a mai scris, de fapt de la colegii de sait ce-au descris-o atât de frumos mi-a venit ideea să introduc cascada în circuitul nostru din minivacanţa de Sfântă Mărie, tocmai pentru a ne desfăta privirile pe viu cu imaginile pe care le văzusem în fotografii şi pentru a descoperi raiul nebănuit ce se”ascunde” într-o zonă pe care ai crede-o de şes, aşa cum se prezintă ea din drum.

După ce am plecat de la Nicopolis ad Istrum, ne-am repus pe şoseaua către Veliko Târnovo, dar nu ne grăbeam nicidecum să ajungem repede în „oraşul marelui turn” unde ne hotărâserăm să luăm masa la Ego, ci spre cascada Kaya Bunar despre care luaserăm de veste că ar fi pe undeva prin zonă. De fapt, cu 8 km înainte de Veliko Târnovo, în dreptul localităţii Samovodene trebuie urmat indicatorul la dreapta. Apoi către Hotnitsa, satul aflat în vecinătatea cascadei se mai parcurg cam 8 km. Zis şi făcut, dăm de satul Hotnitsa, şi bucuroşi că nu ne încurcaserăm până atunci pe drum, ratăm panoul cu Vodopad (cascadă) sau Ecopateka şi-o ţinem înainte pe-un drum, dealtfel bun, dar pe care nu era nimeni. Luăm viteză şi apare în plan îndepărtat o maşină pe care ne grăbim să o ajungem din urmă să întrebăm de cascadă, că bănuiam că am greşit undeva. Cum ne apropiam, cum autoturismul autohton accelera şi nu-l mai prindeam. Atunci ne-am dat seama că pesemne omul s-a speriat şi nu are de gând să se lase depăşit, ne-am lăsat păgubaşi şi am făcut stânga-mprejur, mai ales că GPS-ul urla cât îl ţineau puterile „să întoarcem unde avem posibilitatea”, ştiţi şi voi formula.

Sosiţi din nou în satul Hotnitsa, întâlnim panourile cu Vodopad (Водопад) şi Ekopateka (Екопътека) de lângă cârciuma satului, mai întrebăm în stânga şi-n dreapta, doar aşa să facem conversaţie cu localnicii, nelipsită din orice vacanţă, ca un ritual urmat cu sfinţenie. O mai luăm o dată la stânga şi foarte aproape am mai găsit două „indicatoare” pe şosea constând în săgeţi vopsite în roşu ce arătau că trebuie să o luăm la dreapta şi vom da de cascadă. Ieşim din sat, apare o bifurcaţie în forma literei Y, un indicator ne spune că trebuie s-o luăm tot la dreapta. Per total, drumul este bun, asfaltat în totalitate, accesibil pentru toate felurile de maşini, lucru foarte important.

Parcarea de lângă cascadă era destul de aglomerată, semn că locul e cunoscut şi destul de vizitat. Ne dăm jos din maşină, facem câţiva paşi, vedem câţiva oameni întreprinzători care se ocupau de grătare în poiană, mă uit mai bine şi observ că totul e organizat, e o terasă cu mese unde poţi mânca şi bea ceva.

Însă nimic nu se compară cu priveliştea desăvârşită ce ne apare în faţă, că instantaneu scoţi un: uau, e fantastic! O deschidere verde-albastră ce provine de la apa lacului format de căderea năvalnică şi zgomotoasă a acesteia de la o înălţime deloc ameţitoare şi de la vegetaţia bogată din jur, peisaj străjuit de versanţii înalţi laterali de stâncă, ce par de neclintit. Feeric, într-adevăr! Te vrăjeşte pe loc un asemenea tablou la care rămâi mut de uimire.

Natura, meşterul făuritor, a creat aceste forme de-o frumuseţe nebănită, parcă hotărâtă să ne mângâie retinele. Am admirat îndelung, am fotografiat şi am revenit la realitate. În stânga cascadei se zăreşte o potecă de munte cu trepte săpate în stâncă, altele din lemn, unele din beton ce urcă în canion. Repede ne hotărâm că ne-ar prinde bine un pic de aventură, într-un asemenea decor demn de Natural Geographic şi ne lansăm pe primele scări. Ne întâlnim cu alţi turişti care se dovedesc a fi conaţionali, ne salutăm şi ne facem loc reciproc, dat fiind spaţiul strâmt care nu dă voie să treacă două persoane una pe lângă cealaltă. Pe măsură ce urcăm cadrul natural parcă e desprins dintr-o reverie. Şi totuşi, pentru a ajunge acolo sus, lângă locul în care apa îşi croieşte aprig drumul printre pereţii de calcar ai Balcanilor de Nord, mai e de mers. Iniţial am crezut că râul Rositsa ”se face vinovat” de o asemenea ispravă, apoi m-am documentat mai bine şi am aflat că e vorba de apa râului Bohot, afluent al Rositsei.

După mai multe reprize de scări, ne apare în faţă o încercare ceva mai dificilă constând într-un culoar îngust săpat în piatră care nu cred să fi existat în mod natural, pare “cioplit” de mâna omului. La un moment dat, acesta se micşorează şi mai tare luând forma unui tunel şi ca să fie şi mai aventuros, în partea sa de mijloc, o bucată de stâncă dinspre exterior s-a prăbuşit (pentru că de fapt culoarul trece foarte aproape de hăul de deasupra cascadei) şi acolo s-a montat un grilaj protector pe care nu e bine să te bazezi.

După culoar, am ajuns la nivelul următor în plan orizontal, un platou unde apa pare să curgă prin mai multe locuri, muntele dovedindu-se a fi mai găunos. Acolo, pentru a admira cascada exact de unde se formează, am traversat pe podeţul din bârne, primul dintr-o serie ce face parte din cărarea care se caţără prin defileu de pe un mal pe altul, legând mici insule sau petice de pământ pe care apele le ocolesc.

Chiar dacă am ajuns deasupra cascadei, traseul prin canion abia începea iar eu, deja obosită, aş fi vrut să nu mai continui prea mult, însă, de ruşine faţă de prietenii mei iubitori de munte, mă încumet la noi provocări: alte scări, alte punţi. Trecerea de pe o parte pe alta a cheilor pe al treilea podeţ ne lasă să descoperim încă un lac la a cărui naştere a contribuit o altă cascadă ceva mai mică. Culoarea sa e la fel de seducătoare, pe fund se observă trunchiuri de copaci căzuţi în apă. Apoi, am pierdut şirul punţilor din bârne dispuse într-un zig-zag ce trebuia să ne ducă sus, de unde apele râului Bohot se aruncă la vale, în speranţa că de-acolo, de la punctul terminus pe care-l presupuneam noi, exista şi o altă cale ocolitoare spre parcare, fără să fim nevoiţi să mai luăm defileul la pas în coborâre.

Însă cea mai grea încercare pentru mine, o persoană cu ceva rău de înălţime, a fost faptul că la un moment dat se urcă pe o scară abruptă din bârne din care lipsea o treaptă. Cu încurajări, mai cu ajutor, mai cu tremurat de picioare am urcat şi nu mi-a părut rău căci, în nota obişnuită, nu mai conteneam să fiu încântată de farmecul verde dimprejur. Ceea ce m-a făcut să mă răzgândesc asupra dorinţei de a ajunge sus în luminişul ce nu mai era departe, a fost apariţia unui obstacol care mi-a tăiat elanul: o scară verticală, genul acela de scară pentru a urca în podul casei, pe care trebuia să ne cocoţăm pentru a escalada o stâncă, de unde coboram tot pe o scară similară, pe partea opusă. Eu am cedat, prietenii şi soţul meu nu, i-am aşteptat trăgându-mi sufletul la baza scării. S-au întors după câteva minute cu bucurie pe chip şi fotografii reuşite, după care ne-am început traseul înapoi spre parcare, urmând aproximativ acelaşi itinerar. Cum nici coborârea nu e deloc uşoară, am mai făcut uneori mici pauze şi cu multă atenţie am ajuns de unde plecaserăm un pic mai obosiţi, dar mai bogaţi sufleteşte.

Concluzie

Traseul este provocator şi, de cele mai multe ori, caracterizat de dificultate uşoară de iubitorii de drumeţii montane. Însă, având în vedere că scările şi podeţele de lemn prezintă adesea instabilitate, trebuie abordat cu echipament corespunzător şi cu multă prudenţă. În unele locuri iarba ascunde găuri, iar riscul de a aluneca pe pietrele foarte lucioase trebuie serios luat în calcul.

Fiindcă per ansamblu, defileul şi cascada ar putea impresiona prin frumuseţe pe orice muritor îndrăgostit de natură, vă invit pe voi ce iubiţi Veliko Târnovo (ştiu că nu sunteţi puţini) şi nu numai, ca în drum spre Cetatea Ţarilor să vă abateţi două ore să vă încărcaţi bateriile într-un asemenea loc.

Şi cum edenul pentru mine e un ţinut biblic, ideal, îndrăznesc să-l asemăn într-o oarecare măsură cu Kaya Bunar unde ai putea să-ţi petreci timpul doar contemplând la minunea verde ce ţi se deschide în faţa ochilor. E o experienţă care trebuie încercată măcar o dată!

Vă rog ataşaţi următorul videoclip:

youtube


[fb]
---
Trimis de irinad in 15.11.16 18:42:41
Validat / Publicat: 15.11.16 20:56:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 12224 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cascada Kaya Bunar şi lacul format
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70600 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[15.11.16 20:55:18]
»

@irinad:

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[15.11.16 21:10:16]
»

@irinad:

Superb!!!

irinadAUTOR REVIEW
[15.11.16 21:20:22]
»

@webmaster45: Mulţumesc!

irinadAUTOR REVIEW
[15.11.16 23:12:03]
»

@elviramvio: Mă bucur să văd că-ţi plac şi ţie locurile, mă gândesc că poate le-ai văzut deja, ştiindu-te o mare iubitoare a zonei Veliko Târnovo. Dacă, totuşi nu, fă-ţi timp la o vizită viitoare, n-ai ce pierde, de câştigat, da! E atât de relaxant să stai să priveşti minute în şir căderea de apă, pe mine mă deconectează la maximum!

O seară bună îţi doresc, poate chiar noapte bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[15.11.16 23:21:57]
»

@irinad:

Ai umor, imi place.

Dupa prima reincarnare trec si puntea aia pe ca ti-au tremurat tie picioarele. Pana atunci, exersez cu pozele tale teribil de reusite!

mprofeanu
[16.11.16 11:25:05]
»

@irinad: Superbă zona și mie îmi place minunata natură oriunde ar fi ea! Când văd pozele și scările, pentru mine așa ceva este greu, dar mă bucur pentru că mai citesc și mai văd ceva spectaculos, de pe margine pot spune...

Nu mai poți să le faci pe toate dar să citești, da!...

elviramvio
[16.11.16 11:35:13]
»

@mprofeanu:

Adevarat!

georgel
[16.11.16 12:24:45]
»

Frumos, foarte frumos! Merg si eu cu sotia in Decembrie la Tarnovo (17-20), ma bate gandul sa incerc scarile astea, am experienta de la Krushuna, dar, este o problema la consoarta. Nu cred ca reusesc sa o conving, parca o aud, "du-te baiete, ca eu te astept aici! " Stiu asta de la Krushuna!

irinadAUTOR REVIEW
[16.11.16 19:53:54]
»

@mprofeanu şi @elviramvio: Să ştiţi că nu e musai de urcat prin defileu, e foarte frumos şi jos de tot la bază, la cascada principală, acolo unde se află şi terasa cu grătare. Cei mai mulţi se opreau în poiană şi-şi făceau de lucru prin zonă. Nici eu n-am ţinut morţiş să urc, drept pentru care am şi renunţat la un moment dat, dar m-am lăsat dusă de val. Nu mi-a părut rău, dimpotrivă!

O seară bună vă doresc!

irinadAUTOR REVIEW
[16.11.16 20:02:58]
»

@georgel: Ia uite ce norocos eşti, mergi la Veliko în decembrie, mi-ai dat o idee! Dacă m-ai întreba pe mine, eu zic să mergi să dai o raită şi pe la Kaya Bunar, sigur vă va plăcea şi ţie, şi soţiei tale. Chiar dacă nu veţi urca în defileu, veţi găsi ce să faceţi şi jos pe platoul principal, numai să fie vremea bună. Dacă şi-a plăcut Krushuna, şi aici va fi aşijderea, amândouă sunt cam egale în frumuseţe, după părerea mea.

Eu vă urez de pe acum vacanţă minunată să aveţi la Veliko!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[16.11.16 20:08:53]
»

@irinad:

Pai daca nu te lua valul, noi ce admiram aseara? Cu mine se rupea scara ca am mancat mult in Grecia, asa ca stau cuminte.

Sa ne mai incanti, esti/ sunteti tineri inca.

mishu
[17.11.16 08:40:36]
»

@irinad: Noi am trecut pe acolo prin 2011 si nu am ratat drumul catre cascada datorita gazdei la care statusem in Veliko Tarnovo si care ne avertizase ca indicatoarele pot sa ne scape daca nu suntem atenti.

Stiam de cascada de la o colega de serviciu al carei baiat fusese pe acolo si avea la fel niste poze superbe astfel incat am zis ca nu trebuie sa ratam acest loc.

Este minunat intradevar si nu trebuie ocolit, are inca aerul acela de salbaticie.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
georgel
[17.11.16 10:33:49]
»

@irinad: Da, mergem la Veliko, ne cazam la hotel Lucky. De curand, am aniversat 20 de ani de cand suntem impreuna si 19 de la nunta. Este un cadou facut sotiei, un pic cam tarziu din cauza serviciului, dar este bine si acum. Vom ajunge cu siguranta si la Hotnitsa. De asemenea, vreau sa traversez Balcanii prin pasul Elena-Tvarditsa, sau sa ajung la Stara Zagora prin pasul Shipka.

Multa sanatate si vacante frumoase

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[17.11.16 17:11:17]
»

@mishu: Mă bucur că și vouă v-a plăcut la Hotnitsa, e într-adevăr relaxant, provocator, natural locul și merită măcar o vizită scurtă! Dacă mai e și vreme bună, e, realmente, o încântare!

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot și-mi pare bine că ți-am adus aminte de plimbarea ta pe-acolo!

irinadAUTOR REVIEW
[17.11.16 17:17:16]
»

@georgel: Oho, ce traseu ambițios v-ați ales! Desigur, pentru o aniversare așa de frumoasă, nu trebuie pregetat nimic, sunt mulți ani, eu vă doresc și mai mulți de-acum încolo să petreceți împreună!

La fel și vouă, multă sănătate și toate cele bune!

iulianic
[17.11.16 17:55:50]
»

@irinad: Frumos, dar nu-i de mine! Cu scările alea... Mă mulțumesc cu pozele tale care sunt magnifice.

irinadAUTOR REVIEW
[17.11.16 21:32:25]
»

@iulianic: Mulţumesc mult pentru aprecieri şi când acestea vin de la dvs., înseamnă ceva! În altă ordine de idei, nu spuneţi că scările nu sunt pt. dvs., şi eu am zis la fel când ne-am încumetat pe traseu, dar "m-am băgat" până la urmă. E drept că m-am şi dat bătută prima, dar am încercat. Oricum, e foarte frumos chiar şi la primul nivel, cascada merită văzută chiar şi numai de acolo.

O seară frumoasă vă doresc în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgel
[20.11.16 13:05:59]
»

@irinad: Multumesc frumos! Sper sa tina si vremea cu noi, este totusi Decembrie si te poti astepta la surprize. Daca nu se poate, ne limitam la Veliko si imprejurimi.

ceasornicarul
[16.09.17 11:30:52]
»

Am fost acum doua saptamani, soare, cald, praf nimic spectaculos din punctul meu de vedere, ma asteptam la mult mai mult, caderea de apa mica, apa acumulata in micutul lac era verde, romanasii cu picioarele in ea cu toate ca, era interzis, loc de picnic neingrijit, imi pare rau sa fiu singurul cu aceste pareri dar probabil fiind lovit de soare si caldura asa am vazut eu peisajul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[11.06.21 09:38:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Canionul Hotnitsa & Cascada Kaya Bunar» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

ceasornicarul
[11.06.21 10:38:13]
»

@webmasterX: Este ok.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ceasornicarul, elviramvio, georgel, irinad, iulianic, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂCanionul Hotnitsa & Cascada Kaya Bunar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069966077804565 sec
    ecranul dvs: 1 x 1