ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Preobrajenski - popas de suflet lângă Veliko Târnovo

TIPĂREȘTE URM de aici

Mănăstirea Preobrajenski - Schimbarea la față - se află la aprox. 6 km nord de orașul Veliko Târnovo, în defileul râului Yantra, aproape de satul Samovodene. Părăsind Veliko Târnovo, pe drumul către Ruse, un indicator rutier ne va conduce pe un drum lăturalnic - în pantă, șerpuit, dar practicabil - până la intrarea în curtea sfântului lăcaș.

Mănăstirea Preobrajenski - a patra ca mărime din Bulgaria și cea mai mare din jurul orașului Veliko Târnovo, situată la înălțime, oferă priveliști minunate asupra văii râului și asupra Mănăstirii Petropavlovski situată pe celălalt versant împădurit, sub stâncile abrupte.

În drumurile noastre spre sau dinspre Veliko Târnovo, pentru un popas de suflet la Mănăstirea Preobrajenski, merită o abatere de 2 km de la traseu. Lăcașul este deschis în tot timpul zilei, dar pentru vizitarea în interior a bisericii trebuie plătită o taxă - 2 leva/persoană. Atunci când am fost noi acolo, pictura interioară era în restaurare, biserica fiind deci înțesată de schele, dar cu grijă, pășind printre ele, pe sub ele, am putut vedea și chiar fotografia cea mai mare parte a picturii murale.

Despre Mănăstirea Preobrajenski

Se crede că mănăstirea a fost înființată în sec. XI ca metoc al Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos. În 1360, când Târnovo a fost capitala celui de-al doilea țarat bulgar, iar tradițiile religioase au fost foarte populare în Bulgaria, cu sprijinul țarului Ivan Alexandru al Bulgariei, mănăstirea a devenit autonomă. Cea de-a doua soție a lui Ivan Alexandru, Sarah-Theodora, precum și fiul lor Ivan Shishman au făcut importante donații lăcașului, motiv pentru care Mănăstirea Preobrajenski s-a numit și Mănăstirea Sarah sau Shishman. După cucerirea otomană a Bulgariei, turcii au jefuit și au ars de mai multe ori mănăstirea, în cele din urmă distrugând-o complet.

În Evul Mediu Mănăstirea Preobrajenski se afla cu 400-500 m mai la sud de locația actuală. Distrugerile turcești, dar și alunecările de teren au determinat refacerea mănăstirii în sec. XIX în alt loc, pe un teren mai sigur.

Viața monahală la Mănăstirea Preobrajenski a fost reînviată în 1825 de Zoticus de la Mănăstirea Rila. Un firman al sultanului a permis, mai târziu, în 1832, reconstruirea mănăstirii și înălțarea unei noi biserici.

Construcția principalei biserici de la Mănăstirea Preobrajenski a fost începută de maestrul Dimitar în 1834. Participant activ la acțiuni insurgente, el a fost desconspirat, capturat de turci și spânzurat împreună cu alți rebeli. Acesta este motivul pentru care continuarea lucrărilor de construcție a bisericii Mănăstirii Preobrajenski a fost încredințată lui Kolyu Ficheto. Renumitul arhitect bulgar Kolyu Ficheto - cel căruia i se datorează podurile de la Byala și de la Loveci, bisericile de la Sviștov și de la Drianovo, precum și mai multe clădiri din Veliko Târnovo - a proiectat și a executat în perioada 1858-1863 turnul clopotniță, celelalte clădiri, intrarea principală, precum și capela subterană Sf. Andrei și mica Biserică Buna Vestire de deasupra ei.

Construcțiile mănăstirești sunt plasate în jurul unei curți dreptunghiulare, primul nivel fiind din piatră. Etajele superioare realizate preponderent din lemn urmăresc linia terenului stâncos, înclinat.

Ce vedem la Mănăstirea Preobrajenski

Biserica mănăstirii este acoperită complet - la interior și la exterior - cu picturi murale. În partea de sud a peretelui exterior este reprezentat Ciclul vieții. Numită și "Roata vieții", lucrarea aparținând meșterului Zahari Zograf, înfățișând succesiunea anotimpurilor, tratează un aspect religios-filozofic al evoluției naturale a vieții omenești.

Biserica în formă de cruce are pronaos, naos cu trei abside și o singură cupolă, foarte scundă. Iconostasul este o capodoperă. Lemnul sculptat cu multă migală și precizie a fost aurit și îmbracă măiestrit icoanele. Ușile împărătești sunt adevărate opere de artă. Iconostasul a fost lucrat în 1838 de un grup de sculptori de la școala de sculptură în lemn din Tryavna. Icoanele au fost executate de Zahari Zograf și Stanislav Dospevski.

Frescele bisericii principale au fost pictate de același renumit meșter Zahari Zograf, care a lucrat aici în perioada 1849-1851, după ce a isprăvit decorarea bisericii Mănăstirii Troian. Strecurându-ne printre schele, am identificat scene consacrate din iconografia ortodoxă - Judecata de Apoi, Nașterea Maicii Domnului, Cina cea de taină. Pe lângă acestea, Zahari Zograf a înfățișat chipuri de sfinți între care cele ale Sfinților Chiril și Metodiu, cei care au dus credința ortodoxă popoarelor slave din centrul Europei inventând alfabetul glagolitic, precursorul alfabetului chirilic. De asemenea, Zahari Zograf a executat și un autoportret. Chipul său, înrămat, poate fi văzut și de îndată ce intri în biserică, pe partea stângă. Tot lângă intrare, acolo unde se achită taxa de vizitare, se pot cumpăra lumânări și mici suveniruri specifice.

Biserica principală a fost bogat decorată cu pictură și la exterior. În prezent pictura exterioară, chiar dacă pe alocuri deteriorată, încă se păstrează. Am fotografiat cât am putut de mult, cât mi-a îngăduit poziția soarelui și atașez câteva imagini. O placă de marmură fixată în peretele sudic, în absidă, comemorează 100 de ani de la reactivarea vieții monahale la Mănăstirea Preobrajenski. În curând se vor împlini 200.

După terminarea vizitei, am rămas contemplând versantul celălalt cu Mănăstirea Petropavlovski și cu stâncile abrupte care o străjuiesc, apoi ne-am așezat pe una dintre băncuțele din piatră și lemn plasate acolo pentru oaspeții osteniți. Priveam turnul clopotniță întărit în 2012, construcțiile administrative bine întreținute, dar și pe cele părăginite, lăsate uitării, clopotele aninate de grinzile cerdacului, florile, precum și colecția de căruțe vechi de lângă șopron.

Încheiere

Voi încheia cu comentariul unui pelerin bulgar. Mănăstirea Preobrajenski este "Un loc spiritual, ca majoritatea mănăstirilor noastre. Să le vizităm pentru a beneficia spiritual, nu pentru turism, nu pentru drumeții. Am observat că fiecare mănăstire are o emanație, un mesaj unic și umple o parte lipsă în împlinirea mântuirii noastre. Fiecare mănăstire face parte din istoria și din credința noastră."

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 17.10.18 16:59:23
Validat / Publicat: 17.10.18 19:06:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3121 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Mănăstirea Preobrajenski - Popas de suflet lângă Veliko Târnovo. Intrarea în incintă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39600 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.10.18 09:00:32]
»

Mutat în rubrica "Biserici, mănăstiri în zona V. Târnovo, VELIKO TARNOVO" (nou-creată pe sait)

micutzu
[18.10.18 15:06:24]
»

Frumos articol. Nu stiam nimic despre aceasta mănăstire desi trec de 5-6 ori pe an prin zona Veluko Tarnovo. Deja am inclus aceasta destinatie pentru urmatoarea vizită în zona. Toate cele bune.

DOINITA
[18.10.18 16:52:11]
»

Superbonus! Locul, este chiar un popas pentru maingaierea sufletului... Toate pozele emana atata liniste...

Superb loc! Felicitari pentru "popasul de suflet"ales!

webmaster
[18.10.18 17:37:46]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, micutzu
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în zona V. Târnovo:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068148851394653 sec
    ecranul dvs: 1 x 1