GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre biserici, piete, obeliscuri si shopping
Continuand povestea vacantei mele la Roma, tin sa precizez ca nu imi facusem rezervare online pentru Muzeul Vatican. De ce?
Pentru ca trebuie sa aleg o anume data si ora. Destul ma blocase rezervarea de la Galeria Borghese.
Odata ajuns la Roma, vroiam sa am libertate de miscare si sa fac, anume obiective, “ad libitum”, la placere si in functie de situatia zilei respective.
Ma gandeam in primul rand la vreme. Deoarece am mers in Ianuarie, era posibil sa prind zile ploioase. Daca ploua ziua de dimineata pana seara, e foarte greu sa vizitezi piete, biserici si sa o iei la pas prin Roma.
De aceea, ca backing plan, imi propusesem sa merg la Vatican daca ploua; sa-mi pierd cateva ore prin muzeu, la caldurica si ferit de intemperiile naturii. De asemenea citisem mai multe despre celebra coada de la Vatican, stiam in care zile are obiceiul sa fie mai lunga si am citit ca nu e chiar asa de speriat, daca vii cand trebuie.
28 Ianuarie 2010 – Joi
Cu gandurile astea-n cap, a doua zi de dimineata am verificat, pe fereastra, cum stam cu vremea si cerul fiind senin am zis ca las Vaticanul pe a doua zi.
Cum aveam de ieri obligatii, sa duc sotia la shopping, mi-am zis ca o luam frumos la trap si rezolvam problema shoppingului, a bisericilor, a pietelor, a fantanilor, a obeliscurilor, “all in one and all inclusive” in acelasi timp. Mi-am pregatit hartiile si gandind ciobaneste, am zis ca o luam de la deal la vale, maruntel si apasat, si vedem ce se poate vedea.
Dupa ce am pus burta la cale, am mers de diminicioara cu metrolul cu Linia A si am coborat la statia FLAMINIO. Nu faceti nici doi pasi de la iesirea subterana de la Metrou si sunteti la (pe vechi numita) Porta Flaminia; (acum numita) Porta del Popolo, care face parte din zidurile Aureliene. Cum treceti prin aceasta poarta, vi se infatiseaza imaginea care-i intampina pe vechii pelerini ai Romei. Vedeti in poze: Santa Maria in Montesanto si Santa Maria dei Miracoli, bisericele gemene de pe fundal.
Odata ce ati trecut poarta, sunteti in Piazza del Popolo. Nu intru in detalii istorice, deoarece ar fi prea multe de spus, pericol mare ca sa fac greseli, iar de aceea mai bine nu ma apuc. Informatii despre piata sunt si pe Wikipedia (click aici)
Chiar cum intrati pe poarta, in stanga este o biserica: SANTA MARIA DEL POPOLO (click aici). Incepe barocul. :) Nu ratati aceasta biserica. La toate bisericile, intrarea este gratis, deoarece sunt inca functionale. Din cate stiu, sunt aproximativ 900 de biserici in Roma, deci este ce vedea. NU RATATI ACEASTA BISERICA.
Ce gasim in Santa Maria del Popolo?
In Capela Cerasi (cea din stanga altarului) 2 tablouri de ale lui Carravagio: “Crucificarea Sf. Petru” (click aici) si “Convertirea Sf. Pavel in drum spre Damasc” (click aici)
De asemenea veti gasi Capela Chigi (click aici), la care a lucrat Rafael. Cum intrati, e a doua pe stanga. Aveti piramida facuta de Rafael, care e mormantul lui Agostino Chigi; statuia sculptata de Bernini, “Habbakuk si Ingerul“, vedeti aici poza (click aici). De asemenea observati si domul capelei, facut tot de Rafael, ce reprezinta “Creerea lumii” (click aici) Tom Hanks tot pe aici a dat si el din pleata cand a facut filmul Ingeri si Demoni, dupa cartea lui Dan Brown (era sa zic Sandra Brown). Multi americani, doar de asta vin, altceva nu mai stiu. Pacat.
Deoarece in biserica blitul este interzis, eu am avut probleme cu aparatul meu de fotografiat. Il cumparasem de curand si nu prea stiam cum functioneaza. Doar o singura poza mi-a ramas din Santa Maria del Popolo, cea cu scheletul: “NEOVE ILLIC MORTUUS”. Cine stie sa traduca? Celelalte poze pe care le-am facut, a trebuit sa le sterg, deoarece nu se intelegea nimic din ele.
Tablourile lui Carravagio, le puteti rata, daca nu sunteti atenti, deoarece sunt pe peretii laterali ai capelei. Sunt niste unghiuri foarte restranse, din care le puteti vedea. Pe centrul capelei e tabloul lui Annibale Carraci, “Adormirea Maicii Domnului”.
Fatada bisericii, e facuta de Bernini. Mai incolo am sa vorbesc pe scurt si despre Francesco Boromini (click aici) si cum i-a luat el fata la fatade lui Bernini :))
Nu va grabiti sa iesiti, take your time; si fiti pregatiti cu aparate de fotografiat ca lumea. Cine face niste poze ca lumea, sau are deja, si le pune pe site, are o bere de la mine :)
Cred ca la tablourile lui Carravagio, sunt si aparatele in care poti baga monede ca sa se aprinda luminile. E bine sa aveti ceva euro marunti la voi. De 20,50 de centi sau de 1 euro. In functie de cat bagati, atat vor sta luminile aprinse.
Dupa ce terminati cu biserica, va asteapta Piazza del Popolo, cu unul dintre cele mai inalte obeliscuri din Roma. Acest obelisc, adus din Egipt, inainte obisnuia sa fie in Circus Maximus. Probabil cu obeliscul, a venit la pachet, de undeva de prin Africa (chiar sunt curios, sa-mi spuneti ce nationalitate au baietii astia), si “omul cu trandafirii”. :)
Apropiindu-ne de obelisc, dorind, vezi nene, sa vedem ce au dictat secretarelor Sety I si Ramesses II, “omu cu trandafirii” etalandu-si zambetul, a scos un trandafir din teaca si a atacat prima data partea mai vulnerabila a cohortei noastre, adica sotia.
Ehee…dar anii tineretii, au trecut. Nu mai suntem porumbaci, sa ne oblige prietena, sa-i demonstram dragostea in mod botanic. Sotia, instruita bine, probabil si putin speriata de zambetul minunatului horticultor, a refuzat cu tarie, sa accepte mesagerul dragostei, al carui pret, mai apoi eu ar fi trebuit sa-l onorez, prin negocieri prietenesti cu ambulantul.
Dar omu hotorat! Nu se lasa cu una cu doua. Se fereste, nevasta-n stanga, se fereste-n dreapta. Nu poate scapa de el. Daca ar fi luat-o la fuga, probabil ca ar fi alergat-o in jurul obeliscului, cu floarea dupa ea. :) Glumesc.
Intr-o ultima incercare, victima avand manusitele la buzunare, caciulatul, a incercat sa-i bage trandafirul in buzunar. Lucru, care s-a soldat cu esec. Deoarece, frumoasa floare, cea incarcata de atatea semnificatii, a cazut pe jos. Vazand ca si acest atac miselesc, a dat gres, a luat arma crimei, a scuturat-o si a incercat planul B.
Adica a inceput sa se apropie ca o felina, de mine. [“Autorul” :)) ]
In prima instanta, l-am ignorat, facandu-mi de lucru cu aparatul foto, incercand sa arat ca un paparazzi atat de prins de munca lui, de parca o noua Anita Ekberg incita obeliscul. Nici o reactie, din partea animalului de prada. Continua sa se apropie.
Am afisat pe chipu-mi, fata lui Tepes cand primea vreun sol de al Aliotmanului. De obicei, aceasta strategie, combinata cu o ridicare in scarba a capului in sus, da roade cu orice turc. Nu a functionat cu acest exemplar. :)
Vazand, ca nici o metoda nu da roade, i-am zis asa de la obraz, intr-un pur accent britisho-bucovinean: “No, thanks, mate! ”, cu accentul pe “mate”. Intr-un sfarsit a inteles.
Ne-am mai spart in cateva fotografii, dupa care am luat-o usor la vale, pe strada din stanga Via Babuino, ca sa ajungem la Treptele Spaniole.
Nu degeaba se cheama, ea strada Babuino.
Vazandu-ne, la Spanish Steps. I-am zis nevestei:
-Desfasoara-te! Aici e lumea ta. Merg unde vrei tu.
Ne-am plimbat prin zona, de si-a facut poze, cu panourile cu care iti poti face poze in orice aeroport, sau mall. Dar nah... e chestie de istorie. De acolo au plecat nenicii astia.
-Sa zboare Vittoanele, Gabbanele si Armaniurile-n sus, ca intr-un magazine second hand cu haine din Germania la kg. Intra si intoarcele pe dos magazinele, ca intr-un bazaar turcesc.
Spre fericirea mea, majoritatea magazinelor erau inchise. Deci ne-am fotografiat si am admirat preturi cu 2-3 zerouri, la vitrina. Daca sunteti Irinei sau Columbite, nu mergeti de dimineata, ca mai toate sunt inchise. Pe la 9:30 – 10, abia incep sa deschida.
Am mers apoi la Fontani di Trevi, de unde, desi ea trebuia sa fie cea ce-si cumpara si viziteaza, mi-a cumparat mie doua perechi de pantofi. Cu Fontana di Trevi in spate, e un magazin de pantofi in dreapta. Mi-a placut mult stilul lor, modelele de papuci sunt in vitrinele care pot fi vazute de afara, iar cand mergi inauntru doar spui numarul si ce model vrei, iar baietii aduc din spate. Am dat 60 de euro de pereche, si-i port si acuma. Prima data nu am vrut sa intru. Mi-am zis, aici, la Fontana di Trevi, tre sa aiba astia niste preturi... Dar cred ca am facut afacere buna.
Am incercat si o gelata, de la o gelaterie din colt, unde vanzatoarea, mai mult ca sigur ca era romanca. Plin de japonezi si de toate natiile pe acolo.
Ne-am plimbat pe strazile alea. Am avut mare noroc de vreme ca a fost frumos. Am fost la Panteon, Piazza Navona, Campo dei Fiori, dar nu am sa vorbesc prea mult despre ele, deoarece cred ca s-a vorbit destul pe site.
Am sa zabovesc putin mai mult asupra bisericilor. Majoritatea celor de care vorbesc, sunt in imediata apropiere a Panteonului. Desi apar pe harta, sunt multe stradute mici in acea zona, si trebuie sa stiti din care strada e intrarea, ca sa fie mai usor. Plecand de la Panteon, sa incepem cu:
BISERICA SAN LUIGI DEI FRANCESI (click aici)
Stand in coltul din stanga al Pietii della Rotunda, cu spatele la fantana din mijlocul pietii si spatele la Panteon, faceti stanga pe Via Giustiniani. Dupa cativa metri veti ajunge la biserica. Nu se poate sa o ratati.
Aceasta este biserica nationala franceza, la Roma. Cum intrati, in coltul indepartat din stanga, gasiti trei tablouri de Carravagio. La acestea am reusit sa le fac si poze, pe care le-am si atasat.
Personal, ce mi-a placut mult, a fost faptul ca tablourile au fost gandite special pentru a fi puse pe perete in acel loc. Observati cum lumina care intra pe fereastra de sus, isi face loc in tablou. Cele trei tablouri sunt:
In stanga capelei:
“Chemarea Sf. Matei” (click aici)
Pe centru:
“Sfantul Matei si Ingerul” (click aici)
Pe dreapta.
“Martiriul Sfantului Matei” (click aici)
Reproduc un pasaj despre Carravagio si doua dintre tablouri, dintr-un articol de Constantin Enianu, luat de aici (click aici):
“În 1599, Caravaggio a câştigat comanda de a picta două scene din viaţa sfântului Matei, pentru capela Contarelli, din biserica San Luigi. „Acum avea să se vadă dacă putea picta o artă nouă unde trebuia, şi dacă putea aduce oamenii spre mântuire prin pictură. Scena martiriului sfântului i-a dat mari bătăi de cap. Biserica voia decoruri arhitectonice impresionante, cerea ca sfântul să fie reprezentat cu ochii larg deschişi către cer, iar sute de îngeri să-l privească dinspre nori. Caravaggio nu voia nimic din toate astea, dar nici nu ştia ce altceva să facă. Aşa că şi-a îndreptat atenţia spre celălalt perete. Iar când s-a gândit la chemarea sfântului Matei, i-a venit inspiraţia, întrucât era un tablou despre un păcătos, nu despre un sfânt. Dintr-o dată totul căpăta sens, se contura ceea ce căuta biserica şi ceea ce-i era menit lui Caravaggio: să transforme viaţa celor de jos în ceva sacru. Aşa că, în loc să reprezinte scena într-un ţinut imaginar, Caravaggio L-a adus pe Iisus într-o încăpere din Roma. ” (*). Imaginea tabloului etalează o speluncă, în care geamurile sunt acoperite cu hârtie, iar jucători de cărţi şi alte personaje similare se adună să vadă marele moment. Caravaggio voia ca oamenii să pătrundă în biserică, în întuneric, şi să se trezească, nu în faţa unui tablou, ci al unui eveniment real. Fiindcă pictorul considera că a vedea înseamnă a crede. După ce a terminat „Chemarea sfântului Matei“, Caravaggio s-a întors la pictura de pe celălalt perete. „Acum, însă, martiriul sfântului nu-i mai crea probleme. El nu-i conferă scenei nimic solemn, ci pictează ceea ce cunoştea mai bine: un atac mişelesc, pe o stradă lăturalnică. Îngrozite, haotice, isterice, personajele par să piardă controlul. Scena e văzută ca şi cum ai fugi din faţa ei, iar Caravaggio s-a reprezentat chiar pe el făcând aceasta. Totul este ca o pâlpâire, ca o flacără ţinută cu mâna tremurândă, iar în tot tabloul se găseşte un singur punct fix: ucigaşul gol, care dă lovitura decisivă. Caravaggio face ca păcătosul, nu sfântul, să fie centrul lumii. Totul este amestecat, iar pictorul e reprezentat ca un fugar laş. ”. Totuşi, tablourile au marcat un triumf. El se arată a avea impresia că poate realiza orice. Caravaggio are 30 de ani, iar cele două panouri pictate l-au făcut celebru peste noapte. ”
In 2010 se implineau 400 de ani de la moartea lui Carravagio. Au fost mai multe expozitii cu tablourile lui. Nu cred insa, ca tablourile din biserici, participa pe la expozitii. Ar fi interesant de aflat. Un articol foarte interesant despre Carravagio in limba romana am gasit aici.
BISERICA SANT‘ IGNAZIO (click aici)
Cum iesiti din Panteon, faceti dreapta si mergeti pe Via del Seminario. Dupa cateva zeci de metri pe o strada ingusta, veti ajunge la un fel de mini-piata. Usa de intrare de la biserica, da exact in aceasta piata.
Aici, o sa ramaneti cu gura cascata cand vedeti tavanele pictate de Andrea Pozzo (click aici). In centrul, e reprezentat Iisus care-l primeste pe Ignatius de Loyola (intemeietorul ordinului iezuit) in rai. Cititi mai multe despre iezuiti. Vedeti si cele patru continente reprezentate. Fratii iezuiti, au dus munca de “increstinare” mai peste tot.
Observati si domul fals.
Nu mai stau sa scriu pe larg. Deja am scris prea multe. Sfatul meu, nu mergeti pana la Panteon, fara sa vedeti biserica asta.
BISERICA SANTA MARIA SOPRA MINERVA (click aici)
Cum iesiti de la Panteon, faceti dreapta si mai faceti odata dreapta, pe langa zidul Panteonului. Observati, cat de jos era nivelul Romei, cand a fost construit Panteonul. Orasul “a crescut” pe langa el, de-a cursul a 2000 de ani. Noroc ca a fost transformat in biserica, altfel era folosita ca material de constructie de mult.
Imediat in spatele Panteonului veti intra in piata cu obeliscul in spatele unui elefant. Tot lucratura lui Bernini si asta. Harnic baiat.
Biserica Santa Maria Sopra Minerva e una dintre cele mai importante biserici dominicane. E singura biserica gotica din Roma, construita pe locul unde odata era un templul inchinat Minervei.
In aceasta biserica Galileo Galilei la vreo 70 de ani, inchinandu-se in fata altarului a renuntat la teoriile lui eretice, dupa ce a avut de dat socoteala in fata mai marilor dominicani. Pe cand iesea afara, se zice ca a soptit: “Si totusi se misca... ” :)
Aici vezi gasi o statuie facuta de Michelangelo, a lui Iisus Hristos ducand crucea – Cristo della Minerva. Aceasta statuie, trebuia sa fie pozitionata in alt colt. Adica a fost gandita pentru a fi montata in alta locatie in biserica. Michelangelo isi lasase unul dintre ucenici, sa o termine si sa o instaleze. A fost nemultumit cand a vazut ce a iesit. Statuia in prezent este in dreapta altarului. Originalul, il infatisa pe Iisus la sexu gol (scuzati dumneavoastra). Acoperamantul, a fost pus mai apoi. Tot ca nota, majoritatea personajelor din Judecata de Apoi, erau nuduri. Au fost imbracati mai tarziu, de catre alti pictori, la ordinul papei.
Tot in aceasta biserica, in Capela Carafa (click aici), veti gasi cateva fresce care-l reprezinta pe Thomas Aquinas, care a fost inmormamantat aici intr-un timp. Thomas, e cel grasut cu cartile. Paganul, se zvarcoleste de parca are limbrici la stomac, cand aude adevarul celor scrise de Thomas. In una din picturile cu Aquinas, in spate puteti vedea statuia lui Marcus Aurelius care ati vazut-o la Muzeul Capitolin.
BISERICA CHIESA DEL GESÙ (click aici)
Cel mai usor de ajuns la aceasta biserica, este din Piazza Venetia. Cea de la poalele Mausoleului lui Vittorio Emmanuel II si columnei lui Traian. Veniti pe langa Palazzo Venetia, pe Via del Plebiscito. Oricum veniti pe drumul asta cand mergeti spre Panteon. Pe Via Plebiscito, pe trotuarul din stanga veti trece pe langa zidul bisericii.
Eu am avut probleme cu aceasta biserica. Cred ca odata am incurcat-o cu alta, iar a doua oara am gasit-o inchisa. In ziua respectiva nu am vazut-o, dar imi ramasese ca un spin in coaste si am venit inca odata in Piazza Venetia special pentru ea ca sa o vad. A meritat!
M-am uitat acuma pe siteul lor oficial aici (click aici) si am gasit si buba, de ce o gaseam eu mai mereu inchisa. Uite ce zic fratii iezuiti, cu dulce inghlish grai:
“The Church opn hours are 7.00am to 12.30am on the morning and 4.00pm to 7.45pm on the afternoon. ”
Cel mai probabil, eu am fost intre 12:30 si 4, dupa amiaza. Prin Piazza Venetia, oricum o sa treceti mai des, deci daca sunteti pe acolo in intervalul in care e deschisa, mergeti sa o vedeti.
Un alt tavan baroc, care te ameteste. Pozele mele nu sunt prea reusite, poate reusiti sa faceti ceva mai de calitate. Acest tavan mie-mi aduce aminte, de Avocatul Diavolului, cu Al Pacino. Poate stiti secventa, cu personajele in alb din fresca, care incep sa se invarta si sa faca dragoste. Daca veti merge sa vedeti, veti intelege de ce zic acest lucru.
Pe la amiaza am mancat, pe undeva pe Via del Corso si am zis sa mergem la hotel sa tragem un nani, ca eram rupti. Nu-mi amintesc unde era statia pentru autobuzul de Termini din Piazza Venetia. Cred ca de pe Via del Corso chiar inainte de a ajunge in Piazza Venetia. Daca stie cineva, rog sa zica :)
In drum spre statia de autobuz, am mai vazut columna lui Marcus Aurelius (mosu ala batran din Gladiator), unde se lauda ce a facut el cu germanii. Pe drum, am mai observat un afis cu inventiile lui Leonardo da Vinci – o expozitie deschisa intr-o cladire din zona. Am vizitat si aia. Fel de fel de inventii ale lui Leonardo – machete facute pentru curiosi, dupa schitele lui Leonardo. Un tanc, un fel de elicopter, un aparat musical etc. Cred ca e mai interesant pentru cei cu copii. Am pierdut ceva timp si pe acolo, dar nu pot sa zic ca nu a fost interesant.
La hotel dupa ce am tras un somn de doua ore, nevastuica ma innebunea cu Mallul. (Luase teapa cu Vittoanele si nu-i convenea :) Am fost la receptie si l-am intrebat pe pakistanez si mi-a zis ca nu sunt in zona (ar fi fost si culmea sa fie). Mi-a zis de unu inspre Fiumicino, trebuia sa iau tren din statia Tiburtina, sa schimb, sa-ndoi …complicata treaba. Un Moft-Land, Aushland, Cocoland... ceva... am uitat. Cand am mers la aeroport l-am vazut din tren.
A venit si patronul hotelului, prin zona si-mi zice sa iau metroul pana la ultima statie pe linia B, Laurentina si cum ies de la metrou, am sa vad Mall. Am mers pe mana patronului, am zis ca e mai simplu.
Dupa ce am luat aste pretioase informatii, ii zic nevestei:
-Uite te duc la Mall, dar mai am doua bisericuti aici in zona de executat. Si-asa suntem odihniti. Hai sa le facem o vizita.
Deja se lasa noaptea pe afara. Nu mai stiu orele.
Am mers cu metroul pana in statia Reppublica (cred ca mai repede ajungeam pe jos :) ca oricum ai de mers si prin metrou prin tunele. Ne-am facut poze cu fantana din Piazza Republica, iar apoi am atacat:
SANTA MARIA DEGLI ANGELI E DEI MARTIRI (click aici)
Despre aceasta biserica nu mai adaug multe, caci am vazut ca deja s-a scris. Noi am ajuns pe seara si era destul de intuneric inauntra. Adela mai baga un leutz, la lumanarile care functionau pe current electric si zicea cate o rugaciune. La cate biserici am dus-o, cred ca ne-au fost iertate pacatele la tot neamul :))
Chestia interesanta cu Santa Maria, e ca a fost contruita in vechile Bai ale lui Dioclitian (click aici). Mi-am lasat imaginatia sa zboare, la ce Spa, trebuie sa fi avut romanii acum 2 milenii si ce nebunii tre sa fi fost si aici.
Imensa si cladirea asta. E de neinchipuit ce au putut sa construiasca cu tehnologia de atunci.
Acum trece un fel de linie a meridianului prin mijloc si mai gasim un pendul. Nu am stat sa aprofundez, caci am zis sa mergem, daca tot suntem prin zona la:
BISERICA SANTA MARIA DELLA VITTORIA (click aici)
Care nu e foarte departe de Baile lui Dioclitian. Toate sunt in zona Termini. Incepuse sa ploua si se facuse si noapte, dar ne gandeam ca o gasim deschisa.
Cu viteza, lui Tom Hanks si a frumoasei lui insotitoate, cu gandul la Sf. Teresa, am ajuns la biserica care inca era deschisa. Numai nu pridideam sa intram, ca era un grup de tineri, care tot ieseau. Deoarece afara incepuse sa ploua destul de puternic, ramasesera cu toti in usa.
Ne-am strecurat noi printre ei, bucurosi ca apucam sa vedem Ecstazul. Odata ajunsi inauntru – coitus intreruptus.
In mijlocul bisericii, un parinte, cu bratele larg deschise, mana ca pe gaini, turma de vizitatori spre iesire. De aia se blocasera toti in dreptul usii. Din spate vinea parintele, afara ploua.
Nu am apucat sa facem poze, dar am tras o geana pri’nauntru. Tataia, mai cu un please, mai cu ceva pe italiana... a reusit sa ne elimine si inchis pe interior.
Nu ne ramanea decat sa mergem la mall. Nu mai era nici o graba.
Am luat metroul spre Laurentina si cand am ajuns si scos capu la lumina (intuneric plouat defapt), ne uitam in stanga, ne uitam in dreapta, nici un mall nimic. Totusi am avut ocazia sa vedem o alta fata a Romei. Blocuri mari, strazi largi …etc. Era ca undeva la periferia unui mare oras.
Pe un deal in zare, se vedea o cladire care aducea, cumva a mall. Sa fie ala mall-ul? Am luat-o la picior (si nu era aproape), am urcat si-un ditamai dealu pe niste trepte, ca de jos nu se observa ce era in varf... si cand colo, surpriza. O ditamai cladire... cu ceva legat de sport. Nu mai stiu cum ii zice. Un fel de parc al sportivilor ceva. In jur liniste si pace, de parca eram in camp.
-Nevasta, asta nu e mall. Hai inapoi.
Am mai facut 1 km, retur de unde am venit si pe aici ti-e drumu. Oricum ii trecuse si ei de Mall. A vazut ca intentie si interes a fost si nu a avut de comentat.
Daca tot am ajuns pana acolo, am mers sa vedem si piramida cu castelul langa ea, unde ne-am si tras in poze :)
Pana la urma, ne-a ajuns frigu si ploaia la oase. Ne-am intors la Termini, unde am fost la restaurantul Trattoria di Giovanni. Eu am bagat la ghiozdan un chicken parmegiano, nevastuica cicken nuintelegcescrie, cateva beri si hai la somn. M-am simtit ca intr-un restaurant Italian la Giovanni. Deci a fost bine.
Cred ca si berile isi facusera efectul.
Per total a fost o zi frumoasa, ceea ce va doresc si voua :)
Trimis de TraianS in 02.02.11 17:02:42
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@TraianS... felicitari pentru review... ai un stil exact si ordonat de prezentare la care eu inca n-am ajuns dupa aproape 8 luni de existenta pe site, sunt imprastiat si superficial ca un "adevarat latin"...
Traian, daca intrebai, aflai... cu mallurile e cam teapa la Roma, sunt bine ascunse... eu doar unul am vizitat, si ala era pe langa carefour, ca si la noi...
@All Multumesc.
@dorgo Stilul latin ramane cel mai tare N-am apucat sa citesc impresiile tale. Sunt sigur ca sunt de nota 10
@sanziana
Citisem eu ceva despre malluri si stiam cum sta treaba prin centru. Nu m-am informat destul, am zis ca merg pe mana localnicilor si am luat teapa. Poate ca este un mall, pe undeva pe unde a zis omul, dar eu nu am reusit sa-l gasesc. Nevestei nu-i era atata de cumparaturi, cat sa faca o comparatie de preturi, treburi - chestii femeiesti, la care eu nu ma pricep.
Supermarketul de langa Santa Maria Maggiore, a fost destul de bun pentru a ne forma o parere cum arata o "alimentara" italiana, sa zic asa.
Mall-urile sunt la fel peste tot, asa gandeam si eu, si nu m-am fortat prea tare sa gasesc unul.
Tu unde ai fost la mall? Cum se ajunge acolo? S-a meritat, ai cumparat ceva?
@moderator
Rog sa se ataseze urmatoarea melodie la acest post: http://www.youtube.com/watch? v=sG0Hqi8BQYM
Multumesc.
habar nu am unde e mallul ca eu am mers cu sora mea care e stabilita in Roma si nu prea m-a interesat traseul stiu doar ca la parter era Carefour si magazinele... de m-ar fi scapat cineva acolo cu un card no limit... erau reduceri super in ianuarie
Ma intreb ce as mai putea intreba sau scrie despre aceasta destinatie dupa aceste impresii extrem de amanuntite... felicitari.
In alta ordine de idei si mall-urile le gasesti pe net, in documentarea pt excursia respectiva. Am cateva marci preferate, care inca nu au ajuns in Romania, deci pot sa le amintesc, gen H&M, C&A, cu preturi modeste... Inainte de plecare caut magazinele, adresele lor pe internet si merg la sigur. Mall-uri mari in centrul capitalelor europene nu prea ai ocazia sa vezi, de obicei sunt in afara oraselor. Daca sunt, vezi Galeriile Lafayette din Paris, poti sa le vizitezi ca pe orice muzeu... au niste preturi uriase. Aici sotul meu se plictisea si s-a dus sa ia un suc de la un bar din galerii insa nu serveau decat... sampanie...
Asta zic si eu review complet cu trimiteri la punct fix, nu cu lalaiala. La obiect si scris totusi usor si cu humor. Felicitari.
Ca un update la review, am gasit pagina expozitiei despre Leonardo da Vinci, care e gazduita in Palazzo della Cancelleria. E undeva in imediata apropiere pietei Campo dei Fiori.
Expozitia se incheie pe 30 aprilie 2011. Asta e pagina: click aici
Sunt multe poze pe siteul lor. Nu pierdeti mare lucru daca nu mergeti. Toate modelele sunt "brand new"... nimic vechi.
Cei ce merg sa vada Campo de' Fiori, sunt atrasi de reclama lor cu Leonardo.
Traian, inca o sugestie te rog! E o idee buna sa merg la Borghese dimineata cu metroul pana la Flaminio sau cu autbuzul 914 parca, din Termini, la ora 9, sa zicem, apoi sa cobor de la Piata Poporului spre Piata Navona-Panteon si ce mai e prin jur, pana la ora 14-15, apoi sa fac o pauza de 1-2 ore; la hotel, in Termini? Apropo de documentare e bun si BBC. Power. of. Art. 2of8. Bernini.
Conteaza mult la care hotel stai. Daca stai pe langa termini, eu zic ca mai bine e cu autobuzul. E vorba de autobuzul 910, te lasa exact langa poarta muzeului Galeria Borghese. Ai cateva zeci de metri pana la intrarea in muzeu.
Daca mergi la Flaminio, ai de urcat scarile si de mers la deal. Nu sunt sigur cat e distanta dintre cele doua.
De la Borghese mai degraba vii inspre Piaza Del Popolo, deoarece vii la vale, decat sa urci. Faci del Popolo si apoi le iei la rand
E bine sa le stii pe toate si mai improvizezi in functie de situatie.
Autobuzul electric (116 parca) tot te duce in zona Panteonului, dar si sa vii pe jos prin Popolo e o idee e buna, deoarece vezi parcul si ce mai este pe acolo.
M-am uitat acuma pe google earth sa vad cat e distanta de la Galeria Borghese pana la Piazza del Popolo. In linie dreapta google zice 1.32 km. Trebuie sa strabati tot parcul. In caz ca vrei sa vezi parcul, poate fi o idee buna... dar tu decizi
Mulţumesc pentru informaţiile detaliate, pe care le voi folosi în timpul vizitei mele la Roma.
Aş avea două întrebări în legătură cu transportul în comun. Biletele pentru autobuz, tramvai etc se cumpără în mijlocul de transport sau trebuie să le iei înainte de a urca? Un astfel de bilet e valabil pentru mai multe mijloace de transport, adică metrou şi tramvai, de exemplu?
Salut,
Iti recomand sa cumperi Roma Pass - deoarece ai transport gratuit trei zile. Ai o cartela cu care intri la metrou si o arati si-n autobuz, in caz ca vine controlul.
Bilet trebuie sa cumperi dinainte de a urca in autobuz, sau de a merge la metrou. Se vand pe la tabacherii (chioscurile cu ziare). Iti poti lua bilet individual (pentru o singura calatorie) sau bilet pentru mai multe zile - cu un numar nelimitat de calatorii (atat la autobuze cat si la metrou)
Eu am folosit cartela pentru transport care mi-a venit cu Roma Passul si doar o singura data am cumparat un bilet de metrou. Nu sunt sigur daca un bilet individual acopera o conectie - metrou, autobuz, sau trebuie cumparat bilet pentru fiecare in parte.
Eu am scris cate ceva despre Roma Pass aici (vezi impresii)
Iti recomand sa vezi si Blogul lui Ron; Ron in Rome (roninrome.com) are cam tot ce trebuie despre Roma acolo; despre transport si obiective.
Vacanta frumoasa.
@TraianS: Mulţumesc. Şi eu intenţionez să îmi cumpăr un Roma Pass, dar acesta acoperă doar trei zile, iar eu vreau să stau mai mult. În plus, cazarea e undeva la marginea Romei, aşa că trebuie să folosesc transportul în comun.
Toate cele bune şi ţie şi vacanţe cât mai frumoase!
Vad ca nu-s singurul "nebun" care poarta un carnetel dupa el si noteaza fiecare pas facut)). Felicitari pentru punctarea obiectivelor si pentru intreg review-ul
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2013 Muzeele din bisericile Romei — scris în 16.11.13 de vlado2 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Bazilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri alle Terme ( Biserica Sf. Maria, a Ingerilor şi Martirilor Termelor ) — scris în 20.05.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Observator astronomic pentru reglarea orologiilor - Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri — scris în 14.04.13 de timis din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2011 Vedi Roma e poi muori [2] - Biserici — scris în 06.07.11 de raduu1972 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Despre 'Sfanta Scara', San Giovanni in Laterano si San Clemente — scris în 11.02.11 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Oct.2007 Basilica S. Maria degli Angeli e dei Martiri — scris în 03.08.10 de miha_t din BUCURESTI - RECOMANDĂ