BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Catedrala San Lorenzo din Genova şi tezaurul ei de relicve sfinte.
În octombrie 2012 am făcut o excursie organizată pe Coasta de Azur în care, printre altele am vizitat şi Genova. În reviewul scris˝Seniori pe Riviera ligurică˝ vezi impresii abia am amintit de catedrala San Lorenzo care prin frumuseţea, importanţa şi relicvele pe care le deţine merită mai mult de câteva cuvinte.
Catedrala de San Lorenzo se găseste în piaţa cu acelaş nume în apropiere de Piazza de Ferrari. A fost ridicată mai întâi o capelă pe locul unde a fost martirizat şi a murit San Lorenzo. La începutul sec XII a început construcţia impunătoarei catedrale. Papa Gelasius al II-lea a sfinţit în 1118 catedrala în stil romanic care era încă neterminată. A fost desăvârşită în următoarele secole în alte stiluri arhitectonice cum ar fi stilul gotic francez. În timpul luptelor dintre Guelfi şi Ghibelini din 1296, clădirea a fost afectată de un incendiu. Abia peste câţiva zeci de ani a fost refăcută iar în 1550 au fost acoperite coridoarele laterale ajungându-se la forma de astăzi pe care am vizitat-o. Exteriorul catedralei impresionează prin brâurile alternante de marmoră albă şi neagră, prin cei doi lei care străjuiesc intrarea şi cele trei uşi încadrate de portaluri sculptate în stil gotic. La etajul catedralei sunt două clopotniţe: prima de 60 m a fost finalizată în stil renascentist în 1522 şi are şapte clopote; a doua nu a fost finalizată fiind transformată într-o logie. Din păcate catedrala nu are perspectivă, fiind înghesuită într-un cuartal de imobile.
Interiorul catedralei este bogat ornamentat cu picturi murale cu scene din Vechiul şi Noul Testament. Coloanele impunătoare din catedrală sunt deasemeni placate alternativ cu marmoră albă şi neagră. În capela Sfântului Ioan Botezătorul sunt statui ale unor maeştrii celebri din sec XV-XVI. În nava dreaptă a catedralei străbătându-i acoperişul, a rămas o bombă neexplodată din timpul celui de al doilea Război Mondial, semn al protecţiei dată de divinitate.
Museo del Tesoro se află la subsolul catedralei, a fost organizat în secolul trecut şi deţine relicve creştine de o excepţională importanţă adunate în timpul cruciadelor începând cu sec XII.
Genovezii care erau o putere maritimă foarte importantă în Evul Medi timpuriu au adus în Europa din orient o serie de moaşte şi odoare sfinte. Încă din sec. XII a început să fie constituit tezaurul catedralei, piesele sale cele mai importante fiind:
-Tipsia pe care a fost pus capul Sf. Ioan Botezătorul de către Salomea, ca ofrandă către Irod. Este un platou de calcedonie de culoare schimbătoare în raport cu unghiul din care îl priveşti. Cadrul de aur şi emaila fost lucrat în Franţa în sec. XV. A fost adusă în 1098 şi adăpostită în capela în locul căreia s-a construit catedrala. Sf. Ioan Botezătorul a devenit patronul Genovei, fiind sărbătorit pe 24 iunie.
-Crucea lui Zaharia, o cruce bizantină care conţine un fragment din lemnul Sfintei Cruci
-O casetă care conţine spini din coroana Mântuitorului
-Un relicvariu cu o şuviţă din părul Fecioarei Maria
-Mâna Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria
-Mâna Sfântului Iacob
-Moaştele sfântului Lavrentie (Lorenzo)
-Cea mai importantă piesă este o cupă de sticlă verde adusă din Cezareea în 1101 şi despre care se spune că e Sfântul Graal, vasul în care s-ar fi adunat sângele lui Iisus.
Intrarea în catedrală este gratuită. Se plăteşte numai vizitarea trezoreriei. Dacă ajungeţi în Genova nu ocoliţi catedrala San Lorenzo.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
O catedrală superbă ca arhitectură care conţine un muzeu cu relicve sfinte autentice
Trimis de Michi in 06.07.20 18:28:07
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Biserici, catedrale genoveze, GENOVA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)