ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bascov [AG]
ÎNSCRIS: 28.05.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica Boyana - patrimoniu Unesco

TIPĂREȘTE

Având puțin timp la dispoziție în ultima zi a sejurului meu în Sofia, am decis să vizitez Biserica Boyana despre care am citit că face parte, începând din 1979, din Patrimoniul Mondial Unesco.

Pentru a putea ajunge la Biserica Boyana, a fost nevoie de o mica documentare cu ajutorul Google, pentru că nu prea există indicatoare în centrul Sofiei care să îndrume turistul în direcția cuvenită. Primul indicator cu Boyana se află la cca 500m de biserică, coordonatele GPS sunt 42.6452372,23.2654855

Fortăreața Boyana, astăzi un cartier aflat la periferia orașului Sofia, aflată pe pantele muntelui Vitosha, făcea parte din cele 35 de cetăți ce formau sistemul de apărare al orașului Sredets - denumirea veche a Sofiei. În interiorul fortăreței a fost construit un lăcaș de rugăciune, care astăzi este un exemplu de arhitectură medievală.

Dupa achiziționarea biletului (10 leva) am fost luat in primire de un batrânel - apreciez eu că avea spre 70 ani - foarte simpatic care vorbea engleza la perfecție.

Biserica este închisă în permaneță, dând asfel posibilitatea vizitatorilor să mânuiască niște chei foarte mari pentru a descuia ușa bisericii (cred că fiecare cântărește cca 500gr), moment în care moșuletul își spune ''placa'': ''în timp ce răsucești cheia puneți o dorință, dacă dorința ți se va îndeplini ''for me a bottle of wine ''

La intrarea în biserică este un panou pe care se specifică faptul că în biserica nu pot intra mai mult de 8 persoane odată, iar timpul maxim de stat în incinta bisericii trebuie să fie ‘’up to’’ 10 minute.

Din cauza regulei cu 8 persoane maxim / 10 minute ''in'', a trebuit să îmi amân vizita cu cca o oră pentru că tocmai venise un grup mare cu 2 autocare. Pentru mine nu a fost problemă pentru că în acest interval de o oră am vizitat - tot in zonă - Zlatnite Mostove despre care voi povesti în alt review.

În fine, am intrat în biserică unde mi s-a mai alaturat între timp și un grup de 4 tineri studenți (biletul 2 leva).

Bagajele gen rucsac de umar, genți, etc sunt lăsate în interior la intrare, pentru a nu deterioara frescele sau incomoda turiștii, locul fiind foarte îngust.

Moșulica ne face instructajul: poze în interior ''nada'', privitul gratis, iar daca vrem să ne'' gavarească'' cotizăm cu 10 leva (toți). Partea cu pozele nu mi-a plăcut gândindu-mă la cum arată un review pe AFA fără poze așa că a trebuit să renunț la camera foto, dar am reușit să fac câteva poze cu telefonul până cand m-a tras de ureche ''parintește'' moșulică - așa că la pozele din interior vă rog să scuzați calitatea.

După două, trei întrebări, moșulică văzându-ne interesați de istoria bisericii s-a simțit pesemne rugat, astfel că am avut parte de un SUPER ghid care, GRATIS, ne-a povestit încontinuu timp de 40 minute (a uitat de regula 10 min ‘’in’’) - cred că ar fi vorbit toată ziua dacă grupul de studenți nu ar fi trebuit să plece.

Biserica după cum se vede și în poza atașată, a fost construită în trei etape. Prima construcție - o mică absidă - și aici am avut nevoie de Google - în formă de cruce - a fost realizată la șfârsitul secoului X - începutul secolului XI, la mijlocul secolului XIII guvernatorul Kaloyan și soția sa Dessislava au contribuit financiar la construcția celui de-al doilea corp cu două etaje lipit de cel existent, iar ultimul corp a fost finalizat în secolul XIX din donațiile locuitorilor.

Etajul superior - nu cred că se vizitează, nu am văzut și a treia cheie - respectă arhitectura bisericii inițiale, adică o boltă semicirculară, pereții nordici și sudici prezentând doua nișe arcuite.

Pictura interioară este în două straturi. Primul strat de fresce datează din secolul XI-XII, iar azi mai poate fi văzut în părtile inferioare ale absidei și a peretelui de nord, dar și în partea superioară a peretelui de vest în primul corp.

Al doilea strat a fost realizat de o echipă de pictori necunoscuți în anul 1259, pictori care au realizat și frescele de la etajul superior.

''Biserica Boyana și-a câstigat faima mai ales datorită picturii din 1259, care evidențiează uimitoarele dezvoltări ale culturii medievale bulgare. Picturile se încadrează în pictura canonică creștină, aprobată în secolul VII de către Sinodul Ecumenic de la Niceea, din anul 787, și care a avut popularitate începând cu secolul XI. ''

În corpul estic - cel mai vechi - se păstrează foarte bine o frescă care îl reprezintă pe Hristos Pantocrator, înconjurat de 8 îngeri, imediat sub ea fiind reprezentați Sfinții Evangheliști Matei, Marcu, Luca și Ioan.

O alta frescă foarte bine păstrată - considerată de către experți cea mai bună reprezentare feminină din Evul Mediu - reprezintă portretele guvernatorului Kaloyan și soția sa Dessislava, alături de care se află și portretele Țarului bulgar Constantin Asen Tikh și Irina Tsaritsa.

Alte fresce foarte bine conservate ce pot fi văzute: Fecioara Maria și Copilul, Adormirea Maicii Domnului (The Dormition of the Virgin Mary), Sf. Anna, Sf. Joachim, Sf. Marina, Sf. Theodore the Studite și alti sfinți cărora sincer nu le-am reținut numele, plus nu mai puțin de 18 fresce care reprezintă scene din viața Sf. Nicholas - aflate în secțiunea a doua a bisericii.

Frescele sunt considerate capodopere autentice, cu o tehnică impecabilă, foarte complexe și pline de realism.

Potrivit experților, Biserica Boyana este singurul și cel mai impresionant monument, conservat in întregime, reprezentativ pentru Școala de pictură Turnovo din secolul XIII, frescele prezente în biserică jucând un rol important în dezvoltarea picturii medievale bulgare și europene.

La final, recomand vizitarea bisericii obligatoriu apelând la ghid - merită pe deplin cei 10 leva - altfel în 5 minute ai văzut tot, nu ai înteles nimic și dai cca 5 euro degeaba.


[fb]
---
Trimis de Nasshu in 14.04.13 13:15:56
Validat / Publicat: 14.04.13 14:02:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3738 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nasshu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Partea nordică a bisericii, se văd etapele de contrucție. Pe scară se ajungea la etajul superior pe care nu l-am vizitat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.04.13 14:01:59]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[15.04.13 09:41:22]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

dandana
[25.04.13 21:57:28]
»

la Boyana, domeniul Boyana, si-a avut resedinta Jivkov, un fel de Snagov al familiei.

NasshuAUTOR REVIEW
[25.04.13 22:10:53]
»

@dandana: posibil, ghidul nu s-a lăudat cu asta, însă la care din odraslele Snagov-ilor te refereai? eu nu am auzit de familia asta.

dandana
[03.05.13 08:01:42]
»

@Nasshu: M-am referit la faptul ca Boyana era pt Sofia cam cum era Snagovul pt Bucuresti, adica o resedinta de vacanta pt conducatorul suprem De fapt am cam gresit, ar fi trebuit sa spun "un fel de Primaverii" pentru ca Jivkov and family isi petreceau acolo cea mai mare parte a timpului.

webmaster26
[21.11.17 19:27:21]
»

Mutat în rubrica "Biserica Boyana [Boyana], SOFIA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dandana
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica Boyana [Boyana]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049218893051147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1