GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca să profităm de lipsa de aglomeraţie de dinainte de sărbători şi de vremea frumoasă, am hotarât să dăm din nou o fugă până la Arbanasi, ca sa ne mai relaxăm, la fel ca şi anul trecut (vezi impresii).
Aşadar, am pornit din Bucureşti într-o vineri dimineaţă, pe la 11:00. Drumul până la Giurgiu a fost foarte bun, singura parte mai proastă a fost pe Şoseaua Giurgiului, unde se mai lucrează şi mai sunt denivelări. După ieşirea din Bucureşti traficul a fost foarte relaxat, asfaltul bun, aşa că am ajuns repede la vama din Giurgiu. La taxa de pod a mers foarte repede (când am ajuns noi, singura maşină de la ghişeu pleca), aşa că am trecut podul şi am oprit la vama bulgărească. Aici, tot la fel, pleca maşina din faţă, am oprit şi am vrut să mă dau jos să dau buletinele şi talonul, dar nu am apucat pentru că vameşul m-a întrebat "Încotro? ”, eu i-am zis "Veliko Tarnovo”, el a zis "Drum Bun! ”, si am plecat. Am mai pierdut cateva minute la ieşirea din vamă, pentru că un TIR se lovise de o autoutilitară (sau invers) şi blocau ieşirea, dar în final am trecut. Vigneta o luasem online, aşa ca am mai făcut doar o oprire la bancomat să mai scoatem nişte leva şi la o benzinărie pentru nişte ţigări, apoi ne-am continuat drumul.
Mie mi se pare ca drumul spre Veliko Tarnovo este din an în an mai prost. Exceptând vreo 25 km înspre Ruse, restul e cam rău. Nu are gropi mari, dar asfaltul e crăpat şi neregulat. In plus, sunt multe radare mobile şi camere fixe şi puţine zone cu două benzi care să permită depaşirea. La intrarea şi ieşirea din localităţi sunt camere puse pe o traversă peste şosea şi un semn pe care nu-l înţeleg nici acum. L-am pus în poza 1, că eu nu înţeleg decât ca este un "punct automat de... ” ceva. In fine, drumul a fost destul de liber, aşa că am putut merge destul de repede şi pe la 14:15 am ajuns la hotel.
Lăsăm maşina în parcare şi mergem la recepţie. Aici totul merge repede, ne dă cardul şi ne urează şedere frumoasă. În parcare, de data asta erau numai maşini cu număr de Bulgaria, spre deosebire de anii trecuţi, când vedeai doar doua – trei maşini cu număr de BG. De altfel, cât am stat acolo am văzut foarte puţine maşini cu număr de RO.
Am avut aceeaşi cameră ca şi anul trecut, dar de atunci au mai făcut niste imbunătăţiri: canapeaua de o persoană şi un pic a fost înlocuită cu una de doua persoane şi jumătate, poate chiar trei (mai subţirei). Cele două paturi single lipite au fost înlocuite cu un pat dublu foarte mare. În dulap am găsit papuci, halate si seif. Sincer, nu ştiu dacă seiful era si anul trecut – oricum era mic pentru laptop – dar papucii şi halatele aproape sigur nu erau. Internetul mergea excelent, se pot vedea filmuleţe de pe Youtube fara nici o întrerupere. Aş mai menţiona frigiderul foarte silenţios şi care răcea intr-adevăr foarte bine. Dat fiind că am descris mai în detaliu camera în review-ul de la sejurul de anul trecut, nu o să mai insist şi o sa mai pun doar nişte poze.
Ceea ce a fost deosebit faţă de anul trecut este că au terminat corpul nou al hotelului, la care se mai lucra în decembrie 2018. Acest corp, denumit Arbanashki Deluxe Villa, are camere duble, apartamente cu unul şi două dormitoare şi studiouri. La parter este un restaurant frumos, cu vreo 100-120 locuri şi recepţia vilei. După Booking, camerele de aici sunt mai mari şi mai luxoase, dar şi ceva mai scumpe. Deci, acum sunt trei locuri de cazare distincte: Arbanashki Han Hotelcomplex, Arbanasi Deluxe Villa (aflate amândouă în cadrul aceluiaşi complex) şi Villa Arbanashki Han (aflată pe deal, la vreo 80 metri de complex).
Restaurantul cel nou este mare, aerisit, decorat şi iluminat cu mult gust, dar intr-un fel sau altul respectă stilul general al complexului. Pe peretele din spate este amplasat barul, lânga el este intrarea la bucătărie şi lângă ea se afla un fel de separeu unde era expusă mâncarea la micul dejun. Doi pereţi sunt de sticlă, cu vedere spre curtea complexului, care este extrem de frumoasă. Restaurantul vechi s-a închis, mai funcţioneaza doar sâmbăta seara.
După ce ne-am dus bagajele în cameră, ne-am dus la resturant să mâncăm ceva. Un chelner care vorbeşte româneşte şi pe care îl ştiam din anii trecuţi a venit să ne întâmpine şi să ne facă recomandări. Ulterior l-am întrebat cum a învăţat româneşte şi ne-a explicat că au un coleg care a lucrat 7 ani la Bucureşti şi acesta i-a învăţat şi pe ei. Seara am mâncat tot acolo, am luat un „genunche” de purceluş care ţi se topea în gură, cu cartofi la cuptor şi cu nişte murături foarte bune.
Mâncarea a fost foarte bună (şi multă) şi anul ăsta, deşi am senzaţia că au crescut un pic preţurile (cam cu 25%, apreciez eu). Micul dejun (bufet suedez) se serveşte până la 10:30, dar a doua zi am ajuns în jur de ora 10:00 la masă şi nu prea mai era mare lucru (de fapt nu prea mai erau ouă). Asta din cauză că la hotel erau cazaţi o mulţime de angajaţi de la o firmă, veniţi în teambuilding, sau ceva de genul ăsta, care se pregăteau de plecare şi deci au fost mai matinali. Noroc că ne-a văzut chelnerul că ne uităm trişti la tăvile cu ouă (sau mai bine zis fără ouă) şi s-a dus şi ne-a adus pe o farfurie mare omletă de la bucătărie. Luni, când am plecat, pentru că nu mai eram decât puţini turişti, nu a mai fost bufet suedez, ci ne-a întrebat chelnerul ce dorim să comandăm şi ne-a adus mâncarea pe farfurie. La micul dejun se servea şuncă, salam, brânza, caşcaval, roşii, castraveţi, măsline, ouă ochiuri şi omletă, cârnaciori prăjiţi, frigănele, tarte cu afine, pateuri, dulceaţă, miere, unt, cereale, lapte (normal, sau de soia), suc de portocale şi de mere, cafea, ceai, fructe (portocale şi banane). Cine dorea, putea să-şi facă pâine prăjită.
Noi am mai mâncat la prânz şi seara şi la restaurantul hotelului Izvora, care deşi nu e la fel de elegant ca cel de la Arbanshki Han, are mâncare foarte bună şi este sensibil mai ieftin. Şi aici chelnerii au început să o rupă pe româneşte, iar meniurile erau tipărite şi în limba noastră. În plus, am observat că au început să bage în meniu preparate cu specific românesc, cum ar fi ciorba de burtă şi mamaliguţă cu brânză. Oamenii fac eforturi, se vede că vin mulţi români.
În rest, am profitat de vremea frumoasă (a plouat doar sâmbătă dupa amiază) şi ne-am plimbat prin şi pe lângă sat. În sat s-au schimbat multe în bine faţă de anii trecuţi. Peste tot vezi case noi, straduţe asfaltate, aranjamente florale şi stâlpi de iluminat puşi pe toate uliţele. Pe lânga astea, judecând după capacele de canal, aş zice că au canalizare şi gaze trase prin tot satul. Ceea ce îmi place este că ei construiesc respectând tradiţia, toate casele, porţile şi zidurile de la curţi sunt făcute în acelaşi stil (ceva cam ca la Nessebar) şi se vede că oamenii încearcă să fie cât mai gospodari şi să-şi înfrumuseţeze casele şi curţile. Şi ce îmi mai place este liniştea.
Luni dimineaţa am plecat pe la 11:00 şi după mai putin de ora şi jumătate am ajuns la vama din Giurgiu. Pe drum am mai oprit la Shell-ul din Ruse pentru a face plinul si a mai cumpăra ţigări. Şi de data asta am trecut extrem de repede prin vama. Pe urmă, am făcut un ocol si ne-am dus la restaurantul Perla din Giurgiu să mâncăm de prânz, apoi am luat-o spre casă.
Încă odată trebuie să ma declar pe deplin satisfăcut de şederea la acest hotel şi cred că o să mai facem nişte escapade acolo şi vara. Nu de alta, dar grădina hotelului este extraordinară, e un loc de linişte şi relaxare, unde să uiţi de toate grijile, iar raportul preţ/calitate este foarte bun.
Trimis de Yoda in 07.12.19 13:46:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yoda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.09963700 N, 25.66583500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Yoda: Referitor la poza nr 1. Acesta este un punct fix de monitorizare a traficului, de numarare daca vrei a autovehiculelor. Undeva, sus, trebuie sa fie si un aparat care face asta.
De regula, asta se intampla pe soselele intens circulate si care se pare ca vor intra intr-un amplu proces de reabilitare, iar despre soseaua cu pricina se vorbeste de ceva timp ca va fi reabilitata, modernizata.
Vacante frumoase si la multi ani!
@georgel: Multumesc pentru raspuns, cam asa este. Am mai facut intre timp apel la intelepciunea internetului si la niste traduceri de articole din bulgara si se pare ca inseamna "dispozitiv automat de numarare" .
Intr-adevar, dupa acest semn sunt asezate niste camere pe niste traverse peste sosea, de obicei la intrarea si la iesirea din localitate. Se pare ca aceste camere inregistreaza toate datele unui vehicol: numar de inmatriculare, viteza si directia de deplasare, ora la care a trecut, daca are sau nu vigneta. In felul asta, ti se poate calcula si viteza medie intre doua astfel de puncte.
Toate datele sunt stocate pe niste servere. Cine are acces la aceste date si in ce masura le poate folosi este deocamdata o necunoscuta si ei se temeau ca pot duce la abuzuri. Dar, pot fi folosite de exemplu daca politia vrea sa urmareasca un suspect sau o masina furata.
Se pare ca vor fi instalate in final vreo cateva sute de astfel de camere. Am gasit si o harta cu amplasarea lor: google.com/maps/d/viewer? ... 50938883228&z=9
Vacante frumoase si tie!
@Yoda: Datele de pe aceste dispozitive sunt folosite cu prioritate de Agentia Nationala de Infrastructura
Acelasi desen care este pe indicatorul respectiv, il vei intalni si pe autospecialele inscriptionate BG TOLL (control vigneta)
Bună!
Ai spus in finalul articolului ca:
”Nu de alta, dar grădina hotelului este extraordinară, e un loc de linişte şi relaxare, unde să uiţi de toate grijile, iar raportul preţ/calitate este foarte bun.
Ai cumva mai multe poze despre această gradină? Nu găsesc prea multe informatii si ai descris-o foarte frumos,
Chiar sunt curios care au fost elementele ce ti-au placut asa mult!
Cred ca o sa ma pun sa o caut acum.
Mi-ai deschis pofta de Han Hotel din Arbanasi!
@Maria. 20-24: Multumesc pentru vizita si pentru comentariu. Am mai adaugat niste poze cu curtea complexului. Daca vrei sa vezi si mai multe poze, poti sa faci click pe hotel pe Google Maps si acolo sunt multe poze. Sunt insa amestecate, pozele cu o piscina in curte sunt de la vila, care este mai sus pe deal, la cca. 150 metri.
Cred ca o sa va placa, desi acum cred ca e mai trist peisajul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 A treia oara la Arbanasi Han, din nou foarte bine — scris în 04.12.18 de Yoda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Daca asa erau hanurile, ne-am nascut cam tarziu — scris în 21.11.15 de papone din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Un complex frumos cu o gradina superba — scris în 29.06.15 de ceasornicarul din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2014 Craciun la Arbanashki Han — scris în 19.02.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2014 De ce in Bulgaria? — scris în 06.02.15 de EmilianM din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Arbanashki Han un han autentic avind insa confortul de astazi — scris în 26.11.14 de kukikuki din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Relaxare totala in atmosfera de secol XVII — scris în 13.02.14 de valyionsc din BUCURESTI - RECOMANDĂ