GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
[Sandra's Apartament] Doamne, ce chilipir!
Am avut noroc cu carul...
Despre peripețiile ajungerii la Perugia v-am povestit în reviewul de deschidere al ”serialului” Umbria vezi impresii. Bref, din cauza anulării zborului direct, am fost nevoiți să ”optăm” pentru o cursă spre Roma, de unde ne-am deplasat cu trenul. Iar schimbarea datelor călătoriei (decalate cu numai 3 zile, totuși) a dus la o creștere bruscă de 80 euro la apartamentul pe care îl rezervasem pe site-ul booking.
385 euro pentru 7 nopți mi s-a părut prea mult, așa că am renunțat la prima alegere, deși cu părere de rău, căci poziția era excelentă, imediat lângă gara Fontivegge, de unde ne-am fi putut deplasa cu ușurință spre centrul istoric al Perugiei, dar și către celelalte locuri unde intenționam să ajungem.
Obișnuită cum sunt să rezerv cazările cu mult înainte, am intrat oarecum în panică: până la data zborului aveam la dispoziție mai puțin de două luni iar bookingul nu mă ajuta. Așa cum știți probabil mulți din voi, acest site e focusat cu precădere pe hoteluri, ori noi ne doream o variantă cu self-catering pentru a ne încadra în buget.
Așa încât m-am orientat spre alte site-uri, și anume unele specializate în apartamente în regim hotelier. Am consultat mai întâi mai vechii ”amici” britanici homeaway.co.uk și holidaylettings.co.uk, la care apelasem cu succes de mai multe ori în trecut (de pildă pentru Lisabona, Sevilla, Florența, Siracusa, Radicofani, Sète), însă căutările nu au dat rezultatele scontate - prețurile erau prea mari pentru noi. Și atunci mi-am adus aminte că citisem despre Airbnb, o companie americană care intermediază servicii de lodging pe termen scurt între proprietarii particulari de apartamente, cabane, vile, castele =)) etc. și doritorii să le închirieze.
M-am logat, mi-am făcut cont și am purces la cercetări. Și bingo!
Alesul a fost Sandraʼs Apartament - două camere, baie, bucătărie, balcon.
De ce susțin că am dat lovitura? Pentru că prețul total pentru 7 nopți, inclusiv service fee (comisionul perceput de Airbnb) și cleaning fee (taxa de curățenie - numai 10 euro!) a fost de 223 euro, rezultând o medie de sub 32 euro/noapte.
Un adevărat chilipir pentru o țară ca Italia! :))
Văzând prețul afișat pe site, aproape că nu mi-a venit să-mi cred ochilor. Dar m-am liniștit după ce am luat legătura cu viitoarea noastră gazdă.
Francesco
Comunicarea cu Francesco a fost făcută prin mesaje transmise prin intermediul site-ului Airbnb. Înainte de a face rezervarea, l-am chestionat despre distanța față de stația de mimetrou, dotarea bucătăriei și accesul în clădire, specificând că fiind persoane de peste 60 de ani, vrem să evităm urcatul prea multor trepte.
Mi-a răspuns aproape instantaneu și, tușat probabil de detaliul referitor la vârsta noastră înaintată, s-a oferit să vină să ne ia de la gară cu mașina, menționând că e de aceeași vârstă cu noi și e bunic. Evident că am acceptat bucuroasă și, după ce i-am transmis din tren mesaj pe telefon cu ora la care urma să ajungem în Perugia, l-am găsit așteptându-ne pe peron. Mai mult decât atât, ne-a dus la gară și la plecare, așa că n-am fost nevoiți să defilăm prin oraș cu bagajele după noi.
Ceea ce, între noi fie vorba, nu ar fi presupus totuși cine știe ce dificultăți majore, având în vedere distanțele mici dintre domicilul nostru provizoriu și minimetrou, ca și dintre acesta și clădirea gării, precum și faptul că stațiile acestui minunat mijloc de transport public sunt dotate cu ascensoare. Dar când am de ales, eu votez întotdeauna pentru comoditate!
Hei, nu dați cu pietre! Gândiți-vă că veți ajunge și voi la vârsta mea...=))
În rest, relaționarea cu Francesco s-a limitat la primirea și predarea cheilor și la câteva informații cu privire la magazinele din zonă și la stația de metrou din apropiere. Nici nu am avut nevoie de mai mult.
Am optat pentru reținerea de pe card a întregii sume, cu toate că se putea plăti și în două tranșe egale, a doua cu trei săptămâni înainte de prima noapte de cazare, aceasta fiind totodată și perioada în care se putea anula rezervarea gratuit, cu rambursarea avansului.
Minimetroul, pădurea-parc și păsărelele, plus alte alea
Sandraʼs Apartament este situat pe Via Guerriero Guerra nr. 11, la etajul 5 al unui bloc de cărămidă, așa cum sunt toate în acest cartier din partea nouă, sudică a Perugiei. Clădirile au 7-10 etaje și parcări proprii, fie în față pe stradă, fie în garajele subterane. Blocul nostru avea două lifturi ultramoderne.
La 5 minute de mers pe jos se află stația de minimetrou Cortonese (vizibilă din balcon), penultima față de centrul istoric, iar gara Fontivegge se găsește la două stații distanță. În drum se trece pe lângă intrarea într-unul din parcurile mari ale Perugiei - Chico Mendez -, ”săpat” probabil prin pădurea de foioase ce se întinde pe dealuri spre vest până la Lacul Trasimeno. Zic că e o pădure și zău că nu exagerez cu nimic, căci de jur-împrejur, pe aleile dintre blocuri, eram înconjurați de copaci și iarbă.
Parcul e amenajat cu locuri de joacă pentru copii, amănunt căruia i-am dat ”ignore”; în schimb, am observat păsărelele care ciuguleau prin fân și ne încântau cu ciripitul lor în fiecare dimineață. În cartier domnea o liniște desăvârșită iar seara după ora 9 era pustiu pe stradă, de ne era și frică să umblăm. Nu că am fi întârziat oricum cu hălăduielile, mai ales că minimetroul nu circulă decât până la 21:30, dar așa, ca chestie, am remarcat că pe la 11 noaptea se dădea stingerea în cartier...
Aer curat, liniște și ciripit de păsărele - zău, parcă eram la țară, dar cocoțați la etajul 5! :) Nici măcar zgomotul de mașini nu perturba pacea în cartier, căci strada care ducea spre metrou era blocată accesului auto și deci prin zonă nu circulau motorizați decât rezidenții.
Cât privește aprovizionarea, la 4 blocuri mai încolo exista un supermarket COOP, pe care l-am ”vizitat” o singură dată, căci era situat în partea opusă față de stația de metrou și nu în drumul nostru. Am preferat să ne facem cumpărăturile de la COOP-ul de la gară, prin fața căruia treceam oricum zilnic. Vizavi de stația de minimetrou Cortonese se află un McDonaldʼs, un bar-gelaterie și o construcție mare cu mai multe cafenele și localuri tip fast food. Și cam atât - ofertă limitată. :(
Ca acasă
După ce urcam cu liftul și străbăteam palierul larg, lambrisat cu lemn, în apartament se pătrundea direct, fără vestibul, în camera cea mai mare, care servea drept sufragerie și totodată living. Aici mobilierul era format dintr-o masă mare înconjurată de scaune tapițate, un fotoliu, un bufet plin cu servicii de masă, de ceai și cafea, pahare etc. pe care nu le-am folosit, găsind toate cele de trebuință în dulapurile din bucătărie, plus o vitrină și o mică etajeră cu cărți. Televizorul cu ecran LCD era de dimensiuni convenabile și l-am deschis mai mult pentru a vedea prognoza meteo.
O mențiune trebuie să fac cu privire la canapea, care e extensibilă, așa încât apartamentul poate găzdui până la 4 oaspeți.
Din sufragerie se intră în bucătărie. Deși nu foarte mare, aceasta e echipată cu tot ce trebuie: aragaz cu 4 ochiuri, cuptor cu microunde, blat, frigider, dulap în care am găsit suficiente vase și ustensile, plus detergent și burete de vase, sare, zahăr, piper și chiar o sticlă pe trei sferturi plină cu ulei de măsline. Să fie primit! Și a fost. :)
Tot din sufragerie se face în stânga un coridor dotat cu două scrinuri și un cuier, din care se pătrunde în dreapta în baia mare, cu cadă, vas de WC, bideu, chiuvetă, mașină de spălat (nu am folosit-o). Aici am găsit suficiente prosoape albe pufoase, role de hârtie igienică, săpunuri lichide și solide, șampoane și geluri de duș, precum și tot felul de detergenți.
Drept în față era dormitorul, foarte spațios, cu un pat matrimonial aproape imens, cu saltea foarte bună, încadrat de noptiere cu veioze, două scaune, un fotoliu, alt scrin și un șifonier ce ocupa tot peretele încăperii, cu compartiment pentru umerașe (în număr mare) și multe-multe rafturi cu lenjerie de pat, prosoape și cuverturi de rezervă.
În fine, ultimul dar nu cel mai puțin important component al apartamentului a fost balconul, în care se intra din sufragerie. Aici mi-am descărcat pozele pe laptop și tot aici ne-am băut cafeaua dimineața și am mâncat. De dimensiuni nu foarte mari dar suficiente, acesta cuprindea o masă cu două scaune din plastic, un dulăpior cu diverse ustensile pentru curățenie și un uscător de rufe. A, și era să uit (noroc cu poza!), o bicicletă de exerciții stricată.
Ei, ce ziceți, nu-i așa că era ca acasă? :))
La sentimentul acesta de intimitate și familiaritate au contribuit din plin și micile elemente decorative răspândite peste tot: tablouri, vaze, un calendăraș agățat în bucătărie, cănuțe pictate etc. etc. Se vedea clar că apartamentul nu fusese amenajat pentru a fi închiriat, ci a fost locuit permanent de o persoană cu gusturi bune, și aceasta fusese Sandra, mama lui Francesco.
Am apreciat la superlativ curățenia sclipitoare, calitatea finisajelor și a mobilierului, ca și viteza rezonabilă a netului (parola era scrisă pe o bucată de hârtie pe care Francesco mi-a înmânat-o la sosire).
Așadar...
Dacă nu vă interesează să stați ”în buricul târgului” și să bântuiți prin centro storico seara ori să cunoașteți viața de noapte a Perugiei și dacă, pe de altă parte, sunteți dispuși să vă autogospodăriți, atunci Sandraʼs Apartament poate fi o bună opțiune de luat în considerare.
Avantajele sunt multiple: liniște, aer curat și un spațiu generos, dotat cu toate facilitățile necesare asigurării unui confort de mare clasă la un preț cu mult mai mic decât la hotel.
Of, Doamne, și mâine m-aș muta acolo!
⁂
Cu acest review de cazare ne luăm la revedere de la gazda noastră primitoare, capitala Umbriei.
Grazie mille, Perugia! Grazie mille, Francesco! :*
Călătoria noastră prin regiunea cea verde din inima Italiei continuă însă, așa că poftiți în vagoane! Următoarea stație... Știți ceva, nu vă voi dezvălui acum destinația. Va trebui să așteptați viitoarea postare.
Până atunci, să o privim și ascultăm pe frumoasa Monica Bellucci, originară din Umbria, din Città di Castello, interpretând ”Canʼt help falling in love with you”.
Pentru că asta mi s-a întâmplat și mie când am ajuns întâia oară în Italia: m-am îndrăgostit de țara asta! Și de atunci, nici că mi-am revenit...
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 05.08.18 11:36:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bună recomandarea
Mutat în rubrica "Sandra's Apartament, PERUGIA" (nou-creată pe sait)
@webmasterX: Mulțumesc. Rog atașați ilustrația muzicală
@Carmen Ion:
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Carmen Ion: Chiar noroc cu carul, ce să zic?!! Mi-a plăcut mult apartamentul, e luminos și vesel. Îmi plac în general astfel de cazări, care te aduc mai aproape de stilul de viață al omului obișnuit din țara respectivă.
Și... am senzația că nu v-a deranjat că bicicleta de pe balcon era stricată, nu?!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
rog aruncă o privire peste următorul link google.com/maps/@43.10922 ... 55587,17z?hl=en.
- - dacă click simplu nu funcţionează: fă click-dreapta pe acel loc, apoi alege, din meniul ce va apărea, "Ce se află aici" ("What s here? ")
@crismis: Așa e, cazările la localnici sunt mai puțin impersonale decât cele din hoteluri. Bicicletă am acasă și o folosesc!
Mulțumesc pentru ecou și vot.
@webmaster: Coordonatele 43.105911,12.367274
@Carmen Ion: Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.
În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.
@Carmen Ion: Ce haios ai povestit
Văd că au și ei gropi in asfalt, nu suntem unici
Bună alegere ai făcut, știi că eu sunt zgârcită de fel și indiferent dacă îmi place sau nu, uneori aleg de nevoie un loc unde sa pun capul, unul decent și curat, când e vorba de buget.
Felicitări!
@krisstinna: Vai, Cristina, cum adică zgârcită? Ești cumpătată! La fel ca mine...
Nu erau propriu-zis gropi, doar mici denivelări pe care probabil că le-au igmorat fiindcă pe acolo nu circulă cu mașina decât rezidenții, strada se termină într-o fundătură spre stația de minimetrou.
Mersi de aprecieri.
@Carmen Ion: Da, ai dreptate
Uite, aseară vorbeam cu domnul C despre o cazare in Paris, unde noi nu am fost cu toate că am un văr acolo iar nepoata mea a avut un apartament închiriat pe perioada studiilor, a urmat cursurile unei facultăți de acolo, s-a căsătorit cu un francez, e cea care a postat pe FB poze despre monstruozitățile de la Phoenicia Mamaia
In fine, ideea era alta: pentru Paris nu aș fi zgârcită, aș da și 200 de euro pentru o cazare pe noapte, având in vedere “debaralele” lor de camere din zone dubioase. N-aș merge in veci cu metroul din Paris , aș merge cu taxi sau aș închiria o mașină.
Deci, nevoia primează mereu, uneori e necesară o cazare mai puțin spectaculoasă dacă zona e sigura și liniștită, alteori trebuie sa țin cont de refugiați, de hoți și mizerie, adică sa le evit indiferent de costuri.
Mulțumesc
@krisstinna: Draga mea, pentru că ”m-ai stârnit” cu Parisul, nu pot rezista tentației de a te contrazice:
1. Taxi sau închiriat mașină? Niciun turist nu face asta, și pe bună dreptate, te asigur, așa că de ce-ai face-o tu?!! Adevărat, unele stații de metrou sunt murdare, dai peste cerșetori sau drogați, dar asta e... În schimb, ajungi în câteva minute oriunde vrei, sau, mă rog, în apropiere. Au 16 linii care te duc peste tot. Decât să te deplasezi cu mașina sau taxiul și să dai peste ambuteiaje, crede-mă, mai bine strâmbi nițel din nas și iei metroul. Sau te plimbi pe Sena cu bateau mouche și vezi o groază de locuri minunate. Oricum, plimbarea asta cu vaporașul e un must!
Deci nu e vorba de zgârcenie, ci de optimizarea timpului!
2. Cazarea: iarăși ai dreptate, camerele de hotel sunt în general oribil de mici în Paris iar prețurile mari. Greu de găsit ceva sub 90-100 euro/noapte vara, când ai șanse mai mari să nu plouă (deși pe noi ne-a plouat torențial într-un iunie).
Că tot am făcut reclamă în acest review site-ului airbnb, te sfătuiesc să-l încerci. Vei găsi cu siguranță o garsonieră sau apartament cu 2 camere începând de pe la 70-75 euro/noapte. Și chiar dacă ideea de a avea bucătărie te enervează, cine te obligă să o folosești?!! Deși, excesiv de matinală precum te știu, presupun că nu ți-ar strica să-ți poți face și savura în liniște cafeaua dis de dimineață...
3. Alegerea zonei de cazare. Și aici sunt probleme, ca în orice oraș mare: evită cartierele rău famate, precum Montmartre-Place Pigalle și Gare du Nord (pe net vei găsi și alte zone nerecomandate, eu pe astea le știu), dar zic eu, nu e nevoie să alegi ceva în ”buricul târgului”. Uite, eu îți sugerez, de pildă, cartierul Marais.
În concluzie, poți vizita Parisul fără a face risipă de bani dar nici rozându-ți de sub unghii. Doar studiind atent și alegând cu cumpătare
@Carmen Ion:
Copilul meu a mers doar cu taxi, a stat la un super hotel de 4 stele pe Champs Elysees, la doi pași, a închiriat și un Ferrari, cumnații mei au mers numai cu taxi , deci nu e greu
Știu, ai și tu dreptate dar am și eu un moft
PS: indiferent de stele, țară sau UAI, eu am întotdeauna un fierbător in geantă, un prelungitor, cafea și cană La Pongal îl uitasem dar am primit cadou unul de la o Cristină dulce, colega noastră din Brașov
@Carmen Ion: Ăsta-i al doilea ecou pe care-l scriu! Pe primul - după ce l-am scris acum vreo două zile, la ceas târziu - l-am șters, din neatenție, vrând să pun emoticoane, butonând aiurea! Sper că ăsta va fi „valid”!
Da, ai avut parte de un adevărat chilipir, și te felicit că insiști -căutând ne net- să obții cel mai bun preț!
Doamna Sandra, mama lui Francesco, se vede că avea bun gust și din piesele de mobilier mai vechi, de care nu a vrut să se despartă. Mi-au plăcut cele din P05, P06, P19, P20 și desenele decorative din P22, P23! Tot interiorul îți dă o stare de bine, de „ca acasă”!
Despre preț, ce să mai spun?! Nu se compară cu ce am plătit noi la Roma, într-un apartament cu baie la comun cu încă trei camere și mic dejun inclus! (fie vorba-ntre noi că a fost MD-„due biscotti e un cafe”!)
N-am să cobor din tren, merg mai departe, sunt curioasă unde va fi „the next station! ” Felicitări!!!
@doinafil: Mulțumesc mult, Doina. Apartamentul Sandrei a fost o mare surpriză plăcută pentru noi - confort maxim, preț minim.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 [La tana del priore] Ca-ntr-un film medieval (=e de bineee) — scris în 07.04.23 de Eric s mom din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ