ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Plimbare prin anticul El Jem

TIPĂREȘTE URM de aici

În excursia făcută în Tunisia despre care vorbeam într-un review anterior,  vezi impresii, îmi propusesem să văd neapărat El Jem cunoscut și ca El Djem, un mic oraș din estul Tunisiei, are doar 22.000 de locuitori, dar vechi, construit de romani sub numele de Thysdrus pe locul unei mai vechi așezări punice.

Am vrut să vizităm El Jem cu excursia organizată de agenția cu care am mers în Tunisia, ne-am înscris pentru ziua de duminică, am achitat contravaloarea ei, 55 Euro de persoană deoarece se  mergea și la Kairouan având asigurate masa de prânz și intrarea la obiectivele turistice, dar seara, înainte de plecare, am găsit un mesaj de la organizator prin care ne anunța că excursia nu se mai face și vom primi bani înapoi?!?! Ce conta că ne strica programul?!?!  

M-am hotărât atunci să mergem doar la El Jem cu transportul tunisian, nu vroiam să îl ratez, parcă am presimțit și de acasă făcusem o documentare cum să ajung acolo.  

De la Hammamet la El Jem.

În jurul orei 6:45 plecând de la hotel, vezi impresii, cu un taxi, cost 10 Dt, în circa 10 minute am ajuns la Gare Bir Bouregba pentru trenul de 7:13 spre El Jem, cost 8,450 Dt de persoană. Trenul a avut o întârziere de circa 20 de minute, ceva obișnuit în Tunisia și nu numai!?!? Aici am întâlnit două tinere asiatice, cred că japoneze, noi patru fiind singurii nontunisieni care am mers cu acel tren până la El Jem.

Peronul fiind jos, scările înalte, se urcă greu în tren, pentru noi, fiind înalți, a fost acceptabil, dar pentru cele două asiatice a fost foarte greu. Mai mult „trenul care se grăbea” a vrut să închidă ușa, o tânără urcase, cealaltă era pe scară, ușa i-a prins rucsacul, eu am ținut de ușă, un tânăr tunisian m-a ajutat și cele două asiatice au reușit să urce. Ușa s-a închis, trenul a plecat, pleca și cu ușa deschisă, „nu-l interesau călătorii”!!

Era aglomerat dar am găsit locuri și am ajuns fără altă întârziere la Sousse. Aici altă sincopă, trenul s-a oprit și ne-am transbordat în altul ce a avut întârziere o oră, așa că am ajuns la El Jem în jurul orei 11, în loc de 9:46. O să pun iar site-ul cu Mersul trenurilor  valabil anul acesta, sncft.com.tn/en/main-line ... train-schedules. Trenul de întoarcere era la ora 14:04 așa că aveam timp suficient pentru ce îmi propusesem să vedem.

Am plecat de la Gară și după câteva minute de mers pe jos am zărit imensa clădire ce domină împrejurimile și strălucea în soarele blând al dimineții de primăvară, parcă era Colosseumul din Roma, văzut de mine acum aproape 30 de ani.

Amfiteatrul El Jem, primul obiectiv la care am mers, se află la circa 400 de metri de gară. Poate fi vizitat zilnic de la ora 8 dimineața, până după-amiaza, vara 6 și jumătate, iarna la 5 și jumătate.  

Este un remarcabil exemplu de arhitectură romană pentru construcții destinate evenimentelor cu spectatori, lupte de gladiatori sau cu animale sălbatice, execuții publice, spectacole de circ. Modelat după Colosseumul din Roma, nu este o copie a acestuia dar este aproape egalul lui.  

Construit în anii 230 d. Hr., nu pe un deal, cum se obișnuia, ci pe un teren plat, nu de romani ci de locuitorii bogați ai orașului, Colosseum Thysdrus cum era denumirea lui atunci, ridicat din blocuri de piatră fără fundații este al treilea cel mai mare amfiteatru roman, după cele din Roma și Capua, unicul amfiteatru și cea mai mare construcție romană din Africa. Înalt de 36 de metri, de formă ovală cu axa mare de 148 de metri și cea mica de 122 metri putea primi 35.000 de spectatori.  

A fost Fortăreață în Evul Mediu unde s-a adăpostit populația în timpul atacurilor arabilor, Centru de rezistență în Războiul de succesiune din Tunisia otomană de la sfârșitul secolului 17, Magazine, Locuințe și Depozite de cereale în a doua jumătate a secolului 19. Din secolul 20 este actor de filme sau prezentator de reclame iar de la sfârșitul secolului gazda anuală a Festivalului de muzică simfonică din El Jem, gazda altor spectacole și festivaluri.  

Este un schimbare imensă de la Arenă pentru lupte sângeroase între oameni sau între oameni și animale la un Centru unde se întâlnesc renumiți artiști și muzicieni internaționali, valoarea istorică și arhitecturală a Amfiteatrului fiind recunoscută în anul 1979 când a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ajunși la destinație am găsit destui turiști, mulți copii, câteva cămile și Colosseumul în toată grandoarea lui. L-am privit, am pozat Fațada cu Galerii și Coloane pe trei niveluri cu 64 de Arcade acoperite de poduri cu ferestre dreptunghiulare și am mers la Casa de bilete unde am achitat 24 Dt pentru două Bilete combinate, ce asigură accesul și la Muzeul Arheologic, apoi am pășit în incinta monumentului.  

Am plecat pe Aleea dintre primele două rânduri concentrice de Coloane, uimiți de grosimea zidurilor ce  susțin Arcadele, am trecut și de al treilea rând de coloane și am ajuns pe Arena tot ovală, și ea mare, cu axele de 65, respectiv, 39 de metri. Ne-am oprit la cele Trei Deschideri, una mai mare pentru aerisire și iluminare în subsol și două mai mici prin care cu ajutorul unor trolii erau aduse animalele în arena, tot cu ele erau coborâte, vii sau moarte, ca și luptătorii uciși în arena, acoperite cu capace mobile din lemn în timpul luptelor.

De aici am urcat la ultimul nivel de unde am văzut întreaga Arenă și Tribuna aflată pe latura opusă, impresionante prin grandoarea lor. Văzut, pozat, coborât și pe Aleile și prin Tunelurile din Colosseum am mers la Tribuna ce se păstrează destul de bine. Am urcat Treptele înalte și late și am luat loc pe o Banca de Piatră gândindu-mă la luptătorii antici, nu aș fi vrut să particip la un astfel de spectacol, prefer un spectacol actual.  

Am coborât în Subteran, unde erau Cuștile Animalelor, am ieșit la suprafață și după o vizită de circa o oră am parăsit Amfiteatrul pornind pe jos pentru o plimbare de circa un kilometru.  

Am trecut pe lângă Marea Moschee, aș fi vrut să o văd dar accesul turiștilor și al non-musulmanilor este interzis, am pozat doar exteriorul dominat de Minaretul suplu, înalt de circa 30 de metri, apoi am ajuns la următoarea destinație, Muzeul Arheologic.  

Muzeul Arheologic El Jem este amenajat într-o clădire construită în anul 1970 pe ruinele unei case romane, extinsă în anii 2000, clădire tipic mediteraneeană. Astăzi este situată pe Route de Sfax și are telefonul +216 71 909 264.

Având cumpărat de la Amfiteatru biletul combinat am intrat în Curtea Interioară mărginită pe trei laturi de Porticuri cu coloane și arcade. În Curte ne-a întâmpinat Împăratul Traian, din bronz, care, auzindu-ne vorbind românește, ne-a urat de pe soclul lui de piatră „Grata!!” și ne-a poftit să vizităm Muzeul.

Am văzut mai întâi Expoziția de artefacte amenajată în sălile unde sunt expuse panouri de mozaic, sculpturi, obiecte din ceramică găsite în săpături efectuate în Thysdrus și în jurul lui.  

Dintre Mozaicuri se remarcă Pavajele din mozaic, frumoase și orbitoare, unele dintre cele mai frumoase mozaicuri din antichitatea romană, având diferite teme, multe dintre ele foarte mari, câteva mozaicuri fiind chiar unice, nu le voi prezenta aici, nu pot fi prezentate în vorbe, voi spune câte ceva în comentariile pozelor. Sunt mai multe Panouri explicative despre mozaicurile expuse, este și o Hartă cu locurile de proveniență a mozaicurilor și la fiecare Mozaic sunt multe Informații utile. Marea lor majoritate sunt din secolele 2 - 3 d.Hr.. Colecția de Sculpturi cuprinde circa cincizeci de exponate, busturi, capete, statuete, statui complete și basoreliefuri ce reprezintă împărați, împărătese, zeități masculine și feminine iar Exponatele Ceramice sunt reprezentate de diferite vase, lămpi, amulete.

Am ieșit din clădire și am mers în Parcul arheologic ce cuprinde Ruinele unora dintre cele mai remarcabile vile romane din Thysdrus, ele au dat și unele dintre frumoasele mozaicuri expuse, și Casa Africii, o grandioasă reședință și un complex termal, vechi de peste 1.850 de ani, din care s-a reconstruit doar o parte. Aici s-a găsit Mozaicul „Zeița Africa” , mozaic unic ce reprezintă o femeie cu tenul închis, nasul turtit și părul creț, purtând o piele de elefant, furnizoare de bogăție și fertilitate, de aici și numele acestei reședințe. Alt mozaic este cel intitulat “Roma și provinciile ei” , este o alegorie a Romei, prezentată ca Athena Minerva. În jurul personajului central sunt identificate alegoriile următoarelor provincii, Africa purtând tradiționala piele de elefant, Egiptul ținând sistrumul, instrumentul muzical de percuție al zeitei Isiss, Asia purtând o coafură turnată, Spania datorită măslinilor, Sicilia reprezentată ca Diana, ultima provincie greu de identificat datorită indiciilor vagi. Aceste alegorii care înconjoară Roma subliniază unitatea, puterea și prosperitatea imperiului ca scop de propagandă politică și permit proprietarului să-și arate respectul afectuos față de împărat.

Trecuse cam o oră și jumătate de când ne plimbam printre mozaicuri, mi-au plăcut foarte mult, aș mai fi stat acolo dar trebuia să ajungem la Gară și nu știam ce surprize ne mai așteaptă.  

Am ajuns la timp la gară și am cumpărat bilete. Cu o întârziere de jumătate de oră s-a anunțat sosirea trenului, am mers la trenul foarte aglomerat, lume buluc pe peron, reușind cu greu să urcăm pe la spatele locomotivei. Erau niște scări mici și înalte, am urcat prima fiind împinsă de soț. Era partea din spate a locomotivei, tineri mulți, toți stăteau pe bagaje pe jos. Era duminică și trenul era plin de studenți ce mergeau la Tunis. Am trecut apoi în vagonul propriu-zis, plin și el. Am stat puțin în picioare, un student mi-a oferit locul lui. Vecinul lui a oferit locul soțului și așa am ajuns la Gare Bir Bouregba lângă Hammamet.  

Ne-am dus la ușa dinspre peron, trenul a oprit, dar ușa nu se deschidea. Lume buluc și aici, eram printre puținii ce coborau acolo, am vrut să coborâm pe cealaltă ușă, între liniile de cale ferată, dar pe linia vecină venea un tren. Norocul a fost că a oprit și am putut coborî în siguranță. Am scris ce peripeții am avut pentru că în altă zi când am venit de la Souse a fost foarte bine. Este chestie de noroc dar și de zi și oră. Oricum am fost inspirați, fiind înalți ne-am putut cocoța repede și descurca rapid și în situații mai neobișnuite. Eram cei mai vârstnici de pe acolo, din Sousse au mai urcat spre El Jem 6 europeni vorbitori de germană iar la întoarcere pe lângă aceștia am văzut o familie europeană cu doi copii, unul în căruț.

De la Gară ne-am întors fără emoții cu taxiul la Hotel, același preț 10 Dt.

Exceptând transportul pe căile ferate din acea zi de duminică, era ultimul tren ce venea din sudul îndepărtat al Tunisiei, excursia a fost una reușită, fără să fim presați de grup și ghid, am văzut mai multe și mai bine, mozaicurile au fost minunate, amfiteatrul colosal! Excursia a avut costuri mult mai mici, circa 24 de euro pentru amândoi și, important pentru mine, am văzut tunisienii, oameni deosebiți, calzi și primitori cum spuneam într-un review anterior, în mediul lor.

Recomand celor ce merg în Tunisia să nu ocolească micul oraș El Jem, are ce arăta și știe să arate!! Mergeți acolo și nu veți regreta!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 12.06.24 11:59:50
Validat / Publicat: 12.06.24 13:00:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 1905 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 El Jem, Amfiteatrul, Am ieșit în arenă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

k-lator
[12.06.24 15:52:46]
»

@mprofeanu: Într-adevăr, Amfiteatrul El Jem - am mai citit acest lucru - este un obiectiv ce nu trebuie ratat și îmi doresc și eu să-l vizitez. Dar mozaicurile m-au impresionat de-a dreptul. În poze arată extraordinar, deci cred că în realitate sunt ceva absolut fantastic. Aș sta cu orele să le admir și să încerc să le descifrez înțelesul.

Felicitări pentru că ați ajuns acolo și mulțam de articol & poze.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[12.06.24 19:32:04]
»

@k-lator: Și mie îmi plac mult mozaicurile și acestea sunt deosebite! Văzusem Muzeul Bardo din Tunis vineri, apoi sâmbătă ajunsesem la Sousse la Muzeul de arheologie și ca să fie totul perfect duminică am ajuns la El Jem la alt muzeu minunat! O să scriu despre fiecare, prea mi-au plăcut și vreau să le împărtășesc cu voi.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Pupici dragi!

k-lator
[12.06.24 21:10:01]
»

@mprofeanu: Aștept cu nerăbdare articolele despre celelalte muzee, dar mai ales pozele. Mă bucur că ați avut o vacanță plină de acțiune și cu locuri faine.

doinafil
[12.06.24 22:42:35]
»

Doamne!... Ce minunății ai putut să vezi, Marilena!

Mi-a plăcut amfiteatrul, este spectaculos, seamănă - din depărtare - cu Colosseum-ul Romei, pe care l-am vizitat și noi, daaaar,

mozaicurile din muzeu „m-au dat pe spate” ! Sunt adevărate minunății, opere de artă ale meșteșugarilor mozaicari ale acelor vremuri!

Nici eu n-aș mai fi plecat de-acolo, atât de mult m-au impresionat!

Mi-ași dori să ajung în Tunisia doar pentru aceste mozaicuri!

Felicitări pentru descriere, poze și... ca de obicei, mulți pupici!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[13.06.24 07:47:34]
»

@doinafil: Mulțumesc frumos, Doina! Așa am pățit și eu, amfiteatrul este impresionant dar și pe mine m-au dat gata mozaicurile, nu credeam că în această parte a lumii voi găsi așa ceva. Ce zonă de oameni bogați a existat în perioada romană, ce lucruri deosebite au făcut!

Aceiași dragi pupici!

nicole33
[14.06.24 23:18:39]
»

@mprofeanu:

Felicitări pentru excursie şi pentru articol!

Am fost şi eu acolo şi mi-a plăcut. Mult

M-am hotărât atunci să mergem doar la El Jem cu transportul tunisian, nu vroiam să îl ratez, parcă am presimțit și de acasă făcusem o documentare cum să ajung acolo.  

Mă bucur că nu ai renunţat la ideea de a vizita El Jem chiar şi pe cont propriu. În pofida peripeţiilor de prin trenurile tunisiene, cred că a fost mai bine aşa, deoarece ai putut vedea şi muzeul care nu era inclus în programul excursiei mele.

Cu trenul mă gândeam să ajung şi eu însă în capitală, dar am renunţat la idee. Am văzut doar cum arată trenurile din exterior şi... mi-a trecut repede.

Am trecut pe lângă Marea Moschee, aș fi vrut să o văd dar accesul turiștilor și al non-musulmanilor este interzis, am pozat doar exteriorul dominat de Minaretul suplu, înalt de circa 30 de metri, apoi am ajuns la următoarea destinație, Muzeul Arheologic.  

La fel era şi la moscheea din mijlocul medinei din Tunis, unde aveau acces doar musulmanii. Eu am reuşit să intru pentru câteva minute în curtea acesteia şi să fac câteva fotografii până m-au dat ăia afară

Mi-au plăcut mult mozaicurile văzute de tine şi te invidiez puţin mai ales pentru că ştiu că nu au fost singurele. Eu nu am avut parte decât de cele văzute la Pupput în Hammamet, dar nu se compară.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[15.06.24 08:03:27]
»

@nicole33: Și eu mă bucur că am ajuns acolo. De la Sousse se mergea mai puțin cu trenul de aceea am întâlnit alți europeni pe peron. În plus gara este centrală aproape de medină. Condițiile din tren nu sunt nemaipomenite, mult praf pe la geam. Se putea sta pe scaune, erau curate. Am prins un vânt la El Jem și atunci mi-am dat seama că nici clima nu îi ajută. Toaleta din gară de la El Jem era curată în schimb la Sousse mizerie. Cele de la amfiteatru și muzeu la fel curate.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂAmfiteatrul de la El Jem:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060631990432739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1