ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 12 MIN

Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Anul 1961 luna mai ziua 25: Președintele american John F. Kennedy ține un discurs despre ideea lui de a trimite un american pe Lună satelitul natural al Pământului în maxim 10 ani.

Anul 1969 luna iulie ziua 20: Modulul lunar Eagle având comandantul Neil Armstrong aselenizează pe suprafața Lunii în cadrul programului Apollo 11 devenind primul om care face acest pas împlinind visul președintelui

Anul 2071 luna iunie ziua 11: Cu ocazia unui sejur organizat contractat la o agenție de turism care se ocupă de turism spațial plătind în rate sejurul și participând la ceva pregătire pentru a putea călători mai ușor în spațiu fac și eu acest prim pas pe solul selenar. (despre sejur mai jos în articol)

Jules Verne și călătoria pe Lună

Prin anii 80 când mergeam la școală și nu erau programe de televiziune, calculatoare, internet, facebook și multe altele în afară de distracțiile obișnuite, întâlniri cu prieteni, sport, excursii, etc., se aloca mult timp cititului. Așa am ajuns și la Jules Verne cu romanul său scris în 1865 roman care m-a cucerit de l-am citit de vreo 3 ori. De și cartea a fost scrisă cu 104 ani în urmă datele tehnice și mi puțin tehnice povestite în roman seamană foarte mult cu datele reale desprea călătoria adevărată din 1969. De exemplu numele navei (Columbia în roman Columbiad) numarul echipajului (3 persoane și în realitate și în roman), dimensiunea apropiată, materialul (aluminiu), costul programului, locul de unde a fost lansată racheta toate dovedesc coincidență.

Ce povestesc bunicii?

O altă amintire în familie despre călătoria americanilor pe lună era povestită foarte des de către bunici și părinți. Neavănd încă televizor în 1969 la data de 20 iulie bunicii și părinții mei s-au dus la niște vecini la vreo 2 străzi distanță, camera lor era plină cu alți vecini și se uitau în direct cum ajung americanii pe lună (vă dați seama că densitatea televizoarelor în acea vreme era cca. o bucată pe stradă, cel puțin în provincie) Paralel în toată lumea milioane de telespectatori urmăreau evenimentul, eveniment unic pentru că din 1972 încoace din lipsă de fonduri nu a mai pășit nici un om pe Lună.

Programul Apollo 11

Astăzi se împlinesc 48 de ani de când a ajuns omul pe lună acest satelit natural al pământului. După mulți ani de pregătire inclusiv câteva zboruri în spațiu în data de 16.07.1969 din Centrul Spațial Kennedy echipajul format din Neil Armstrong, Michael Collins și Buzz Aldrin se ridică cu ajutorul unei rachete Saturn V spre Lună. După ce racheta Saturn V și-a făcut treaba și a împins modulul de comandă pe nume Columbia pe orbită și după aceea pe orbita Lunii rămânând fără combustibil s-a despărțit de nava fragmentele rămânând în spațiu. După câteva orbitări în jurul Lunii Columbia a început coborârea în data de 19 iulie. Modulul lunar Eagle (vultur) s-a desprins de Columbia. Locul de coborâre și implicit primul loc pe care a călcat omul se numește Marea Liniștită deoarece gropile pe care le vedem de pe Pământ acele pete întunecate se numesc mări, fără apă bineînțeles. Activitățile desfășurate de către cei trei au fost amplasarea drapelului american, filmare și transmitere în direct a imaginilor inclusiv foto spre Pământ, colectare de mostre de pe solul selenar. La întoarcere nu cunosc motivul dar probabil să devină modulul selenar mai ușor astronauții au lasat pe Lună tot felul de obiecte, instrumente, etc. Nu am știut că pe lângă acestea au lăsat și un disc de silicon pe care au fost înregistrate mesajele a 73 lideri de stat printre care și Nicolae Ceaușescu. Aterizarea pe Pământ a avut loc în data de 24 iulie.

Luna, satelitul Pământului

Distanța medie a lunii față de Pământ este de 384000 km (max 406000km min 356000km) Conform oameni de știință s-a înființat acum 4500 miliarde de ani Pamântul lovindu-se cu o altă planetă. Circumferința acestui astru este de 2449000 km, iar gravitația de 6 ori mai mică. Asta însemnă că eu aș avea în loc de 100 kg 16 kg jumatate cât are băiatul meu acum. De și acest satelit al Pământului circulă cu o viteză de 3700 km/h o singueă rotație în jurul pământului durează aproape o lună (mai exact 28 de zile) probabil de asta a primit numele de... lună... Circulă în jurul Pământului dar nu-și arată cealaltă jumătate, fața nevăzută a lunii au văzut-o doar cei care au fost acolo și prin intermediul filmelor efectuate de sonde, roboți sau alte echipamente trimise acolo.

Îmi aduc aminte chiar din copilărie de anumite nopți în care Luna avea o mărime vizibil mai mare. Probabil era mai aproape de Pământ, cu aceste ocazii inlusiv cu un binoclu simplu (telescop nu am avut niciodată) am observat acele pete de pe suprafața corpului ceresc luminat de soare. Suprafața lunii nu este netedă, munți, văi și cratere formează relieful aici, cele mai comune fiind totuși craterele formate în urma căderii unor asteroizi. Aceste cratere care se numesc și mări (dar fără apă) sint acele pete închise la culoare care se observă și fără telescop. Acestea se numesc Oceanus, Ibrium, Tranquillilitatis (aici a ajuns prima dată omul) , Serenitatis, Nubium, Fecunditatis, Crisium, Humorum, Ticho, Copernic, Kepler și Nectaris. Fața nevăzută de om l Lunii are mai puține mări și mai mulți munți, practic această față s-ar vedea dacă ar fi luminată de soare la fel ca cealaltă.

Sejurul meu din 2071

Pregătirile

După mulți ani de dezvoltare a turismului spațial care a început cu călătorii până în spațiu la început așa pentru senzația de imponderabilitate, pentru efectul cer negru. Pe urmă s-a reluat după mulți ani explorarea lunii de către echipaj uman, și după o anumită perioadă explorarea satelitului în scopuri turistice. Bineînțeles că la început era accesibil doar milionarilor (și nu erau puțini) dar datorită lor agențiilor de turism spațial și selenar a început să le meargă bine iar prețurile au tot scăzut. Prin anii 2060 s-a ajuns la un preț accesibil persoanelor fizice cu o situație materială bună, iar prin 2065 au început sa se facă reclamă la anumite oferte la care aveau acces și persoanele cu un venit mediu. Totuși suma la care am contractat excursia la agenția... (șters de WM) a fost de 75000 $ cu oferte cu tot și parțial l-am plătit în rate, dar a meritat.

Cu vreo 6 luni înainte de sejur au început pregătirile din punct de vedere fizic și psihic, deocamdată pot merge persoane în spațiu doar apt fizic și psihic. Agenția de turism fiind din SUA (tot acolo trebuia să ajung pentru sejur) dar existând o agenție parteneră în România pregătirile, antrenamentele au avut loc aici în țară la sediul amenajat. Ședințele de pregătire au avut loc o dată pe săptămână și unele au fost chiar dure. În orice caz dăm cu semnătura subsemnatului cum că sîntem apțî pentru așa ceva, oricum verdictul final va da medicul desemnat de agențtie. La data de 07.06.2071 m-am deplasat în SUA și m-am prezentat la biroul agenției, după care am fost preluat alături de alți turiști foarte interesați de sejur de către ghid. Agenția are un hotel amplasat lângă centrul spațial Kennedy localizare aici: 28°36′30″N 80°36′15″W

Centrul spațial este folosit atât în scopuri științifice cât și turistice, în jurul centrului s-a dezvoltat un adevărat oraș în oraș compus din resorturi pentru turiștii care vin aici ori să efectueze o excursie simplă în spațiu, ori are o rezervare pentru un sejur pe Lună, ori pur și simplu își petrece vacanța aici obsevănd doar navele spațiale care pleacă de aici.

Ieșirea în spațiu

Emoții, emoții și iar emoții-aceste sînt primele impresii înainte de lansare. Pe urmă totul decurge atât de rapid că în maxim 10 minute sîntem deja pe orbita pământului. Pe urmă începe distracția, mai ales în imponderabilitate. Turiștii încep sa-și facă selfie fără număr și postează pe FB în timp real. Scăpând însfârșit de kilogramele în plus mă chinui să ajung lăngă hublou și încep să observ Pământul care se îndepărtează încet și satelitul acestuia Luna de care ne tot apropiem. Parcă nici măncarea nu trebuie totuși sîntem serviți chiar și la clasa economic cu 2 mese toate alimentele sînt asigurate, inclusiv lichidele în recipiențî în așa fel ca să nu plutească și să nu le putem mânca. Și vizita la toaletă a fost o aventură totuși am încercat să mă duc înainte de aterizarea pe Lună atunci cănd a început să simt o oarecare gravitație, mult mai slabă (de 6 ori mai slabă) iar vizita a fost un succes, din păcate alți turiști au cam pățit-o. După aproximativ 24 de ore aselenizăm pe Lună și sîntem pregăti să fim preluați de un vehicul care ne va duce la resort.

Resortul spațial

După verificarea documentelor de intrare pe spațiul selenar (necesar doar pașaport pământean fără viză și la cerere prezentarea voucherului de cazare, sejur, etc) așa cum am povestit anterior am fost preluați de către un vehicul selenar etanș așa că nu era nevoie de nici un echipament personal de mențiere a vieții. Zona între aeroportul spațial și resortul Luna economic (deoarece așa se numește) este foarte populat, am observat căi de acces pe care circulă diferite vehicule personale și a unor instituții înmatriculate pe lună, căi ferate, clădiri, resorturi, diferite centre publice, chiar si malluri.

Ajunși în parcarea interioară a resortului Luna economic am urmărit indicatoarele către recepție unde am fost așteptați de angajați și cazați. Resortul Luna economic este compus din zone de cazare, restaurant, bar, piscină și spa, centru medical, sală sport, aquaparc, terasă acoperită de unde se vede panorama Pământului, magazine, agenții turistice partenere de unde se pot achiziționa excusii opționale și multe alte facilități. Cred că nu trebuie să subliniez faptul că nu-i voie afară...

Camera

Pentru sejurul meu de 7 nopți (conform timp de pe pământ s-a respectat acest lucru) sau un sfert de lună (în aceste 7 zile luna s-a învârtit aproximativ un sfert de distanță în jurul pământului) am primit o cameră standard single compusă din pat, noptieră, grup social compus din wc, duș și chiuvetă, accesorii, consumabile, dulap pentru puținele lucruri (echipamentul pentru exterior nu se ține aici) personale, ecrane mari pe pereți unde prin comandă vocală putem obțin tot felul de informații sau controla multe dispozitive din cameră. Fereastra asigurată (nu se poate deschide) era cu vedere spre suprafața lunii, pentru camere cu vedere către pămînt (și implicit poți să vezi răsăritul de pământ din pat) se plătește extra. Apa din duș nu prea se scurgea dar nu era o defecțiune era din cauza gravitației de 6 ori mai mică. În baie era și un cântar pe care mâ cântaream zilnic arăta exact 16 kg (a sasea parte din 100 cât am pe pământ)

Restaurantul

Amplasarea restaurantului în sistem bufet era lângă terasa de unde se vede Pământul, turiștii nu prea aveau poftă de mâncare așa că nu erau cozi. Totuși mâncarea era asigurată și aici datorită gravitației, așa că la micul dejun erau farfurii acoperite cu diferite meniuri, cafeaua la fel cu capac și pai. Erau totuși multe feluri de meniu. La prânz și cină la fel. Având în vedere că toată mâncarea se aduce de pe pământ nu exista sistemul allinclusive iar meniul se alege cu o zi înainte prin intermediul programului din cameră. O rezervare de cazare fără masă aici înseamnă sinucidere curată, orice meniu începe de la 150 $. Mai bine cu agenție și toate mesele incluse.

Petrecere timp liber în hotel

Așa cum am povestit sînt multe posibilități, practicarea de sporturi la o gravitație de 6 ori mai mică este o senzație de nedescris. Sau înoți în bazin dar de fapt aproape că plutești. Sau alergi pe pista interioară dar pasii tăi au câte 10 m. Totul este extraordinar de intereant, totuși o vizită afară e mai mult de atât.

Excursiile din program și excursiile opționale

În prețul sejurului au fost incluse 3 excursii. Prima excursie: vizită la Marea Liniștită (Tranquillilitatis) acolo unde au ajuns prima dată americanii, și au înfipt steagul în solul selenar. A doua excursie: Vizita la craterul Tycho A treia excursie: vizita până la fața nevăzută a lunii.

Poate nu trebuie să menționez dar fiecare turist primește înainte de excursie echipamentul care constă în costum cu sigla resortului, mască panoramică cu sistem audio/video, în principiu pentru prezentarea ghidului, și sistemul pentru menținerea vieții cu grad mare de autonomie.

Prima excursie a fost cea mai interesantă. După 500 km de deplasare am ajuns acolo. Locul este declarat monument istoric, obiectele lăsate în urmă de către americani în 1969 nu avem voie să le atingem dar foto/film sau alte dispozitive sînt permise. Pe lângă acest prim obiectiv se află numeroase magazine de souveniruri din care cele mai interesante sint tot felul de figurine sculpate din roca selenară, magneți, picturi, poze, ar fosrte scumpe, aceleași obiecte le găsești lângă locul de lansare de pe teritoriul SUA de 10 ori mai ieftin. Dar înălțimea costă nu-i așa? În afară de magazine, restaurante se mai pot face plimbări cu vehicule lunare asemănătoare cu cel cu care sau deplasat echipajele Apollo. de fapt sint 1:1 la scară.

A doua excursie inclusă în program a fost și mai interesantă, craterul Tycho cu un diametru de 86 km și o vârstă de 107 milioane de ani. Este un must see pentru cei care călătoresc pe Lună de asta e și inclusă în sejur standard. Distanța de 1500 km am parcus-o cu trenul selenar, de altfel cu un interior foarte futuristic amenajat. A ajuns o zi pentru excursie, pentru a urca pe marginile craterului de 4700 m înălțime se folosesc funiculare selenare etanșe deci putem da jos echipamentul aici.

A treia excursie vizitând (sau măcar pentru o idee) fața nevăzută a lunii a fost interesantă, mi-am dat seama că este luminată de soare doa că nu se vede de pe Pămînt acesta. Nu are așa multe cratere relieful se caracterizează prin lanțuri muntoase, multe drumuri selenare pe aici fiind în serpentine. Datorită distanței (2500 km) de la locul de cazare ne-am deplasat cu o navetă spațială de mici dimensiuni.

Excursiile opționale sînt foarte diverse, de la vizita tuturor craterelor/mărilor lunare, escaladarea munților de pe partea nevăzută a lunii, până la zborul cu o navetă spațială înconjurul lunii, toate sînt posibile dacă ai buzunarul gros, unele excursii fiind disponibile doar milionarilor.

În final recomand excursia și resortul, sincer m-aș întoarce dar deocamdată mai am rate de plătit la această excursie, rog WM să atașeze următorul videoclip (răsăritul și apusul pământului este extraordinar), mulțumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=nzkns8GfV-I


[fb]
---
Trimis de AZE in 20.07.17 00:04:30
Validat / Publicat: 20.07.17 07:02:23

VIZUALIZĂRI: 1055 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Trupa de șoc cu Neil Armstron în frunte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44 PMA (din 44 voturi)

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[20.07.17 00:55:04]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[20.07.17 07:35:21]
»

@AZE: Avand in vedere ca este un subiect off topic si nu ai putut acorda note privind gradul de satisfactie puteai sa pui mai multe poze din resort/ camera/restaurant... poate chiar de la piscina .

Din punctul meu de vedere daca de abia in 2071 se va putea face turism selenar cred ca atunci voi fi putin cam expirata .

In rest ce sa-ti spun, iti doresc sa mai ajungi inca o data pe acolo, felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Carmen Ion
[20.07.17 10:13:32]
»

@AZE: Super idee, super articol, m-am distrat copios. Un sejur AI pe luna?!!

Ma numar printre parintii si bunicii care au asistat "pe viu" la aselenizare, urmarind-o la TV-ul unor vecini ai bunicilor mei (eram in vacanta la ei). Imi amintesc ca a fost o transmisie in direct pe la 4 dimineata, daca nu ma insel, si ca bunicul meu era nemaipomenit de emotionat. Cate ceva am inteles si eu din importanta momentului, cu toate ca eram copil.

Felicitari pentru review si, vorba lui Mishu, ar fi trebuit sa postezi mai multe fotografii cu meniul AI, camera, activitatile recreative, excursiile optionale etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Costi
[20.07.17 10:15:22]
»

@AZE:

Mi-ar fi plăcut și mie o excursie pe Lună...

Mi-ar plăcea chiar și o excursie pe lună, nu contează unde, turism să fie.

Oricum, m-am amuzat citind și mi-am amintit de noaptea petrecută acum 48 de ani în fața televizorului, ca să văd transmisia în direct de la aselenizare...

Îmi aduc aminte și acum că traducător a fost Andrei Bacalu, un evreu deștept foc, care povestea cum a învățat engleza de unul singur în trenul cu care făcea naveta de la București, unde locuia, la Ploiești, unde fusese repartizat ca medic. Și, deși făcea parte dintr-o familie de medici, pentru că nu-i plăcea să practice medicina, legat fiind mai mult de chestiile tehnice, a rupt tradiția familiei și, când a avut ocazia, a trecut la altă meserie, aceea de comentator, spiker, traducător pe teme tehnice, la TVR.

Prin anii '80 a dispărut, știu că a plecat în Israel.

În altă ordine de idei, mă bucur că sunt și oameni din generațiile mai tinere care știu despre aselenizare, majoritatea, dacă știu ceva, știu de pe net, că a fost o „înscenare” a americanilor, ca să le „ia fața” rușilor.

Toți citesc aberațiile de acest gen, dar nimeni nu citește informațiile adevărate, provenite din diverse surse foarte credibile, nu neapărat americane. Unele dintre acestea, de exemplu, au publicat fotografii obținute cu telescoape de ultimă generație, în care se vede locul primei aselenizări, inclusiv detalii privind obiectele lăsate acolo. E vorba de obiectele acelea pe care le-ai văzut și tu în prima excursie din program.

Oricum, felicitări pentru inițiativă și köszönöm pentru aducere aminte.

Apropo, nici nu te născuseși atunci, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Costi
[20.07.17 10:34:40]
»

@Carmen Ion:

Pe la 4 dimineața cred că a fost ACEL PAS, dar transmisia a durat toată noaptea, de seara, pânâ dimineață. În tot acest timp, în afara imaginilor transmise în direct, aveam tot felul de explicații tehnice, oferite de Bacalu, care traducea comentariul original al comentatorului televiziunii CBS și mai completa și el din ce știa și se informase.

Deși transmisia era color, la noi, în România nu aveam decât televiziune alb-negru și dacă aveai și un televizor mai vechi, imaginea nu era prea grozavă. Eu am urmărit transmisia pe un televizor rusesc, TEMP 3, dacă-mi aduc bine aminte, fabricat la începutul anilor '60.

Ce vremuri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
mariana.olaru
[20.07.17 12:42:20]
»

Frumoasă aducere aminte! Am călătorit pe Lună cu cinci ani mai târziu decît tine și în general am beneficiat de aceleași servicii. Numai că eu am optat pentru o excursie la cel mai mare complex de exploatare minieră între cele 25 câte existau la acea vreme pe lună. Era mina de extracție a europiului, neodimului, terbiului, disprosiului și tantalului, metale rare care nu se mai găsesc pe Pământ, dar sunt indispensabile pentru tehnologiile de azi. Vizita la această mină mi-a schimbat cu desăvârșire convingerea că mineritul este cea mai grea profesiune, căci mina aceea era un adevărat labirint de laboratoare, curate, sterile și confortabile, în care oamenii doar coordonau de la pupitre munca roboților.

Și pe când călătoream cu vehicolul lunar aproape de suprafața Lunii, am mai văzut ceva interesant despre care nu știu cât se vorbea la momentul vizitei tale: ruinele unui adevărat oraș, construit de o civilizație pierdută. Poate de aceea m-aș fi așteptat să întâlnesc pe acolo niscaiva borgi, romulani, siriuseni, cu care ne înfrățisem într-o civilizație multigalactică. Dar nu, s-a dovedit că astea erau doar povești cu care ne-a ispitit imaginația în tinerețea noastră.

Oricum, o vizită pe Lună este o experiență de neuitat, pe care o putem exersa fiecare din noi cu ochii fanteziei și ficțiunii. Îți doresc multe alte călătorii de acest gen, pentru că ele dezvoltă gândirea și... nu costă nimic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
elviramvio
[20.07.17 15:20:06]
»

Nu m-am putut opri să nu mă loghez când am văzut că e vorba de luna. Probabil pozele mele și visul meu de a ajunge pe luna te-au inspirat puțin. Fain articol, faine vise! Sper sa de încarce ecoul, internet foarte prost unde sunt acum.

Vise frumoase și poate mai cobori timpul spre noisa

AZEAUTOR REVIEW
[20.07.17 21:22:02]
»

@mishu: multumesc, cred ca si eu o sa fiu expirat in 2071, nu stiu daca in acel an se va putea merge pe luna la cum se misca turismul spatial din prezent.

M-as bucura daca macar o excursie pana pe orbita pamantului sa fie mai accesibil.

AZEAUTOR REVIEW
[20.07.17 21:27:01]
»

@Carmen Ion: Multumesc dar sa stii ca nu a fost meniu AI, chiar am precizat ca datorita distantei de la care se comanda alimentele s-a renuntat pe luna la asa ceva.

Eu in fiecare zi seara am studiat meniul de pe ecarenele din camera pentru urmatoarea zi si am comandat.

AZEAUTOR REVIEW
[20.07.17 21:36:37]
»

@Costi: Si mi mi-ar placea o excursie/luna, (asta a fost buna) dar sa nu fie doar o iesire la iarba verde...

Corect, mai trebuiau 2 ani sa ma nasc de la prima aselenizare.

Cat despre faptul ca aselenizarea nu a fost adevarata eu nu cred in asta. Adevarat a fost greu, a costat foarte mult dar s-a reusit. Tot din cauza costurilor nu s-au mai intors nici americanii nici alte popoare pe Luna, dar probabil o sa mearga in urmatoarea perioada chinezii (la ritmul in care se dezvolta in prezent este posibil) sau nebunul de lider nord coreean Kim Jong-un.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
AZEAUTOR REVIEW
[20.07.17 21:38:51]
»

@mariana. olaru: Multumesc si ma bucur ca ai ajuns si tu pe luna. Dupa ce ma refac financiar probabil ma gandesc (si ma pregatesc) la un sejur pe Marte...

adrianaglogo
[20.07.17 23:35:43]
»

@AZE: Am de facut niste comentarii:

-legat de poze: si eu sustin ca trebuia sa pui mai multe, cu camera, cu baia, cu mancarea

-tricolorul unde e, nu trebuia sa-l infigi langa steagul SUA?

- si un selfi macar, sa stim ca ai fost acolo cu adevarat! Sau sa te credem, ca esti fata serioasa

- sa-l rugam pe WM sa-ti dea voie sa ne spui tuturor numele agentiei, sa nu scrii prea multe mesaje personale

- poate in 2100 o intalnire AFA pe luna?

Acum la modul serios.

Eu aveam 12 ani in momentul primei aselenizari. Aveam televizor de putin timp si juma de sat era la noi in casa (eu sunt de la tara). Tin mine cum parintii mei, profesori, le explicau taranilor ce si cum.

Unii mai destepti ieseau afara, se uitau lung la luna, ca poate vad ceva!

Serios, nu e la misto.

Nu am dormit deloc in noaptea aceea, pentru ca pentru mine a urmat o misiune la fel de importanta.

O sa radeti. La cativa km de casa mea se afla(exista si acum, e restaurant si hotel) o vila confiscata de la boierul local, in care venea Ceausescu.

S-a nimerit sa vina pe 21 iulie. Eu, in calitate de comandant al unitatii de pionieri (cei mai in varsta va amintiti si stiti ca era frumos sa fii pionier) am fost desemnata sa-i ofer buchetul de flori.

De-ati stii ce emotionata eram...

Si am fost fericita toata vara ca m-a pupat Ceausescu pe ambii obraji!

Pe vremea aceea era iubit, cu un an inainte se opusese invaziei Cehoslovaciei de catre rusi, il adusese pe Charles de Gaulle in Romania...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Alex_Macedo
[20.07.17 23:47:24]
»

Sigur, fiind dus cu pluta... pe Lună, mai lipseai!

Fiind și eu pe aceeași plută, nu pot face decât să apreciez cu plus, review-ul tău!

Salutări de la alt... ehm... plutaș de pe site!

AZEAUTOR REVIEW
[20.07.17 23:48:36]
»

@adrianaglogo: Foarte interesant ceea ce ne-ai povestit, atat despre taranii care vroiau sa vada de pe pamant daca se vad americanii pe luna cat si intilnirea cu Ceausescu. Si eu am prins perioada cand a mers bine in tara. Pe urma a venit prapadul.

AZEAUTOR REVIEW
[20.07.17 23:51:30]
»

@Alex_Macedo: Multumesc , asa-i fain in viata sa fii dus un pic cu pluta...

danaeldreny*
[21.07.17 20:22:46]
»

Nu-mi dau seama ce fac… văd poze, îmi plac, votez… Luna??? pe bune???

Citesc textul… sunt eu??? Cum ma cheama???

Domnule, m-ați turmentat, eu, cu fanteziile din capul meu, aș putea s-o iau de bună…

Aștept continuarea…

danaeldreny*
[21.07.17 20:26:51]
»

@adrianaglogo:

Și eu, de multe ori, mă uit lung la lună… !! … ?!

Serios, nu e la mișto…

Ceau… cum??? Phaiiii de capul meu….

Dom’le admin… ce ați creat? ... s-a ajuns la alt nivel… nu mă pot adapta la secolul ăsta…

abancor
[22.07.17 11:41:08]
»

Ha, așteptam articolul ăsta, mă bucur că ai avut timp și inspirație să-l scrii!

M-ar interesa cum e plaja la Marea Liniștii, și dacă e OK să cumperi excursii de la bișnițari, sau e mai sigur de la agenție.

Oricum, cică peste cîțiva ani se deschid niște resorturi pe fața nevăzută, cu regim UUUUAI (Uber Ultimate Ultra Universal All Inclusive), un concept revoluționar, n-ai nevoie să cumperi nimic din altă parte (ceea ce e bine, căci primul bazar e la niște sute de mii de km). Și cică o să fie mai ieftine. Normal, de acolo nu se vede Pămîntul.

Transmisiunea aselenizării apare și în filmul „Closer to the Moon” al lui Caranfil. Gașca de „bandiți” se uită la televizor. Nu mai știu exact, dar acolo parcă chiar unul dintre ei apare la emisiune, căci era astronom. Probabil ca invitat al lui Bacalu, să vorbească despre aselenizare. Sînt curios dacă episodul cu pricina a avut loc și în realitate.

Și pe mine mă irită, ca și pe Costi, isteții care îți explică cum de fapt toată treaba e o înscenare, ignorînd orice argument. Asta mi se pare dovada supremă de ignoranță (de prostie, ca să nu mă feresc de vorbe): nu cînd nu știi sau nu înțelegi ceva, ci cînd nu vrei să accepți că e posibil să nu știi, cînd ești opac la orice explicație și rămîi ferm pe poziție, deși nu te pricepi la domeniul respectiv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
NAZARICA
[02.08.17 12:42:50]
»

Beleaev? Asimov? Bradbury? Lem? Wells? ... Nuuuuuu... Aze al nostru m-a dus pe luna... Ce frumos! Ce palpitant! Ce interesant! Multumesc. P. S. astept sa ma duci si pe Alcor! ????

dorgo
[17.09.17 23:14:01]
»

@AZE: Anul asta, eu am facut deja o excursie pe luna, cu toate c-as fi vrut sa fac mai multe, adica una pe saptamana. Am asadar, vreo 12 reviuri nescrise, (iese, deci, cate unul pe luna), astept vremea rea ca sa le postez. Eu propun ca urmatoarea intalnire a grupului, s-o facem pe Luna, e mult mai usor decat pe Pamant, de 6 ori chiar (gravitatia Lunii e de 6 ori mai mica). Si se ajunge si foarte repede acolo, mai iute chiar decat viteza luminii. Cu gandul. Caci tot SF-ul asta, e o chestie buna doar pentru Hollywood. Altfel nu stiu de ce s-au oprit programele Apollo. Adica stiu, au fost un esec costisitor, ambitios si degeaba. Deocamdata avem de rezolvat inca multe chestii aici pe Pamant. Am pus caruta inaintea calului. Foamete, boli, suprapopulare, incalzirea gloabei, etc... Peste 50 de ani, combustibilii fosili, vor disparea. Vor aarea vehiculele electrice, se va zbura din nou cu zepelinul si navele spatiale, vor avea motor atomic. Nord-coreeni au si inceput sa le testeze, dar sunt periculoase. Deci vei putea zbura pe Luna doar daca te va lansa cineva cu prastia. Peste o juma de secol, e posibil ca AFA sa mai exista, dar noi, uzerii, nu prea. Web-ul casier, care va strange banii pt excursie va avea intre 90 si 100 de ani. Poate si Alzhaimer. E frumos remember-ul tau, dar cel mai bine, cred eu, e sa "ne traim clipa". Nu stii nici macar, ce va fii maine. Asa ca eu am luat decizia pragmatica, ca in fiecare week-end, mai ales vara, sa fac cate o excursie. Cat de mica. Pt. a descoperi ceva nou. Chiar si-n tara mea. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
AZEPHONEAUTOR REVIEW
[14.10.20 16:25:23]
»

https://www.libertatea.ro/stiri/racheta-de-turism-spatial-3156845​​

​​​​

 Observand articolul privind realizarea unor teste privind turismul spatial (link articol sus) m-am gandit in felul urmator : pandemia ne-a luat multe pana acum din punct de vedere sanatate, financiar, turistic, poate ne-a luat locul de munca, viata unei persoane apropiate, si asa mai departe...

​​Dar nu ne-a putut lua un lucru : puterea de a visa in continuare sa zicem tot din punct de vedere turistic, turismul spatial poate fi posibil in cazul copiilor nostri (sau copii copiilor nostri) ​​

Nu refuzati sa visati poate fi posibil in timp... Multa sanatate Va doresc​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
AZEPHONEAUTOR REVIEW
[20.10.20 16:28:03]
»

https://www.libertatea.ro/stiri/nokia-va-contrui-pentru-nasa-o-retea-de-telefonie-mobila-pe-luna-3176003

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Alex_Macedo, AZE, danaeldreny*, dorgo, elviramvio, mariana.olaru, mishu, NAZARICA
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051498174667358 sec
    ecranul dvs: 1 x 1