GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la anticul taler la actualul dolar - Muzeul Monetăriei, Hall in Tirol, Austria
In cautarile mele pe internet am dat peste un titlu care spunea “Hall in Tirol, patria talerului si dolarului”, ei si sa nu-mi spuneti ca nu ati fi fost curiosi sa vedeti despre ce este vorba, si normal, nici eu nu fac exceptie, asadar, vazut program de tren si gata, la drum. Am ajuns in Hall in Tirol, un orasel frumos foc, o sa va povestesc si despre el, si am ajuns si la Muzeul Monetariei (nu stiu daca este o interpretare libera dar e cea mai potrivita cred). Pagina oficiala este aceasta muenze-hall.at/en/VISIT.
Am luat biletul de intrare (combinat cu vizitarea turnului) 11,5 euro (Muzeul Monetariei este 8 euro, iar Turnul Monetariei este 5.5 euro, avantaj la combinare), am primit si audioghidul setat pe engleza (este disponibil in mai multe limbi de circulatie internationala), am intrat in muzeu si normal, am tastat cifra 1 in care primesti ceva informatii generale printre care si “Fotografiatul interzis”. Interzisa am ramas si eu si mi-am zis, asta e, o sa fie un articol din vorbe. Mi-era jena sa fac poze pentru ca erau camere de luat vederi peste tot (cred ca nu ar fi fost probleme dar mi-era jena) insa cateva poze tot am furat.
Poate ca nu am sa va povestesc chiar cu lux de amanunte, insa pot sa va spun ca am stat cam vreo 2 ore aici, si as mai fi stat, informatia oferita la audio ghid este minunata si cu lux de amanunte si imi pare rau ca nu am fost in stare sa retin foarte mult, iar pliantul de prezentare prezinta doar ceva date sper insa ca va placa si ceea ce va voi spune.
La modul general Monetaria Hall din Hall in Tirol este considerata leaganul talerului si dolarului si astfel un inaintas al monedei EURO. Intai a fost “guldenul” in 1486 apoi transformat in parca si mai celebrul taler. Si acum ca sa va dau ceva date din pliantul luat de la ei va spun:
-1477- deschiderea Monetariei in Hall in Tirol in castelul Sparberegg (relocate apoi in Castelul Hasegg)
-1482-1486 – Arhiducele Sigismund face o reforma monetara prin care (si asta deoarece zona aceasta este bogata in argint) face trecerea de la guldenul de aur la talerul din argint
-1571 – introducerea “automatizarii”, presa de imprimare cilindrica
-2003 – a fost emisa o moneda comemorativa de 25 Euro, 700 de ani a orasului Hall in Tirol
Ca sa revenim putin la Sigismund, a incercat sa inlocuiasca moneda de aur (guldenul) cu o moneda pe baza de argint (care se gasea din plin in zona) si dupa mai multe incercari a reusit sa scoata talerul, aceasta moneda din argint, care valora 60 de creitari, si care a incununat astfel reforma monetara a lui Sigismund, talerul fiind supranumit si primul dolar al lumii.
Cam greu sa va povestesc ce am vazut, dar pot spune ca prezentatea audio este minunata si am aflat multe despre tehnicile de stantare folosite (si care erau dezvoltate mult pentru epoca respectiva) dar si despre personalitatile care au avut influenta lor asupra vremurilor si banilor si am aflat informatii despre: Maria Tereza (a introdus si modelarea marginii), Ferdinand al II-lea, Andreas Hofer.
Am vazut o multime de monede stantate cu diversi conducatori stiut fiind ca imprimarea chipului lor pe moneda era o declaratie a puterii.
O foarte mare atentie ii este acordata insa primei masini din lume ce putea executa 4000 de monede pe zi (binenteles ca este o replica a masinii, si am reusit sa ii fac o poza). Inainte de a urca in Turnul Monetariei poti viziona si un filmulet ce prezinta putin pe scurt istoria monedelor si aici s-a prezentat si migratia talerului spre alte zari devenind dolar sau monada si pe alte continente. Si s-a ajuns si la euro care se pare ca un omagiu guldenului si talerului monedele de 1 si 2 euro sunt o combinatie de auriu si argintiu, dar pentru a respecta tarile participante la aceasta alianta partea de verso este la alegerea tarilor emitente.
Si a urmat si Turnul Monetariei, care la inceput m-a ingrozit, la intrare scria ca are 46 de m inaltime si ma gandeam cat de groaznic va fi sa urc scarile, insa totul este acceptabil, cu fiecare portiune parcursa aveam si un moment de odihna deoarece primeam diverse informatii, astfel incat puteam sa ne relaxam fara sa fie fortat.
- Si avem prima “statie” sau nivelul 1 la 11.6 m, si imaginea locului in care ne aflam asa ca vedem ca mai avem de urcat, dar ne-am tras sufletul.
- “porumbarul” – 15.4 m, numit asa deoarece aici se afla un loc dedicat unei pasari care seamana cu o bufnita si care a fost pasarea anului 2007
Binenteles ca in paralel cu scara principala (una foarte noua) este o scara mai veche si ai un mesaj ca daca alegi acea cale o faci pe riscul tau. Oricat parea de tentatnt, ducea in acelasi loc, deci riscul nu era de dorit.
- Si am ajuns si la nivelul pendulului, adica la 19.20 m si ne-am continuat calatoria, iar la un moment dat scarile sunt placate cu nume ale sponsorilor
Si am ajuns la o alta portiune a turnului numita “Turnul de aruncare” si unde avem ferestre din sticla in podea astfel incat vedem structura. Aceasta zona este formata din 12 fete si servea drept zona de aparare de unde erau aruncate ghiulele, proiectile, etc. Si uite asa am ajuns la 23.60 m. Totodata de aici avem o priveliste minunata asupra orasului si imprejurimilor.
Si mai urcam putin si ajungem la nivelul ceasurilor adica la 27.20 m. Aici (de fapt in exteriorul turnului) se gaseau 3 ceasuri si care erau reglate zilnic de muncitorii de la fabrica de sare astfel incat sa bata la fiecare sfert de ora. In monentul in care rafinaria de sare si-a incetat activitatea (august 1967) si ceasurile au incetat sa bata. Dar la renovarea turnului au fost identificate 2 ceasuri solare baroce, care au fost repictate si care pot fi vazute si azi pe peretele turnului.
Si ajungem si la nivelul celor 35.7 m unde se gasesc cateva calculatoare si poti vedea structura turnului. De aici am mai urcat doar putin si am ajuns in locul de unde putem vedea din nou orasul dar gasim si cartea de onoare a turnului si nu puteam sa nu ma semnez, aratand ca AmFostAcolo.
Am coborat pentru a mai parcurge o portiune din muzeu si pentru a finaliza cu indeplinirea la propriu si nu la figurat a expresiei: “A bate moneda” caci am ales ca imi bat si eu o moneda, insa am facut-o doar din cupru, puteai sa bati moneda in cupru (2.5 euro), o moneda aurita (7 euro), o moneda din argint (18 euro). Primeai moneda, o fixai pe matrita si roteai o maneta (o data si puternic).
Si cum banii vorbesc, pot sa iti faca moneda personalizata pe care ti-o fac (normal ca nu doar una ci mai multe, ca ar fi costisitoare doar una) pe care ti-o fac in 3 saptamani de la acceptarea proiectului. Si au diverse suveniruri pe care sigur v-ar placea sa le luati pentru voi sau cei dragi.
Am plecat incantata de acest muzeu si vi-l recomand cu mare drag, este un loc care mi-a intrecut cu mult asteptarile, unde am stat vreo 2 ore (la minimum mai taind uneori din explicatii, dar uneori as fi ascultat de doua ori chiar) si va invit sa vedeti pozele dar si un filmulet de prezentare. youtube
Trimis de mishu in 24.11.18 22:28:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mishu: "1 si 2 euro sunt o combinatie de auriu si argintiu, dar pentru a respecta tarile participante la aceasta alianta partea de verso este la alegerea tarilor emitente. " Si uite asa m-am lamurit de ce am monezi de un euro cu partea de verso diferita, initial am crezut ca am luat teapa ca nu sunt bune monezile...
Ramân cu maruntis dupa un sejur prin Europa si e bine de stiut ca pot folosi monezile peste tot.
Multumesc.
Oferta culturală a Tirolului e pe măsura ofertei naturale. Frumusețile Alpilor sînt fericit completate de tot soiul de muzee, cu tematici interesante.
E bine de amintit că astăzi talerul este moneda multor state, în general sub denumirea de dolar (care e pronunția lui „taler” pe englezește). Slovenii au avut și ei, înainte de euro, tolarul.
Iar un taler olandez, pe care era imprimat un leu, și se numea taler-leu, a dat și numele monedelor naționale ale Bulgariei și României. Numai că noi am preluat cealaltă jumătate a denumirii, aia mai fioroasă.
@Yolanda: Mi-am dat seama ca pot pune o poza cu aceste monede deoarece cam aveam ceva maruntis in buzunar, si cum nu aveam ce face in timp ce masina ma purta spre o destinatie de vis am lasat masuta si m-am scotocit prin buzunare.
Uneori daca imi intra cate o moneda noua in mana incerc sa o pun deoparte, dar pana in prezent mi s-a intamplat doar o data .
Multumesc frumos de vizita si aprecieri, o seara linistita.
@abancor: Incercand sa aflu ceva mai multe informatii despre circulatia banilor am dat peste aceasta informatie dar si peste multe altele, insa daca as fi pus aci toate informatiile care mi-au placut ar fi fost mult mai lung articolul, asa incat l-am lasat la forma in care l-ai citit.
Multumesc frumos de vizita si aprecieri, o seara linistita.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 Cunoaste-te pe tine insuti - Audioversum, Innsbruck — scris în 10.10.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Clopotele si magia sunetelor - Grassmayr, Muzeul clopotelor, Innsbruck — scris în 06.10.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cel mai vechi muzeu din lume – Castelul Ambras, Tirol — scris în 04.10.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Hofburg si Hofkirche, simboluri din trecut in prezent - Innsbruck — scris în 04.09.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O călătorie în timp - Muzeul transportului local - Innsbruck — scris în 08.07.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ