GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Votivkirche si gulerul norocos al imparatului Franz Joseph
Dupa ce am plecat de la Palatul Schonbrunn, cu ajutorul GPS-ului am ajuns destul de repede la Primarie, la Targul de Craciun. Ne-am tot invartit in cautarea unui loc de parcare, cred ca de vreo 2-3 ori in acelasi loc si fara speranta! E tare greu acest lucru in Viena si mai ales duminica si in preajma Craciunului, cand mii de turisti aleg sa viziteze acesta capitala moderna, eleganta, rafinata!
Intr-un tarziu, am reusit sa gasim un loc foarte bun si fara plata, in fata unei biserici colosale. Tot din aceea care nu-ti incape-n poza! Mai vizitasem in urma cu un an in Viena Domul Sfantul Stefan (Stephansdom) -- despre care am scris un review aici -- si am ramas profund impresionata.
In prima clipa am crezut ca e Domul! Seamana izbitor, dupa marime, dupa forma acoperisului, dupa stil in general. Totusi, nu recunosteam locul, crezand ca suntem undeva, pe o strada din spatele lui. M-am tot contrazis cu sotul, dar avea dreptate. Mai intai am inconjurat-o. Este ceva de mers. Si pe drum eu o tineam tot pe-a mea, ca asta-i Domul! Incet, incet a trebuit sa-i dau dreptate, pentru ca am realizat ca strada unde este construita nu este atat de aglomerata, cum era cealalta. Si nici catedrala nu era la fel.
In doua colturi exterioare ale bisericii erau expusi spre vanzare o multime de brazi si am observat ca lumea cumpara. Cred ca erau ai bisericiii, astfel nu vad rostul de ce chiar si pe treptele bisericii erau sute de brazi taiati. Era duminica dupa amiaza si multa forfota aici, o multime de oameni de toate varstele intrau si ieseau din biserica. Noi nu aveam in plan vizitarea nici unei biserici in acea zi in Viena, dar…daca ne-a fost scoasa in cale…
Asadar, nimic nu-i intamplator!
Am hotarat ca trebuie sa o vedem. Altfel, despre ce v-as fi mai fi povestit eu acum? Nu-i stiam nici macar numele, va imaginati? Am intrebat la intrare niste tineri si ne-au lamurit: Votivkirche! Ador astfel de experiente, cand pot sa descopar ceva nou, nu sa vin cu lectia invata de acasa!
Am intrat in biserica.
Daca nu cunoasteti ritualul romano-catolic, puteti afla ca la intare si la iesirea din fiecare biserica, este un loc in care fiecare credincios obisnuieste sa-si ude degetele in apa sfintita si-si face semnul crucii.
Era chiar slujba. Ne-am bucurat! Biserica este foarte mare. Interiorul este sub forma de cruce. Tot asa erau asezate si bancile. Altarul este foarte frumos decorat cu marmura. Sunt 4 coloane masive de granit, scene din Vechiul Testament, iar Duhul Sfant este reprezentat sub forma unui porumbel...
Alaturi era un mic muzeu si un magazin cu obiecte de cult.
Undeva in partea dreapta, se tinea slujba, nu in fata altarului. Cantau multi tineri la chitara. Acustica era chiar foarte buna. Dar, mi s-a parut de la inceput cam ciudat. Obisnuita sa vad preotii imbracati in vesminte dintr-o singura culoare, aici am avut surpriza sa vad altfel, veti vedea pozele.
De fapt, in acesta biserica se imbina vechiul cu noul, trecutul cu prezentul, dar mie mi s-a parut putin cam socant. Spre exemplu, exteriorul bisericii, (care este chiar extraordinar prin arhitectura si prin culoarea alb-negru) este acoperit, sau mai bine zis ascuns de o multime de bannere. Printre ele era unul imens, cu reclama la o anumita bautura racoritoare foarte indragita (vezi in poza).
Sunt constienta ca intretinerea unui astfel de locas de cult e costisitoare, daca nu este atat de mare numarul de enoriasi, dar chiar mi se pare ca se pierde astfel traditia si adevaratele valori. Mai ales ca biserica a fost ridicata exact pe locul in care imparatul Franz Jozeph a supravietuit unui atac comis de un nationalist ungur, in anul 1853, care l-a atacat pe la spate, injunghiindu-l in gat. Imparatul a avut marele noroc de a scapa, din cauza gulerului uniformei pe care o purta, fiind confectionat dintr-un material foarte rezistent si incheiat pana sus.
Deci – gulerul norocos i-a salvat viata.
Nationalistul ungur a fost judecat, condamnat si executat. Apoi fratele imparatului, a cerut ajutorul comunitatii, care au venit cu donatii si pe acel loc s-a inceput a se construi acesta catedrala neo-gotica, in semn de multumire catre divinitate, pentru ca fratelui sau i-a fost salvata viata, in acel loc norocos! Pe langa aceasta adevarata lectie de istorie sa nu omitem faptul ca in primul rand este un minunat loc de meditatie si rugaciune.
De fapt ‘’votiv’’ inseamna fagaduinta divinitatii!
Toate aceste informatii le-am aflat acasa, cautand sa ma documentez, cand m-am intors, deoarece am vazut in aceasta biserica numele si poza imparatului Franz Joseph si vroiam sa vad ce legatura are. Am observat si un mormant in biserica, crezand ca este tot al sau, dar cautand pe internet m-am convins ca nu este al sau, acesta fiind inmormantat in Cripta Imperiala din Manastirea Capucinilor.
Constructia bisericii a durat 25 de ani. A avut un singur architect. A fost terminata in anul 1879. Este printre primele cladiri ridicate pe bulevardul Ring, ca un adevarat monument de devotament si patriotism al oamenilor de la Casa Imperiala. Designul bisericii a fost imitat in construirea altor biserici din Belgia si Germania. Are 2 turnuri foarte inalte, care nu par la fel de egale, privite din diferite unghiuri. Deasupra portalului este o galerie de statuete. Acoperisul e foarte frumos, cu modele in forma de romburi. Are lungimea de 85 de metri si latimea de 55 m. Uneori, aici se tin si concerte, gratie acusticii foarte bune. Cred ca e interesant!
Este situata in apropierea Universitatii si in fata Parcului Sigmulnd Freud. Cred ca vara arata si mai frumos acolo, nu ca acuma iarna, cand totul este desfrunzit! Cu toate ca Viena mai este denumita si ‘’Orasul tuturor anotimpurilor’’! In apropiere este si o cafenea, cu acelasi nume’’Votiv’’, pe care am fotografiat-o atunci, de teama sa nu-i uit numele bisericii.
Chiar daca acum am obsevat ca este inscrisa in multe circuite turistice care se fac in Viena, marturisesc ca pana atunci eu nu am auzit de aceasta catedrala, care are un aspect atat de maiestuos. Daca mai am ocazia sa ajung acolo, sunt convinsa ca atunci voi intelege mai bine anumite lucruri, dupa ce am citit cate ceva despre ea.
Viena are multe lacasuri de cult. Bisericile si muzeele sunt atractii recunoscute ale orasului. Daca vrem sa facem cunostinta cu traditia religioasa a orasului, vom reusi prin intermediul numeroaselor locasuri de cult. In orice plimbare scurta putem da de cateva dintre ele. Cele mai importante sunt si cele mai vizitate, dar toate au ceva de spus, sau de aratat. Eu am vazut doar 2!
Viena este unul dintre orasele care ma recheama. Necesitatea revenirii mi se pare o concluzie fireasca. Poate la vara…
Trimis de georgiana in 26.02.11 07:47:55
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cred ca "gulerul norocos" era si apretat!
Vizavi de faptul ca erau reclame langa biserica, eu am ramas socata de faptul ca in Praga, unele restaurante aveau mese si scaune chiar langa zidurile bisericilor... La noi nu s-ar permite asa ceva si probabil ca de aceea ne cam contrariaza...
Si eu am observat biserica cu turnurile inalte de aproape 100 de metri cand am fost la un spectacol ce se desfasura in fata primariei, dar era prea tarziu si eram prea obositi ca sa o mai vizitam.
Se poate urca in turnuri ca in Catedrala Sf. Stefan?
Nu pot decat sa admir modul in care scrii, o faci destul de bine si la obiect, cu detalii minutioase asa ca te felicit. Vad ca de cateva zile s-a creat un triunghi comunicativ pe ruta Bucuresti - Sibiu - Sannicolau Mare ceea ce nu poate fi decat de bine. Am trecut prin Austria, cu ani in urma, in peregrinarile mele catre Germania, dar sincer sa fiu nu am avut timpul necesar sa poposesc pret de cateva clipe sa admir zona. Poate o sa o fac cu alte ocazii, mai ales ca merita conform descrierilor voastre. Va multumesc pentru informatii si un sfarsit de saptamana cat mai placut...
@georgiana
Felicitari pentru un asa review amplu si bine structurat despre catedrala romano-catolica Votiv Curch, a carei expunere am savurat-o cu placere.
Pozele, de asemenea spun totul!
”Chiar daca acum am obsevat ca este inscrisa in multe circuite turistice care se fac in Viena, marturisesc ca pana atunci eu nu am auzit de aceasta catedrala, care are un aspect atat de maiestuos.
Eu nici atat n-am auzit de ea, avand in vedere ca nu am reusit sa pasesc pana acum pe pamant vienez.
Dar incetul cu incetul, datorita voua, prietenilor mei dragi de pe AFA, adevarate comori pentru viitoarele noastre calatorii, incep sa-mi pun ordine-n hartii si-n ganduri si sa ma gandesc mai serios daca nu cumva destinatia urmatoare de vacanta va fi Viena.
Uneori din motive tehnice nu se poate atasa o melodie in format audio, asa ca am ales varianta video, sper sa placa insa se poate schimba!
@georgiana,
am fost de zeci de ori in Viena, dar trb sa recunosc ca nici eu nu stiam de aceasta catedrala, deci si prin urmare, mi-am instalat in memorie un viitor obiectiv turistic.
multumesc!
acu' parcă-mi pare rău că am scris doar un singur articol în care am amintit fugar despre toate aceste locuri ce pot fi vizitate în Viena... la câte poze aveam, sigur puteam scoate măcar vreo 3... şi asta n-o spun în legătură cu impresiile georgianei, ci pentru că am citit aici ecouri ale unor colegi care spun că abia acum află despre acest monument de artă şi spiritualitate... ceea ce înseamnă că scrisul meu a reuşit să treacă perfect neobservat... eh! aşa e la-nceput...
PS pentru cei interesaţi, cunoscători de germană, făcând click aici pot afla mai multe chiar de pe saitul oficial al bisericii.
O descriere excelenta asa cum ne-i obisnuit, iar pozele elocvente! Fara indoiala, sunt multe obiective interesante.
@dragos,
” acu' parcă-mi pare rău că am scris doar un singur articol în care am amintit fugar despre toate aceste locuri ce pot fi vizitate în Viena... la câte poze aveam, sigur puteam scoate măcar vreo 3...
Nu e tarziu nici acum. Eu sunt de parere ca un obiectiv este mult mai bine descris si mai usor de gasit de catre cei interesati daca are "dedicat" un review distinct decat daca sunt descrise toate obiectivele intr-unul singur.
La fix vine acest review, peste 3 saptamani voi fi in drum spre Viena si sper din suflet sa ajung sa vizitez si eu aceasta biserica!
@trandafir 1970, daca iti pot fi de ajutor cu amanunte despre Viena, te rog sa ma intrebi...
@johann 25,
Iti multumesc pentru aprecieri. Si eu ma bucur ca s-a creeat'' triunghiul ''de care scrii tu mai sus.
Webmaster 13,
multumec pentru videoclipul atatsat.
@tina 25,
Vei gasi cu usurinta aceasta catedrala, cum lasi Primaria in stanga si mergi inainte, o vei desoperi negresit, se vede ca in poza numarul 1!
@Dragos,
Se poate sa fi citit lumea review-ul tau, dar cand nu speri sa ajungi acolo curand citesti asa, de dragul lecturii si poate nu retii atatea denumiri ca atunci cand esti chiar interesat sa pleci acolo.
Sau vrei sa zici ca tu retii absolut tot ce citesti? Si raspunsul e chiar in ecoul tau: daca le-ai fi scris subiectele in reviews-uri separate, poate mai usor ramane in mintea cititorului, decat sa le enumeri.
M-as fi bucurat daca ai fi completat la review-ul meu cate ceva in ecou, daca tot ai fost norocos sa ajungi acolo, pentru ca eu inca mai am multe semne de intrebare despre ce se petrece in aceasta biserica cam ciudata! Si nemteste, chiar nu stiu decat ce-au uitat svabii din Banat!
@Trandafir 1970,
Ma bucur sa aud ca o sa ai fericirea sa ajungi in Austria.
&all,
Va multumesc tuturor care mi-ati citit review-ul, va multumesc si pentru voturi.
@Dragos... sa nu-ti para rau... eu am scris depre 9 castele de pe valea Muresului un singur review... despre 12 statiuni balneare din Maramures, Salaj si Banat doar 3 review-uri... am cumulat odata 3 manastiri intr-un singur review... daca le luam separat, ieseau 24 de review-uri in loc de 5... in vara incerc sa scriu despre 20 de castele din Transilvania doar 2 review-uri ceva mai mari... nu-mi place sa fragmentez o destinatie in 4-5... cand ajung la final, uit inceputul... si nici nu mai am rabdare...
georgiana si dragos, va multumesc, imi sunteti de mare folos!
Şi totuşi denumirea ei corectă este Votivkirche... mama lor de nemţi!
@Dragos,
Stiu, mi-a mai zis si Magdalena, inca de atunci, dar nu aveam cum sa mai editez, da tu pe ''sesizeaza greseala'', poate corecteaza cineva.
Dar ce te-a apucat acum, pe canicula asta sa ''umbli'' prin biserici? Cauti... racoarea?
----------------------
Nota webmaster: corectat
Nu, caut să văd ce şi cum s-a scris, ca să nu reiau prea mult din ce este deja pe sait în articolul pe care tocmai îl scr[iu/em] despre Viena şi minunile ei...
Hai să vedem - WM, încercăm o corectare?
Later: prea târziu... mulţumim frumos!
@Dragos,
Sa stii ca era corect si asa, cum scrisesem eu. Am dat de-un neamt si l-am intrebat si mi-a confirmat, ca la noi in oras sunt toate nationalitatile si am cautat si pe internet, poti sa vezi si-aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Votive_Church,_Vienna
Apoi eu, dupa cate-mi amintesc, ca sa nu-i uit numele am facut o fotografie la intrare in biserica si dupa aia am copiat titlul.
@georgiana, chiar dacă acea pagină este din capul locului recunoscută de Wikipedia că necesită îmbunătăţiri, tot în primul paragraf al textului propriu-zis de acolo spune clar:
”The Votive Church (German: Votivkirche)
E firesc să i se spună "Church" pe o pagină în limba engleză, nu? Da' dacă vrei să citeşti povestea şi detaliile scrise de cei din naţia ei, vezi mai bine aici; sau şi mai bine, pe saitul oficial.
Mutat, la reorganizare, în rubrica " (Alte) Locuri 'musai de văzut' în Viena, VIENA" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Am fost la Viena (2) — scris în 24.08.17 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Din nou despre Viena — scris în 17.10.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Muzica Vienei — scris în 28.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Palatele Vienei — scris în 21.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Musikverein, cladirea Filarmonicii din Viena — scris în 06.05.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Viena - prestanta si orgoliu imperial — scris în 01.05.16 de dganea din IERNUT - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Biserica Votiva - de multumire — scris în 02.08.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ