GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kraftwerk - Neon Lights (1978)
Într-o zi aproape de înserat cînd mergeam spre hotel am văzut un indicator care mă îmbia să virez la dreapta astfel schimbîndu-mi programul dar a meritat vizita la Gasometer City.
Încă mai era ceva lumină afară dar cursa era contra cronometru pentru că era deja ora 19 iar în Viena defapt în mai toată Austria magazinele se închid maxim la 18,30.
Anumite magazine de prin stațiile de metrou mai sunt deschise dar nici acelea nu prea tîrziu.
Eram tare curios să văd aceste gazometre mai de aproape cu toate că puțin turiști le vizitează. Aici se vede cum o hotărîre înțeleaptă poate salva de la demolare niște clădiri care sunt scoase din funcțiune, dar care produc profit după reamenajarea lor.
Ajuns în preajma celor patru gazometre am început să caut un loc de parcare. Am găsit dupa vreo 5 minute de căutări pe strada Guglgasse, tot strada aceasta trebuie să o setați pe GPS dacă dorițti să ajungeți la gazometre.
Privelistea este surprinzătoare și cînd te gândești că acele clădiri cilindrice au fost utilizate pentru a stoca gaz de cărbune, care era utilizat pentru încălzire şi iluminatul stradal.
Aceste “gazometre” au fost defapt niște cilindri de metal scufundate în apa, în care se pompa gaz, acesta făcea ca cilindrul să se ridice iar cind gazul începea să se consume cilindrul de metal cobora.
Pe pereți de protectie erau amplasate ceasuri care îndicau volumul de gaz existent în cilindru aceste ceasuri se observă și acum.
Răspunzător de construcția gazometrelor a fost numit inginerul Franz Kapaun, iar în anul 1899 le-a dat în functiune. La vremea aceea aceste patru gazometre erau cele mai mari din Europa.
Ele au fost folosite pînă în anul 1981, iar prin 1995 edili Vienei au luat hotărîrea să modernizeze cele patru gazometre, să le transforme în ceva util.
În urma unei “licitați publice” responsabili cu reabilitarea lor au fost desemnați: Jean Nouvel, Franța (corpul A), Coop Himmelblau (corpul B), Manfred Wehdorn (corpul C) şi Wilhelm Holzbauer (corpul D), ultimi trei din Austria.
Gazometru A
Arhitectul francez l-a gîndit ca un spatiu comercial pe trei etaje iar pînă la ultimul etaj sunt locuințe, la subsol nu putea să lipsească o parcare.
Aici se poate ajunge și cu ajutorul metroului folosind linia U3 și coborînd la stația Simmering.
Inginerul Simmering (Germania) fiind defapt cel care a cîstigat concursul pentru construcția gazometrelor.
La ora aceea am găsit deschis numai un market SPAR, restul magazinelor avînd “obloanele” trase.
Gazometru B
Între toate gazometrele sunt pasaje de legatură așa că am pașit în cel de-al doilea.
Acesta este mai diferit celelalte pentru că are un perete din otel și sticlă pe latura străzi Guglgasse, care adăpostește birouri.
La parter este o sală multifuncțională foarte mare, la etaj un cămin studentesc, magazine și ceva legat de sănătate numit ” WGKK”.
Bineînțeles că și acest corp are la etajele superioare apartamente în jur de 250.
Gazometru C
Între corpul B și C în pasarelă care uneștele cele două corpuri funcționează un restaurant care era deschis la ora aceea, dar clienți lipseau cu desăvîrșire.
Aici la subsolul clădiri este o parcare pe 5 nivele, la parter magazine dar închise, la nivelele superioare se gasesc din nou apartamente de locuit.
Gazometru D
Acest corp este cel mai diferit de celelalte, spațiile de locuit în acest corp sunt dispuse în formă de stea iar printre ele sunt foarte multe spați verzi. Eu cred că austrieci sunt obsedati de spațiile verzi dar pe lînga faptul că sunt foarte multe ele arată impecabil.
La parter spațiile sunt ocupate de birouri ale magistraturi, un etaj superior este ocupat de arhivele orasului.
Între corpul C și D este o pasarelă care nu duce la corpul E în care se gaseste un “Hollywood Megaplex” parcare și alte spați comerciale dar cu părere de rău și ele închise.
Cu toate că “Gasometer City” este aprope de ieșirea din Viena o zonă mai mult industrială arhitecți nu sau sgîrcit în a rezervat un spațiu destul de generos zonelor verzi.
Încă o data s-a dovedit că austrieci când au hotărît să modernizeze gazometrele sau gândit de zicala (noastra?) “Omul sfinţeste locul”, și chiar le-a ieșit.
Trimis de dannek in 04.10.10 09:24:12
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant ceea ce ne-ai povestit, mi-ar fi placut sa vad si niste poze. Presupun ca aceste gazometre sunt uriase...
Cand amfostacolo, in noaptea sederii noastre, la unul dintre cei 4 cilindri era mare show mare; fie-mea s-a dus acolo si a venit spre dimineata. Mi-a povestit ca e foarte frumos, o "experienta" excelenta. Distractie la maxim, cum spun ei...
Ma bucur ca ai venit cu amanunte.
Chiar a meritat, dar mi-a parut rau ca nu am gasit deschis pe la mall.
Din ce am înteles preturile sunt mai mici decît in Viena!
Poate data viitoare!
Foarte interesant. Unii sunt si inventivi si practici. La ei functioneaza bine indemnul " nimic nu se distruge... totul se transforma " in ceva util.
Intr-adevar o experienta deosebita vizita la aceste rezervoare. Am gasit preturi mai mici la unele lucruri (comparativ, de exp. , cu SCS), unele chiar la jumatate de pret, dar oferta este incomparabil mai mica.
Parcarea subterana este gratuita pentru 1 ora (sau asa era cand am fost noi).
Cartierul mi-a facut impresia a fi unul studentesc si cu destul de multi emigranti.
Pentru GPS cred ca exista in Igo8 si un POI cu Gasometer City.
Super-interesant, la inceput am avut impresia ca este o gluma legata de asemanarea numelui unei localitati cu cel al acelor chestii.
Foarte interesant. Chiar daca am vizitat Viena nu am stiut de acest "mic orasel".
Poate data urmatoare nu o sa le mai ratez!
Ce descoperire interesanta ai facum. N-am auzit pana acum de aceste Gazometre. Felicitari.
impresii care merita cele 400 pma cu prisosinta+un fond sonor atasat mai sus!
@ webmaster13
Chiar m-ai lovit cu formatia "Kraftwerk", am fost cindva fan.
Off topic mai exista formatia???
super review... un vot si de la mine; am trecut de doua ori pe langa, dar din pacate nu m-am oprit - l-am trecut insa la favorite
Se pare ca da, au scos cel de-al 8-lea album in toamna anului trecut insa fara Florian Schneider unul din fondatorii acestui grup!
”Încă o data s-a dovedit că austrieci când au hotărît să modernizeze gazometrele sau gândit de zicala (noastra?) “Omul sfinţeste locul”, și chiar le-a ieșit.
Ar fi bine sa aplicam si noi acest principiu, vad ca la altii merge foarte bine!
Doamne, ce le mai dau prin cap vienezilor! Uite cum se poate, cand se vrea!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Alte locuri 'musai de văzut' în Viena, VIENA" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Am fost la Viena (2) — scris în 24.08.17 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Din nou despre Viena — scris în 17.10.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Muzica Vienei — scris în 28.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Palatele Vienei — scris în 21.09.17 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Musikverein, cladirea Filarmonicii din Viena — scris în 06.05.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Viena - prestanta si orgoliu imperial — scris în 01.05.16 de dganea din IERNUT - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Biserica Votiva - de multumire — scris în 02.08.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ