BULGARIA — atracţii turistice; excursii opţionale; unde/cum ne distrăm? unde mâncăm? [pag. 2/3]

Splendida stațiune Sinemoreț
Sinemoreț, am descoperit anul ăsta această mică localitate aproape de granița cu Turcia, are 2 plaje principalele și alte câteva mai retrase.
Sincer eram cam contra Bulgarilor dar venind aici mi-am schimbat părerea (noi nu agreem turismul all inclusiv) aici nu există all inclusiv, sunt câteva taverne (nu agrează plata cu card, deci numai cash), fiind destul de mică localitatea te poți plimba seara pe coastă să admiri apusul, toate astea fără aglomerație.
Ambele plaje sunt [...] — citește

Sofia by night
Spre sfârșitul anului trecut am plănuit un city break la Sofia. Despre cazare, v-am povestit încă de atunci; despre „mâncătorii”, tocmai am scris - a mai rămas să povestesc despre plimbări.
În ziua când am sosit, după ce ne-am cazat, prima grijă a fost să dăm fuga la Ambasadă și să votăm. Era prima oară când celor din diaspora li s-a oferit ocazia să poată să-și exprime voința politică fără a mai fi batjocoriți și am vrut să fim printre primii care [...] — citește

Sunny Beach, o mizerie de evitat!
Ne-am intors din vacanta din care mai mult de 2 saptamani am stat in Bulgaria.
Am ales Sunny Beach, fara a ne informa complet, asa cum s-a dovedit. Impresiile sunt scrise in ideea de a-i avertiza pe cei care au anumite standarde si exigente, nu de a crea animozitate pe site sau de a-i starni pe cei carora Sunny Beach le place. Pe acestia ii rog sa accepte ca exista puncte de vedere diferite de ale lor, si mai ales sa se abtina de la replici de tipul "mergi la Mamaia sa vezi cum e".
Am ales [...] — citește

Revedere după zece ani
Prima întâlnire cu micuţa staţiune Sunny Day a avut loc în urmă cu zece ani, mai exact în luna iunie 2007. A fost, cum se spune, o dragoste la prima vedere. A fost locul preferat de noi pentru plimbările relaxante de seară prin parcul cu chiparoşi, pini şi stejari, bine îngrijit şi frumos luminat, departe de agitaţia zonei bazarului din Constantin şi Elena, de exemplu.
Sunny Day este o staţiune cu circuit închis aflată la zece kilometri nord de Varna şi la opt kilometri sud [...] — citește

O alternativa linistita la Sunny Beach
Statiunea Sveti Vlas se afla situata in prelungirea Sunny Beach, intre aceasta si Elenite, trecerea dintre Sunny Beach si ea facandu-se imperceptibil, daca nu esti atent la indicator neputandu-ti da seama. Statiunea propriu zisa este formata din doua parti distincte: cea aflata pe partea dreapta a drumului, unde se afla numai constructii noi (in general, complexuri de apartamente) si partea stanga unde se afla centrul localitatii si unde se mai pot vedea cladiri mai vechi.
Dar sa le luam pe [...] — citește

Manastirea TROYAN
Fiind in deplasare spre Chiflik, ne-am abatut putin de la traseu pentru a vizita pentru prima data manastirea Troyan, despre care aflasem de pe AFA si o punctasem ca viitor obiectiv spre vizitare in voiajele prin Bulgaria. Complexul monahal este situat pe malul pitoresc al raului Cherni Osam, langa satul Oreshak, aflat intr-o curte mare inconjurata de cladiri cu trei si patru etaje, construite dupa arhitectura renasterii tipice regiunii. Cronicile spun ca aceasta a avut piatra de temelie in [...] — citește

Tryavna. Doar de binetătă
Prolog
Este clar, Bulgaria nu este vreo Franța, Grecia sau Spania, cum nici România nu este! Dar, asta nu-nseamnă că nu este o țară demnă de vizitat, așa cum pretindem că este România...
Atenție, în Bulgaria nu veți găsi mici ca în târgurile de cai din România, mai ales că, uf, ce ciudat, au altfel de condimente, iar sarmalele sunt ca cele de post de la noi! Nu veți găsi nici autostrăzi ca în România... da, știu, nici noi nu găsim autostrăzi în România, deși vom [...] — citește

Excursie de o zi în Cadrilater - Turtucaia și împrejurimile
O destinație potrivită pentru o zi de weekend este Turtucaia, care este prea puțin cunoscută, deși este aflată la numai 1h 30 min de București. Turtucaia este un port pescăresc la Dunăre în Bulgaria, care odinioară a aparținut României, între 1913-1940. Vizitând Turtucaia, poți face o incursiune emoționantă în istorie, aceasta fiind cunoscută pentru sângeroasa bătălie din 1916, în Primul Război Mondial, dintre armatele bulgare și germane aliate contra armatei române, [...] — citește

Tyulenovo - fuga dupa o gura de aer
Abia ce a trecut o saptamana de scoala si deja dadeam eu semne de oboseala... si ma refer aici la fugareala din timpul saptamanii cu copiii.
Vineri pe 18,30 primesc cateva poze de la niste prieteni... "fugiti" in Bulgaria. Noroc de poze ca daca imi spuneau doar Bulgaria nu eram tentata. Ma uit cu coada ochiului la sotul meu si decidem sa facem o "aroganta". Repede chemam bunicii sa stea cu copiii, aruncam cateva haine in valiza si hai la drum.
Am ajuns pe la 24.30 dupa un drum linistit, [...] — citește

Varna - alint pentru extra-sezon
Am ales Varna deoarece este puțin probabil sa ajungem acolo in sezonul estival când preferam stațiuni mai micuțe si mai aerisite.
M-au ajutat foarte mult review-urile anterioare ale colegilor precum si o analiza atenta a harții google pe care am împânzit-o cu stegulețe pentru ceea ce urma sa fie un city-break de 3 zile.
Am ales cazare cu mic-dejun la City Boutique Inn, aflat in centrul vechi, cartierul grec - maps.app.goo.gl/34q96iA1aJV5sCag8. Este o cazare excepționala, primitoare, [...] — citește

Un weekend la vecini, în Bulgaria
În ultimii doi ani, situația pandemică a frustrat o întreagă lume din multe puncte de vedere, evident și din perspectiva turistică. Românii care au dorit să călătorească fără prea multe constrângeri au bătut țărișoara în lung și-n lat, iar asta nu a fost neapărat un lucru rău căci au ieșit la iveală și zone turistice care probabil că în alte circumstanțe nu ar fi fost dezvăluite.
Unii au pândit perioade de relaxare a restricțiilor, alții s-au aventurat [...] — citește

Restanțe 2024... azi, Velingrad
Am vrut de mult să mă apuc să scriu despre ceea ce am făcut prin această stațiune (și prin apropiere), dar mereu am amânat. Și, sincer, nu e singura pe lunga listă de restanțe. Dar trebuie să încep de undeva; așadar…
Bun. Să încerc să sistematizez puțin informațiile. Ar fi cam așa: ce e de văzut prin oraș, și ce e de văzut prin împrejurimi.
Orașul e un târg de provincie, l-aș asemăna poate cu Câmpululngul pe care l-am cunoscut eu prin anii ‘80 când am făcut [...] — citește

2 zile in Vidin
Avand ceva treburi de rezolvat prin maretul Sud al tarii noastre, am zis sa bifam si o iesire din tara daca tot eram la o aruncatura de bat de Bulgaria, si anume Vidin.
Se potrivea manusa, pe taram bulgaresc nu mai calcasem niciodata, suntem straini de fenomenul all inclusive noi :) era si aproape si si fara nicio restrictie in vremurile astea pandemice. De la Craiova la Vidin se ajunge lejer in maxim doua ore.
Aventura incepuse practic in Sibiu, cand am rascolit efectiv toate bancile [...] — citește

Ce am făcut în Mini-Vacanța de Rusalii, la bulgari!
Dacă tot m-a mânat… inspirația să vă povestesc de Park Hotel Viasport – cu care a început sejurul nostru bulgăresc de anul trecut (vezi impresii — mi-am spus că ar trebui să dau o finalitate subiectului - că doar d-aia scriu pe un site dedicat turismului și nu pe sentimente[punct]ro – încheind astfel ciclul „Bulgaria lucrului bine făcut” 😊 – o sintagmă devenită proverbială (aici, un pic modificată).
Așa că astăzi mergem pe la locurile alea pe care am vrut [...] — citește

Super locuri!!
Am ales sa petrec doua zile in Bulgaria, am vitat Belogradici, un loc super ce iti taie respiratia, chiar mi-as fi dorit sa innoptez in aceea localitate, era parca un loc din alta lume, am mancat la o taverna din centru, foarte buna mancarea, doi adulti si un copil in jur de 70 de lei, apoi am vizitat pestera magura, este frumoasa dar drumul pana acolo este groaznic, plin de gropi, intrarea 2 adulti si un copil 50 lei cu ghid!!
Apoi am innoptat in Vidin, oras cu un centru frumos dar cum era [...] — citește

Atracţii turistice în zona Duni-Sozopol
Se apropie cu paşi repezi perioada când turiştii, care preferă Grecia sau litoralul bulgăresc, vor lua cu asalt vama Giurgiu-Ruse. Şi pentru că eu am fost deja la sfârşitul lunii mai în staţiunea Duni şi am trecut prin cunoscuta vamă, vreau să descriu în câteva cuvinte cum au decurs lucrurile. La ducere, în jur de ora 10:00, am avut norocul să prind bariera deschisă şi nu am stat la coadă deloc. La întoarcere, orele 12:00, am aşteptat cam 10 minute.
Taxa de pod pe [...] — citește

O zi prin Elena
Da, „prin” - nu „cu”, nici „despre” ori altceva... și asta din simplul motiv că Elena asta e un orășel din centrul Bulgariei, la cca 40 km de Veliko Târnovo, doar că se află pe albia unui alt râu și implicit se ajunge la el pe un drum care se desprinde din cel spre vechea capitală bulgară.
Elena (Елена) e un sat devenit oraș abia prin secolul XIV. Primele mențiuni scrise despre el datează din anii 1430 și 1450. A devenit un centru cultural, meșteșugăresc și [...] — citește

Royal Club Victoria – Elenite
Mi-am propus să scriu aici despre întreg resortul Royal Club Victoria din Elenite, Bulgaria, cu accent pe facilitățile de distracție oferite turiștilor, indiferent de hotelul în care aceștia sunt cazați.
Am fost de două ori în acest resort în 2009 și 2010 și intenționez să revin și anul acesta (2012). Ambele sejururi au fost în extrasezon și poate de aceea impresiile mele sunt extraordinare în comparație cu majoritatea review-urilor citite de mine ulterior pe acest site, [...] — citește

Harman Kaya – orasul Zeitei Mama
Cum fac si cum ma sucesc tot peste civilizatia megalitica dau! Pur si simplu mi-a iesit in cale un indicator mic si pricajit pe un drum pustiu in miezul muntilor. Am zis ca nu am nimic de pierdut si m-am avantat in directia indicata. Am lasat masina pe niste pietre si am pornit pe jos prin padure pe o poteca. Si am mers, si am mers, pret de vreo 30 de minute, pana am ajuns la un platou. In jurul meu nici tipenie. Putina lume vine aici. Putina lume stie despre existenta celui mai misterios [...] — citește

Ropotamo Beach - plaja sălbatică din sudul Bulgariei
La începutul lui septembrie 2023, fiind cazați în Sozopol și” beneficiind” de o zi cam noroasă pe la sfârșitul sejurului, ne-am hotărât să facem pe micii exploratori și să căutăm plaja Ropotamo din cadrul parcului natural – rezervație cu același nume.
Zic de exploratori pentru că îți trebuie ceva ambiție și voie bună ca să ajungi acolo. Ca să fie clar, e vorba de plaja de la gurile râului Ropotamo, unde se ajunge mergând cam 2 km pe jos de la bariera unde [...] — citește

Rusalka un petic de plajă Greek style
Aceste rânduri se adresează celor care, din motive obiective, au fost nevoiți să aleagă pentru vacanța de vară litoralul românesc sau bulgăresc, dar poartă în inimă nostalgia peisajului marin din Grecia.
La numai 50 km de Vama Veche, pe drumul de coastă care merge de la Șabla la Bulgarevo (Cap Kaliakra) și care conform Google maps ar avea numărul 901, se află câțiva km de coastă înaltă și stâncoasă cu plaje mici și ascunse care seamănă destul de bine cu locurile [...] — citește

În vizită la Peștera Snejanka
Voi continua povestirile despre Bulgaria ascunsă sub pământ, vezi impresii, vorbind acum despre vizita făcută la Albă ca Zăpada, în castelul ei din Peștera Snejanka aflată în masivul Batak din Munții Rodopi, la circa 45 kilometri de Plovdiv. Noi veneam de la Kazanlac, circa 150 kilometri, drum frumos printre culturi de trandafiri, începuse culesul.
Apropiindu-ne de Snejanka am rămas surprinsă văzând mulțimea tarabelor unde se vindeau fructe și legume, dar ajungând în [...] — citește

Iarna pe Vârful Musala
Până la vârsta de 56 de ani nu am fost niciodată pe un vârf mai mare decât Moldoveanu. De fapt, nu am urcat cu propriile puteri pe munți din afara țării, ci am urcat ușor cu ajutorul tehnicii. Dar viața îți oferă mereu surprize, și ce nu am făcut la tinerețe am reușit acum, în, să zicem, a doua tinerețe.
Așa am reușit să ajung pe vârful Musala, al doilea ca înălțime din Peninsula Balcanică, de două ori, în doi ani consecutivi, mai exact în două ierni [...] — citește

Din Bansko spre Vihren
Vara asta am ratat marea sau ea pe noi, cert este că n-am ajuns. Motivele au fost diverse: nu s-au suprapus perioadele libere sau, când erau compatibile, timpul nu ne ajungea. Marea, la care mergem noi, e la distanță, mult timp l-am fi petrecut pe drum. Așa că am profitat de câteva finaluri de săptămână și am refăcut câteva trasee, pe unde nu mai fuseserăm de multă vreme: Omul (se înțelege Piatra Arsă, Babele), Padina, Bolboci, Scropoasa, Rarău. Mai mult, pentru aproape o [...] — citește

Drumul cel mai scurt București - centru litoral Bulgaria: Beala - Obzor -Sunny Beach - Nessebar
Am ajuns prima dată la Sunny Beach și ca de obicei am testat variantele cele mai scurte ca timp sau kilometri.
Am descoperit astfel două rute utile pentru zona de centru a litoralului bulgar, mai exact între Beala (poate Șkorpilovți pentru cine ajunge), Obzor, Elenite, Sveti Vlas, Sunny Beach, Nessebar, Ravda sau Aheloi.
La dus am urmat varianta 1:
București - Giurgiu - centură Ruse - E70 - A2 Hemus - ieșire Provadia - Provadia - Grozdovo - Staro Oreahovo - Beala - Obzor - Sunny [...] — citește

Bucuresti - Velingrad, un traseu frumos si lejer
Pentru Revelionul 2019, ne-am dorit o minivacanta in care sa ne relaxam. Si pentru ca charterele spre zonele insorite erau ori ocupate ori depaseau bugetul nostru, am ales sa petrecem 5 zile la spa in Velingrad. A contat mult si faptul ca prognoza meteo s-a anuntat propice unui sejur cu masina.
Sejurul o sa il detaliez ulterior, acum ma voi opri doar asupra drumului.
Asadar, premergator am studiat vremea (ok pentru drum) si traseul, inclusiv starea drumurilor pe www.roads-bg. eu, alegand [...] — citește

Drumul cu maşina de la Bucureşti la Albena – august 2023
Alegerea traseului de urmat pentru a ajunge în Albena cu ocazia minivacanţei de Sfânta Maria a fost şi de această dată una dificilă şi nu din cauză că nu am fi ştiut drumul, ci pentru că am căutat varianta optimă de a evita pe cât posibil aglomeraţia absolut previzibilă din punctele de trecere a frontierei în aceste zile de sărbătoare. La fel ca noi, mulţi compatrioţi invadează cu ocazia sărbătorilor legale şi religioase ţara vecină, atraşi de preţurile mai [...] — citește

Giurgiu - Ruse - Veliko Târnovo - hai hui prin Bulgaria
INTRO
Am sesizat acum că exisă rubrică specială pentru drumurile din Bulgaria, așadar voi detalia pe cât posibil experiențele personale, mai ales ca abia ce am fost acum 2 zile pe acolo.
Deși nu suntem străini acestor meleaguri, am omis Bulgaria de mai bine de un an, din cauza restricțiilor. Chiar dacă eram vaccinați, a existat o reticență asupra plecării, mai ales că cea mică nu este vaccinată deci trebuia test, care costă prea mult pentru deranjul de o zi.
Am tranzitat [...] — citește

Kirklareli, bine te-am găsit!
Pentru că nu sunt fan A. I. mi-am propus ca în vacanța de Paști să fac două excursii, indiferent de nivelul „oll inclusivului”: una la Sozopol în care am inclus și castelul de la Ravadinovo, iar alta în Delta Ropotamo unde ne puteam plimba cu vaporașul. Despre una dintre excursii am scris deja - vezi impresii, la Ropotamo am renunțat în favoarea Turciei, excursie despre care voi povesti acum.
Am plecat din Sunny Beach, de la Blue Pearl - vezi impresii pentru a vizita castelul [...] — citește

Alertă! Dalboka, nu!
Am făcut un popas la Dalboka, restaurantul din dreapta la coborâre, și ma grăbesc sa va avertizez ca este 'de evitat'. Este a doua experienta proasta, dar am crezut ca prima data a fost o intâmplare.
Preturi mari, preparate prost gătite (mult gris în icre, hamsie necuratata mai mult fiarta, salatele și sosurile cu gist de plastic). Probabil de aceea este atât de lejer față de alte vremuri.
Cu regret, pentru mine a fost ultima vizita. Am crezut că toate criticile din ultimii doi ani [...] — citește

Câteva plaje între Balcic și Vama Veche
Obiectivul principal al minivacanței de Rusalii a fost, desigur, relaxarea. Zona (nordul litoralului bulgăresc) am mai bătut-o și cu alte ocazii, nu zicem nu dacă mai descoperim ceva nou (și mereu se întâmplă), dar ne place la fel de mult să revenim în locuri în care am fost și ne-am simțit bine. Azi o să vă povestesc cam ce și cum, poate – cine știe?! – ar putea ajuta sau inspira pe careva.
Desigur, înainte de toate am făcut un pic de cercetare. Doar un pic. Am intrat [...] — citește

Super dezamagitor inceput de vacanta
Am ramas cu un gust amar din cauza autoritatilor in special. Nici n-am ajuns bine in statiune ca s-a intamplat inevitabilul.
Dupa lungi cautari pentru un loc de parcare in parcari cu plata, fiind pline si asemenea si refuzati de unele pentru ca nu suntem clienti ai unui hotel, am gasit o strada care nu era marcata ca fiind loc interzis parcarii.
Am parcat intre 2 masini cu numar de bulgaria, de civili, nemarcate in vreun fel sau orice de genul si am plecat pentru 30 de minute pe plaja. [...] — citește

Veliko Tărnovo. Manual de folosire. Day 4: Arbanasi
Motto: ”Atunci când călătorești, gândește-te că o țară nu este făcută pentru ca tu să te simți confortabil în ea. Este făcută pentru confortul oamenilor ei” – Clifton Fadiman.
Ultima zi petrecută în Veliko Tărnovo. Timpul a trecut atât de repede, totul a fost atât de alert, că nici nu ne-am dat seama, ba, mai mult, devenisem, parcă, oameni de-ai locului.
Pentru prima oară de când am ajuns acolo am gândit practic, nu m-am mai lăsat dus de emoții. Am [...] — citește

Orasul medieval Cerven, veche fortăreaţă bulgară
Cum suntem ,,clienti ,,cu state vechi de Bulgaria, intrucat ne facem cumparaturile in Russe, am zis sa incercam si imprejurimile orasului, inspirati, evident, de informatiile de pe acest sait.
Am mai facut si alte cercetari pe net, si am plecat intr. acolo, intr. o simbata.
Am fost la Cherven de 2 ori, sa ne plimbam familiile, pe rand. :)
Cum vigneta aveam intrucat am cumparat. o prin aprilie, pe un an, nu a mai fost bataie de cap cu asta; si leva aveam (obisnuim sa mai schimbam prin [...] — citește

Sandanski, o surpriza placuta
Am ajuns relative devreme la cazarea nostra de tranzit, Motel Eros. Am mancat la Happy Grill si apoi am plecat prin oras. Centrul e dragut, dar parcul e impresionant.
Sandanski este de fapt un fel de combinatie intre Baile Herculane (cu ape termale la 75 grade izvorand pe strada din fantana) si Campina (pentru clima- cea mai blanda clima din Bulgaria, sute de zile insorite pe an, cel mai pur aer etc).
Sunt hoteluri cu spa si alte facilitati, iar parcul… este o padure imensa pe marginea [...] — citește

O zi în Sozopol - unde vom reveni cu siguranță!!
După cele 13 zile petrecute în Turcia am ales ca ultimă zi de vacanță Sozopol. Am vrut sa încercăm și marea Neagra și să vedem această stațiune din sudul litoralului bulgăresc!
Drumul din Istanbul pana aici l-am parcurs în aproximativ 4.20 ore trecând vama pe la Malko Tarnovo o vama micuta.
Am optat pentru o noapte de cazare și uitându ma pe Booking am ales 2 locații. Nu am rezervat ci am mers direct la locație sa vedem zona.
Ne-am oprit la prima pensiune [...] — citește

Starazagorski Bani – Am plecat in cautarea urmei Fecioarei
Cred ca este cel mai bine spus, desi orice poate fi interpretat. Pentru ziua de luni ne-am hotarat sa mergem mai in zona, distanta pana in Starazagorski bani fiind de aproximativ 15-20 km, insa pe un drum minunat, cu masini destul de putine, o zi de relaxare cum am numit-o noi.
Intamplator cautand ceva locuri interesante de vazut, am dat peste aceasta informatie: “In the vicinity of Starazagorski bani (1.5 km from the village center to the north) there is the beautiful natural phenomenon [...] — citește

Piramidele de pământ din Stob – un fel de Râpa Roșie a noastră
Una din recomandările Valentinei, gazda noastră din Borovets, când planurile noastre cu Musala s-au dus pe apa sâmbetei (vezi impresii), a fost să vedem piramidele de pământ de la Stob. Se aflau la 80 de km distanță iar noi ne învârtim ca să vedem una-alta pe o rază de 50-70 de km față de locul în care ne așezăm. Dacă distanța este mai mare ne mutăm cortul.
80 de km depășea puțin zona de confort, dar nesemnificativ, așa că ne-am prelungit sejurul cu încă o noapte [...] — citește

Vacanta frumoasa in Borovets
Recomand statiunea pentru partiile lungi si late si pentru posibilitatile multiple de transport pe cablu. Nu recomand statiunea pentru cei care au nevoie sa se inteleaga cu lucratorii de la instalatiile pe cablu, politia sau personalul de salvare in limba engleza – sunt foarte putin cunoscatori ai limbii internationale din pacate.
Partii:
Zona Sitnyakovo: privind catre partii din fata hotelului Rila pleaca un telescaun rapid de 6, in stanga lui este un alt telescaun de 4 (care urca mai [...] — citește

Schi la Bansko
Anul acesta ma decis sa experimentam, daca se poate spune asa ceva in conditiile in care doar copilul schiaza si noi parinti suntem doar privitori, invitatia unor prieteni la ski in Bansko.
Din Bucuresti pina in Bansko, iesind din tara pe la Giurgiu sunt 552 km. Am plecat dimineata la 4.30 si am mers cu ploaia care ne-a urmarit tot drumul. Am trecut repede de vama si pe la ora 13.10 dupa cateva opriri pentru a ne dezmorti picioarele am ajuns in Bansko. La una din opriri am ramas surprins [...] — citește

Dryanovo, mănăstire, defileu, peșteră, cascadă
Voi continua povestirile din plimbarea bulgărească vorbind despre un loc asemănător cu cel descris în review-ul anterior, vezi impresii, tot în zonă înaltă, pe mal de apă, cu de toate, defileu, cascade, mănăstire, peșteră, toate legate prin Dryanovo, numele lor, preluat de la municipalitatea în care se află și orașul de reședință a ei... Este o regiune frumoasă, cu multe obiective turistice ce merită văzute, cele mai importante aflându-se pe Râurile Dryanovo și Andaka [...] — citește

Mănăstirea Bacikovo - lăcaș cu origini georgiene
Prima zi a circuitului "Plovdiv și Munții Rodopi" din această vară a fost dedicată culturii Munților Rodopi. Până a ajunge la Plovdiv și la Hotel Leipzig care urma să ne găzduiască la Kilometrul 0 al orașului Plovdiv - Capitală culturală a Uniunii Europene în 2019, am vizitat două dintre cele mai interesante și mai bine păstrate situri medievale din Munții Rodopi: Mănăstirea Bacikovo și Fortăreața Asăneștilor.
Atât de numeroase sunt mănăstirile, capelele și [...] — citește

Bisericile rupestre de la Basarabovo și Ivanovo
Doream foarte mult sa ajung sa vizitez Manastirea Dimitrie Basarabov, dupa mai multe tentative esuate din diverse motive gasim libera o racoroasa sambata de Iunie pentru o miniexcursie de o zi initial la Manastirea Dimitrie Basarabov dar din cauza indicatoarelor auto am reusit sa vizitam si Biserica de piatra de la Ivanovo, profitand de valabilitatea vignetei pentru Bulgaria, cumparata cu ocazia concediului petrecut in statiunea Obzor.
Din punct de vedere al traficului si calitatii drumului [...] — citește

Manastirea Rila. Emotie aproape de cer
Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A. F. A.
Trebuie sa fiu sincer si sa recunosc faptul ca am stat si m-am gandit foarte mult daca sa ma incumet sa scriu un review despre manastirea Rila. Chiar nu stiu ce informatii noi as putea sa va ofer cand pe site sant (si ma refer la cele mai recente) doua-trei dintre cele mai complete reviewuri despre aceasta destinatie scrise de Iulianic, Traian Leuca si Elviramvio.
Acest obiectiv face parte din circuitul pe care l-am facut in [...] — citește

Mănăstirea Shipka - un memorial ruso-bulgar
4 iunie 2023. A fost ziua în care am trecut - pentru a nu știu câta oară - prin pasul Shipka din munții Stara Planina. După o incursiune în Bulgaria, ne întorceam acasă. Înainte de a ne angaja pe drumul sinuos, în urcuș și coborâș, adeseori cețos, dar întotdeauna frumos pentru cei care nu sunt la volan, în localitatea Shipka, în stânga sensului de mers, pe fundalul verde al pădurii, turlele aurii, în formă de ceapă ale bisericii Mănăstirii Shipka parcă ne chemau. [...] — citește

Excursie de o zi. Bisericile rupestre din Ivanovo / Manastirea Basarabov, Bulgaria
Din Romania am mai iesit, dar nu cu auto personal. Anul trecut am zis ca este cazul sa facem o iesire cu masina, macar de test pentru viitoarele drumuri ce intentionam sa le facem cu masina, in Grecia si Turcia. Ca doar ca sa ajungi in ambele tari, trebuie sa treci prin "minunata" Bulgarie.
Stiam ca in primul rand NU avem nevoie de pasapoarte (desi aveam). Apoi am cautat ce taxa de drum au ei (vinieta de Bulgaria). Cautand pe site-uri, forumuri, etc am aflat ca pentru vinieta de BG se poate [...] — citește

Mănăstirea Aladzha, o vizită plăcută
În review-ul precedent vorbeam despre plimbarea printre stâncile de pe fundul mării, acum voi vorbi despre plimbarea prin niște peșteri și grote din Parcul Natural Nisipurile de Aur, lângă Varna. Peșteri pe fundul Mării Sarmatia erau cu peste 10 milioane de ani în urmă, acum sunt grote – muzeu, mănăstire a fost în secolele 12 – 14, dar primii pustnici au fost în peșteri încă din secolul 4, din timpul creștinismului timpuriu.
Din Drumul 9 un indicator ne-a dirijat [...] — citește

La Mormântul Tracic de la Sveshtari
Drumurile oricărui bucureștean, prin Bulgaria, încep cel mai adesea de la Podul Prieteniei și vama Ruse. Așa a început și drumul nostru în acea duminică de primăvară când ne propuseserăm o nouă incursiune peste Dunăre, la vecinii noștri bulgari.
Pentru că programul zilei nu era foarte încărcat, am plecat din București la ora 7.00. Am parcurs distanța de aprox. 60 km până la Giurgiu, la ieșirea din țară, în condiții normale. Doar din când în când gândurile ne [...] — citește

Incursiune în lumea tradițională - Muzeul de Etnografie din Balcic
După o frumoasă plimbare pe faleza Balcicului și prin portul turistic (vezi impresii) am urcat pe străduțe înguste spre centrul istoric unde se află muzeele urbei. Aparținând administrativ de Muzeul de Istorie din Balcic, secția de etnografie se află chiar vis-a-vis de muzeul-mamă iar vizita nu vă ocupă mai mult de vreo 30 de minute din timpul zilei.
Autoturismul era garat lângă faleză, într-o parcare cu plată (3 leva/ora), dar găsiți o parcare subterană cu plată și [...] — citește

Asenovgrad și Fortăreața Asăneștilor
Așa cum am menționat în review-ul anterior, prima zi a circuitului "Plovdiv și Munții Rodopi" din această vară a fost dedicată culturii Munților Rodopi. Până a ajunge la Plovdiv și la Hotel Leipzig care urma să ne găzduiască la Kilometrul 0 al orașului, am vizitat două dintre cele mai interesante și mai bine păstrate situri medievale din Munții Rodopi: Mănăstirea Bacikovo fondată în anul 1083 de doi frați georgieni și Fortăreața Asăneștilor sau Cetățuia [...] — citește
Afișate [51 - 100] din total 147 rubrici DE CĂLĂTORIE BULGARIA
- Ai fost acolo? Scrie impresii din BULGARIA » Scrie REVIEW