ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Runcu, o reţetă de succes pentru traversarea caniculei

TIPĂREȘTE

Scriu aceste rânduri cu gândul la bunii mei prieteni D şi M care, de ani buni, ne-au făcut viaţa mai uşoară ajutându-ne să trecem mai uşor peste vipia din oraş. Cum? Vă voi relata imediat!

Nu ştiu câţi dintre voi au auzit de Runcu, aşa că vă spun eu, Runcu este o comună din nordul judeţului Dâmboviţa, situată la aproximativ 40 km de Târgovişte şi la 8 km de Fieni (oraşul cel mai apropiat), întinzându-se pe o suprafaţă de 79,1 km², într-o zonă subcarpatică, la poalele muntelui Orlea din complexul munţilor Leoata, pe valea Ialomicioarei de Vest, un afluent al Ialomiţei. În general, perimetrul comunei este delimitat: la nord de muntele Orlea şi înălţimile adiacente, la răsărit de Plaiul Oilor, satul Dealu-Frumos din comuna Pietroşiţa şi satul Dealu Mare, la sud de oraşul Fieni şi la apus de Plaiul Domnesc, satul Râu-Alb, comuna Bărbuleţu şi comuna Pucheni. Asupra numelui satului, se păstrează, încă, legenda venirii unui cioban ardelean, Runceanu, care s-a aşezat pe valea Ialomicioarei, având pentru turmele sale tot ce-i trebuia: păşune, ape, ieşire pentru iernat la baltă. De la Runceanu se zice ca se trage numele satului Runcu. Este foarte adevărat ca printre primii locuitori ai satului întâlnim „ciobani de peste Leaota”, care, datorită condiţiilor istorice, au migrat în aceste locuri ospitaliere. Ei s-au aşezat pe locurile „curăţate” pe runcuri, „cei de pe runc” şi de aici ar deriva Runcu, aceasta fiind o altă teorie asupra numelui localităţii.

Cam aşa ar suna oficial descrierea succintă a acestui plai binecuvântat de Dumnezeu, neoficial, însă, este un colţ de rai, căci în felul acesta l-am perceput eu, cel puţin în contextul verilor înnăbuşitoare din oraş. De ce? Fiindcă întotdeauna invitaţia acestor prieteni de a petrece un week-end, sau mai multe, în toiul verilor fierbinţi cînd canicula devine de nesuportat în oraş, e o adevărată binecuvântare adresată nouă, celor „lipsiţi de ţară”, adică fără a avea rude la ţară. Ei posedă împreună cu alte patru familii o vilă pe care au ales să o ridice, undeva, la marginea satului Runcu unde nu există case învecinate şi, prin urmare, ochii iscodotori ai semenilor curioşi nu pot privi de după garduri sau perdele, unde te simţi ca-n poveşti, fără să te fereşti, nefiind ameninţat de privirile rare ale trecătorilor prin zonă.

Am descoperit această minunată locaţie acum cinci ani cu ocazia inaugurării casei de la munte, aşa cum o numesc toţi. Despre casă în sine, nu vă voi spune decât că oferă toate condiţiile şi facilităţile unei locuinţe de la oraş, toate într-o clădire mare pe două niveluri cu cinci camere (egale cu numărul coproprietarilor) şi dependinţe, în nici un caz opulentă, cu o curte generoasă în care ar încăpea cel puţin zece autoturisme parcate.

Cel mai impresionant este cadrul natural parcă desprins din poveste sau baladă, cum vreţi: de jur-împrejur coline împădurite alternând cu fâneţe, iar peste toate, susurul apei ce curge repede pe lângă casă te destresează oricât de stresat ai fi! Runcu e un plai mioritic aşa cum îmi place mie să spun, unde uit de tot greul şi de toate grijile, unde merg şi am parte de cea mai bună relaxare rupându-mă de lume şi încărcându-mi bateriile pentru încă o vreme.

Valea Ialomicioarei de Vest este o zonă, pe care atunci când a creat-o Dumnezeu a fost excesiv de generos, cu frumuseţi unice, cu poteci şi păduri încă necălcate intens de turişti. Vârful Leaota, cu o altitudine de peste 2.500 de metri, veghează întreaga zonă şi ai impresia că se află la o aruncătură de băţ de marginea satului, dar până ajungi sub poala sa este drum lung, însă încântător. Traseul, de un farmec aparte, porneşte de la ieşire din oraşul Fieni, străbate comuna Runcu, apoi se pierde în umbra munţilor. Drumul prin pădure duce şi către Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului la care faci un popas, măcar să-ţi tragi sufletul şi să te reculegi la icoane ca orice bun creştin. Rând pe rând, în faţa călătorului apar puncte de atracţie turistică: „Blidele” – formaţiuni calcaroase scoase la lumină de eroziunea apei, „Masa haiducilor” – un loc unde, spune legenda, lotrii se opreau pentru odihnă şi pentru a împărţi prada, când se întorceau spre ascunzătorile din munte şi „Moara dracilor” – o stâncă imensă, cu un fel de fereastră săpată în ea.

Însă, principalul punct de atracţie al locului îl constituie Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului, până la care treci de toate acestea, mergând pe un drum forestier cam 7 km de la marginea satului, de unde am pornit şi noi. În plus, am lăsat în urmă şi cele două cochete cabane ce aparţin de Romsilva, plasate de-o parte şi de alta a Ialomicioarei Apusene înainte cam cu doi km de sfântul lăcaş de cult. Mai sus de mănăstire, la vreo 3 km ar mai fi şi schitul de călugări Cucuteanca, până la care n-am mai urcat, obosiţi după plimbarea pe jos, mai ales că trebuia să facem şi cale întoarsă până aproape de sat.

Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului a luat fiinţă în 1998, după ce cu un an înainte un părinte de vază întors recent de la muntele Athos a remarcat zona şi a avut ideea edificării unui aşezământ monahal aici, luând legătura cu preotul paroh de la Runcu, acesta i-a indicat frumoasa poiana ce era atunci proprietatea privată a unui om de bine ce a donat-o în scopul nobil al ridicării mănăstirii. Arhiepiscopia Târgoviştei a încuviinţat atunci ridicarea unei mănăstiri cu destinaţie de călugăriţe, iar câteva măicuţe de la Mănăstirea Tismana ce-l cunoscuseră pe părintele întors de la muntele Athos, au venit să se ocupe îndeaproape de lucrări şi să populeze locul. Se pare că în acest ţinut mănăstirea este ştiută de localnici ca mănăstirea ”de la ziduri”, deoarece aici erau ruinele unei foste fabrici de cherestea ce a existat în trecutul mai îndepărtat, iar la cam doi km în sus, nord-vest, se află cabana Leaota. În timp, locul s-a transformat într-o bucăţică de rai, totul are un aspect desprins, parcă, din poveşti, de bun gust şi foarte îngrijit. În cadrul lăcaşului de cult există şi un magazin cu obiecte bisericeşti situat alături, în dreapta mănăstirii propriu-zise, un spaţiu cu camere de locuit frumos amenajat pentru credincioşii care rămân peste noapte sau ceva mai mult timp la mănăstire. Mai încolo, se desfăşoară chiliile, trapeza, stăreţia, bucătăria, salonul de primire. La vizita noastră scurtă am prins momentul, pe la trei şi jumătate după-amiaza când una dintre călugăriţe s-a îndreptat să bată toaca şi, mai apoi, să tragă clopotul. Ne-am închinat la icoanele din mănăstire iar măicuţa dinăuntru, într-un gest ospitalier, ne-a servit cu dropsuri asortate. Am plecat cu o stare spirituală mult mai bună, datorată, în cea mai mare parte, apropierii noastre de divinitatea pe care o simţiserăm diferit aici, la poale de munte. Oficialităţile blonde din Ministerul Turismului de acum câţiva ani (nu dau nume) ne promiseseră un drum tot înainte care să traverseze muntele, care să ne facă legătura cu vestitul Moeciu aflat peste el, însă totul a rămas la stadiu de făgăduială ieftină electorală sau vis cu ochii deschişi.

Comuna Runcu este renumită în zonă pentru două evenimente care au loc în fiecare an, primul în luna septembrie: "Răvăşitul Oilor", asemănătoare celei de la Bran care semnifică întoarcerea ciobanilor cu turmele lor de oi de la munte unde au fost plecaţi toată vara. Această coborâre se sărbătoreşte cum se cuvine reunind mulţi cunoscători care vin în căutarea renumitelor brâzeturi şi a produselor pe bază de lapte obţinute de ciobani. Al doilea eveniment se referă la târgul anual ce se organizează de Sfântul Dumitru unde găseşti orice, nu numai cele mai bune brânzeturi, legume, fructe, chiar şi haine, vase de bucătărie, etc., dar şi multă distracţie printre săteni şi oaspeţi.

Şi dacă v-am făcut cumva poftă de Runcu, poftiţi pe-aici, sunt locuri de cazare la pensiunile Plaiul Domnesc şi Bianca din apropiere, la fostele cabane de vânătoare ale Romsilva, sau la particulari, se găsesc soluţii!

Bibliografie

adevarul.ro/locale/targov ... 6197/index.html

judeteonline.ro/turism/ma ... ului-runcu.html


[fb]
---
Trimis de irinad in 14.08.15 07:08:22
Validat / Publicat: 14.08.15 10:00:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUNCU [DB].

VIZUALIZĂRI: 4571 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 O cascadă în drumul către mănăstire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[14.08.15 10:39:58]
»

@irinad - O oază de răcoare sub poalele munților... ce frumos. Cred că este o destinație bună de weekend, răsfățul în natură și aerul tare de munte reușind să pună pe picioare orice persoană.

Am văzut fotografii din zonă și am observat existența multor case vechi, cu o arhitectură rurală specifică, și multe troițe. Legătura dintre om și Dumnezeu este puternică în acea zonă.

Chiar și mănăstirea exemplifică această legătură. Are elemente deosebite de arhitectură (turn poartă, clopotniță, etc.), probabil de influență greacă.

Am citit despre existența unui Muzeu de etnografie și folclor la Runcu. Ați fost acolo? Unde este amplasat?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[14.08.15 12:30:04]
»

O frumoasa si bogata descriere a zonei Runcu unde intr-adevar poti lua o gura de aer mai racoros dar si mai sanatos. Aduc in ecou si o corectura necesara ref la vf Leaota, care are altitudinea de 2133 m.

De la Runcu poti pleca pe diferite vai km buni sa gasesti un loc linistit la iarba verde la fel cum poti urca pe platoul golas al muntilor Leaota

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[14.08.15 13:37:51]
»

@tata123 - Da, într-adevăr zona ar avea un potențial turistic bun, faptul că nu este foarte dezvoltată poate constitui doar avantajul că nu e foarte agolmerat, însă să sperăm că-n viitor lucrurile vor merge spre mai bine.

Așa este, în comuna Runcu exista un Muzeu de Etnografie și Folclor în clădirea fostului cămin cultural care, momentan, este închis pentru renovare, exponatele fiind păstrate în locuri de încredere. El a fost înființat cu vreo șase ani în urmă și deține obiecte valoroase ”culese” din zonă. Se pare că abia peste câteva luni va deveni funcționabil, din nou. Personal, nu am l-am vizitat până acum, dar promit că, după reabilitarea clădirii, o voi face.

Mulțumesc de vizită, toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[14.08.15 14:02:40]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru aprecieri și pentru corectură în ceea ce privește înălțimea Vârfului Leaota, observația ta e foarte pertinentă. Am vrut să scriu peste 2.100 m, dar așa mi-a ieșit, în țara noastră sunt doar câteva vârfuri care au, totuși, peste 2.500m (vreo treisprezece) și Leaota nu se află printre acestea.

Într-adevăr, de la Runcu se pot face multe trasee, trebuie numai să vrei să te deplasezi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
amero
[14.08.15 18:45:50]
»

Mi-a placut articolul cu o destinatie despre care nu prea stiam nimic, poate dau si eu o fuga, pozele m-au convins.

Iata si SB, pentru gura de aer proaspat pe care mi-ai transmis-o, multam.

irinadAUTOR REVIEW
[14.08.15 20:00:41]
»

@amero - Mulţumesc pentru aprecieri, vizită şi vot, m-am gândit că zona e un pic inedită şi ar prinde bine s-o cunoască lumea, s-o placă!

Dragă prietenă, te salut şi-ţi urez vacanţe plăcute să ai în continuare!

Mihai18
[07.09.15 22:10:13]
»

Ce am citit și văzut în fotografii, este meserie. Felicitări și un meritat FB.

irinadAUTOR REVIEW
[08.09.15 20:18:32]
»

@Mihai18: Multumesc mult pentru aprecierile dvs, e o zona cu potential, insa nevalorificata suficient.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Dan&Ema, irinad, Mihai18, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Runcu [DB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075368165969849 sec
    ecranul dvs: 1 x 1