ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.08.13
STATUS: PREMIUM
LUNA
AUG-2014
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cautind de mincare in Eforie - Highlander sau Terminator?

TIPĂREȘTE

De unde si pina unde there can be only one?

E simplu: speriati de povestile de groaza cu litoralul nostru (alimentate si de ce-am mai citit pe-aici, si de clipuri vazute pe site-uri de stiri cu controale la terase/restaurante in zona Eforie), am hotarit ca vom cauta un local bun, al carui principal merit sa fie siguranta ca ne vom intoarce acasa sanatosi. De aceea putea ramine doar unul, pentru ca ulterior urma sa sistam cautarile.

Note nu "dau", sint doar interpretari personale ale experientelor avute si fiecare e liber sa decida daca i-ar placea sau nu sa incerce localurile amintite. In plus, nu voi mentiona numele localurilor in care n-am intrat pentru ca mi s-au parut nesigure (ca sa nu spun scirboase), ci doar pe cele ale localurilor unde poate as fi intrat in alte circumstante.

Nici n-am inceput bine sa scriu si deja am deviat discutia de la subiect :))

S-o iau cu inceputul, cu prima interactiune cu Eforie Sud (acolo ne-am cazat cele 4 nopti la final de sezon).

Inainte de plecare am incercat sa ma "documentez" pe tema asta, si in mesajele tuturor se regaseau cuvinte frumoase pentru terasa Paradox (mentionata inclusiv de maria55, da? deci clar in capul listei). Rezervare facuta in graba, am uitat complet sa invat harta statiunii, numele strazilor, tot ce-am retinut e ca trebuie sa ajung pe strada Ioan Movila si ca orasul e mic (de altfel, e prima oara in ultimii ani cind nu ne ratacim in concediu!).

Cit de greu putea fi?

Am ajuns in parcul Movila si am intrebat un trecator daca are idee in ce parte e strada cu acelasi nume. Binevoitor, ne-a raspuns ca e turist si nu cunoaste numele strazilor, dar daca-i spunem unde vrem sa ajungem va incerca sa ne ajute. "Terasa Paradox", am spus noi. S-a uitat contrariat la mine, apoi la copil, dupa care ne-a sfatuit "nu mai bine cumparati niste rosii de la aprozar si brinza de la supermarket? " "Nu" - a citit el pe fețele noastre. A oftat, apoi ne-a spus uitindu-se din nou la copil: "orice-ati face, oriunde v-ati duce, nu luati peste sau tocatura". Fiind o lege si pentru noi, l-am aprobat cu entuziasm. Ne-a aratat directia si dus a fost, probabil cu constiinta incarcata.

N-am nimerit la Paradox, am nimerit la Primarie (aflata pe aceeasi strada), de unde am fost indrumati de catre doi cetateni cumsecade in directia marii, "prima terasa pe stinga" (apoi in soapta, "sa nu auda doamna": "au si striptease alaturi" - zice primul, "si fete inalte cu picioare scurte" - ride al doilea).

Terasa Paradox a fost intr-adevar - anticipez - un paradox: le-a placut, se pare, tuturor, doar noua nu. Ne-am asezat strategic, astfel incit sa nimerim la singurul ospatar zimbitor. Spre deosebire de ceilalti (blugi + camasa), purta pantaloni negri de stofa, un fel de sort negru, camasa alba si un zimbet larg.

Auzindu-ne comanda, parea de-a dreptul incintat, de parca i-am fi facut noi lui o favoare. A adus repede bauturile, destul de repede si mincarea-etalon cu care incercam noi restaurantele (piept de pui la gratar cu cartofi prajiti, astfel incit toata mincarea sa fie bine preparata termic).

Cartofii tari, friptura si mai tare, subtiata si lungita cit sa umple 100g juma' de farfurie. Noroc cu berea si sucurile, au ajutat cit de cit la masticatie si, ulterior, la digestie. Am spus ca mincarea a sosit aproape rece? n-am spus. Ba da, uite, am scris adineauri. A sosit repede si aproape rece. Inca un paradox :)

Soseste momentul notei de plata; toti lasasem in farfurii ce n-am mai putut mesteca dupa ce s-au terminat bauturile - si cartofi, si ceva carne. Se aseaza chelnerul in spatele meu, fluturindu-si degetele in stilul lui Bran, apoi intinzind mina dupa banii din etui: "Ia sa vedeeem... Multumeeeeesc, multumeesc! "

De imbolnavit nu ne-am imbolnavit, dar nici nu-mi venea sa repet experienta, astfel incit am ajuns la Ana Pub - sper ca asa se numeste, cel putin mie asa mi-a zis un chelner (sau asa am auzit eu de la el), si mai sper si ca n-a vrut de fapt sa dea vina pe altii :) desi l-am intrebat "inainte", nu "dupa".

Era acolo o terasa cu scaune si mese inclusiv pe strada (zona pietonala) pina hăăăăt! pe trotuarul celalalt, unde era o scena pe care performau niste tineri in costume populare la "Retrospectiva festivalului folcloric". Mai era doar o masa libera, ceea ce m-a facut sa presupun ca e de bine.

A urmat comanda-etalon, o domnisoara ce alerga de colo-colo a preluat-o (restul se miscau in reluare, asa ca am luat-o drept un semn bun), si dupa destul de multa vreme se intoarce la noi cu o figura ca de inmormintare: "E belea mare! Domnu', e belea mare cu cartofii prajiti, n-avem decit doua portii! "

Asta e, a venit sfirsitul lumii, ne resemnam. Dupa inca vreo 5 minute apare radioasa alaturi de o doamna care enunta pompos: "Gata, domnu', am mai strins o portie! " Bun. Am evitat beleaua mare! Am uitat sa intreb de unde i-a strins, dar ce mai conteaza asa un detaliu, doar n-am venit la mare sa "cîrcotesc".

Vine mincarea - una calda, doua reci. Cartofii insiropati in ulei, nefacuti si de o culoare inconfundabila, data de uleiul refolosit prea mult. Fripturile - la fel. Eu am dezinfectat cu bere, sotia cu cola, iar cea mica a primit interdictie sa manince mai mult de un sfert, urmind sa completeze cu iaurturi.

Aici au avut rabdare cu desfacutul etuiului, asa ca domnisoara a alergat dupa noi in timp ce ne departam: "Multumesc frumos! " - a strigat, si-a alergat in continuare sa stringa farfurii de pe la alte mese. Si, daca nu s-a inchis sezonul, cred ca mai alearga si acum.

Inainte de "Ana Pub" as fi incercat la Albatros, ca aveau scaune mai scumpe si ospatari la costum, dar aveau o nunta in desfasurare asa ca a trebuit sa ajungem la Ana. Iar asta pentru ca cei de la Leul de Mare, gard in gard cu "Albatros", erau in plin razboi cu acestia: si unii, si ceilalti, dadusera muzica la maxim. N-am vrut sa ajungem victime colaterale, asa ca am ajuns victimele altora :) dar in razboiul nostru.

A doua zi, dupa o repriza de plaja, am ajuns in Eforie Nord si ne-am numarat pierderile: eram flaminzi, iar cea mica usor deranjata la stomac (si nu de la iaurt!). Am inspectat cimpul de lupta: un restaurant mai fățos la strada principala, dar duhnind a tutun, 'jde terase-autoserviri cu mincare reciclabila, si am evaluat ca nu avem sorti de izbinda. Invins, m-am asezat pe o bordura, cu capul in palme, calculind cam care ar fi paguba daca ne-am face bagajul si ne-am duce in Albena. M-am uitat luuuung pe o straduta laterala si mi-am dat seama ca-i suficient de populata de tarabe si magazine cit sa aiba un restaurant in capat. Asa ca mi-am adunat puterile si familia si ne-am pregatit de batalia finala.

Am avut dreptate: am ajuns intr-o intersectie cu o autoservire, cu o pizzerie si un restaurant deasupra, inca un restaurant cu 3 mese ocupate, si inca o terasa sau restaurant dupa un gard de lemn. Gardul l-am taiat de pe lista, autoservirea era cu reciclabile, pizzeria si restaurantul de deasupra erau inchise, mai ramasese un singur loc: Restaurant Carmen

Mesele erau curate, atmosfera relaxata, doar 3 mese ocupate din cele 15-20, ceea ce m-a facut sa sper ca-s preturile mari si poate gasim si ceva de mincare.

Intr-adevar, preturile erau mai mari decit la terasele mentionate anterior: pieptul de pui era la 9 lei / 100g in loc de 8.5 lei. Celelalte preturi - cartofi prajiti, sucuri - identice. Dar ce mi-a dat sperante a fost faptul ca aveau in menu Leffe bruna. Iar cind am vazut si farfuriile cu mincare, am exclamat: "in sfirsit, o mincare sa arate bine! " Chelnerita a ris scurt, politicos. Am rugat-o sa astepte o secunda, am gustat friptura (de data asta am cerut de porc, nu de pui): groasa, bine patrunsa, gustoasa. Si-am zis: "un tort de ciocolata, clatite, apa si inca o cola". Gasisem "the one".

Portiile de carne erau cam la 200g, nu 100g, de tinut cont cind faceti calculul mental al notei :) Cartofii de culoare aurie, fara sa prezinte urme de ulei. Tortul de ciocolata - cam greu pentru fete. Dar l-am dovedit eu si le-am lasat lor clatitele. "Belea, domnu', belea mare cu clatitele! " - s-a vaitat sotia, parafrazind ospatarita de la cina din ziua anterioara. Aveau prea multa ciocolata, asa ca am mai mincat si-o clatita din cele doua corespunzatoare portiei.

Dupa cit bagasem in mine, ma simteam mai ceva ca Arnold, asa ca inainte de a pleca i-am spus chelneritei cu o voce guturala: "I'll be back! ". Iar apoi, urmatoarele zile pina la plecare, "I'm back! "

Highlander sau Terminator, inca n-am lamurit dilema asta. In schimb, am rugat-o pe chelnerita de la "Carmen" sa-i transmita multumirile noastre bucatarului.

P. S. : pentru ca-i obligatoriu sa "dau" macar o nota, o voi face pentru cadrul natural. Recomand!


[fb]
---
Trimis de F2A1C in 03.09.14 16:19:55
Validat / Publicat: 03.09.14 17:31:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EFORIE SUD.

VIZUALIZĂRI: 5022 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

39 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (F2A1C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31699 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

39 ecouri scrise, până acum

alinaro [03.09.14 17:53:12] »

@F2A1C: Uite ca apuc din nou primul vot astazi. Belea mare, domnu', cu cautarea de mancare in Eforie! Nu stiu daca e de ras sau de plans, dar mie mi-a placut sa citesc acest review.

F2A1C [03.09.14 18:23:23] »

@alinaro: Ia sa vedeeeem Multumeeeesc, multumeesc!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.09.14 18:48:51] »

@F2A1C: Am"marcat " şi eu pentru acest review spumos (se poate vedea...)))

M-a amuzat găselniţa ecoului trimis către @alinaro: "Ia să vedeeem Mulţumeeeesc, multumeesc! "

alinaro [03.09.14 18:52:43] »

Da, am primit ajutor (multumesc frumos!) si m-am amuzat si eu la gaselnita raspunsului .

F2A1C [03.09.14 19:16:44] »

@traian. leuca: Multumesc pentru vizita si vot; nu stiu cit ajuta review-ul, dar macar amuzant sa fie. Pentru noi n-a fost, cel putin pina ne-am vazut cu burta plina

motaneata [03.09.14 21:04:42] »

@F2A1C:

Cand am vazut titlul:

Cautind de mincare in Eforie -

primul meu gand a fost sa iti trimit ceva "ajutoare". Te si vedeam tarandu-te, lihnit si sleit de puteri, printre tomberoane, in cautare de proteine, cu puradeii scancind dupa tine: "Tata, mi-e foame! "

Ingrijorat de situatie, l-am sunat imediat pe prietenul meu @zapacitu, fan inrait al aceluiasi Eforie Sud, si care, ca de obicei, isi petrecea concediul acolo, rugandu-l sa-mi spuna cat de grava este situatia. Acesta mi-a zis sa stau linistit, ca hrana din tomberoane este sigura si ca, de fapt, de acolo se aprovizioneaza si marile restaurante.

M-am linistit "complect" cand am vazut Ordonanta Guvernului care aproba triplarea continutului de "E"-uri din alimente, astfel incat sa creasca perioada de valabilitate a acestora. Este clar ca pana la alegeri nu se va mai tine nimeni cu mainile de burta!

Abia dupa, ... sa te tii!

F2A1C [03.09.14 21:44:27] »

@motaneata: ))))))))))

Merci de pont, l-am "vizitat" acum pe @zapacitu, a fost extrem de plastic in descrieri

Ca sa explic un detaliu: prin "mincare reciclabila" inteleg mincarea care poate fi ramasa in farfurie de la un client si pusa in farfuria altui client fara ca acesta din urma sa-si dea seama ca a primit o "reciclata". O fi fost buna, o fi fost la prima mina, dar daca era potential reciclabila...

Noi ne-am dus pre-speriati in concediul asta, asa ca am suflat si-n iaurt. De la articolul asta ni s-a tras desi nu inteleg de ce se plingeau de brinza mucegaita, mai ales ca nu le-o dadeau la pret de delicatesa franțuzească

webmaster [04.09.14 00:30:19] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ariciu [04.09.14 01:39:54] »

@F2A1C: Măi, FAC21... cum naiba ai nimerit tu mâncare nasoală la Ana Pub? Noi numai acolo mâncăm de câte ori ajungem în Eforie Sud şi niciodată n-am avut probleme.

Oooooffff, mai bine că nu m-ai întrebat. Sigur acolo te trimiteam şi apoi... cască anti-castane scria pe mine. Bine că v-aţi întors teferi! : P

F2A1C [04.09.14 03:15:15] »

@webmaster: Merci, dar inca-s de parere ca povestile astea cu mincare sint mai subiective decit orice altceva

@ariciu: Am fost simbata, iar luni incepuse lumea sa impacheteze terasele prin Eforie Sud. La propriu, adica. Termopane, lemnarie, fieraraie, trenulete, carturi, masinute busitoare - toate erau demontate si incarcate in camioane. Sfirsit de sezon. Am mai patit o chestie de-asta prin 2000, sfirsit de sezon in Eforie Nord. Ma gindesc ca or fi plecat bucatarii catre tari mai calde si-au ramas sa gateasca tot chelnerii sau femeia de serviciu... sau poate incercau sa foloseasca ultimele ingrediente. Asta e.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dabator [04.09.14 07:48:46] »

@F2A1C: M-am distrat copios. A fost articolul meu de la micul dejun (să nu o mai zic pe aia cu cafeaua). Apropo, pe lângă subiect, ca de obicei, am observat că membrii AFA sunt mari băutori de cafea. Am dovezi suficiente pe care le pot pune la dispoziție.

La mine a fost a doua zi, nu știu cum de l-am ratat ieri (de fapt știu).

Excelent review, mult mai savuros decât mâncarea de care ai avut tu parte, din păcate. În rest experiența mea cu Eforie Sud (l-am mai vizitat în ultimii ani în general prin luna iunie) nu face decât să confirme experiența ta. Cu o singură excepție, nu am avut norocul ca în cele din urmă să ajung la restaurantul Carmen. Și nici nu mi-a fost ușor să înțeleg cum la debut de sezon am găsit mâncare stricată. O fi fost conservată peste iarnă.

Și la final - din nou dezamăgit de atitudinea alor noștri (și care de această dată nu cred că are de aface cu autoritățile): în loc să încerce să prelungească un sezon (destul de prost de altfel) ei se grăbesc să închidă tot. Apoi ne mirăm degeaba...

F2A1C [04.09.14 10:15:47] »

@Dabator: Pe de o parte m-am linistit (ca nu-s asa "diferit"), pe alta ii compatimesc pe cei care au patit la fel sau pe-aproape. Iar pe a 3-a parte am zis ca gata, macar o data sa ajungem si noi in zona Albena-Balchik, pina nu o iau si bulgarii pe urmele noastre. Deocamdata ei au avut niste oferte last minute de toata frumusetea, din pacate sosite la 3 zile dupa ce facusem rezervarea si la o zi dupa ce o confirmasem.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ela75 [04.09.14 12:05:16] »

Intr-adevar anul acesta a fost un paradox sa mananci la Paradox. Fiind clienti fideli de anul trecut ne-am dus si anul acesta tot acolo. Mancarea gustoasa dar piperata foarte rau si sarata la greu. La inceput cel mic s-a stricat la burta, am zis ca o fi caldura de vina. Dupa o ciorba de perisoare a vomitat si nici ca a mai mancat ceva gatit cat am stat la mare. Noi in continuare la Paradox, pana in ultima seara cand dupa o tochitura dobrogeana am picat lati si eu si al meu sot. Abia am ajuns a doua zi acasa, era si canicula, noi cu toxiinfectie alimentara. Daca in viitor voi mai vizita litoralul nostru mai bine gatesc decat sa mai mananc la terase sau restaurante.

F2A1C [04.09.14 13:39:08] »

@ela75: Sorry

Citisem review-ul de anul trecut si ma gindeam ce norocosi sint unii...

maria55 † [04.09.14 18:07:07] »

Dragi colegi, intervin doar pt faptul ca am fost mentionata in acest review... altfel cu usurinta m-ati putea considera partinitoare... si nu sunt!

Relatii despre locuri unde se mananca bine, am dat recunosc... iar daca am sugerat Paradox, am facut-o pt ca stiam ca este o. k., fiind localul unde am servit masa, aproape zilnic, in vara lu' 2013!

Pab Ana, da asa se numeste, este o unitate permanenta si cu oameni calificati, poate singura locatie din oras...

Acum, parerea mea conteaza mai putin, pierzandu-mi credibilitatea castigata cu atata amar de "stat pe AFA", insa sunt convinsa ca cea a colegei @ariciu chiar conteaza... nu-i mai laud pt ca sunt finii mei si patronii si bucatareasa... parol!

Albatros este o terasa cocheta, pacat ca nu ati incercat-o datorita acelui eveniment organizat... dar mai erau si alte zile...

Nu este "gard in gard" cu Leul de Mare, intre ele mai fiind o tersa si anume "Carlos" unde TOTI ospatarii erau imbracati regulamentar, asa cum isi doreste autorul, adica pantaloni de stofa negri si cmasi albe...

Din motive obiective n-am sa mai recomand niciodata nimic nimanui, pt a nu fi pusa in situatia de a ma simti responsabila de vreun dezastru creat cuiva...

Am apreciat stilul, umorul ce razbate printre randuri, dar credeti-ma oameni buni ca nici nu se moare de foame in Eforie si nici nu se recicleaza... hai sa fim seriosi... nu, nu cel putin la unitatile enumerate...

neimportant [04.09.14 20:11:57] »

Intenţionam să-mi public memoriile despre conţed undeva prin decembrie, când activităţile de peste an s-or gătat, cuptorul duduie cu pisica aferentă tolănită, lemnele stivă, slana e în adăstare taman în pod.

Iacătă că sunt obligat de onorabilul meu pretin @motaneata să intru mai devreme decât mi-am propus.

Metoda onorabilului prin care am fost interogat ţine de paranormal. Întradevăr am fost sunat, la oră matinală, dar era doar alarma de la deşteptătorul moştenit de la bunicu, fost veteran al conflagraţiei de la mijlocul veacului trecut. Am simţit o undă telepatică, cu întrebări trimise din zona zoster a onorabilului cu privire la potolul ce l-ar putea accesa la Eforie. Conexiunea era foarte slabă, cuvintele se proiectau cu dificultate pe cortex. I-am zis ceva de “biberoane”, în contextul unei alimentări potrivite dentiţiei pe care o posedă, mai bine zis pe care nu o mai posedă. Văd că a preluat „tomberoane”, iar mie mi-a făcut contract la Polaris (societate de salubrizare cu mare acoperire teritorială). De ştiam din timp, mă reprofilam şi deschideam o tarabă cu “suveniruri” colectate şi cosmetizate. Bineînţeles că un procent semnificativ din „suveniruri”, ar fi revenit onorabilului, chiar sub forma naturală, necosmetizată.

Dar să postez un mic fragment din peripeţiile trăite la Eforie sud, în legătură directă cu subiectele acestui remarcabil review postat de @F2A1C.

Cunoscând condiţiile de anul trecut, anul acesta am revenit la Paradox. A fost aproape bine până în ultima seară. Am reuşit să ne delectăm cu oareşce produse comestibile şi datorită ospătarului Ilie (trăi-l-ar Dumnezeu o sută de ani, că bun copil este). Ăsta singur mai era din garda anului 2013, restul erau numai mutre noi, fără experienţă sau cu experienţa în devenire. Sporadic au existat cîteva faze comice, cu veselă spartă, exprimări academice de cartier, schimb de porţii, dar totul pentru buna dispunere a comesenilor. Cel puţin aşa am interpretat.

Aşa cum spuneam, în ultima seară de conţed (a doua zi urma s-o tai spre casă, 500 de km), mânat de porniri sinucigaşe, am comandat cu bravură, tochitură dobrogeană. Afară era cald, mon cher, de se închega oul în coajă. N-am luat în seamă condiţiile atmosferice, am luat “bisturiul” şi am început să operez. “Incizam “ şi “extirpam” cu o dexteritate demnă de un samurai la harakiri. Porţia a fost generoasă, nu am reuşit să o dovedesc şi bine am făcut. Şi totuşi...

Digestia a fost rapidă, în drum spre vilă, la hogeac, am simţit bisturiul prin foale. Parcă la masă nu-l înghiţisem sau mai ştii?

Cert este că în două ceasuri aveam o febră modestă de fro 38 de grade. Am încercat să reduc proporţile dezastrului care se preconiza, dar ingredientele tochiturii nu se lăsau decartate cu nici un chip. Miza era mare, iar eu aveam chintă roială prin maţe. Am încercat un adjuvant sub formă de pilule, dar pas parol să.

Am trecut noaptea, împodobind cerul cu stele şi toaleta cu refrene. Dimineaţa aveam ochii de brotac. Am plecat la drum, cu opriri dese pe la refugiile dotate cu apă curentă de pe autostradă. Pe centura Bucureştiului, în apropiere de Chitila, am nimerit într-un ditamai ambuteiajul. Mi-am luat inima în dinţi, am întors maşina şi am cotit-o prin centrul capitalei. Noroc cu tochitura de la Paradox, că altfel nu vedeam Giuleştiul.

Dragii moşului, ş-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea mea, veritabilă şi crudă.

Discutând cu @maria55 (săru'mâna!), i-am mărturisit că la anul îmi iau inima în dinţi şi ies din ţară. Poate descopăr şi eu roata sau apa caldă, dar cel puţin se învârte şi nu frige.

Se măreşte şi mezinul şi cred că va suporta mai bine drumul. Mi-a plăcut la Eforie, dar m-am întors acasă cu un gust semiamar, iscat de un complex de împrejurări nepotrivite cu un concediu, ce ţin de bună creştere, competitivitate rău înţeleasă, nepăsare administrativă.

maria55 † [04.09.14 20:46:30] »

@zapacitu: ... stilul tau inconfundabil... l-as fi recunoscut si fara "semnatura", crede-ma!

Sunteti o familie minunata, stiati asta?! Sugerez cu timiditate, recunosc, sa incercati destinatii noi, peste granita... "bebele" este deja un flacau in toata regula, cat domnisorica, ce sa mai zic... sunt convinsa ca nu-ti vor crea probleme!

Sa ne auzim cu bine, ca de revedere nu cred ca se mai pune in discutie...

Cat despre scrisul la gura sobei, eu tot mai astept un review tip @zapacitu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ela75 [04.09.14 20:57:41] »

@maria55: Niciodata sa nu spui niciodata. Putem opri la un pahar de vorba in drum spre bulgari, sau cine stie ajungem la concluzia ca tot mai bine e la Eforie. Te pupam Maria. Multa sanatate!

motaneata [04.09.14 23:52:58] »

Master Z,

Dragă Pretine!

Dacă ştiam că ceteşti enterventia mea, nici că mă mai dădeam ieri în stambă.

Hotărârea ta de a renunţa la review-ul de Crăciun, îmi este acum imputabilă, motiv pentru care primesc, din minut în minut, numai pumni în cap de la colegii de sait. Rogu-te, ajută-mă să ies din "năcaz", lumea aşteaptă review-ul tău ca pe un colind. Promite-mi că-l vei scrie şi-ţi voi întoarce serviciul, cândva!

Mă bucur să aud că nu ţi s-au "tochit" maţele de la tochitura dobrogeană. D'apoi, nu ştiai, stimabile, cum îi cu mâncarea gătită la Mare Nostrum? Păi, stai să-ţi spun io, că am lucrat la Protecţia Consumatorilor Constanţa 'fo cinşpe ani şi eram mână'n mână cu toţi bagabonţii. Vorba vine că îi protejam pe "consumatori", îi protejam pe hoţi! Io n-aş fi vrut, da' era ordin!

Treaba stătea cam aşa: luni de dimineaţă vin pulpişoarele de pui de la Crevedia. Se dau masiv prin sare şi se injectează ieuri, ca să ţină vreo lună. Se prăjesc în ulei rânced până capătă gust de porc. Se servesc cu cartofi pai, recuperaţi de la Mc Donald. Pulpişoarele (de pui) neconsumate "complect" se reciclează, cum bine spunea colegul @F2A1C3B4, adică se mai servesc de vreo două ori şi altor consumatori, până când nu mai rămâne pic de carne pe os. Dacă, totuşi, după 7 "serviri" se mai zăresc urme de carne pe oscioare, aceasta este "recuperată" şi folosită pentru "tochitură".

Pe lângă "cărniţa" de mai sus, în tochitură se "bagă" orice: ouă vechi, rinichi şi ficăţei de alaltăieri, brânză expirată şi condimente atenuatoare cât cuprinde. Se stinge cu bere rece sau vin de Niculiţel.

Iubitorii de tochituri sunt aşteptaţi a două zi cu ambulanţele la intrarea în Chitila (de aia era circulaţia blocată acolo). Asta dacă nu cumva, tulburaţi, o iau ei direct spre centrul oraşului, către punctul de prim ajutor de sub Podul Grand.

Dragă pretine, după cum ştii, eu nu mai merg de ani buni în Ţara Euforiilor. Mi-au ajuns până-n gât tochiturile şi tocăniţele mâncate ani în şir la Mamaia, Neptun, Olimp, Jupiter, Saturn şi alte planete.

Am rămas însă, de pe vremea aia, cu un obicei bun: când plec de-acasă, la drum lung, îmi fac cruce: "Doamne ajută!"

Este de pe vremea când plecam "la mare". Îmi făceam cruce şi mă rugam: "Doamne, dacă e să fac hepatită, ai grijă să nu fie B sau C. Să fie eventual A! Şi dacă e musai să luăm vreun germene de-acolo, nu-l da la copil, da-mi-l mie, Doamne, copilul n-are nici o vină, eu sunt tâmpit că merg acolo şi-l duc şi pe el! "

Şi mai am un obicei de pe vremea aia: când comand un copanel, nu ating niciodată osul, că nu ştiu dacă nu l-au atins încă vreo 5 înaintea mea: îl înfăşor în poleială, sau în şerveţel, îl stropesc cu tărie şi-l "flambez" cu bricheta, şi-abia după aia "servesc" (cum frumos spune românul).

Aaaaaaaaaaaaaa, şi să nu uit: o ţuică de Piteşti înainte de masă şi vreo 2-3 în timpul... Şi încă două la sfârşit! Aşa, preventiv.

Multumescu-ţi, Doamne, că nu m-ai îmbolnăvit la Eforie Sud şi că m-ai destupat, la timp, la minte!

Îţi mulţumesc, Doamne, de asemenea, că i-ai destupat (în sfârşit) şi pe prietenii mei!

maria55 † [05.09.14 00:09:22] »

@motaneata: ... e deja prea mult! Probabil ca nu-ti dai seama cat de exagerati suntem... pacat!

Nu e nimeni obligat sa aleaga Eforiile unde e nevoie de "flambare" cu bricheta din dotare...

Aceste rautati sunt gratuite, chiar nu ajuta nimanui... eu am facut o hepatita in Tirgu Mures... chiar crezi ca nu ma intorc acolo, sau acuz toate unitatile de alimentatie publica?! Si eu multumesc lu'Doamne-Doamne ca nu m-a imbolnavit la Eforie...

tm67bru [05.09.14 00:30:33] »

@maria55: subscriu

şi implicit şi explicit == c-un "-1" la antevorbitorul teu

maria55 † [05.09.14 01:04:57] »

@tm67bru: multumesc mult! Se pare ca tat Banatu-i fruntcea...

Cat despre asumarea acelui "-1"... pot doar sa spun-demnitate si onoare!

Pun punct aici cestor discutii, care nu fac bine nimanui, dar mai ales mie, persoana atasata de Tara Eforiilor cum a numit-o antevorbitorul nostru, tara care nu e nici mai buna, dar nici mai rea in comparatie cu alte statiuni de pe la noi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
F2A1C [05.09.14 04:16:47] »

@maria55: N-am amintit recomandarea cu scopul de "a scoate ochii", ci in ideea ca "de undeva tot trebuia sa incepem"

Ca sa fac o avanpremiera review-ului de cazare, noi ne-am simtit bine in Eforie Sud. Treceam strada si ajungeam pe plaja (de-asta ne-am si dus acolo), la chestiile cu mincarea recunosc ca ma asteptam (nu chiar asa, ce-i drept) deci n-a fost prea din cale-afara, marea a fost pe placul nostru (cu stegulete rosii peste tot, asa cum imi aminteam eu Eforie), fara aglomeratie (ca am stiut sa ne alegem plajele).

Cit despre uniforma ospatarilor, nu tin la uniforma in sine cit la ideea din spatele ei: "ne pasa de imaginea restaurantului nostru". Sansele de a avea mincare proasta scad Nu garanteaza, dar macar promit (vezi Plovdiv, unde am primit cea mai rea mincare de anul asta la un restaurant cu uniforme si dizeuză).

P.S.: sincer, nu-mi dau seama daca in ultimul mesaj motaneata vorbeste serios sau ma ia peste picior, dar imi asum votul pozitiv pentru ca a scris ceea ce eu n-am avut curajul decit sa gindesc.

Este de pe vremea când plecam "la mare". Îmi făceam cruce şi mă rugam: "Doamne, dacă e să fac hepatită, ai grijă să nu fie B sau C. Să fie eventual A! Şi dacă e musai să luăm vreun germene de-acolo, nu-l da la copil, da-mi-l mie, Doamne, copilul n-are nici o vină, eu sunt tâmpit că merg acolo şi-l duc şi pe el! "

Ca mentiune speciala: belea mare, domnu', cu vaccinul pentru hepatita, nu se mai gaseste. Mi-am intrebat sotia in ultima zi de concediu, de la ea stiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Cristicop [05.09.14 11:34:19] »

@F2A1C:

''Am inspectat cimpul de lupta: un restaurant mai fățos la strada principala, dar duhnind a tutun, 'jde terase-autoserviri cu mincare reciclabila, si am evaluat ca nu avem sorti de izbinda''

Ca fan al statiunii Eforie Nord te contrazic.

Poate nu ti-a placut tie ce ai vazut pe strada principala, dar acolo sant cateva restaurante foarte bune cum ar fi Vera, Berlin, etc.Iar autoservirile sant intre cele mai bune de pe intreg litoralul,in special Terasa Litoral. Le vizitez an de an si chiar pot sa spun ca restaurantul Carmen unde ai mancat tu nu este intre cele mai bune din statiune, chiar multi l-au criticat.

Oricum poate ca ai nimerit un moment bun din viata restaurantului si ai mancat bine...

Haios si mancacios review!

--

PS: Ce e aia mancare reciclabila? Care e parerea ta despre reciclabilitate?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tm67bru [05.09.14 11:49:05] »

doar my... 2cents

E bine că se discută "riscurile", asta e progres.

Riscurile astea sunt prezente însă în orice staţiune mai LOW COST din orice destinaţie aşa, mai balcanică, de exemplu, sau "mai" arabă - alt exemplu.

E rău când, din dorinţa de a epata, se trece limita decenţei, doar pentru a-ţi arăta muşchii ego-ului (şi deeeloc, ziro ptr altceva UTIL) - asta-i narcisim platfusat deja.

F2A1C [05.09.14 12:41:06] »

@Cristicop:

Da, si eu mi-am dat seama ca lipseste ceva din text si am completat intr-un comentariu ulterior.

Ca sa explic un detaliu: prin "mincare reciclabila" inteleg mincarea care poate fi ramasa in farfurie de la un client si pusa in farfuria altui client fara ca acesta din urma sa-si dea seama ca a primit o "reciclata". O fi fost buna, o fi fost la prima mina, dar daca era potential reciclabila...

Si mai corect ar fi fost sa scriu in textul original "mincare potential reciclabila".

Revenind la alegere:

1. Dupa doua terase n-am mai avut curaj sa o incerc si pe a 3-a. De terasa Litoral mi-am amintit ca am citit ceva, dar nu mai stiam daca e de bine sau de rau

2. Sint constient ca am avut noroc cu restaurantul Carmen (recent a reclamat cineva timpul de asteptare), si la fel de constient ca daca n-ar fi fost final de sezon as fi avut sanse mai mari sa nu dau doua rateuri la rind.

3. Dupa cum am mai spus pe undeva, review-urile pentru restaurante/terase nu ilustreaza decit o situatie de moment. Spre deosebire de cele de cazare, unde cladirea e importanta si ramine, si nici coada nu se face in camera (na, cu rare exceptii), la restaurante e mai volatila treaba: depinde de an, perioada din an/sezon, starea vremii, ora, bucatar, chelneri... pe cind la un hotel interactionezi mai putin cu personalul, cel mai important lucru fiind managerul, ca de acolo pleaca toate directivele si tendinta hotelului.

Nu consider acest review foarte util pentru 2015 in virf de sezon, de exemplu. Dar poate fi folosit ca orientare generala. Un restaurant cu referinte constant bune poate fi preferat unuia cu referinte constant proaste, iar unul care are și-și ar merita incercat.

P.S.: am notat Vera si Berlin, multumesc

Yersinia Pestis [05.09.14 20:51:38] »

Am pățit așa ceva anul trecut, la Eforie Nord, la terasa ”Maria”. Am mâncat acolo, la un prânz și, câteva ore, ne-am rugat la Doamne-Doamne să nu murim la mare. Săracu', ne-a ascultat.

Seara am trecut pe lângă respectiva terasă și chelnerii ne invitau înauntru. ”Nu, mulțumesc, ne-am păcălit deja! ” le-am răspuns. M-am gândit că Dumnezeu o fi ocupat, n-o putea să stea numai după rugămințile noastre!

Super review-ul, chiar mi-a plăcut! Belea mare, dom'ne, belea mare!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
motaneata [06.09.14 00:58:48] »

@maria55:

Este prima oara cand iti scriu.

As vrea sa iti spun ca nici un cuvant din ecourile mele nu te-a vizat si nu am vrut nici macar cu gandul sa te supar. Daca am gresit, imi cer iertare!

Cred ca tii foarte mult la orasul tau si te doare cand este lovit pe drept, sau pe nedrept. Dar tu nu ai nici o vina.

Vei fi mirata sa afli ca, si pentru mine, Eforie Sud inseamna mai mult decat "ceva". Este un oras "altfel", un oras care are un loc aparte in inima mea. Si asta pentru ca acum 37 de ani un student sarac isi vindea cartela pentru a pleca sa vada pentru prima data marea.

Cu banii de pe cartela am stat doua saptamani in gazda intr-o salita de trecere de 2x3 m. Nu eram singur, eram in, ceea ce mai tarziu aveam sa aflu ca se numeste, luna de miere!

Imi amintesc ca pe vremea aceea orasul stralucea de curatenie, mancarea era proaspata, iari marea... m-a lasat fara cuvinte! A fost cea mai frumoasa vacanta.

Iata de ce, ecoul meu nu a vrut sa loveasca orasul, ci pe cei care isi bat joc de el.

Ecoul meu nu poate sa loveasca orasul, ci pe cei care isi bat joc de sanatatea oamenilor.

Oare exista ceva mai important pe pamant decat sanatatea noastra?

Imi cer inca o data iertare daca am gresit! Te asigur ca n-am vrut.

neimportant [06.09.14 11:56:59] »

@maria55

După 3 sezoane petrecute la Eforie Sud (2003,2013 şi 2014), în formule numerice diferite (în 2003 doar cu soţia, iar în celelalte sezoane adăugându-se cele două vlastare ale familiei), pot spune fără să greşesc, că această staţiune va rămâne staţiunea de suflet şi de familie.

În 2003, zburdălniciile tinereţilor noastre petrecute aici, ne-au revelat pentru prima dată, uimirea şi bucuria viitoarele sentimente că vom fi părinţi. Au trecut anii, am găsit şi alte locuri, dar tot la Eforie am tras să ne petrecem concediile, atraşi parcă de un tainic magnet. Nostalgii, după tinereţile duse, apoi după oamenii pe care i-am cunoscut, după colţurile de rai, puţine este adevărat (plaja dintre Eforii cu nisip curat şi ape line, faleza privită la amiază, golfuleţul din dreptul H. Splendid în aşteptarea răsăritului de soare), pe care le-am descoperit singur sau ajutat în mod dezinteresat de localnicii de aici (@maria55, Nicoleta şi soţul ei – patronii vilei Amalia), toate acestea ne vor face să tânjim după Eforie Sud. Indiferent unde ne vor purta paşii, în străinătate sau pe la noi, nu vom uita de Eforie Sud. Vom căuta informaţii cu aviditate despre aceasta, iar dacă în trecere itinerariile vor fi comune, nu vom ezita să intrăm în Eforie şi să ciocănim la uşi cunoscute.

F2A1C [06.09.14 15:32:23] »

@zapacitu:

plaja dintre Eforii cu nisip curat şi ape line, faleza privită la amiază, golfuleţul din dreptul H. Splendid în aşteptarea răsăritului de soare

Stie, dom'ne! se vede ca a fost acolo

Asa am facut si noi. Dar "plaja dintre Eforii" am considerat-o ca fiind partea de sud a lui Eforie Nord. Intr-adevar, ea ar fi mai degraba "intre", pentru ca e in dreptul strazii ce uneste orasele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † [06.09.14 18:12:11] »

@F2A1C: wow, poti considera plaja dintre Eforii, ca fiind partea de nord a lui Eforie Sud! De ce nu asa?!

Mai ales ca pt deplasarea pietonal, din Eforie Nord pt plaja Azur, Paradis sau Rainbow mergi mai bine de 30mi., pe cand din Eforie Sud, undeva la 15-20min.

Da, recunosc, sunt usor irascibila cand e vorba de Eforie Sud, insa nu este necesar sa-ti ceri iertare, sunt o persoana destul de intelegatoare, dar mai ales constienta ca administratia locala da dovada de un dezinteres total, dus pina la nesimtire pot spune, fata de Eforie Sud. Nu ca la Nord ar fi alta, aceeasi indolenta caracteristica, aceiasi lipsa de respect fata de turistul care vine si lasa banii in statiunile noastre, implicit acea taxa/turist... la Nord insa, au investit mult mai mult privatii, s-a dezvoltat mai mult si mai repede... aici fiind potential de teren intravilan, pe care sa tot construit si se mai construieste...

Am inteles ca nu lovesti in statiune efectiv, ci in unitatile de alimentatie publica vizitate de tine, care ghinion, nu au fost pe placul tau... inteleg... dar reciclarea este posibila in oricare din statiuni, mai ales pe la "impinge tava"...

Acum, poate am fost un pic, doar un pic partinitoare, dar crede-ma ca ai enumerat cateva din cele mai bine cotate unitati... si de aici a plecat totul!

Facem pace insa... da?! Si totusi, de la Splendid Beach, rasaritul e cel mai cel...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
F2A1C [06.09.14 20:20:34] »

@maria55: Presupun ca a 2-a parte a raspunsului i se adreseaza lui motaneata asa ca ma rezum la partea cu plaja "dintre": plaja continua din Eforie Sud se termina putin dupa hotel Maria (unde am stat noi, hehe) apoi urmeaza o zona cu stinci, unde lumea nu face plaja, apoi o zona cu scoici si stabilopozi, apoi plasele de pescuit, dupa care incep iar plajele, cele mai multe private, si sint neintrerupte (cu o exceptie, inainte de "Hamace") pina la Belona.

Acum, dupa ce am vizitat si Eforie Sud, pot spune ca il prefer lui Eforie Nord. Pentru ca la mare ma duc pentru... mare. Pentru plaje libere (pe alese, chiar!), valuri, fara vinzatori ambulanti. Iar faleza chiar e un punct forte.

Miine incerc sa sortez pozele si sa povestesc despre hotel

@motaneata: acum nu tot atit de multi ani ne faceam si noi "luna de miere" in Eforie, unul dintre noi student. Nord, insa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 † [06.09.14 20:49:31] »

@F2A1C: da, partea a 2-a era pt @motaneata... am lansat-o, abia apoi am realizat...

Wow, Hotel Maria, buna pozitie... locuinta mea este la 200m in spatele lui... abia astept reviewu'... apoi pe privat am sa divulg si niste info despre proprietar!

In ceea ce priveste distanta pt plajele dintre Eforii, da, asa este, la max 500m de la Hotel Maria e capatul... insa pe D. N., deci nu pe faleza, ci prin fata Sanatoriului de ortopedie, paralel cu D. N. -ul, dupa Tabara Internationala (e doar numele) incep acele plaje ingrijite...

P. S. Si tu ai adresat fraza gresit... era vorba de luna de miere a lui @zapacitu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
F2A1C [06.09.14 20:57:45] »

@maria55: E, ziua de azi e destinata pentru a ne contrazice, pentru ca sigur era vorba de motaneata

si pentru mine, Eforie Sud inseamna mai mult decat "ceva". Este un oras "altfel", un oras care are un loc aparte in inima mea. Si asta pentru ca acum 37 de ani un student sarac isi vindea cartela pentru a pleca sa vada pentru prima data marea.

Cu banii de pe cartela am stat doua saptamani in gazda intr-o salita de trecere de 2x3 m. Nu eram singur, eram in, ceea ce mai tarziu aveam sa aflu ca se numeste, luna de miere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 † [06.09.14 21:12:32] »

@F2A1C: nu ma certa, te roooog! Uite, chiar acum imi torn singura cenusa-n cap...

O seara buna, pina nu ne-o strica web-ul ca deja de la papa am sarit la plaje si remembaruri...

Cristicop [07.09.14 09:25:00] »

@maria55: Concurs pentru Primarii si Consilierii statiunilor de pe Litoral:

Care este cea mai frumoasa statiune, cea mai ingrijita, cea mai curata, cea mai salubrizata?

Juriul va fi compus din webmasterii AFA si consilieri vor fi membrii AFA.

Premiile la adresa primarilor castigatori vor consta in palme puternice pe spinare de bucurie ca au facut lucruri bune, sau palme puternice dupa ceafa pentru cei care pierd.

Palmele le va da Maria ca tot locuieste prin zona, sau poate cunoaste ceva baieti cu palme late si bine batatorite...

Poate se trezesc si baietii la realitate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dushica [15.09.14 16:44:33] »

@F2A1C: Unde e restaurantul acesta Carmen caci eu nu-l vazui? Ieri ne-am intors dupa un sejur de 16 zile in Eforie Nord. Recunosc ca am mancat zi de zi mancare reciclabila la impinge-tava si nu ne-am imbolnavit nici unul dintre noi (doi adulti si un copil de 11 ani).

F2A1C [15.09.14 22:53:35] »

@dushica: Intre Belona si Imperial (parca). Nu-i extraordinar restaurantul, dar a fost bun pentru ce ne-a trebuit noua

Ati fost la inceput de sezon, erau alte circumstante. Dupa cite am patimit in urma sejurului asta, noi am votat ca la mare nu mai mergem decit in Grecia sau la Velingrad Nu-i saptamina sa nu-mi povesteasca sotia ce-ar vrea ea sa faca la Velingrad data viitoare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
papone [10.12.14 20:46:40] »

eee, ca tot nu se mai astepta nimeni la vreun ecou pe aici, mai ales in prag de craciun...

m-am stricat de ras, citind atat articolul cat si ecourile lui (alea spumoase, nu chiar toate). felicitarile mele domnilor @F2A1C, @zapacitu, @motaneata.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Cristicop, dushica, ela75, F2A1C, maria55, motaneata, neimportant
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Eforie Sud?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083148002624512 sec
    ecranul dvs: 1 x 1