ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O alta statiune balneo din Romania

TIPĂREȘTE

Lacul Sarat, un lac a carei denumire spune multe, frate cu Amara noastra din Baragan, insa cu o salinitate mai mare, a fost si este laudat pentru proprietatile curative ale apei sale sulfatată, clorurată, sodică, magneziană si namolului sapropelic bogat in hidrogen sulfurat. O fi de bine, o fi de rau, nu sunt in masura sa ma pronunt, cert este ca stiam de existenta unor baze de tratament a caror eficienta este credibila datorita numarului mare de pensionari si suferinzi le calca pragul al indemnul si prescriptia medicilor.

Afectiunile tratate aici sunt: afectiuni reumatismale, afectiuni postraumatice afectiuni neurologice, afectiuni ginecologice si ale afecţiuni ale aparatului locomotor.

Destul de dificil mi-a fost sa imi formez o parere despre acesta statiune pana nu am vazut-o cu ochii mei, nu cunosteam amanunte despre ce se afla dincolo de padurea deasa care o ascunde, desi trecusem de nenumarate ori prin dreptul indicatorului din apropierea Brailei spre Lacu Sarat. Doar niste relatari vagi ale unui coleg din Galati despre iesirile la plaja si scaldat din copilarie si review-ul colegului dannek incercau sa-mi faureasca o imagine asupra lacului si statiunii, astfel, la o iesire la cumparaturi in zona Brailei, incurajati si de o vreme superba, am urmat indicatia semnului catre statiune si ne-am satisfacut curiozitatea.

Nu pot spune ca m-a surprins ceva din aspectul de localitate parasita, dupa ce am trecut de linia de tramvai ce duce la Combinatul de celuloza si hartie din Braila, plina de blocuri urate ce inca au destinatia de hoteluri, parcuri pline de boscheti si buruieni, dughene derapanate ce au tinut loc odata de magazine sau baruri, toate insirate de-a lungul unei lungi strazi principale incurcate doar de un sens giaratoriu.

In acest sens giratoriu, dincolo de trotuare, am zarit si o terasa cu umbrelute, foarte animata probabil fiind singura din imprejurimi, unde fostul proletar venit la bai pentru reparatii pe ici, pe colo, mai sorbea o halba sau o cinzeaca, sa-si faca efectul tratamentul.

Eu am numarat trei hoteluri mai mari, Diana, Lacu Sarat si Flora, toate de maxim doua stele, toate cu baze de tratament si cu aspect jalnic.

Ceea ce m-a surprins a fost ca s-au construit aici destul de multe pensiuni si hotelase pentru potentialul zonei, aproape de capatul strazii principale. Am mai observat si ca mai exista un hotel si pe malul celalalt al lacului, in apropierea DN-ului dintre Braila si Buzau.

Am ajuns, asadar, la capatul statiunii, acolo unde incepe din nou padurea si unde incepea sa se auda si maneaua prin stratul gros de fum de gratare: iesisera brailenii la iarba verde. De aici am putut admira si actorul principal al episodului prezentat, Lacul Sarat, abia zarit dupa perdeaua deasa de stuf, aflat acum intr-una din cele mai slabe forme pe care le-a cunoascut, izvoarele neputincioase si precipitatiile slabe scazandu-i foarte mult din adancime si suprafata, lasand astfel loc unei intinderi albe de namol sarat solidificat de jur-imprejur. Un peisaj dezolant, la care, probabil, mai contribuiau si culorile toamnei, insa ne cred ca-mi va veni vreodata pofta sa merg sa ma balacesc la Lacu Sarat.

La intoarcere am incercat o alta straduta, paralela celei principale, insa hartoapele ne-au facut sa ne razgandim rapid si sa revenim la gropile mai "omenoase" ale celei pe care am venit. Am trecut, astfel, printre alte ruine ale vechii statiuni, cele mai din dos, pe care chiar nimeni nu s-a mai sinchisit sa le mai cosmetizeze.

Am gasit prin statiune si un campig cu casute, pentru temerarii care prefera vecinatatea maidanezilor, iar catre iesirea din statiune exista si o cladire ce gazduieste institutia pentru care linistea locului si cadrul natural sunt cele mai potrivite - un camin de batrani. Mi-ar placea sa cred ca si locatarii acestui camin beneficiaza de ceea ce natura ajutata de mana omului a creat aici si ca macar pentru ei proprietatile curative ale apei si namolului lacului sunt la indemana.

Sa speram ca soarta acestei statiuni va fi asemanatoare celei a Amarei, unde de curand s-au demarat ample actiuni de reabilitare a infrastructurii si de construire de noi facilitati pentru turisti, insa va fi nevoie de multa energie si de vointa.


[fb]
---
Trimis de valimi in 08.12.10 13:04:23
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8807 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Lacu Sarat - indicator catre Manastirea Lacu Sarat (pe asta am ratat-o)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9800 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

georgiana [08.12.10 13:17:03] »

Tare-as mai vrea si eu sa vad cum arata acum.

Nu am mai fost la Lacul Sarat, din vremea liceului. Astept si pozele, dar sunt convinsa ca in octombrie statiunea nu poate arata la fel ca in sezonul cald, cand e mai animata.

RobertCodescu [08.12.10 13:33:20] »

@valimi imi faci "pofta" de Lacu Sarat!!! Pana una alta ai 400 PMA de la subsemnatul si cine stie poate intre timp gasesti si pozele pentru reviewul asta ca aici vad ca scrie CLAR ca: "Autorul nu a incarcat pana in acest moment nicio fotografie care sa fie atasata acestui set de impresii"!!!

Asa ca ia masuri si vezi ce faci!!!

dorgo [08.12.10 14:33:07] »

@ valimi... felicitari!... daca n-ai poze... am eu de la Lacul Sarat din vara asta, chiar cu cativa pacienti care se ungeau cu namol si ti le daruiesc...

luciaoradea [08.12.10 15:30:45] »

Un vot si de la mine si felicitari!

Am si o intrebare- ce este "namolul sapropelic"? -recunosc cu jena ca nu am mai auzit de astfel de namol.

valimi [08.12.10 15:45:05] »

Namolul sapropelic este cel care se gaseste pe fundul anumitor lacuri, cu care se pot face bai si impachetari si despre care dorgo iti poate explica mai multe decat mine. Cred ca definitia este corecta.

dorgo [08.12.10 15:45:53] »

Felicitarile vreau sa adresez de data asta doar pentru "fun clubul valimi"... iarna nu-i ca vara @ valimi!... acum orice statiune e dezolanta... Lacul Sarat e mai ales o statiune de vara, sezoniera... nu o statiune de ski, care se anima iarna... n-ai fost vara trecuta sau vara asta ca sa vezi cum arata statiunea de langa tine... nici la Amara, nici la Lacul Sarat... ele unt VII, pline de viata!! , pline de soare, muzica, gratare, mici, batranii sunt plini de namol, tinerii si tinerele sunt brozate, exista pe-acolo discoteci, terase, motociclisti, atatea automobile erau ca nu mai aveai loc s-arunci o bujie arsa... era o caldura sahariana, era coada la sucuri reci si la inghetata, as fi vrut sa-mi pice o secunda intreaga cascada Victoria sau Niagara in cap. era animatie, hoteluri pline (cu exceptia celui neterminat), un du-te vino permanent, flori, verdeata si fantani arteziene... poate am sa caut cateva poze "de sezon" si o sa fac un "review completare" la Lacul Amara si Lacul Sarat, asa cum arata ele in realitate, vara... tu ai prezentat varianta "toamna-iarna", eu o sa prezint moda "primavara-vara" (ceva in genul casei de moda Neckermann)

dorgo [08.12.10 17:03:44] »

@@@@

Namolul sapropelic este cel care rezulta din "Jurassic Parc"-ul ce-a existat pe Terra in urma cu milioane de ani, adica din toata materia organica vegetala si animala (ce s-a descompus deja), materie organica formata din ferigi uriase numite Sigillaria sau Lepidodendron sau monstri gen Triceratops, Stegosaurus, Tiranosaurus-Rex, Pteranodon, Brontosaurus, Ichtyosaurus si alti "saurus" ,,materie ce s-a transformat in namol, apa sarata si hidrocarburi (carbune, titei si gaz metan) si care zac acum la diferite adancimi si pentru care se bate omenirea. Namolul sapropelic e rar caci el e un namol ce contine resturi de materie organica si se muleaza excelent pe corp si mentine caldura mai mult de o jumatate de ora. (cel mai bun e la Techirghiol)

Mai exista si namolul mineral, un fel de nisip amestecat cu apa, ce se extrage odata cu apa sarata prin sonde sau exista pe fundul lacurilor sarate, e bun si acela si avem destul in tara, dar nu se pot face cu el ungeri prea bune si nu retine caldura prea mult timp... mai bine faci o impachetare cu parafina sau cu... mamaliga! (se procedeaza in mediul rural). Asadar cand te ungi cu namol sapropelic de Techirghiol, aplici pe pielea ta si cateva farame dintr-un T-Rex.

dorgo [08.12.10 17:46:16] »

@ valimi... am atasat cateva fotografii de azi vara cu lacurile Amara si Sarat si cu ceea ce au ele cel mai de pret... namolul sapropelic...

valimi [08.12.10 18:03:05] »

@dorgo, in review-ul acesta am prezentat impresiile mele. Astept cu nerabdare un review scris de tine despre Lacu Sarat sa-l vad si prin prisma unui specialist, dar pana atunci raman doar cu amintirile mele despre acel loc dezolant. Buruienile si boschetii nu pot creste atat din august si pana in octombrie, iar fatadele darapanate ale cladirilor nu au fost atat de afectate de ploile si asa putine din toamna aceasta. Nu am vorbit de lipsa de turisti, pentru ca turisti erau si cand am fost eu, dar probabil nu pe plaja. Atunci, te rog sa ma lamuresti, ce mare diferenta poate fi de le vara la toamna-iarna?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [08.12.10 19:18:04] »

@ valimi... respect parerile tuturor... review-urile de specialitate despre statiuni sunt insa oribile, numai cifre, concentratii de saruri minerale, densitati, temperaturi, boli, indicatii, contraindicatii, etc, lucruri care n-au nici un farmec si n-au ce cauta aici... eu in principiu nu merg prin statiuni balneare in extrasezon ci doar vara, acum spre exemplu, hibernez ca si ele... impresiile mele estivale sunt vii si colorate... si asta e impresia ce mi-o pastrez un an intreg... de obicei nu incerc sa prezint o statiune balneara goala, fara oameni, cu hoteluri si restaurante inchise si cu bazine goale sau cu lacuri batute de vantul toamnei sau mai rau de Crivat caci asta va produce numai tristete celor ce vor citi si de asta n-avem nevoie acum... e clar ca mai toate statiunile balneare din tara noastra functioneaza "la maximum" doar 3-4 luni pe an si cei de-acolo incep deja din octombrie sa numere zilele ce-au mai ramas pana in mai, cand da iar soarele si le vin iar clientii si totul prinde viata... numai in pielea lor sa nu fii in aceasta perioada...

In rest,

numa' bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
valimi [08.12.10 19:34:11] »

@dorgo, iar ai incurcat statiunile, ai postat imagini cu Amara la Lacu Sarat.

ascent [08.12.10 20:37:37] »

@valimi - daca aceasta povestire ar fi fost postata anul trecut, iti dadeam perfecta dreptate in privinta faptului ca lacul a secat...

Anul trecut a fost intr-adevar o mare problema, a fost seceta si lacul secase. Legenda de prin partea locului spune ca a existat un om care cunostea izvoarele lacului si periodic trebuia sa le "desfunde". Omul acela ori nu mai este pe lumea aceasta ori a plecat prin alte tari, ca a ramas nepotul sau care s-ar parea ca are habar pe unde ar fi aceste izvoare, numai ca ar fi cerut o suma de bani pentru aceasta activitate. Autoritatile l-ar fi refuzat si atunci, nepotul nu a mai desfundat izvoarele, iar lacul a secat... Aceasta este legenda...

Realitatea este ca anul trecut autoritatile locale au intrat in panica vazand cum apele Lacului Sarat devin din ce in ce mai sarate si au o adancime din ce in ce mai mica... si atunci, cineva (condamnat la acel timp) a hotarat alimentarea Lacului Sarat din Dunare, printr-un canal... Au existat comentarii in presa, au venit specialisti, au facut analize, dar toate aceste discutii s-au "calmat" intr-un final... acel om dorea doar ca lacul sa nu "moara".

Anul acesta insa au fost mari inundatii in toata tara, inclusiv in zona noastra, apele Dunarii au inregistrat un nivel foarte crescut, panza freatica la fel, astfel incat nivelul Lacului Sarat a fost unul de nota "10" in acest an. Pe de alta parte, s-a "miscat" ceva acolo, in sensul ca s-au pavat alei, au fost montate cosuri de gunoi, au existat in interior doua terase de unde puteai sa cumperi un suc, o bere, o inghetata, fara sa fii nevoit sa iesi de pe plaja.

Referitor la acel hotel pe care l-ai sesizat pe partea cealalta a plajei, pot sa-ti spun ca este fostul Hotel "Turist", a apartinut candva de fostul UJCC, a ramas o perioada de izbeliste, iar de cativa ani a fost preluat de Episcopie si are circuit inchis.

In legatura cu Statiunea Lacu Sarat, exista probleme privind subventionarea ei de catre Primaria municipiului sau de Consiliul judetean pentru ca ea apartine Primariei Chiscani, care... nu se implica... si nici nu o cedeaza. Primaria sau Consiliul judetean nu pot investi acolo pentru ca nu este in proprietatea lor. Dar, in viitorul apropiat, s-ar parea ca vor rezolva aceasta problema printr-un protocol incheiat de comun acord cu Primaria Chiscani.

Sa auzim de bine si promit ca anul viitor voi posta un review pe aceasta tema!

Si ca un Post Scriptum la acest ecou, as vrea sa-ti spun ca imi povestea de curand cineva ca a fost la Baile Felix pentru tratament si ca atunci cand a primit punga de namol pe ea scria "Lacu Sarat, Braila"...

ninaa [08.12.10 22:27:39] »

Cand eram un tanc, in fiecare vara babele familiei trageau de noi de 2-3 ori pe saptamana sa mergem sa ne dam cu namol. Pe noi copiii nu ne incanta decat apa sarata ce ne tinea pluta pt ca nu stiam sa inotam foarte bine.

Peste ani, o matusa isi ia bilet la statiune (ca de Lacul Sarat se saturase) undeva pe la Felix, Sovata, nu mai tin bine minte. In timp ce facea procedurile o ungeau cu namol intr-un strat atat de subtire ca aproape doar o murdareau un pic. Revoltata se ia de o asistenta sa o unga cum trebuie, la care respectiva raspunde: - Mai cu economie doamna, dvs stiti de unde aducem noi namolul? Tocmai de la Lacu Sarat, Braila. A innebunit matusa-mea cand a auzit pentru ce a dat banii si cat timp a pierdut pe drum!

ascent [08.12.10 22:36:53] »

@ninaa - excelent... exact acest lucru l-am spus si eu... ) Iti multumesc!

RobertCodescu [09.12.10 06:34:16] »

BRAVO @ninaa asa va vreau!!! TARE povestirea!!!

magdalena [09.12.10 14:47:23] »

Am fost de cateva ori in aceasta statiune, insa inainte de 1989! Imi aduc aminte si de drumul cu tramvaiul...

Nici nu banuiam ca mai exista statiunea...

Cat despre aspectul statiunilor in perioade diferite ale anului, ori se inchid in extrasezon, ori se respecta tot anul...

Depinde si de ce mergem, daca mergem pentru tratament, nu mai conteaza cand... In genere, la astfel de statiuni mergem pentru "proceduri"!

ninaa [09.12.10 17:14:26] »

@ascent si @RobertCodescu, merci pt aprecieri.

dorgo [09.12.10 20:10:01] »

@ valimi... ia citeste te rog, cu o palma mai sus si-ai sa te luminezi... am specificat clar ca pun imagini cu ambele lacuri... si Amara si Sarat... ca sa ridic calitatea review-urilor tale si sa inteleaga lumea mai bine despre ceea ce scrii... ai scris doar review-uri despre ambele lacuri... oricum la mine stau multe imagini degeaba prin foldere si pe CD-uri sau stick-uri... si daca mai ai nevoie, cere-mi pe privat!

sandu.53 [09.12.10 20:17:28] »

nu am fost niciodata in acest loc asa ca acum am ocazia de-a afla informatii interesante, unele mai vechi, altele mai noi, atat prin review-ul foarte bun al lui @valimi cat si prin numeroasele ecouri extrem de interesante, pe care le-am punctat in semn de apreciere! felicitari tuturor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, dorgo, georgiana, luciaoradea, magdalena, ninaa, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Lacu Sărat:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066105127334595 sec
    ecranul dvs: 1 x 1