ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Noaptea Muzeelor – succes uriaș în 2023

TIPĂREȘTE

Sâmbătă 13 mai 2023 nu a fost o zi cu ghinion pentru instituțiile muzeale din țară, zeci de mii de oameni trecându-le pragul. Poate un pic de ghinion au avut cei care nu au mai apucat să viziteze anumite muzee în această noapte specială sau au stat ore întregi la coadă.

Chiar dacă îmi spun în fiecare an că nu mă voi mai înghesui prin muzee în cadrul evenimentului intitulat Noaptea Muzeelor nu rezist tentației de a „gusta” atmosfera de pe străzi din acea seară și, mai ales, după ce se publică lista participanților, de a descoperi noi locuri și obiective.

Am studiat zecile de instituții participante din București (noapteamuzeelor.org/muzee/bucuresti), unele incluse pentru prima oară în această acțiune. Mi-am făcut o listă cu ce aș dori să văd (și câteva de rezervă), ordonându-le sub forma unui circuit. Am pornit cu încredere la drum puțin înainte de ora 18.00, ceas de seară la care a pornit maratonul vizitării aproape la toate instituțiile participante. Am vizitat, dacă se pot numi așa aceste incursiuni rapide, vreo cinci locuri și am mers pe jos peste 6 km.

În general peste tot s-au format cozi lungi, mai ales în locurile unde se intra organizat, în grupuri ghidate. E plăcut să vezi persoane de toate vârstele căutând să vadă câte ceva interesant, în concordanță cu pasiunile și interesul lor. Deși unii nu aveau nici un interes și, uneori, nici nu știau de ce stau la coadă sau ce urmau să vadă acolo. De la ora 19.00 aglomerația a crescut nespus, am trecut pe lângă obiective unde cozile erau lungi. Dar să vă spun pe scurt ce am văzut eu și ați putea merge și voi, vreodată:

* Casă de târgoveț – una din cele mai vechi exemplare de arhitectură urbană fanariotă din București, azi aici funcționând Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural aparținând de Institutul Național al Patrimoniului. Casa datează de pe la sfârșitul anilor 1700 ilustrând cu brio starea materială a unui orășean cu ceva venituri și, probabil, practicant al unui meșteșug.

Așezată pe str. Șerban Vodă, fost Pod al Beilicului – principală arteră de acces a tuturor celor care veneau dinspre Dunăre, de la Giurgiu, casa are o fațadă transformată în stil neoclasic. Dar adevărata imagine o veți observa intrând în curte: un pridvor larg sprijinit pe stâlpi de lemn sculptați, un parter înalt pe o pivniță spațioasă, pereți cu grinzi încastrate, tavane casetate.

Acum am privit o expoziție dedicată patrimoniului balnear și de loisir din Banat și zona Litoralului Mării Negre, fotografii pe planșe. Nu a fost aglomerat.

* Hanul Gabroveni – sediu al ARCUB, monument istoric reconstruit pe ruinele fostului han Gabroveni (datând din veacul al XIX-lea). Spațiile expoziționale sunt bine organizate, ocupând ambele laturi ale clădirii, de la subsol la etaj. În underground observăm vechile ziduri de cărămidă ale hanului – impresionant. Istorie aici: arcub.ro/spatiile-noastre ... arcub-gabroveni.

Lume multă la Hanul Gabroveni, mai multe expoziții, degustări de vin etc. Fluxul uman era continuu, nu se formau cozi deoarece se intra liber în expoziții.

* Teatrul Țăndărică – situat în zona Pieței Lahovari această instituție de spectacol, gazdă a showurilor cu marionete și păpuși, a fost înființată în 1945. Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor s-a putut vizita o expoziție numită Perpetuum Țăndărică. Vorbim de istorie culturală, teatrul de păpuși fiind prima variantă de teatru pe teritoriul românesc. În foaierul teatrului am văzut expuse păpuși vechi din spectacole care au adunat un public numeros: Cu Mihalache la bâlci (1939), Umor pe sfori (1954), Punguța cu doi bani (1959), Elefănțelul curior (1960), Cartea cu Apolodor (1962), Răi și nătărăi (1972), Don Quijote (1979) și altele.

O experiență inedită într-adevăr; un segment al expoziției este dedicat explicațiilor apariției unei păpuși din lemn. Se perindau mulți copii prin expoziție.

* Casa Artelor „Dinu Lipatti” – locuința familiei Lipatti, o frumoasă casă de la începutul anilor 1900, este situată pe bulevardul Lască Catargiu (vezi impresii). Aici am stat vreo 30 minute la o coadă în formare deoarece se intra organizat, în grupuri, pentru a beneficia de un ghidaj specializat. Casa arată superb, povestea marelui pianist Dinu Lipatti este impresionantă.

* Casa de licitații Historic găzduită într-o frumoasă clădire de epocă pe str. Mircea Vulcănescu se ocupă cu vânzarea la licitație a cărților de valoare, documentelor pe hârtie, fotografiilor vechi și nu numai. În două saloane erau expuse tot felul de obiecte istorice care urmau a face obiectul licitațiilor viitoare (le puteți vedea pe siteul lor oficial).

Concluzii. Timp de câteva ore m-am plimbat prin oraș între diverse obiective, am văzut lucruri interesante, m-am bucurat de câteva locuri noi. O experiență deosebită!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.05.23 21:48:23
Validat / Publicat: 15.05.23 06:51:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 375 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Hanul Gabroveni - interior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[15.05.23 07:30:39]
»

Frumoasa plimbare la ceas de... noapte!

Scuze, dar nu am inteles de ce la "Casa de tirgovet" accesul este pe artera dinspre Dunare?

MichiPHONE
[15.05.23 09:43:51]
»

@tata123 ????: Tare imi pare rau ca nu mai am conditia fizica si nici curajul de a sta la coada ore intregi noaptea si sa ma intorc cu un taxi. Pe vremuri am fost cu sotul de două ori dar nu era amploarea de acum.Acum asi fi mers la casa Cesianu. Ma consolez ca citind ce ati vazut voi, partial imi sugerează ca amfostacolo.Trebuie sa imbatranesti ca să devii intelept.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.05.23 12:50:32]
»

@DOINITA: Mulțumesc, am reușit să am experiențe frumoase în ultimii ani de participare la Noaptea Muzeelor. Aglomerat, aglomerat, dar tot am văzut câte ceva nou pentru mine!

În ceea ce privește fraza menționată, am vrut să spun că strada Șerban Vodă (numită și Podul Beilicului) era principala cale de acces a trimișilor otomani (bei, pașale, soli) sau a convoaielor de mărfuri ce veneau dinspre Dunăre, de la Giurgiu (bercenidepoveste.ro/poves ... aii-serban-voda). ???? Sorry, cred că am început să „obosesc” , nu mă mai concentrez suficient atunci când scriu articolele.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.05.23 13:01:48]
»

@Michi: Mulți doritori de cultură, istorie sau numai plimbare s-au perindat prin București în seara/noaptea zilei de sâmbătă. Unii au utilizat mijloacele de transport în comun sau autoturismele personale pentru a se deplasa între obiective, dar am văzut destui cu biciclete/trotinete și mai mulți care mergeau pe jos. Eu am „reușit” să parcurg circa 6 km la pas prin centrul orașului.

La Palatul Cesianu-Racoviță, acum casă de licitații de artă, era o coadă „consistentă” , mai lungă decât la Muzeul Theodor Aman aflat vis-a-vis. Expoziția dedicată pictorului Nicolae Grigorescu a atras numeroși iubitori de artă dornici a vedea o parte din operele artistului de la a cărui naștere marcăm 185 de ani azi, 15 mai 2023.

Mă bucur că lectura articolului a adus emoții pozitive. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[15.05.23 14:51:12]
»

@tata123 ????: Nu cred ca e vorba de "oboseala" ci doar de faptul ca exista carcotasi????.

Sa vizitezi locuri minunate noaptea e altceva! Nici nu conteaza ca sunt cozi la

intrare.Si astea fac parte din "spectacolul"noptii si parca si exponatele au alta valoare...

Ultima data am prins nopatea muzeelor in Iasi si a fost minunat!

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[15.05.23 23:22:41]
»

@tata123 ????: Ma bucur sa dau SB pentru un astfel de articol. Recunosc cinstit ca mi-ar fi placut sa ma bucur de o seara magica insa nu aveam cu cine si nu am sa comentez mai mult. Aceste ocazii sunt cele mai bune momente de a te bucura de spectacolul lumii. Nu neaparat fatul ca intrarile sunt gratuite ii face pe oameni sa stea la cozi imense, este o bucurie de a fi alaturi de multa lume care chiar isi doreste sa vada ceva, este o adevarata sarbatoare. Nu am participat la Noaptea Muzeelor, am fost insa prin oras la o piesa de teatru la care nu ma asteptam sa vad ca locul este plin, la un spectacol la ora 17. Piesa, sustinuta timp de o ora si cateva minute de doar 3 artisti, si din tot acest timp, pot spune ca doar acele cateva minute peste ora au fost momentele in care nu am ras. Fiind o piesa susutinuta de un teatru independent intr-un bar, ne-am bucurat si de o cafea si ceva de baut si cred ca mi-ar fi placut sa stau si la spectacolul urmator .

Iesind apoi in strada am vazut toata acea mare de lume iesita la plimbare in oras si era minunat. Felicitari pentru participarea la Noaptea Muzeelor si ca ne-ai povestit si noua. Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.05.23 11:21:43]
»

@mishu: Mulțumesc! Într-adevăr Noaptea Muzeelor reprezintă într-un fel „spectacolul lumii” (așa cum îl vedea Ioan Grigorescu).

@all: Sute de mii de persoane au vizitat instituțiile și obiectivele deschise la nivelul întregii țări. Peste 20.000 s-au plimbat prin Muzeul Astra din Sibiu, aproape 15.000 au trecut pragul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, peste 10.000 la Muzeul Municipiului București - Palatul Șuțu, 31.000 vizitatori la Palatul Culturii din Iași etc. În general, numărul celor care au vizitat entitățile participante la „Noaptea Muzeelor” a crescut comparativ cu anul trecut.

Călătorii frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.01.24 14:25:45]
»

@all: Zilele trecute am străbătut din nou str. Șerban Vodă și am observat că vechea Casă de târgoveț se află în plin proces de restaurare. Stâlpii cerdacului erau închiși în cutii de lemn pentru a fi protejați și se lucra la interior. Clădirea este importantă prin arhitectura sa care reflectă imaginea târgului de început de secol al XIX-lea.

Iată aici o serie de fotografii vechi și noi, precum și planuri: innoridesign.ro/proiecte/ ... asa-de-targovet.

În 2024 se va deschide aici Centrul de informare și promovare a patrimoniului cultural, sper eu un loc în care să se desfășoare multe acțiuni culturale.

Să auzim de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, târguri, expoziții bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086622953414917 sec
    ecranul dvs: 1 x 1