ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Giurgiu
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Manastirea TROYAN

TIPĂREȘTE

Fiind in deplasare spre Chiflik, ne-am abatut putin de la traseu pentru a vizita pentru prima data manastirea Troyan, despre care aflasem de pe AFA si o punctasem ca viitor obiectiv spre vizitare in voiajele prin Bulgaria. Complexul monahal este situat pe malul pitoresc al raului Cherni Osam, langa satul Oreshak, aflat intr-o curte mare inconjurata de cladiri cu trei si patru etaje, construite dupa arhitectura renasterii tipice regiunii. Cronicile spun ca aceasta a avut piatra de temelie in anul 1600, cand a fost construita o bisericuta din lemn” Nasterea Maicii Domnului” , o resedinta monahala si o casa de oaspeti, iar prin anul 1780, aceasta bisericuta a fost refacuta, intr-una din piatra, sub staretul Paisii. In a doua jumatate a secolului al XVIII - lea, staretul Pahomie a organizat construirea unei noi biserici catedrala, extinsa in 1812, iar la est de manastire a fost construit Schitul “Sf. Nicolae". In anul 1853, a fost construita langa, o noua biserica “Adormirea Maicii Domnului” . Manastirea Troyan a fost un centru al educatiei si literaturii bulgare, aici fiind deschisa in anul 1765 prima scoala monahala, iar in anul 1869 a devenit una laica, unde au studiat copiii din satele din apropiere. In anul 1871, Vasil Levski a fondat aici primul comitet monahal revolutionar al Bulgariei. Manastirea a avut o influenta mare asupra dezvoltarii mestesugurilor cu ceramica si sculptura in lemn. Complexul monahal era recunoscut pentru cresterea animalelor si mai ales in domeniul pomiculturii si in special in cultura prunului, calugarii producand o tuica de prune de o calitate deosebita. Fapt pentru care in anul 1894 calugarii au participat cu tuica productie proprie, la o expozitie in Belgia, unde au castigat medalia de bronz. Manastirea a fost in repetate randuri un refugiu pentru haiduci, revolutionari si luptatori pentru Eliberarea Nationala a Bulgariei. Aici s-a ascuns adesea Vasil Levski.

Un monument arhitectural deosebit din cadrul manastirii Troyan este turnul-clopotnita cu peretii exteriori pictati. In biserica manastirii se afla mormantul ultimului patriarh bulgar Maxim (1914-2012). In manastire se poate vizita si camera tarului Boris al-III-lea, precum si o camera de gospodarie troyana, care a pastrat atmosfera de acum 140 de ani.

Intrarea vizitatorilor in manastire este gratuita, muzeul vizitandu-se contracost, adulti – 2,0 BGN, studenti – 1,00 BGN. Programul de vizitare este zilnic intre orele 08,00-17,00.

Manastirea ofera cazare si posibilitatea servirii mesei contracost cu rezervare la nr. de tel. +359069522480 sau +3590899635253.

Coordonate GPS:

N:42.8624189, E:24.7806324.

In zona, anual in ultima saptamana a lunii septembrie se organizeaza “Festivalul prunelor” , unde au loc spectacole, degustari si vanzari de diverse soiuri de tuica din prune, marmelada si alte produse obtinute din prune, ateliere de ceramica si sculptura in lemn.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de fregata in 12.05.23 15:53:13
Validat / Publicat: 13.05.23 07:36:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Loveci

VIZUALIZĂRI: 237 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fregata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 In curtea interioara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Troyan:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048329830169678 sec
    ecranul dvs: 1 x 1