ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Salina Wieliczka, Muzeu subteran deosebit!

TIPĂREȘTE URM de aici

În vezi impresii părăseam Wadowice pentru a merge la Wieliczka, localitate aflată la circa 52 de kilometri.

Wieliczka este un oraș cu circa 27.000 de locuitori aflat în sudul Poloniei, la circa 15 kilometri sud-est de Cracovia. Este cunoscut prin salina pe care o exploatează din secolul 13, una din cele mai vechi saline din Europa care produce sare și azi. În 1978 salină a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

A fost cunoscut din secolul 12 sub numele latin Magnum Sal, (Marea Sare) devenit mai apoi Wieliczka. A avut perioade de dezvoltare și, sub influența unor factori externi, invazia mongolă, ciumă, invazia suedeză, ocupația fascistă, eliberarea sovietică, perioade de stagnare. Astăzi este un oraș turistic vizitat anual de peste un milion de turiști. Am Fost Acolo pentru a vedea Salina despre care aflasem în urmă cu trei ani când am revăzut Salina Cacica, amfostacolo.ro/hotel9.php ... ica-sv&id=17758, ce a fost pusă în funcțiune cu ajutor de la Wieliczka.

Kopalni Soli Wieliczka (Salina Wieliczka)

Am mers fără să ne grăbim și am ajuns la Wieliczka în jurul orei 14, mult prea devreme pentru turul de la ora 15:15 la care făcusem rezervarea on-line pe site-ul wieliczka-saltmine.com, 109 zloți senior, cost neredus 119 zloți biletul.

În zonă erau mai multe parcări, cea mai mare Parking Kopalni Soli Wieliczka, cost 30 zloți pentru o zi, era cam aglomerată, am parcat foarte aproape la o parcare mai mică, 5 zloți ora.

Am mers la Casa de bilete on-line de la intrarea în Salină, am arătat rezervarea și am primit biletele pentru turul în franceză de la ora 15:15, mai era destul timp până atunci așa că am făcut mai întâi o scurtă plimbare prin exteriorul Salinei de azi. De la un chioșc am cumpărat un ghid cu salina care avea și harta explicită a ei pentru a putea scrie mai ușor ce am văzut acolo. Merită!! ????

Salina a fost descoperită de Kinga, fiica regelui ungar Bela al IV-lea, care, căsătorindu-se cu prințul polonez Bolesław al V-lea, primise ca dar de nuntă de la tatăl ei o salină din Maramureș. Când a plecat spre Polonia și-a aruncat inelul de logodnă în salină, era simbolizarea preluării salinei de către prințesă. Ajunsă în Polonia a rugat minerii să sape într-un loc unde au găsit un bulgăre de sare în care se afla inelul ei. Inelul împreună cu depozitele de sare o urmaseră pe prințesă în Polonia, spune povestea. Prințesa, mai apoi ducesă poloneză și călugăriță, a fost beatificată în secolul 17 și canonizată de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1999, devenind Sf. Kinga.

Salina s-a dezvoltat pe depozitele de sare formate pe fundul Mării Miocene prin cristalizarea sării dizolvate în apa de mare și formarea sedimentelor și a rocilor rezultând bucăți de sare gemă de diferite volume, de la bolovănei la blocuri uriașe. Mai întâi s-a obținut sare din saramura izvoarelor ajunse la suprafață, după ce izvoarele au secat au fost săpate fântâni cu apă sărată care mereu adâncite au ajuns până la zăcămintele de sare. În secolul 13 s-a construit Primul Puț apoi căutând sare au fost săpate coridoare, peste 300 de kilometri, coborând pe 9 nivele.

Astăzi minerii mai lucrează încă în subteran, nu extrag sare ci întrețin salina, trimit la suprafață saramura acumulată în salină unde după evaporarea apei se obține sarea sau lucrează la amenajarea de noi atracții pentru turiști. Salina unde temperatura este tot timpul anului 17 – 18 grade Celsius are un Centru de Conferințe cu peste 1.000 de locuri, o Sală pentru organizarea de spectacole și competiții sportive sub pământ, un Sanatoriu la peste 200 metri sub pământ și Trasee pentru plimbări subterane, Traseul Turistic și Traseul Muzeului vizitabile de toți turiștii, Traseul Copiilor și Traseul Minerilor vizitabile cu grupuri dedicate.

Am trecut pe lângă Sediul Salinei și Puțul Daniłowicza aflate lângă intrare îndreptându-ne spre Tężnia (Turnul de absolvire, de graduare) Solankowa, un turn de lemn înalt de 22 de metri umplut cu crenguțe spinoase peste care curge apa sărată, mineralele rămânând pe crenguțe, sarea rămânând în saramură, crescându-i concentrația de sare. În final apa se evaporă rămânând sarea cristalină.

Am achiziționat bilete de acces cu discount dublu, seniorii cu bilet la Salină, 4 zloți de persoană, fără reducere 9 zloți, am urcat în turn, ne-am plimbat și am făcut poze de sus, nu este ceva deosebit dar aveam destul timp disponibil. Ploua mocănește, nu era ceață și am putut poza parcul și clădirea salinei ce se vedea în depărtate.

Apropiindu-se ora de începere a turului, am mers la salină unde se formau grupurile pentru vizite: un grup polonez, unul englez și unul francez, e vorba de limba în care prezintă ghidul, al nostru, francez, cu 35 de persoane fiind mult mai mic decât celelalte două.

Traseul Turistic, amenajat spre sfârșitul secolului 18 și dezvoltat permanent până la închiderea salinei, este un „muzeu subteran în aer liber” , lung de 3,5 kilometri ce coboară pe 800 de trepte trecând prin 20 de camere până la 135 m sub pământ fiind parcurs în circa 2 ore. Este amenajat pe 3 nivele, la diferite adâncimi, Nivelul I Bono la circa 64 metri, Nivelul II superior Frații Markowski la circa 90 metri, Nivelul II inferior Mickiewicz la 110 metri, Zona intermediară, Kazanów până la 125 m și Nivelul III Słowackiego până pe la 135 metri.

Am plecat prin Szyb (Puțul) Daniłowicza, vechi de peste 200 de ani, coborând o scară de lemn cu circa 480 de trepte din cele aproximativ 800 câte are traseul. Fiind grupate câte 10, am coborât lejer, cu pauze în care ghidul vorbea și noi pozam. Prima oprire am făcut-o la Nivelul I la Szybik Antonia o zonă a turnului unde Doi Mineri, Manechine îmbrăcate în uniforme din secolul 17, pregăteau și expediau blocurile de sare. Am văzut apoi Komora (Sala) Urszula în care sute de trunchiuri de castani ingenios îmbinate formează schelele care, de sute de ani, asigură tavanele Salinei. A urmat Komora Mikołaja Kopernika numită așa în memoria lui Nicolaus Copernic, cunoscutul astronom polonez care a vizitat Salina la sfârșitul secolului 15. L-am salutat pe omul de știință, o semicentenară Statuie de sare, am făcut câteva poze și am mers la Kaplica (Capela) Św. Antoniego pe care am găsit-o închisă. Am găsit deschisă Komora Janowice unde Prințesa Kinga primea inelul de logodnă nu de la Bolesław ci, într-un bulgăre de sare, de la minerii ce-l găsiseră în Wieliczka, un grup de Statui de sare ce ilustrează legenda Salinei și a Sf. Kinga cu frumoase efecte multimedia.

Am văzut Komora Spalone (Arsă) ce prezintă pericolele și arderea gazului metan în mină, ni le-a prezentat și ghidul nostru, acumularea de gaz era arsă prin incendierea unor bastoane lungi de lemn și provocări de „explozii controlate” , în Komora Sielec am văzut o Expoziție ce prezintă mijloace de transport a sării tractate de cai, iar în Komora Kazimierz Wielki (Cazimir cel Mare) se află Bustul de sare al Regelui care a cerut ca regulile de funcționare a Salinei să fie puse în ordine și scrise sub forma unui statut.

Am mers apoi la Podszybie (Groapa) Kunegundy numită și Grota Piticilor în care minerii sunt Solilubki, Piticii din Salină, Gnomi, Spiridușii de Sare, cum sunt numiți, ce muncesc din greu ajutându-i pe oameni. Piticii sunt acolo și pentru a amuza copiii, există un traseu special pentru copii. Piticii ajută și vizitatorii; cei ce sărută un pitic pe nas se vor căsători în decurs de un an, iar cei ce sărută un pitic pe fund se vor despărți rapid spune povestea.

Am trecut printr-o sală unică, Skala (Scara) dintre două nivele unde am văzut cum era ridicată sarea la suprafață și am ajuns la Nivelul II, la Kaplica Św. Krzyża (Sf. Cruce) . Este o capelă săpată în a doua jumătate a secolului 19. Este mobilată simplu, în Altar cu „Hristos răstignit pe cruce" și vizavi „Maica Domnului" o Statuie policromă din secolul 17.

De aici am mers la Kaplica Św. Kinga care cu peste 50 de metri lungime este cea mai mare biserică din lume construită în subteran. Are elemente din lemn și o mulțime de sculpturi din sare așezate pe o podea de sare și iluminate de candelabre din cristale din sare, este cea mai mare, mai împodobită și mai impresionantă sală din salină.

Sculpturile și basoreliefurile realizate în blocuri de sare prezintă scene cunoscute din Biblie sau din viața de zi de zi, precum și capodopere ale unor mari artiști. Am văzut Statuile „Maica Domnului cu Pruncul" și „Papa Ioan Paul al II-lea", Basoreliefurile „Cina cea de Taină" și „Fuga în Egipt", o Cruce cu „Hristos răstignit" și alte blocuri de sare cioplite. Cel mai important element al Capelei este Altarul cu un Retablu din trei părți, în centru Sf. Kinga din sare, orbitoare, învăluită în lumină albastră și albă, cu cristale de halit încorporate în peretele din spatele ei, strălucește ca un diamant, cu Sf. Iosif în dreapta și Sf. Clement, patronul parohiei locale, în stânga. În Altar se află și Comoara Salinei, Moaștele Sf. Kinga, ocrotitoarea minerilor din saline. Aici, duminica, în Ajunul Crăciunului, pe 24 iulie de Sf. Kinga și pe 4 decembrie de Sf. Barbara se țin slujbe la care pot participa mulți credincioși.

Ne-am plimbat pe Pochylnia (Rampă) , promenadă pe malul Lacului subteran verde cu apă sărată din Komora Erazm Barącz ce poartă numele șefului Salinei de la sfârșitul secolului 19. Aici am aflat Salutul minerilor „Szczesc boze (Doamne ajută!!) ", am salutat și noi și am continuat traseul.

Am ajuns la un Loc de popas cu un Restaurant, Grupuri sociale, unde am făcut o pauză de 15 minute, așa a hotărât ghidul.

De aici am mers la două săli vecine, asemănătoare, înalte de circa 35 de metri, cu protecții din lemn până la tavane, frumoase structuri, cea din Komora Michałowice iluminată de un candelabru de cristale de sare, cea din Komora Drozdowice vegheată de Monumentul Minerilor cioplit în sare.

Am ajuns la Nivelul III la Grotą Piłsudski, sală ce poartă numele mareșalului Józef Piłsudski, șef de stat și prim ministru polonez în anii 1920 – 1930, două camere legate printr-un tunel. În trecut tunelul plin cu apă era vegheat de Sf. Ioan Nepomuk și se trecea cu plutele, azi a rămas doar un Mic Lac și Statuia „Sf. Ioan Nepomuk” .

De aici am mers la Kaplica Św. Jana al cărei Altar încastrat în peretele de sare are o Cupolă de lemn, un Crucifix și Pictură „ce simbolizează Ierusalimul” .

Următoarea escală a fost la Podszybie Szybu Daniłowicza unde se află Stația Liftului din Puțul Daniłowicz. Mai erau câteva săli de văzut, nu știu nici acum de ce nu am trecut pe la ele. Aici se termină Traseul turistic care se parcurge în mai puțin de 2 ore, l-am parcurs și noi, singurii seniori din grup, în ritmul impus de ghidul nostru. Vizita cuprinde în program și muzeul aflat în altă parte. Se face o coadă separată pentru doritori, erau mulți turiști englezi și polonezi.

De aici marea majoritate a vizitatorilor au mers la lift și au ieșit la suprafață, noi am rămas cu ghizii care așteptau turiștii ce voiau să viziteze Muzeul. Mi-au plăcut uniformele lor, asemănătoare cu cele ale minerilor care conform tradiției au câte 29 de nasturi, comemorarea Sf. Barbara, patroana minerilor, care a fost martirizată la 29 de ani.

Ghidul nostru ne-a spus că Muzeul nu este ceva deosebit, că putem să-l vedem cu grupul englez, nu am fost de acord așa că a trebuit să aștepte să vină toți francezii pentru a ne conduce la Muzeu. A venit și grupul nostru de trei persoane, noi și un tânăr francez, am plecat spre Muzeu.

Muzeum Żup (Muzeul Salinei) Wieliczka se află la Nivelul III al Salinei, are o lungime de aproximativ 1,5 kilometri și prezintă materiale geologice, instrumente, echipamente și documente vechi chiar și de sute de ani. Se vizitează în circa o oră, este imens și bine structurat. Este organizat în Săli, Colecții și Expoziții ce prezintă aspecte din munca de miner și din istoria sării, pe cei ce munceau în mină alături de mineri.

Am mers circa 400 de metri printr-un tunel bine amenajat, podeaua din pavele de sare mai păstra încă șinele cărucioarelor de transport, avea tavanul și pereții placați cu scânduri, cu câteva uși antifoc descuiate de ghid doar ca să trecem noi, vizitatorii.

Ghidul, care nu prea avea chef de muzeu, ne-a condus mai întâi la Kaplica św. Jana Pawła II din Komora Aleksandrowice. Aici am văzut mai multe statui care mobilau capelele din mină, unele nu mai există, de menționat Statuia Św. Kinga care era în Capela Św. Kinga astăzi cioplită în sare.

Am mers apoi în Camerele Russegger ce au numele arheologului austriac administrator al Salinei la mijlocul secolului 19. Prima văzută a fost Komora Russegger VI, unde în Expoziția Geologia Zăcămintelor de Sare din Polonia am admirat cristale din peșterile din saline, stalactite și stalagmite de sare, fragmente de sare diferit colorate, parcă erau pietre prețioase, o expoziție deosebită care mi-a plăcut foarte mult, este una dintre cele mai frumoase sali din Complexul Muzeal. În Komora Russegger V am văzut Expoziția Salinele din Cracovia - Întreprinderea Regală în care este prezentată istoria salinelor din Wieliczka și Bochnia (o altă salină vizitabilă aflată la circa 30 kilometri). Am întâlnit aici unii dintre Regii care s-au implicat în dezvoltarea salinelor, Św. Kinga și Bolesław, Cazimir cel Mare, Vladislav Wasa și alții, cel mai valoros exponat fiind Cornul Frăției Săpătorilor vechi de aproape 500 de ani, simbol al prosperității adusă comunității de către saline. Am trecut apoi în Komora Russegger IV care găzduiește Expoziția Dispozitive și Echipamente pentru Transportul Orizontal sau Vertical unde am văzut cufere, cuști și cărucioare pentru transportul sării și frânghiile de puț cu care se trăgeau acestea, dar atenția mi-a fost atrasă de niște Desene care arată cum coborau caii și minerii în salină, dar nu și cum ieșeau la suprafață. Minerii urcau în aceleași chingi și sfori, caii nu prea urcau pentru că stând în întuneric orbeau și nu se mai adaptau vieții de la suprafață. Într-o perioadă au fost folosiți și pentru plimbarea turiștilor prin mină, nu mi-ar fi plăcut!! , bine că n-Am Fost Acolo în urmă cu 20 de ani, îl întâlneam pe Baśka, ultimul cal ce a părăsit salina. Am trecut prin Komora Russegger III pe la Expoziția Fabricarea Sării și Drenajul Minelor ce prezintă obținerea sării cristaline în Neolitic din saramura ce ieșea din pământ. Saramura se fierbea în vase mari de lut până se obținea o pastă care se punea în vase mai mici în care apa se evapora rămânând sarea cristalină. Am văzut și diferite dispozitive cu care saramura era evacuată din saline: Roți cu găleți, Pompe pendulare sau pneumatice, de menționat fiind Roată cu găleți ce a lucrat în secolul 18 la Salina Bochnia. A urmat Komora Russegger II cu Expoziția Dispozitive și Echipamente Miniere Vechi cu o interesantă Colecție de lămpi cu seu și ulei, lămpi cu carburi și lămpi electrice și la fel de interesante Felinare speciale care prin culoarea pe care o avea flacăra indicau concentrația de gaze și gradul de pericol de explozie din salină.

De aici ghidul ne-a condus la Komora Maria Tereza II, dar mai întâi am trecut pe lângă Statuile Sf. Kinga și Sf. Barbara, cele două protectoare ale minerilor din Wieliczka. Aici sunt organizate trei expoziții, în prima, Turism în Mina Wieliczka, am întâlnit cele mai importante personalități istorice, laureați ai Premiului Nobel, muzicieni, oameni de știință care au vizitat salina. L-am văzut pe Fryderyk Chopin sculptat în sare, pe Papa Ioan Paul al II-lea în tablou, normal, suntem doar în Polonia, patria celor doi mari. Urmează una dintre cele mai frumoase și spectaculoase săli, Rezerva Minieră, un loc cu adevărat uimitor: plafoanele acoperite cu conopidă de sare și cu stalactite, elementele din lemn îmbrăcate în sare și în liniștea deplină, eram doar patru persoane în sală, auzeam apa picurând din tavan. Prin Expoziția Mecanizarea Lucrărilor Miniere am trecut mai repede, mai văzusem astfel de exponate.

A urmat Komora Miejska cu Expoziția Istoria Orașului Minier Wieliczka unde sunt expuse unelte din piatră, vase de lut, un molar de mamut, mărturii ale prezenței omului în Wieliczka și, interesantă, Macheta orașului din anii 1630 .

Am mers împreună cu ghidul și grupul nostru de trei persoane circa 300 de metri până la Szyb Regis, am urcat cu liftul, am trecut pe la magazinul cu suveniruri și am părăsit salina despărțindu-ne de ghid și de companionul francez. Eram ultimii vizitatori din acea zi. Trecuseră cam 3 ore de când intrasem în salină. Am plecat prin parc spre Intrarea în Salină de la Puțul Daniłowicza, circa 400 de metri, am trecut pe lângă o biserică Kościół św. Klemensa (Sf. Clement) și am ajuns la parcarea unde lăsasem mașina.

De aici am plecat spre cazarea din Cracovia pentru odihna necesară după o zi plină.

Vizita la Salina Wieliczka a fost o experiență plăcută, interesantă, am văzut multe lucruri unice, deosebite. Este o salină imensă, nu se compară cu cele de la noi, mă refer la traseul turistic și la muzeu, are efecte multimedia, sonore, lumini, diorame mecanizate, capele, statui. Aș dori să fie văzută de cât mai mulți colegi de pe AFA și nu numai. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Salină imensă, deosebită, traseul turistic are 3,5 kilometri, se coboară până la 135 metri, cu un muzeu interesant de 1,5 kilometri, de neratat!

Atenție pentru seniori, sunt foarte multe scări de coborât la început, circa 480. Se mai coboară apoi dar pe porțiuni mai mici, este mai lejer.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Salina este foarte bine amenajată, are multe și diverse puncte de atracție, se vizitează 20 de săli din cele 28. Cumpărați înainte de vizită un ghid ce are harta și poze bine explicate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 17.03.23 12:30:35
Validat / Publicat: 17.03.23 13:27:29
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 2506 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Wieliczka, Kopalni Soli, Komora Urszula, Sala 2, Ingenioasa îmbinare a Structurilor de lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[17.03.23 14:09:05]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[17.03.23 14:44:07]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

pitiPHONE
[17.03.23 19:34:10]
»

Nu pot să nu remarc explicațiile detaliate de la fotografii. Ați avut ceva de scris... la fiecare fotografie numele obiectivului complet apoi ce reprezintă.

Destinația e de notat, am fost de 3 ori până acum în Polonia și iată, motive se mai găsesc.

Au fost momente când v-a încercat senzația de claustrofobie? Mă gândesc la ce adâncime se coboară și poate au fost ceva pasaje mai înguste, întuneric, șamd. Nu am eu treabă cu chestia asta, claustrfob ori ești ori nu. Dar mă întreb totuși.

Mă întrebăm în timp ce mă uitam la fotografii cam cât de greu e să păstrezi acele vitrine din muzeu (în subteran) curate, translucide. În timp cred că tendința e să devină opace apoi se acoperă cu sare. E multă muncă de întreținere având în vedere mărimea neobișnuită a traseului vizitabil, a muzeului.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[17.03.23 20:31:02]
»

@piti: Salina este foarte bine pusă la punct, lumină, este adevărat că am coborât intens la început, trebuia să ținem pasul cu cei tineri, am reușit... ????

Ai dreptate cu întreținerea salinei, necesită mare efort, la fel și muzeul care este imens cu săli mari și multe exponate.

Mă bucur că ai fost în Polonia de trei ori, mie mi-a plăcut foarte mult, a fost o încântare. Sper să mai ajungi acolo și să vezi și alte locuri frumoase.

Mulțumesc pentru vizită și ecou!

Mirinda
[17.03.23 22:57:54]
»

@mprofeanu: Felicitari pentru articol. Foarte detaliat. Si eu am vizitat salina si m-a impresionat fiind prima salina fizitata vreodata. Mi-a placut si oraselul unde se afla situat. Ce mi-a placut la polonezi ca au folosit la maxim fondurile europene si s-au vazut rezultatele, adica nu si-au batut joc de bani si nu i-au aruncat pe fereastra. Toata Cracovia a fost renovata cu fonduri europene precum si aceasta salina. Bravo lor inca o data. Legat de Polonia sunt foarte multe de vizitat, din pacate nu este prea promovata la noi. Mi-a placut foarte mult si Gdansk, Sopot, Wroclaw si daca ai sansa sa ajungi recomand. Polonezii stiu foarte multa istorie si toti isi aduc aminte de relatiile noastre apropiate cand tarile noastre erau vecine si imparteau aceeasi granita.

pitiPHONE
[18.03.23 08:20:17]
»

Aha! Deci nu sunt singurul căruia i-a sărit în ochi acest amănunt deloc neglijabil: polonezii au investit fondurile europene cu cap, nu și-au bătut joc de ele. După prima vizită acolo acest lucru era evident și am spus-o tuturor care m-au întrebat "Nah' și cum a fist în Polonia? "

Dacă la autostrăzi mai au de lucru, mai au de acoperit zone, la infrastructură feroviară și material rulant sunt la foarte mare distanță de noi.

Încă o chestie. Față de restul țărilor din Europa Centrală, în Polonia prețurile încă sunt rezonabile: cazare, mâncare. Poate unora destinația aceasta nu le spune mare lucru cu excepția Cracoviei dar recomand și Gdansk-ul din toată inima, ve-ți avea o surpriză plăcută.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[18.03.23 08:35:46]
»

@Mirinda: Ai vizitat o salină imensă, deosebită, foarte bine pusă la punct.

Ai dreptate cu fondurile europene, folosite foarte bine, se văd urmările. Au drumuri bune, expres, autostrăzi și erau șantiere la altele, multe utilaje, oameni mulți lucrau acolo.

Am vizitat într-un circuit de 3 săptămâni Polonia și am vizitat Wroclaw, Gdansk, Sopot, sper să scriu despre fiecare. Mulțumesc frumos pentru ecou!

Michi
[18.03.23 08:44:33]
»

@mprofeanu: Votul 20, superbonus. Cu totul altfel se vizitează o ţară pe cont propriu faţă de excursiile organizate doar pentru câteva zile. Felicitări pentru documentare şi relatarea întregii excursii. Pozele sunt excepţionale , va trebui să le mai văd odată, cu regretul că salinele noastre sunt atât de golaşe şi neamenajate

MirindaPHONE
[18.03.23 08:45:09]
»

Daa totul este foarte bine organizat și cuvântul șpagă, corupție nu exista în vocabular. Sunt oameni modești care știu sa aprecieze lucrurile si oamenii. Spun acest lucru ca am interacționat mult cu ei, deoarece am lucrat 4 ani în Cracovia insa nu am mai fost acolo de ceva timp. Sper sa mai ajung. Legat de produse sa nu uitam ca majoritatea bunurilor de larg consum sunt produse în Polonia și le regăsim și noi în Romania. Repet este o destinație care merita toata atenția si nu ar trebui ignorata. Polonia este o tara verde, cu o calitate buna a vieții și merita toată atenția, iar Gdansk ul este o bijuterie și nu mai zicem de infrastructura care te ajuta sa vizitezi toată tara la un preț rezonabil. O mina de sare au reușit sa o pună în valoare cu ajutorul fondurilor europene. Am ajuns acolo din ce îmi aduc aminte cu mijloacele de transport public.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[18.03.23 09:00:49]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Este adevărat pe cont propriu vezi mai mult și îți stabilești timpul acolo. Dar și prin agenție este mai ușor și tot vezi destul și înțelegi specificul țării respective. Știu că ați fost în Polonia, m-ați și inspirat la anumite obiective, am vrut să le văd...

Salinele noastre sunt frumoase, mai mici, mă refer la traseele turistice și iar aveți dreptate, mai sunt multe de făcut acolo.

Cu mare drag, !

doinafil
[18.03.23 12:58:13]
»

Este superbă această salină! Am vizitat și eu mai multe saline, de prin diferite țări, daaaar, asta mi s-a părut „cea mai cea” , nu degeaba este inclusă în patrimoniul UNESCO! Este, totodată, și un mare muzeu subteran al sării!

Despre explicațiile amănunțite din articol, dar și despre cele din subsolul pozelor, s-a mirat și @piti, în ecoul pe care l-a scris! Vreau să-i spun că ăsta este de-acum „brand” -ul (pe AFA) al @mprofeanu! Avem câțiva colegi care au acest merit, în fața cărora îmi „scot pălăria” !

Felicitări și, ca de obicei, trimit

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[18.03.23 15:04:01]
»

@doinafil: Pentru mine aceasta a fost prima salină văzută în afara granițelor noastre, nu am comparație, eventual cu cele de la noi din țară.

Cât despre explicațiile la poze nu prea am niciun merit, am cumpărat înainte de a intra în salină un ghid tare bun cu explicații și cu harta detaliată a minei. Nu aveai cum să dai greș.

Muzeul merită, ghidul nu prea avea chef de noi, dar vizita făcea parte din biletul de intrare și era obligat să meargă cu noi. Citisem înainte că nu trebuie ratat. Mulțumesc frumos pentru aprecieri dar este prea mult. Cu mare drag, aceleași !

DOINITA
[18.03.23 16:49:26]
»

Felicitari pentru un asemenea "ghid " necesar celor care ajung sa viziteeze salina!

Foarte frumoasa salina si tot ce au reusit sa faca polonezii acolo! Si pentru ca orice

obiectiv turistic devine mai atragator daca are o poveste destinata si salina are

povestea ei cu printesa si mi-a placut cum sarea si inelul printesei au calatorit din

Maramures pana in Polonia.

Vacante frumoase!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[19.03.23 07:04:40]
»

@DOINITA: Și mie mi-a plăcut povestea prințesei sanctificată mai târziu și ocrotitoarea minerilor polonezi. Avem multe legături cu Polonia. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

monaca
[24.03.23 08:25:13]
»

Am fost in 2015 aici, noi am cumparat un tur ghidat, ne-au luat cu microbuzul de la hotel din Cracovia dimineata la 9 si ne-am intors pe la 14. A fost o experienta foarte frumoasa, eu nu sunt fan saline dar asta m-a impresionat mult iar ghidul a fost de exceptie.

In grupul nostru (adunat din mai multe hoteluri) era si o tanara soprana americana care a cantat un pic in capela, a fost un moment de tinut minte.

Polonia a ramas pentru mine o destinatie de revenit.

Va felicit si va admir in continuare pentru excursiile pe care vi le concepeti atat de detaliat!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[24.03.23 09:11:29]
»

@monaca: A fost bine și prin excursie organizată mai ales că ai avut un ghid excelent! Mă bucur pentru că ai fost acolo și ți-a plăcut salina, este de excepție! Polonia este deosebită! Merită cu prisosință! Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Ileanapro
[24.08.23 09:40:49]
»

Buna ziua,

Multe, multe felicitari pentru articolele legate de vizitarea Cracoviei. As dori sa vizitez mina de sare dar am ceva emotii legate de coborarea atator sute de trepte. Sunt trepte comode? Se coboara facil?

Inca o data va multumesc pentru descrierile amanuntite ale obiectivelor. Imi sunt de un real folos pentru excursia pe care o vom face curand in Polonia.

Multumesc

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[24.08.23 10:32:59]
»

@Ileanapro: Mina de sare merită cu prisosință, este deosebită! Este adevărat, se coboară zdravăn, coborârea se face în segmente de scări cu trepte puține și platforme. Sunt multe astfel de segmente dar sunt mai ușor de abordat. Dacă noi la 69, respectiv 65 de ani am făcut față, nu sunt probleme. Oricum ghidul așteaptă tot grupul. Nici nu îți dai seama când ai coborât!

Excursie plăcută! Cracovia și împrejurimile ei sunt minunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ileanapro
[24.08.23 10:40:17]
»

@mprofeanu: Multumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, Ileanapro, Michi, Mirinda, monaca, mprofeanu, piti
Alte impresii din această RUBRICĂMina de sare Wieliczka [Wieliczka]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095090866088867 sec
    ecranul dvs: 1 x 1