ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

O zi înnorată de duminică, în preajma animăluțelor

TIPĂREȘTE

"Este cât se poate de clar că animalele ştiu mai mult decât ne gândim, şi gândesc cu mult mai mult decât ştim. "

Irene M. Pepperberg

Pe final de iulie, într-o zi ceva mai mohorâtă și înnorată dar perfect de răcoroasă după atâtea săptămâni caniculare, am decis să facem o mică ieșire din betoane.

Afară undeva la 20 de grade, suficient de bine și la limita încât să nu ai nevoie de pantaloni lungi sau geacă.

Drumul până în Ploieșți l-am parcurs pe A3, această autostrada a dosarelor X care nici acum după 10 ani de la deschidere nu beneficiază de spații de servicii sau benzinării, pe toată lungimea ei de 60 km. Nu că ar duce România lipsa de benzinării dar așa că idee. Dacă nu pentru alimentare, măcar pentru o pauză mică de cafea de toaletă de senviș.

Însă încă de la deschiderea ei cu fast, de acum 10 ani, ilustrul politician Tăriceanu a spus că

„Un tronson de 60 kilometri este o distanță pentru care nu sunt necesare stații de bezină. Sunt fericit că lucrarea a fost terminată, dar trist că un proiect relativ modest, de 60 kilometri, durează atât„

Păi avea dreptate. Ce-ți trebuie benzinării la 60 de km? Și chiar că-i modest și a durat cam mult dar noi zice sărut' mâna, buni și aia dăcât deloc.

Vremea în continuare nu părea în favoarea noastră. Însă îmi făcusem temele de acasă și analizasem prognoza meteo pe toată partea de sud și nu era nici o șansă de ploaie pentru următoarele 3-4 ore așa că în teorie eram în siguranță.

Am ajuns în zona Bucov după ora 12:00. Cei care administrează parcările au creat încă una foarte mare și încăpătoare însă era închisă. Această se deschide doar dacă prima parcare (cea veche, dinspre parc) nu mai este încăpătoare.

Taxa de parcare este de 7 lei / zi / autoturism. Un preț foarte rezonabil țînând cont că ai und esa te plimbi și ai ce vizită prin zona.

Am parcat mașînă având la dispoziție multe locuri. Erau și 3-4 autocare cu copii care veniseră probabil tot pentru a trece porțile grădinii zoologice.

Deși am vrut să iau umbrela din mașînă (am mereu 1-2 umbrele de rezervă dar și ceva pelerine pentru că ne-a mai prins ploaia pe la diverse ieșiri) am zis lasă... că doar nu ne-o prinde ploaia! Ne mai cărăm și cu alea? Ce rost are?

Așadar am mers spre intrare. Biletele costă 10 lei de adult sau 5 lei pentru copiii între 5 și 14 ani. Cei până în 5 ani intră gratuit. De-asemenea mai au și ceva "pachete", de exemplu 2 adulți și 2 copii la 20 lei sau 1 adult și 2 copii la 17 lei.

____

Cum întrăm în parcul zoologic, facem dreapta unde ne reîntâlnim cu simpaticii iepurași. Rila, Bocanila și întreagă lor gașcă se bucură din plin, la fel că și restul animalelor, de această zi răcoroasă.

Undeva într-o cușcă alăturată stă un iepuraș negru, singur. Probabil este mai neascultător sau era pe tratament de stătea separat de prietenii lui.

Din cele mai vechi timpuri iepurii au constituit o sursă importantă de hrană pentru oameni. Se pare că aceștia au fost domesticiți de călugării francezi. Hrană iepurilor include: lucerna, morcovi, trifoi, iarbă, fan, grăunte (grâu, secară). Iepurii trăiesc între 7 și 12 ani, în funcție de rasă din care fac parte, iar o femelă poate naște până la 10 pui care sunt alăptați timp de o luna.

Vis a vis de iepuri se află câteva înaripate. De exemplu gâsca indiană, care își face de obicei veacul în zona lacurilor de munte din centrul Asiei și iernează în sudul Asiei. Această a fost introdusă și în unele țări din Europa. Este ușor de recunoscut după dungile negre de pe cap.

Interesant este că în timpul migrației, această specia zboară la înălțimi foarte mari traversând Himalaya.

Tot în această zona regăsim și Rața Sulițar, o specie de rață anseriformă din genul Anas, ce atinge 55 de cm. Este o pasăre migratoare, întâlnită în Europa Centrală și de Nord, Siberia și America de Nord. În România este oaspete de primăvară și toamnă.

Ratei sulitar îi ține companie și Rața Mandarin. Este o rată de suprafață răspândită în estul Asiei care populează de obicei lacuri și râuri din zone împădurite.

Mai departe avem și Rața de Baikal împreună cu Rața cu cap castaniu. Probabil cea mai impresionantă este lebăda de vară. Răspândită în Europa și Asia, are că habitat lacurile și bălțile. Se hrănește cu plante acvatice, peștișori, broaște dar și viermi iar femelă depune 4-8 ouă.

Vis a vis adică lângă iepuri avem binecunoscuții porumbei. Fi-mea a ținut să exclame... tati tati, uite porumbeii!! Lasă dragă porumbeii, că dastia avem și la bloc pe pervaz toată ziua, gratis. ????

Continuăm traseul și ajungem la Macacul Berber. Este singurul macac care trăiește pe continentul african, găsit sălbatic în pădurile relicte din Maroc și Algeria, precum și pe stânca Gibraltarului, unde a fost introdus cu câteva secole în urmă.

Aproape de el se află simpaticul Coati. Acesta este regăsit în zona tropicală și subtropicală a Americii de Sud din Columbia și Venezuela până în Uruguai și Nordul Argentinei. Probabil că lui i-au plăcut tare mult zilele caniculare din urmă.

Urmează câteva cuști cu alte înaripate. Papagalul Eastern Rosella are un colorit extrem de frumos dar și el este extrem de simpatic. Îi țîn companie Papagalul Ara, Papagalul Marele Alexander, Papagalul Regent, Micul Alexander, dar și Papagalul Amazonian.

Cel din urmă face parte dintr-o categorie de papagali care trăiesc în mod obișnuit în Amazon. Există mai mult de 30 de specii de păsări incluse în familia papagalilor din Amazon, dar în jur de 10 tipuri sunt animale de companie.

Acestea reprezintă un angajament pe termen lung, deoarece pot trăi până la 50 de ani. Nu sunt greu de îngrijit dar au nevoie de un anume tip de îngrijire și se potrivesc pentru gospodăriile care sunt pregătite pentru un astfel de angajament pe termen lung.

Nu putea lipsi din peisaj Papagalul Nimpha sau simpaticul Peruș.

Continuăm traseul și ajungem la Nandu. Nandu sau (Rhea) este un gen de păsări alergătoare (nezburătoare), din familia Rheidae, ordinul Struthioniformes, asemănătoare cu struțul african și australian. Sunt înalte de circa 150 cm, au picioare lungi cu trei degete și aripi relativ mici.

Trăiesc în America de Sud. Masculii poligami clocesc ouăle mai multor femele și îngrijesc puii. Există două specii. Păsările nandu (Rhea americană) sunt struții din regiunile de est și sud-est ale Americii de Sud. Numele de Nandu este dat de indieni și se datorează sunetului pe care îl scoate masculul în perioada de împerechere.

Din această zona deja auzim mare gălăgie. Ne ducem spre cuștile cu pricina unde vedem Babuinii care au chef de stat la pozat și de alergat prin cuști. Aceștia sunt răspândiți în nord-estul Africii și sud-vestul Peninsulei Arabe. Mănâncă iarbă, muguri, nevertebrate, fructe, plante de deșert. Femela naște de obicei un singur pui, iar speranța de viață este între 30 și 45 de ani! Din fericire riscul de dispariție este scăzut.

De departe cel mai simpatic era un pui de babuin care alerga de zor de colo colo.

Puțîn mai departe trecem pe lângă spațiul destinat Pekarilor, acești mici porcușori negri și ciudatei. Apoi ne atintim ochii spre Zebra Comună. este un mamifer placentar care aparține familiei Equidae.

Principala lor trăsătură distinctivă este modelul cu dungi alb-negru pe care îl prezintă pe corpul lor. Acestea sunt prezentate ca un design unic care identifică fiecare specie. Pielea este neagră, iar culoarea benzilor se datorează melaninei. Firele care au acest pigment iau o culoare neagră, în timp ce cele care nu îl au sunt albe. Există trei specii: zebră comună (Equus quagga) - cea prezenta si aici la Zoo Ploiesti, Zebra lui Grevy (Equus grevyi) și zebră montană (Equus zebra).

Toate locuiesc pe continentul african, de unde provin, fiind distribuite în regiuni specifice. De obicei, trăiesc în sabe, tufișuri de spini, pajiști, dealuri de coastă și munți.

Continuăm traseul și ajungem la Mistrețul Ghiță care își face o binemeritată baie în nămolul proaspăt refăcută în urmă ploilor recente. Lupul care este vecin cu Ghiță, cam trage a ploaie, așa că nu prea putem să îl vedem foarte bine, fiind bine ascuns în colțul cuștii și trăgând un pui de somn de după-masă. Porcul vietmanez este foarte activ și face ture prin întregul țarc.

Urmeaza cusca Tigrului Bengalez alb. Acesta statea ascuns in interiorul spatiul inchis si dormea. Ce ne-a atras atentia a fost afisul amplasat in vecinatatea tigrului:

STIMATI VIZITATORI:

Va informam ca motivul pentru care tigrul bengalez, cazat in acest amplasament, schioapata si se deplaseaza cu dificultate, tine de afectiuni datorate modului in care a fost hranit si cazat in primele luni de viata.

Animalul a fost confiscat in urma cu cativa ani, de catre autoritati de la o persoana fizica care il detinea ilegal.

Ulterior a fost adus la Zoo Bucov-Ploiesti, unde primeste ingrijiri medicale in vederea ameliorarii starii sale, vindecarea completa nefiind posibila.

Săracul tigru, noroc că a găsit acești oameni faini care au grijă de el și îi acordă atenția cuvenită!

Urmează Capriorul, cu are de răspândire vestul Erasiei. Acesta își face de obicei veacul prin pădurile de foioase, conifere, pășuni, terenuri arabile, zone suburbane și mănâncă iarbă, frunze și lăstari. Speranța lor de viață este de doar 10 ani.

Vecin bun cu Capriorul este chiar Jaguarul, o specie de felidă mare și singurul membru viu din genul Panthera originar din Americi. Cu o lungime a corpului de până la 1,85 m și o greutate de până la 158 kg, este cea mai mare specie de felidă din Americi și a treia cea mai mare din lume.

Coloritul cu semne caracteristice al blănii prezintă păr de culoare galbenă pală până la alutacee, marcat cu puncte ce fac trecerea către rozetele⁠ de pe părțile laterale, dar coloritul blănii la unii indivizi este în schimb negru, acest aspect fiind provocat de melanism.

Mușcătura puternică a jaguarului îi permite acestuia să străpungă carapacele⁠ țestoaselor și să se folosească de o metodă neobișnuită pentru a ucide: mușcă direct prin craniul prăzii mamifere între urechi pentru a aplica creierului o lovitură fatală.

Ei și trecem mai departe și ajungem la Mor mor... adică la Ursul Brun! Răspândit în Europa, nordul Asiei și Americii de Nord acesta habiteaza de obicei pădurile din zona temperată, stepă. Sunt animale solitare, nocturne sau seminocturne. Că și hrană ursul preferă rădăcinile, frunzele, frutele, fiind omnivor dar și insecte, peste, rozătoare, căprioare, cerbi, etc. Speranțe lor este de 25-30 de ani, o femela născând de obicei la finalul iernii, în februarie, între 1 și 3 pui.

Am putut observă 3 urși, cred că aceștia erau toți, și erau foarte simpatici dar și înfometați. Căci stăteau pe marginea țarcului și așteptau mâncare. Stăteau că la poze (vedeți pozele atașate). Până la urmă văzând că nu prea le da nimeni nimic (hrănirea este interzisă) au plecat spre pajiștea de lângă după ce și-au făcut o baie în micul lac amenajat lângă gard.

Urmeaza o cusca imensa, destinata Leului African dar si sotiei sale... leoaica. Sincer nu am vazut nici un leu, doar 2-3 leoaice aflate la indepartare in micul lor habitat. Vecin cu leul este tigrul siberian care dormea pe o stanca artificiala. Urmeaza camila Bacteriana care rumega ceva langa gard.

Bine inteles ca nu puteau lipsi din peisaj magarii, cateva vaci, oi, boi, mufloni, cerbi carpatini, capre de Camerun, sau Bivolita Romaneasca!

Finalul traseului nostru a fost unul la pas alergător pentru că se auzeau tunete serioase în apropierea noastră iar norii erau din ce în ce mai negri. Deja începuse să picure și majoritatea vizitatorilor se îndreptau spre ieșire.

După ce am trecut și prin dreptul Râsului, aflat în vecinătatea ieșirii, această felidă de mărime medie răspândită la scară largă prin Europa de Nord, Centrală și de Est până în Asia Centrală și Siberia, Platoul Tibet și Munții Himalaya.

Populează păduri temperate și boreale până la altitudinea de 5.500 m. În ciuda răspândirii sale vaste, este amenințat de pierderea și fragmentarea⁠ habitatului, braconaj și raritatea prăzilor.

____

De ce ți-e frică nu scapi, așa că evident până să apucăm să ieșim, a început să plouă puternic. Cum de la poartă Grădinii până la parcare sunt vreo 300-400 de metri, a fost suficient încât să ne facem ciuciulete. Norocul nostru că îi luasem totuși cu noi, pelerină celei mici așa că ea nu s-a udat deloc. ????

Deși planul inițial era să vizităm și Grădina Botanică aflată în proximitatea celei Zoologice, am abandonat a două vizită rămânând să revenim într-o zi mai prietenoasă.

Detaliile despre animale le-am preluat de pe casetele informative afisate in dreptul fiecarui animal.

____

@Admin, te rog insereaza acest video sus. Multumesc

https://youtu. be/EyR8Ew5meu0


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 02.08.22 11:02:49
Validat / Publicat: 02.08.22 15:33:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1506 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Grădina zoologică Bucov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cruela2022, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina zoologică Bucov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064320087432861 sec
    ecranul dvs: 1 x 1