ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vergu - Mănăilă

TIPĂREȘTE

Conacul boierilor Vergu – Mănăilă de la Buzău este transformat, astăzi, în muzeu. Este o casă tipică burgheză de sfârșit de secol 18. Este construită arhitectonic într-un stil ce adaptează brâncovenescul cu uzanțele locale populare.

Prima atestare documentară este de la 1794 și este cea mai veche clădire feudală funcțională din orașul Buzău. În 1948 clădirea a fost naționalizată și curând a ajuns într-o stare avansată de degradare. Prin anii 1974 – 1975 s-a dispus refacerea sa și întreaga construcție a fost refăcută aproape în totalitate. Din vechea clădire s-a mai păstrat doar o grindă din pivniță.

Inițial, planurile clădirii au fost gândite ca pentru construcția unei biserici, cu stabilirea locului pentru naos, pronaos, etc.

La parter are acareturi, magazia cu provizii iar din stradă se urcă, pe o scară din lemn, direct la etajul întâi, care scară duce direct într-un larg pridvor cu balustrade din lemn și abia apoi în locuința propriu – zisă. Pentru că este muzeu de etnografie, pe peretele exterior al clădirii, chiar în acest pridvor, ne întâmpină o imagine mare (cam un metru pe doi) cu o imagine rurală din care, un tânăr cuplu de românași ne zâmbește cooperant.

Pridvorul e larg, de mulți metri pătrați, pe toată lățimea clădirii, are dale din piatră pe jos și acoperișul e susținut pe grinzi masive din lemn.

Din pridvor se intră în holul din care se deschid mai multe încăperi. Holul, cu dușumea pe jos, susține câteva vitrine cu exponate. Cea mai mare parte a obiectelor expuse sunt etnografice, de utilitate într-o gospodărie tradițională: obiecte de îmbrăcăminte, unelte folosite pentru preparatul hranei sau pentru diverse activități gospodărești, covoare, țesături și obiecte din lemn, lucrate manual. Astăzi, expoziția cuprinde aproape 4.000 de artefacte, achiziții și donații din spațiul buzoian.

Când am fost, în noiembrie 2021, am stat mult timp la ușă ca să ne scarmene pe fiecare de coduri de bare și să ne scaneze în fel și chip și-n toate direcțiile și toate sensurile. Clădirea aparține de Muzeul Județean Buzău. De aici am plecat la Vila Albatros și care ține de primărie. Aici am fost primiți mult mai bine și nu ne-a scărmănat nimeni prin buzunare sau prin telefoane.

Clădirea se numește Vergu – Mănăilă pentru că a fost locuită de un cuplu ce s-a format în urma unei „alianțe” matrimoniale între cele două familii boierești care se îndeletniceau cu comerțul și aveau în palmares multe dregătorii. Astăzi are o curte micuță dar inițial, curtea sa cuprindea 3 străzi și anume Războieni – strada de pe care se face astăzi accesul în clădire - strada Tudor Vladimirescu și Independenței. În micuță curte, pe dreapta, există niște cruci din piatră, inscripționate.

Muzeul Vergu Mănăilă a pus recent la dispoziție un tur ghidat on-line cu interiorul. Astfel, prin digitalizarea patrimoniului cultural, se poate viziona muzeul și de la distanță, chiar și în cazul în care vizitatorului îi este greu să se deplaseze la locație. Pe lângă deplasarea virtuală, se pot viziona și exponate mai deosebite, a căror imagine este însoțită și de un text explicativ.

Nu prea departe de muzeu se află micuțul parc numit Bogdan Petriceicu Hașdeu care găzduiește bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. O latură a parcului, cea unde este amplasat bustul, este mărginită în totalitate de clădirea Colegiului Național Bogdan Petriceicu Hașdeu, o clădire în nuanță deschisă de bej cu dungi grena orizontale. În același părculeț există și un monument amplu al aviației române. Dealtfel, orașul Buzău este numit oraș al aviației și parașutismului militar românesc și are instalat un impresionant avion de luptă în rond, la intersecția de la Decathlon.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Casa e într-o zonă veche a orașului Buzău care are un singur bloc turn lângă parc.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Distracția este însăși vizita la muzeu.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 09.04.22 02:03:47
Validat / Publicat: 09.04.22 05:34:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUZĂU

VIZUALIZĂRI: 137 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vergu - Mănăilă, Buzău
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32900 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.04.22 07:43:59]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCasa Vergu-Mănăilă și a sa superbă colecție etnografică:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07069206237793 sec
    ecranul dvs: 1 x 1