ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
NOV-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

„Cloșca” nu e acasă, e în Spania

TIPĂREȘTE

Diferentes piezas de oro y plata procedentes de tumbas principescas de los siglos v, vi y vii, como el gran tesoro de oro de Pietroasele (distrito de Buzău), evidencian la evolución en las manufacturas artesanales y en los objetos de lujo.

(prezentare spaniolă în broșura expoziției, 2021)

O miniexcursie pe sub dealurile Istriței este mereu binevenită având în vedere că este unul din ultimele weekenduri relativ calde de toamnă, iar peisajele din zonă sunt frumoase în orice anotimp. Una peste alta îmbini mai multe elemente: apropiere de București, priveliști deosebite, aer curat, relaxare, picături de istorie. Alegem această zonă de fiecare dată când căutăm un loc mai liniștit, nu foarte aglomerat și plăcut ochiului.

Accesul în zonă e facil, mai multe variante fiind viabile, în funcție de ce dorim să mai vedem în zonă (DN 1, A3, drumuri județene); cea mai scurtă variantă e oferită de aplicațiile de navigație și urmează o diagonală spre Mizil. Dar odată ajunși pe DN 1B, la poalele viilor adunate sub numele de Podgoria Dealu Mare, putem considera că suntem în apropierea „frumosului” .

Exploatarea calcarului în cariere și cultivarea viței de vie constituie atuurile de ceva vreme a localității buzoiene Pietroasele. Se adaugă vestigiile istorice care datează din toate epocile istorice: dacică (cetatea), romană (castrul), medievală (cruci de piatră), modernă (biserici).

Până să ajungem sub vârful Istrița (circa 750 m altitudine) ne-am oprit în afara satului pentru a privi crestele deluroase la poalele cărora stau ghemuite așezările omenești. Și pentru a culege o mână de nuci, câțiva coceni pentru un viitor grătărel. Dar mai ales pentru a gusta câțiva struguri mărunți, parfumați de bruma toamnei.

Tezaurul de la Pietroasele constituie o fabuloasă compunere de obiecte din aur datând din epoca migrațiilor – perioada vizigoților, vreo 40 kg inițial. Comoara care e cunoscută azi cu numele de Cloșca cu puii de aur mai are în componență doar 12 obiecte însumând aproape jumătate din cantitatea de aur inițială. Prin 1837 doi țărani care spărgeau piatră prin dealurile Istriței descoperă impresionantul tezaur.

Până să ajungă în sala Tezaurului de la Muzeul Național de Istorie din București piesele de aur trec prin întâmplări demne de un adevărat roman de aventuri. Locuitorii epocii contemporane marchează în 1979 locul presupus al descoperirii tezaurului cu un monument modest și o plăcuță informativă succintă.

Noi nu am găsit Cloșca acasă, și nici puii – nu mai este nici sub dealurile cătunului Pietroasa Mică, nici la București. A plecat în Spania! În perioada octombrie 2021 – februarie 2022 tezaurul de aur este expus, alături de alte piese de valoare, într-o expoziție de mare amploare numită Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane deschisă în Madrid Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial al muzeului madrilean (man.es/man/en/exposicion/ ... os-rumania.html), tot pe acel site web găsiți o broșură de prezentare (man.es/man/en/dam/jcr:6f5 ... cos-rumania.pdf).

Sosim pe șoseaua asfaltată până în buza ansamblului monumental construit cu bani europeni și inaugurat în 2020. Complexul integrează vechiul monument din 1979 și reușește să redea prin piese sculptate în calcar de Năeni importanța zonei Pietroasele: istorică (monumente și descoperiri arheologice) și economică (podgorii). Facem câteva fotografii și pornim la plimbare pe cărările din jur, culegem măceșe, ne „speriem” de un mare iepure de câmp care a țâșnit dintr-un tufiș.

Facem un popas mai lung pe o costișă acumulând cât mai mult din razele palide de soare. Scoatem din traistă merindele tradiționale și ne delectăm în aer liber cu gusturi autentice. Privim cu nesaț în zare spre norii care acoperă satele vechi de la poalele Istriței și respirăm aer curat. Ne încărcăm bateriile cu această atmosferă autentică.

După ce conăcim destul de mult în preajma acestui loc emblematic în domeniul descoperirilor arheologice am încercat să ajungem la cetatea dacică Gruiu Dării (celebră pentru „vasul-biberon” din neolitic – ziarulnatiunea.ro/2017/03 ... -la-gruiu-darii). La capătul satului Pietroasa Mică se termină asfaltul și începe un drum pietruit în rampă pe care nu m-am îndurat să zgudui autoturismul. Ar trebui să străbatem aproximativ 1 km pe jos, dar orele înaintate și lătrăturile unor câini în codrul străbătut de drum ne-au tăiat elanul. Rămâne să explorăm ruinele într-o zi de vară.

Concluzii. Zona viticolă Dealu Mare, întinsă pe teriotriul a două județe: Prahova și Buzău, oferă numeroase posibilități de petrecere a timpului liber, majoritatea în aer liber. Peisajele naturale încântă ochiul și sufletul, iar monumentele vechi ne completează cunoștințele, relaxarea este maximă. Nu ocoliți acest areal geografic!

P. S. Alexandru Odobescu este cel care a manifestat un stăruitor interes pentru creația artistică a cețoaselor timpuri dintre antichitate și evul mediu, interes dovedit prin studiul de o viață întreprins asupra acelui fabulos tezaur descoperit în părțile Buzăului, la Pietroasa, și care, cercetat până în amănunte și cu o lărgime de orizont până azi impresionantă, a însemnat și obiectul monografiei ce inaugura în cultura noastră spiritul științific modern, avea să scrie Răzvan Theodorescu într-o culegere de articole culturale.

Articole relaționate. Ținutul pietrei. Zona Năeni - (vezi impresii), Muzeul Crama 1777 din Valea Călugărească - (vezi impresii), Mănăstirea Vărbila - (vezi impresii).


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.11.21 18:43:47
Validat / Publicat: 30.11.21 19:16:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂRATA MONTEORU [BZ].

VIZUALIZĂRI: 320 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Ansamblul monumental de la Pietroasele.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Dana2008PHONE
[30.11.21 19:31:28]
»

@tata123 ????: Felicitări pentru articol!

Noi tocmai ne-am întors dintr-o minivacanța în județul Buzău.

Îți dau dreptate, este un judet plin de obiective turistice, cu munți foarte frumoși, pe care dorim să îi descoperim anul viitor.

Am fost acum pentru prima dată în exploatarea acestui ținut foarte frumos care merită multă atenție.

Drumurile sunt într-adevăr foarte rele, noroc cu Duster-ul de care nu prea avem nicio milă și nu ne dezamăgește... rezistă!

Călătorii plăcute! Mulțumim pentru informații!

mihaelavoicu
[01.12.21 20:26:55]
»

Când Cloșca va veni cu puii după ea și cele minunății din 39 muzee din țară, înainte de a o aranja muzeografii la „cotețul” din M. N. I. A. B. (ăla vis-a-vis de Frumoasa clădire C. E. C.), va mai scurma și se va uita când cu un ochi, când cu altul și la noi, românii care vom dori să o vedem pe ea și întregul tezaur cu rădăcinile sale dacice. Am înțeles că toată luna martie 2022 rămâne expus privirilor noastre.

Cu sau fără programare, cu sau fără mască sau certificat verde, trebuie văzut!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.12.21 12:17:05]
»

@Dana2008: Mă bucur că descoperiți mereu locuri noi care vă încântă. Am văzut multe obiective din județul Buzău, mai am încă de vizitat mai ales în zona montană. Exact arealul montan buzoian ascunde nestemate neșlefuite din punct de vedere turistic/peisagistic.

Călătorii frumoase!

@mihaelavoicu: Vestea e minunată, dacă se concretizează. Merită și românii să vadă această expoziție cu artefacte valoroase adunate din toate muzeele țării. Voi merge negreșit!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Pietroasele:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059947967529297 sec
    ecranul dvs: 1 x 1