ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin Niculițelul turistic creștin

TIPĂREȘTE URM de aici

Din Babadagul turistic musulman, vezi impresii, ne-am continuat plimbarea prin Niculițelul turistic creștin, o comună aflat la circa 10 kilometri de Greci, în linie dreaptă peste Munții Măcin, pe șosele ceva mai mult. De la Babadag sunt circa 55 kilometri.

Niculițel este o comună din județul Tulcea formată numai din satul cu același nume ce are circa 4.000 de locuitori. Numele îi vine de la Niculiță, un ciobănaș care jucându-se cu un cuțit în timp ce-și păștea oile a găsit crucea unei biserici, se crede că biserica Sf. Atanasie….

Este cunoscută pentru Podgoriile și Vinurile sale, „Toamna la Niculițel se bea vinul tulburel” spune un cântec, dar este și un vechi centru geto-dacic, s-a găsit ceramică din secolele 4 – 3 î. Hr. și roman, s-au găsit Vestigii romane din primele secole de după Hristos și mai târziu Basilica Paleocreştină din secolul 4 d. Hr... Creștinismul este prezent prin Biserica Sf. Atanasie din secolul 14, Mănăstirea Cocoș și Mănăstirea Saon din secolul 19 ce se pot vedea și astăzi, le-am văzut și eu, iar în apropiere se află Mănăstirea Valea Teilor din secolul 21….

Bazilica Paleocreştină, unul dintre cele mai importante monumente paleocreştine descoperite în țara noastră, a apărut în primăvara anului 1971, în urma unei ploi torenţiale când apele au spălat stratul de pământ şi pe uliță s-a ivit o porţiune de zidărie. Câțiva săteni au săpat în jur şi au descoperit că e vorba de un acoperiş în formă de cupolă. Au pus mâna pe târnăcoape şi au încercat să-l spargă, dar, în vârful cupolei, structura era aşa de rezistentă, încât nu au reuşit. Au încercat mai în jos şi au reuşit. Apoi au luminat interiorul, nu au găsit nicio comoară, cum poate se așteptau, dar au observat că pe pereţii micii încăperi se află nişte scrieri într-un alfabet vechi. Au anunţat descoperirea iar arheologii și-au început munca lor, dar când i-au stabilit inestimabila valoare creștină au fost obligați să renunțe la cercetări. După intervenții UNESCO se fac în anii 1983 și 1989 niște construcții simpliste pentru protecția ei, abia în anii 2013 și 2016 se realizează Amsablul Muzeal pe care-l vedem azi.

A fost construită în secolul 4 d. Hr. după un plan roman bazilical creștin, cu absida semicirculară, cu naos rectangular împărțit în trei nave și acoperiș de lemn în două ape învelit cu olane. În secolul 5 d. Hr., i se adaugă un nartex (vestibul) deschis și un atrium (o curte interioară), iar prezbiteriul (sanctuarul care adăpostea resturile martirice și unde se oficia liturghia) este delimitat de un zid. Nava centrală este înălțată, are acoperiș nou tot în două ape și acoperit tot cu olane, cele două nave laterale nesuportând modificări.

Bazilica a fost ridicată deasupra unor morminte martirice aflate într-o criptă de dimensiuni considerabile, etajată, total îngropată sub altar. Nivelul superior adăpostea într-un sicriu comun rămășițele pământești a patru romani, Attalos, Zotikos, Kamasis și Philippos” , cum scrie pe un perete, „Martyres tou Hristou" scrie pe altul, martirizați, spun documentele vremii „pe 4 iunie la Castrul Roman Noviodunum” lângă actuala Isaccea. Santificați, zi de prăznuire 4 iunie, cunoscuți și ca „Martirii de la Niculițel” , au moaștele așezate în patru racle și depuse la Mănăstirea Cocoș din aceeași comună. La nivelul inferior erau depuse osemintelor altor doi martiri ale căror nume nu s-au păstrat, care şi-au găsit sfârşitul probabil prin ardere pe rug pe la mijlocul secolului 3, că este vorba de niște martiri creștini stă dovadă inscripţia „Aici şi dincolo (se află) sângele martirilor” de pe piatra ce bloca accesul la acel nivel.

Ajunși la nr. 1 pe strada Măcin, la Amsamblu Muzeal, o clădire de protecție care preia forma bazilicii paleocreștine, am achitat taxa de vizitare, 4 lei de pensionar, pentru adulți costul este dublu, și însoțiți de doamna de la muzeu am mers la mica Expoziție cu panouri informative, cu icoane și vitralii (restaurate), cu obiecte descoperite pe șantierele arheologice din zonă. Amabilă, doamna ne-a spus mai multe despre bazilică și martirii ei, despre celelalte obiective turistrice din zonă…, apoi ne-a invitat să vedem muzeul.

Am mers pe galeria circulară amenajată cu balustradă de inox și geamuri ce permit un permanent contact vizual cu monumentul de unde am văzut Ruinele Bazilicii apoi am mers pe pasarelă din sticlă care ne-a apropiat și mai mult de Cripta Martirică, de unde am putut vedea mai bine cripta celor șase martiri.

Până nu demult se putea coborî pe niște trepte până în fața criptei, dar… a trebuit interzisă coborârea, ne spusese doamna când ne-a prezentat complexul, dar am văzut de sus cubul din piatră cu cupola lui sferică, lespezile mari de piatră ce formează portalul de la intrare, pardoseala din cărămidă, este cea originală, sub care s-au aflat osemintele celor doi martiri necunoscuți.

Am continuat plimbarea pe galeria circulară care ne-a condus la ieșirea din complex, trecuseră aproape 30 de minute de la intrarea nostră în muzeu.

Mi-a plăcut interiorul elegant și aerat, atmosfera plăcută, relaxantă din complex, această Criptă Martirică fiind unică în România, este unică şi în sud-estul Europei prin numărul mare de martiri aflați în interiorul ei și prin arhitectura sa, prima transpunere în arhitectura creștină a monumentelor greco-romane. Numai pentru atât și bazilica merită vizitată.

Am plecat spre Biserica Sf. Atanasie aflată la puțin peste 1 kilometru, o bisericuță ridicată pe moșia unui feudal local la începutul secolului 14 cu un altar semicircular acoperit cu o calotă sferică, un naos cruciform reprezentativ pentru stilul arhitectural bizantin și un pronaos acoperit cu o boltă semicirculară traversală. Turla hexagonală aflată deasupra naosului are șase laturi, fiecare străpunsă de câte o fereastră înaltă și îngustă. O bună perioadă de timp biserica își încetează existența, pentru ca în secolul 15 să i se mărească pronaosul și să devină biserică parohială, fiind mărită din nou în secolul 18, ultimele modificări având loc în jurul anului 1800 când zidul dintre naos și pronaos a fost înlocuit cu o arcadă.

Doamna de la Bazilică ne spusese că, pentru a proteja pictura interioară care mai păstrează fragmente din cea originală, biserica este închisă și că se deschide pentru slujbe numai vara, dar fiind aproape am mers până la ea.

Am găsit-o mică, solitară, înconjurată doar de un zid scund de piatră, simplă, cu ziduri văruite în alb, cu fațadele laterale înfrumusețate de succesiunea unor firide înguste și înalte, decor întâlnit doar la bisericile vechi, ea însăși fiind printre cele mai vechi din Dobrogea.

Aș fi vrut să văd și interiorul Bisericii dar…, poate îl văd cei ce merg acolo în timpul slujbelor de vară și văd și eu pozele lor. Plimbarea prin jurul bisericii a durat vreo zece minute, apoi am plecat mai departe.

Ezitam dacă să mergem și la Mănăstirea Valea Teilor, o mănăstire tânără, de doar 14 ani, așezată într-o poiană dintr-o pădure de tei din comuna Valea Teilor, un spectacol pentru ochi și suflet pe care îl oferă natura și grădina cu mii de flori de toate felurile și culorile, ne spusese doamna de la Bazilică. Faptul că apăruseră doar câteva din florile de primăvară, că era situată în sens opus decât cel în care trebuia să megem și că încă se află în construcție a cântărit mult așa că am renunțat. Va fi o mănăstire mare cu Clădirea actuală, unde la parter este locul de rugăciune și slujbe și la etaj camerele de oaspeți, cu o Biserica mare aflată în lucru și cu toate cele de trebuință….

Ca la multe din mănăstirile dobrogene și aici se află un izvor, despre care localnicii spun că are puteri miraculoase.

Voi posta câteva poze, nu făcute de mine, pentru frumusețea florilor….

Niculițel este un centru al creștinismului din țara noastră, și nu numai, o destinație ce merită să fie pe agenda oricărui turist, la pelerini nu trebuie să lipsească, despre iubitorii de istorie nu mai vorbesc…. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un important monument paleocreștin din țara noastră, de neratat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 08.06.21 12:05:11
Validat / Publicat: 08.06.21 12:42:32
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ISACCEA

VIZUALIZĂRI: 907 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Niculițel, jud. Tulcea, Bazilica Paleocreştină, Expoziția de Icoane și Vitralii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [08.06.21 15:31:38] »

@mprofeanu: Într-adevăr un monument excepțional care beneficiază acum de amenajări adecvate vizitelor celor interesați. Monumentul martiric de la Niculițel face parte din categoria obiectivelor istorico-religioase de mare valoare din Dobrogea.

Victor H. Baumann, istoricul care și-a dedicat o mare parte a carierei cercetărilor de la Niculițel și a scris numeroase studii pe această temă, scrie în monografia dedicată monumentului în 2005:

Cripta martirică monumentală îngropată sub prestol-ul bazilicii dela Niculiţel este un monument unic în Europa, atât prin concepţia sa arhitectonică care realizează prima transpunere în arhitectura creştină a concepțiilor arhitecturale care stăteau la baza mausoleelor greco-romane, cât şi prin numărul mare de martiri aflaţi în interiorul său. [… ] „Aici şi dincolo (se află) sângele martirilor...” . Limba greacă, limba Apostolilor misionari, limba folosită în evanghelizarea primitivă şi în liturghie, eliptică de predicat ca expresie a limbii populare, este la Niculiţel limba martirilor.

Numai bine!

mprofeanu [08.06.21 16:32:16] »

@tata123: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru completare! ????

Mi-a plăcut mult acest monument, de fapt te recitisem când mi-am făcut traseul prin Dobrogea, m-ai inspirat în multe... și așa cum bine precizai este pus în valoare prin amenajarea lui la un nivel corespunzător.

Fac o analogie cu Bulgaria pe care am vizitat-o de curând, ce bine arătau mormintele tracilor din Valea Regilor, m-au impresionat, sunt de neratat, păcat că nu am fost decât noi doi pe acolo...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [08.06.21 18:08:49] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ a descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuscris / TELEFON [08.06.21 21:32:52] »

@webmaster: Mulțumesc frumos!

adsoscris / TELEFON [08.06.21 23:53:12] »

Mulțumiri pentru articol, nu știam nimic despre acest obiectiv.

Se pare, totuși, că nu este unic. Înțeleg că ar mai exista o criptă a unor sfinți în Constanța, în curtea unui liceu, și că ar urma să fie pusă în valoare:

ran.cimec.ro/sel.asp?desc ... it-ran-60428.08

Citeam prin primăvară că ar începe și restaurarea mormântului hypogeu, cele ale carui picturi sunt reproduse într-o cameră a Muzeului de istorie din Constanța:

adevarul.ro/locale/consta ... 2150/index.html

Și, vă rog să nu mi-o luați în nume de rău: spuneți în final despre un centru al creștinismului român și nu numai. E adevărat că se află pe teritoriul nostru, avem datoria de a le îngriji, dar românii nu existau pe atunci.

mprofeanu [09.06.21 10:38:38] »

@gpopa: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru valoroasele completări! ????

Sunt atâtea locuri deosebite din țara noastră despre care nu știam mai nimic. Mi-a plăcut cum arată mormântul Hypogeu, frumoase picturi...

În Constanța nu am mai fost de 28 de ani, atunci băiatul meu avea 6 ani, atunci am fost pentru ultima dată la mare, deși până atunci mergeam constant. Ar trebuit să mai ajung pe acolo, dar în extrasezon...

Am cerut corectarea și am precizat că Niculițel este un centru al creștinismului din țara noastră, a fost o scăpare nefericită...

Am făcut săpături și am găsit că există urme ale creștinismului autohton undeva prin nordul Moldovei, sec. 4 - sec. 5. Așa este, formarea poporului român a durat destul de mult... mi-a plăcut mult istoria și mă fascinează să cunosc mici bucățele din trecutul nostru dar și al altor popoare...

Te mai aștept cu alte completări interesante și la alte articole, îmi plac!

adsoscris / TELEFON [09.06.21 12:12:39] »

@mprofeanu: La Constanta, numai in extrasezon merita sa mergi, dupa gustul meu (care e asa, mai deosebit ...). E un oras care are ce oferi, din plin. Pacat ca e rau administrat si nu suficient pus in valoare (iarasi, parerea mea).

Si in legatura cu Dobrogea - leaganul crestinismului romanesc, am opinii pe contrasens. Nu vreau sa dezvolt, ca nu are rost sa creez polemici inutile. Dar, macar in ceea ce priveste primul mileniu al erei crestine, lucrurile sunt clare, de asta mi-am permis sa intervin.

Va multumesc, inca o data, pentru articol si pentru raspuns.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂAnsamblul paleocreștin Niculițel:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057070970535278 sec
    ecranul dvs: 1 x 1