ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cu pași mărunți prin labirintul subteran din sudul Dobrogei

TIPĂREȘTE

Peștera Limanu a fost unul dintre cele mai spectaculoase obiective vizitate în acest an. Am ajuns acolo în luna august, încheind astfel o altă ieșire de weekend pe litoral. Până să ajungem, citisem mai multe informații despre misterioasa peșteră-labirint, singura întrebare fiind aceea dacă vom reuși să descoperim intrarea.

Aflasem că intrarea în peștera de la Limanu fusese blocată cu o ușă metalică în urmă cu ceva vreme, dar ușa a dispărut după aceea (probabil a reprezentat o tentație pentru cei care strâng fier vechi).

Știam că accesul se face pe undeva prin apropierea satului Limanu, așa că am ajuns acolo după prânz. Deoarece văzusem mai multe fotografii pe internet, am recunoscut destul de ușor gura peșterii. Ne aflam pe DJ 391B, la câteva sute de metri distanță de balta Limanu. Întrucât ne despărțea un vâlcel abrupt de platoul calcaros unde se află peșteră, am preferat să mergem până la intrarea în sat, am virat stânga pe un drumeag prăfuit și am ajuns deasupra zonei peșterii. Acolo am lăsat mașina, am luat un rucsac și o lanternă la noi, apoi am coborât puțin până la intrarea în peșteră (sunt niște stânci de mari dimensiuni acolo).

 

Vizitarea peșterii - galeria nu este amenajată pentru turiști

Se observă imediat faptul că intrarea a fost zidită (doar ușa lipsește). Deasupra este inscripționat cu roșu” Loc Sfânt” și sunt realizate alte câteva desene. Citisem că peștera ar fi locul unde se realizează unele ritualuri satanice, dar asta nu ne-a oprit să intrăm; ne-am uitat totuși cu atenție prin buruienile din jur, de teamă să nu dăm nas în nas cu vreun șarpe.

Am ajuns într-o încăpere cu înălțimea de circa doi metri, însă tunelul care pleca spre restul peșterii se micșora după câțiva pași. La intrare erau câteva gunoaie, iar tavanul și pereții cavității sunt afumați. Pereții sunt scrijeliți în mai multe locuri, probabil de către vizitatorii de ocazie.

Noi nu ne propusesem să explorăm întreaga peșteră (nici nu ar fi fost posibil, întrucât galeriile sale însumează peste 3,5 kilometri), ci doar să avansăm atât cât să ne facem o idee despre această grotă, pentru a nu exista riscul de a ne rătăci.

Aveam în rucsac un ghem de sfoară pe care o țin în portbagaj, dar nu am avut nevoie de ea pentru că am găsit la intrare un alt fir care pornea către galeria principală. Din loc în loc erau lumânări mici, semn că mai fuseseră și alții în vizită.

Ne-am ajutat de lanternă, dar și de telefoane și am avansat până când sfoara de care dădusem s-a terminat. Mersesem încet cam cinci minute, iar lumina de la gura peșterii nu se mai vedea. Galeria are o înălțime oscilantă și trebuie permanent să fii atent ca să nu dai cu capul de vreo stâncă. Podeaua peșterii nu este dreaptă, dar nici prea denivelată, așa că ne-am descurcat binișor din acest punct de vedere. La capătul sforii ajunsesem într-o zonă unde galeriile se ramificau, mai precis apăruseră alte galerii laterale. Peștera începea să semene tot mai mult cu un labirint subteran, dar acest lucru nu ne-a speriat. Am lăsat pe o bucată de stâncă rucsacul și am mers până la următorul colț; acolo am lăsat o șapcă, tocmai pentru a recunoaște traseul de întoarcere. Din acel punct am mai avansat vreo 15-20 de metri și am ajuns într-un loc unde galeria se lărgea; am aruncat o privire cu ajutorul lanternelor, am făcut niște fotografii și ne-am îndreptat către ieșire. Nu am avut probleme să nimerim drumul înapoi, iar vizita noastră în adâncurile de la Limanu a durat cam 25 de minute.

 

Peștera Limanu - informații diverse

- Se pare că această peșteră a fost locuită încă din neolitic, iar în vremea dacilor grota servea ca loc de refugiu atunci când aveau loc diferite invazii.

- De-a lungul timpului, în peșteră au fost practicate unele ritualuri religioase.

- Câteva dintre galeriile peșterii au formă rectangulară, părând a fi cioplite de către oameni.

- În trecut, sătenii numeau această peșteră” La Icoane” deoarece stâncile masive care străjuiesc intrarea erau sculptate sub forma unor chipuri umane. Aceste figuri au fost vandalizate; chiar dacă știam de sculpturi, nu am reușit să identificăm trăsături umane pe respectivele stânci.

- Printre localnici circulă diverse legende despre dimensiunile impresionante ale galeriilor peșterii. Unii spun că, în trecut, existau ieșiri secundare pe plajele din Mangalia sau 2 Mai, alții afirmă chiar că galeriile continuă până la Capul Kaliakra.

- În urma cercetărilor arheologice, au fost identificate inscripții și desene rupestre, însă multe dintre acestea au fost vandalizate.

- În peșteră viețuiesc lilieci, dar noi nu am ajuns până la coltoanele unde se ascund aceștia.

- Poveștile localnicilor fac referire și la faptul că mulți curioși s-au rătăcit prin labirintul de galerii, nemaivăzând apoi lumina zilei.

- Accesul către anumite galerii este periculos întrucât există riscul prăbușirii tavanului.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

La câțiva kilometri depărtare se află un loc la fel de interesant - este vorba despre rezervația naturală” Pădurea Hagieni” vezi impresii.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ajuns la final de articol, voi atașa câteva fotografii din scurta noastră incursiune în labirintul subteran de la Limanu. Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 14.12.20 21:57:36
Validat / Publicat: 15.12.20 07:37:09

VIZUALIZĂRI: 1707 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Semne diverse pe pereții grotei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[15.12.20 11:05:27]
»

Foarte interesant traseu! Fotografiile sunt splendide, dar unde e șapca și rucsacul??

Felicitări și numai bine! ​

Floryn81AUTOR REVIEW
[15.12.20 12:05:05]
»

@mihaelavoicu:  Șapca și rucsacul le-am folosit doar ca borne pentru orientare, însă am evitat să le prind în fotografii. Pe urmă le-am recuperat! Altfel deveneau peste mulți ani vestigii arheologice din epoca omului modern!  

​Peștera Limanu este un loc interesant și am avut norocul să o putem vizita. Peste ceva timp poate că intrarea va fi din nou blocată și nu vom mai avea ocazia unei alte vizite. Oricum, cei care se tem de întuneric și au frică de locurile înguste nu au ce căuta în labirintul subteran de la Limanu.

Am citit că în sat ar fi localnici care se oferă să te ghideze prin peșteră contra unei sume de bani, dar noi nu i-am căutat. A fost suficientă această incursiune pentru a ne da seama de modul în care arată peștera.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Sănătate multă vă dorim!

k-lator
[16.12.20 20:55:19]
»

@Crazy_Mouse:  Dacă din întâmplare, deși puțin probabil, aș fi văzut vreodată intrarea în peșterea asta, așa zidită cum văd în poză, n-aș fi intrat acolo nici picată cu ceară! Mi-aș fi imaginat un buncăr, o construcție făcută cine știe în ce scop... orice, numai peșteră naturală nu mi-aș fi imaginat că este!  

Cred că nu este prea ușor de descoperit locul și apoi, dacă îl descoperi, îți mai trebuie și ceva curaj să intri acolo. Mi se pare că galeriile alea sunt mai degrabă de vizitat pe burtă, nu în picioare ca ființe bipede ce suntem  

În orice caz, acum am aflat de această peșteră, am mai citit și că planul peșterii este un mănunchi de labirinturi și că o chestie care o face și mai ciudată este faptul că are (mai în adânc) și niște pereți verticali ca și cum ar fi fost ciopliți în calcar de oameni, dar cică geologii numesc asta structuri tabulare și că doar la o peșteră din SUA, lungă de 600 de km mai există așa ceva (peștera Mammoth) ... foarte interesant.

Acum, că ne-ai zis, am aflat și noi de ea!

Felicitări pentru vizită și articol!   Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[16.12.20 21:15:41]
»

@k-lator:  Intrarea a fost zidită și prevăzută cu o ușă metalică grea (despre care am citit că avea vreo 350 de kilograme). Din păcate, se pare că ușa a fost cumva smulsă de la locul ei de către cei care adună fier vechi. Și așa, peștera a devenit din nou accesibilă pentru curioși. Să știi că la intrare trebuie mers vreo 15-20 de metri mai aplecat, apoi galeriile sunt destul de înalte, mai înalte puțin decât noi (estimez că aveau pe alocuri vreo doi metri înălțime).

În fotografia 15, pereții galeriei păreau să fi fost ciopliți de către oameni. Cine poate ști cu exactitate?! Mistere au fost și vor fi întotdeauna. Și da, ne-a trebuit o doză de curaj să ne aventurăm în acea peșteră, dar probabil că am mai face-o iar dacă se va mai ivi vreo ocazie.

Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.12.20 17:31:27]
»

Da, peștera a fost închisă prin 2006, dar a rezistat puțin poarta respectivă.

Eu am fost de cîteva ori în peșteră, o dată chiar cu un grup de speologi de la GESS la făcut curat, ultima dată cred prin 2007, am înaintat ceva mai mult, dar nu am parcurs nici 5% din lungimea galeriilor. Planul peșterii arată ca harta unui oraș. Fiind peșteră de platou, apa nu a curs pe o direcție principală, săpînd o galerie cu eventuale ramificații, ci a băltit (vizualizați acel platou calcaros ca un burete plin de apă) și a săpat galerii în toate direcțiile, galerii ce însumează aproape 4 kilometri. Imaginați-vă că după 2 dreapta și 3 stînga chiar te poți rătăci în labirintul acela.

Cu toate astea, peștera nu depășește arealul acelui mic platou, nu ajunge nici măcar sub casele cele mai apropiate din sat.

Se vede aici un plan și o suprapunere a peșterii pe relieful exterior. E chiar interesant de văzut. Dar nu m-aș aventura prea departe nici avînd acea hartă la mine speologie.org/pestera-limanu

Există și opinia că peștera e 100% naturală, și opinia că oamenii ar fi ajustat unele zone ca să le facă mai accesibile.​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Limanu [Limanu]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054942846298218 sec
    ecranul dvs: 1 x 1